Jump to content

Προτάσεις ψαριών και aquascape φυτεμένο/νερο βρύσης 100L


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους! Μετά από 7-8 χρόνια απόστασης απ' το χόμπυ, με στεφάνι πλέον αλλά και παιδί 3 χρονών,  έπεσε στα χέρια μου ένα rio 125 και δε κρατήθηκα..
θα χρειαστώ όμως τις συμβουλές και τον χρόνο σας..


Έχω χρησιμοποιήσει την Seachem black sand 10ετιας που είχα, πρόσθεσα και λίγο seachem black χαλικάκι σε μια πλευρά. Μια συστάδα microsorum pteropus, Hygrophila Polysperma, μια μικρή anubia petite, και μια anubia Caladiifolia δεμένη πάνω σε μια ρίζα. Μερικές πέτρες ξέμπαρκες που βρήκα σε κήπο.
Φίλτρο το παλιό μου eheim ecco pro 200, προς το παρόν φτιάχνω βιολογία με τροφή εδώ κ ένα μήνα, χωρίς ψάρια προφανώς.
Φωτίζω με δυο 18W T8 λάμπες του juwel rio125.
Δυστυχώς ο χρόνος είναι περιορισμένος, δεν έχω αντοχή να μετράω όπως πριν 10 χρόνια, ph gh kh tds και τα λοιπά.. 

 

Θέλω συμβουλές για το aquascape, μου άρεσε σαν ιδέα που έδεσα την τεράστια ανούμπια στη κορυφή της ρίζας, μοιάζει με δέντρο.. Είναι όμως πάρα πολύ κοντά στο φως και σίγουρα τα πλατιά φύλλα της συγκεκριμένης θα γεμίσουν άλγες.. Πρέπει να μπει σε κάποια σκιά..
Έψαχνα μια πιο μεγάλη ρίζα είναι η αλήθεια, αλλά δε βρήκα κάτι πιο αξιόλογο. Καμιά πρόταση για τα φυτά; Προχθές Σάββατο 23/4 μεταφυτεύθηκαν γιατί παρέλαβα την ρίζα και αλλάξανε τα πλάνα, οπότε είναι φρέσκα ακόμα.
 

Στα ψαράκια μας τώρα, θα πρέπει να είναι οκ με το νερό βρύσης, περίπου 7,8 ph.. Θέλω αρκετή κίνηση και χρώμα στο ενυδρείο.. Θα ήθελα ιδανικά ένα είδος στη μέση της στήλης του νερού κ ένα χαμηλά. Πέρα από πλάτυ μόλυ ξιφοφόρους και λοιπά ζωοτόκα, υπάρχει κάποια άλλη πρόταση για ph 7,5+ σε φυτεμένο ;; Σα τελευταία λύση θα πάω στα guppy μάλλον.. Ζωοτόκα κ αυτά θα μου πείτε, αλλά τα βρίσκεις εύκολα σε κάθε pet-shop και έχουν πολλά χρώματα να χαίρεται και ο μικρός.
 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

1682285788570 (1).jpg

1682286872889 (1).jpg

1682286873397 (1).jpg

1682286873306 (1).jpg

1682286873010 (1).jpg

1682286873163 (1).jpg

Έγινε επεξεργασία - KenJiNx
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα!

 

Σχετικά με το aquascape προσωπικά θα έβγαζα τις πέτρες (ασβεστολιθικές η μη) και θα επικεντρωνόμουν σε διακόσμηση με ξύλα. Αν θέλεις μόνο πέτρες οκ απλά αισθητικά θα έβαζα είτε μόνο ξύλα είτε μόνο πέτρες. Γούστα είναι αυτά βέβαια. Τις πέτρες όμως που έχεις τις καθάρισες με κάτι πριν τις βάλεις μέσα?

 

πριν 13 ώρες, το μέλος KenJiNx έγραψε:

Θέλω συμβουλές για το aquascape, μου άρεσε σαν ιδέα που έδεσα την τεράστια ανούμπια στη κορυφή της ρίζας, μοιάζει με δέντρο.. Είναι όμως πάρα πολύ κοντά στο φως και σίγουρα τα πλατιά φύλλα της συγκεκριμένης θα γεμίσουν άλγες.. Πρέπει να μπει σε κάποια σκιά..

Μπορείς να την βάλεις στη δεξιά μεριά που φαίνεται ότι υπάρχει περισσότερη σκιά και βασικά θα σε συμβούλευα να βάλεις και άλλες ανούμπιες πάνω στο ξύλο για να γεμίσει εντελώς. Όσο για τα υπόλοιπα φυτά είναι οκ αν και η polysperma θέλει λίγο το φως της οπότε καλύτερα να μεταφέρεις και αυτή στα δεξιά προς το κέντρο. Η pteropus πρέπει και αυτή να δεθεί κάπου γιατί φαίνεται ότι είναι χύμα εκτός και αν μπορέσουν οι δρομείς της και πιαστούν από τη πέτρα που δεν το έχω παρατηρήσει αν απλά τοποθετηθεί δίπλα σε κάτι. 

 

πριν 13 ώρες, το μέλος KenJiNx έγραψε:

Καμιά πρόταση για τα φυτά;

Μιας και αν σου πιάσει η polysperma θα μπορείς άνετα να μεταφυτεύσεις αρκετές ρίζες δεν θα σου πρότεινα να πας σε άλλο stem φυτό αλλά εναλλακτικά μπορείς για  hygrophila corymbosa, limnophilla sessiliflora και έπειτα για κάτι διαφορετικό, κάποιος είδος κρυπτοκορίνας π.χ wendtii/becketti. Σε συνδυασμό πάντως με το scape μόνο με ξύλα που ανέφερα στην αρχή εγώ θα έβαζα 3-4-5 ξύλα και πραγματικά θα το γέμιζα εντελώς με διάφορα είδη από ανούμπιες, pteropus, κόκκινες/πράσινες ότι θέλεις. 

 

πριν 14 ώρες, το μέλος KenJiNx έγραψε:

Στα ψαράκια μας τώρα, θα πρέπει να είναι οκ με το νερό βρύσης, περίπου 7,8 ph.. Θέλω αρκετή κίνηση και χρώμα στο ενυδρείο.. Θα ήθελα ιδανικά ένα είδος στη μέση της στήλης του νερού κ ένα χαμηλά. Πέρα από πλάτυ μόλυ ξιφοφόρους και λοιπά ζωοτόκα, υπάρχει κάποια άλλη πρόταση για ph 7,5+ σε φυτεμένο ;;

Υπάρχουν κάποια είδη που μπορείς να βάλεις με κίνηση και χρώμα και αυτά είναι τα ψάρια ωκεανίας με ιδανικά για τα λίτρα σου: melanotaenia praecox/macullochi, pseudomugil furcatus/getrudae/paskai. Κάπως πιο τσιμπημένες τιμές βέβαια και κοπαδόψαρα αλλά σίγουρα κάτι διαφορετικό. Εναλλακτικά πας και σε κάποιο μικρό τέτρα πχ silvertip/red-eye. Διαφορετικά ζωοτόκα. 

Link to comment
Share on other sites

On 24/4/2023 at 1:06 ΠΜ, το μέλος KenJiNx έγραψε:

Στα ψαράκια μας τώρα, θα πρέπει να είναι οκ με το νερό βρύσης, περίπου 7,8 ph.

Βαλε τα ζωοτοκα για την αρχη. Εχουν και χρωμα και κινηση και ειναι και ανθεκτικα ψαρακια. Θα εχεις και τις γεννες. Αν θελεις, ανετα μπορεις να παραγγειλεις τα ψαρια απο την Θεσσαλονικη. Στελνουν με ΚΤΕΛ. Μια χαρα ερχονται. https://biotope.gr/index.php?route=product/category&path=1000_1002_1004

Για να φαινεται ωραια το scape, πρεπει ολες οι πετρες να ειναι ιδιες (εννοω απο ιδιο υλικο και ιδιο χρωμα), το ιδιο ισχυει και για τα ξυλα.

Ριξε μια ματια εδω για ευκολα ενυδρεια - https://www.aquazone.gr/forums/topic/112774-βίντεο-και-φωτο-με-ιδέες-και-τρόπους-στησίματος-low-tech-ενυδρειων/

τα μικροσορουμ δεν φυτευονται, αλλά δενονται με κλωστη ή πετονιά σε πετρες και ξυλα (οι ριζες πρεπει να ειναι εξω απο το υποστρωμα).

Πιστευω τεστακια για  αμμωνια, νιτρωδη και νιτρικα , πηρες. Πες τις μετρησεις.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, γενικά εμένα μου αρέσει να βάζω πέτρες και ξύλα αν και συμφωνώ ότι δεν δένει πάντα. Για μένα θέλει και άλλα διακοσμητικά μέσα και με λίγο ποιο ακανόνιστη τοποθέτηση και όπως είπες μεγαλύτερη ρίζα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Οι ριζες πρεπει να ειναι μεγαλες για να φαινονται ωραια στο ενυδρειο. Στα καταστηματα λιγο δυσκολο να βρεις αυτο, που θελεις. Πρεπει να παρεις 3-4 κομματια και μετα να κολλας ενα με το άλλο για να βγει κατι καλο. 

Ή πας και ψαχνεις ριζες κοντα σε ριακια, ποταμακια,  λιμνες. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Προσπάθησε να  μιμηθείς κάποιο βιότοπο όπου είναι και τα ψάρια σου . Έχει πολλά βίντεο στο YouTube και σιγά σιγά με μεράκι και φαντασία θα βγάλεις ένα αποτέλεσμα καλό. Μάζεψε/αγόρασε τα υλικά που θέλεις πέτρες, ξύλα, φυτά εύκολα κτλ για να έχεις επιλογές στο aquascape. Καλή επιτυχία 👍👍👍👍

👍

mqdefault.jpg.4d4676ba1186c3f9e985dfaef306deda.jpg

 

9a4d7f9780d0077cfb80afa1a661c81b--biotope-aquaria.jpg

images (6).jpeg

22255-13-underwater-island-gpa9hddqr1n1.jpgspan widgepan widget

Έγινε επεξεργασία - Taxiarchis
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...