Jump to content

Στήσιμο ενυδρείου 70L για μονομάχο


Recommended Posts

Είμαι νέος σε αυτό το χόμπι (ως παιδί είχα ένα ενυδρείο εντελώς ακατάλληλο για χρυσόψαρα που τα κράτησα για 1 χρόνο). Αγόρασα πρόσφατα ένα ενυδρείο 35 λίτρων, φύτεψα μερικά φυτά και αυτή τη στιγμή το τρέχω για 10 ημέρες (χωρίς ψάρι/σαλιγκάρι) περιμένοντας να ολοκληρωθεί ο κύκλος του αζώτου, χρησιμοποιώντας Seachem prime και υγρά τεστ για τον έλεγχο των παραμέτρων του νερού ( για NO2/NO3, PH, αμμωνία & αμμώνιο). Έχω διαβάσει πολλά άρθρα σχετικά με τη σωστή συντήρηση του ενυδρείου και την καλή διαβίωση μονομάχων, και σε αυτό το σημείο θα χρειαστώ τη βοήθειά σας! Προς το παρόν δεν έχω κανένα ψάρι/betta σε αυτό το ενυδρείο των 35 λίτρων.

 

Σκέφτομαι να στήσω ένα ΔΕΥΤΕΡΟ low tech νέο ενυδρείο αφιερωμένο σε μονομάχο. Παρακάτω υπάρχει ένα set up που σκέφτομαι να αγοράσω για να φιλοξενήσω το νέο μου κατοικίδιο. Φυσικά θα αγοράσω μόνο ένα ψάρι  (προτιμώ ένα αρσενικό) όταν καταλήξω σε όσο το δυνατόν πιο σωστό setup

Ακόμα δεν έχω αγοράσει τίποτα απο τα παρακάτω πέραν του ενυδρείου των 70L.

 

α) Ενυδρείο 70 λίτρων (Juwel Primo 70 LED) με θερμοστάτη για σταθερή θερμοκρασία 26-27 degC.

β) Φίλτρο : Εσωτερικό φίλτρο που περιέχεται στο παραπάνω ενυδρείο, με μηχανικό και βιολογικό φιλτράρισμα. Έχω διαβάσει ότι τα betta χρειάζονται χαμηλή ανακυκλοφορία νερού, οπότε ίσως να στραγγαλίσω την είσοδο με κάποιο τρόπο.

γ) Υπόστρωμα: Tropica plant substrate (πάχος υποστρώματος 2-3 cm) με Aqua della χαλίκι μαύρο 1-3 mm (πάχος υποστρώματος 4-5 cm).Διαβάζω ότι είναι ουδέτερο και δεν επηρεάζει το ph...Ο μονομάχος διαβάζω ότι ζεί σε ph 6-7.5.To νερό της Αθήνας είναι περίπου στο 7.5 στο ph.

ε) φυτά: (i)  annubias, (ii) marimo moss ball (iii) cryptocoryne (iv) sword plant (v) Echinodorus Bleheri Bunchedamazon (vi)Sagittaria subulata (vii) frogbites για την επιφανεια

στ) Hardscape: Δεν έχω αποφασίσει ακόμα, αλλά θα προτιμήσω να χρησιμοποιήσω μερικές πέτρες για να φτιάξω μέρη για κρυψώνες. Δεν γνωρίζω τι είδους πέτρες θα πρέπει να χρησιμοποιήσω, οπότε οποιαδήποτε πρόταση καλοδεχούμενη.(Αν υπάρχουν δοκιμασμένες λύσεις με πέτρες ή και ξύλα γαι μονομάχους θα εκτιμούσα να πείτε την γνώμη σας)

ζ) Πρόσθετα ψάρια: Δεν έχω ιδέα, αλλά έχω διαβάσει ότι τα bettas μπορούν να γίνουν επιθετικά με άλλα είδη με φανταχτερά πτερύγια κλπ.Αν υπάρχει κάποιος safe συνδυασμός, θα ήθελα να τον γνωρίζω αλλιώς θα μείνει μόνος ο μονομάχος παρέα με σαλιγκάρια

i) Επίσης χρειάζομαι έναν οδηγό για τις ασθένειές των μονομάχων... γιατί έχω διαβάσει ότι είναι πολύ ευαίσθητα ψάρια.

 

Παρακαλώ δώστε μου τα φώτα σας, και σχολιάστε ελεύθερα αν έχετε κάποια παραπάνω γνώση/εμπειρία για τα παραπάνω σημεία.

 

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

 

Link to comment
Share on other sites

Καλή σου μέρα!

 

πριν 14 ώρες, το μέλος Aquascape έγραψε:

Φίλτρο : Εσωτερικό φίλτρο που περιέχεται στο παραπάνω ενυδρείο, με μηχανικό και βιολογικό φιλτράρισμα. Έχω διαβάσει ότι τα betta χρειάζονται χαμηλή ανακυκλοφορία νερού, οπότε ίσως να στραγγαλίσω την είσοδο με κάποιο τρόπο.

Και εγώ το εσωτερικό θα κρατούσα αλλά ως juwel λογικά θα έχει μόνο σφουγγάρια μέσα οπότε και θα κρατούσα μόνο το ένα σφουγγάρι για μηχανική φίλτρανση και μάλιστα θα το έκανα μισό σφουγγάρι μισό ενυδρειακό βαμβάκι. Το υπόλοιπο όλο μακαρόνι. Όσο για τη ροή ναι οι μονομάχοι θέλουν χαμηλή κυκλοφορία αλλά αν θυμάμαι καλά το φίλτρο έχει και μία προέκταση για την έξοδο (τουλάχιστον το bioflow των rio έχει, αλλά δεν γνωρίζω αν το primo έχει bioflow ή κάποιο άλλο) ώστε να μπορέσεις να την στρέψεις προς το τζάμι. Διαφορετικά δεν θα σου πρότεινα να φράξεις μερικώς την έξοδο με κίνδυνο για πιθανή ζημιά στην αντλία (παθών...). Εναλλακτικά μπορείς κάλλιστα να βάλεις κάποιο χοντρό διακοσμητικό μπροστά στην έξοδο για να μειωθεί η ροή. 

 

πριν 14 ώρες, το μέλος Aquascape έγραψε:

Υπόστρωμα: Tropica plant substrate (πάχος υποστρώματος 2-3 cm) με Aqua della χαλίκι μαύρο 1-3 mm (πάχος υποστρώματος 4-5 cm).Διαβάζω ότι είναι ουδέτερο και δεν επηρεάζει το ph...Ο μονομάχος διαβάζω ότι ζεί σε ph 6-7.5.To νερό της Αθήνας είναι περίπου στο 7.5 στο ph.

Εγώ στη θέση σου θα έβαζα σκέτο soil της tropica. Δεν έχω μετρήσει σκληρότητες για να δω αν όντως τις ρίχνει και πόσο(γιατί η tropica αναφέρει ότι ρίχνει) αλλά και να τις ρίχνει θα είναι προς όφελος σου και βασικά το soil είναι 2 σε 1 σε σχέση με το plant substrate που πάει κάτω και το χαλίκι από πάνω. Εδώ απλά να σου πω ότι ναι μεν σκοπεύεις να φυτέψεις οπότε καλώς και πας σε καλό υπόστρωμα αλλά πάντα υπάρχει και η εναλλακτική της άμμου ή απλό φυσικό χαλίκι για κάτι πιο απλό με λίγα φυτέματα (δηλαδή κάτι μόνο σε ανούμπιες και παρόμοια είδη) και μια διακόσμηση προς την βιοτοπική πλευρά γενικά (φύλλα catappa ή/και εκχύλισμα, alder cones κ.α)

 

πριν 14 ώρες, το μέλος Aquascape έγραψε:

φυτά: (i)  annubias, (ii) marimo moss ball (iii) cryptocoryne (iv) sword plant (v) Echinodorus Bleheri Bunchedamazon (vi)Sagittaria subulata (vii) frogbites για την επιφανεια

Πιστεύω ότι έχεις κάνει την έρευνα σου όσον αφορά τα φυτά που έχεις επιλέξει και τις απαιτήσεις τους απλά εγώ δεν θα έβαζα καθόλου την μπάλα.

 

πριν 15 ώρες, το μέλος Aquascape έγραψε:

Hardscape: Δεν έχω αποφασίσει ακόμα, αλλά θα προτιμήσω να χρησιμοποιήσω μερικές πέτρες για να φτιάξω μέρη για κρυψώνες. Δεν γνωρίζω τι είδους πέτρες θα πρέπει να χρησιμοποιήσω, οπότε οποιαδήποτε πρόταση καλοδεχούμενη.(Αν υπάρχουν δοκιμασμένες λύσεις με πέτρες ή και ξύλα γαι μονομάχους θα εκτιμούσα να πείτε την γνώμη σας)

Καταρχάς θέλεις μη ασβεστολίθικές πέτρες ώστε να μην ανέβουν οι σκληρότητες κάνοντας το τεστ με ακουαφορτε. Μια καλή επιλογή πάντως είναι οι πέτρες λάβας. Εγώ πάντως θα πήγαινα σε ξύλο (driftwood, bogwood) ή ακόμα και ένα scape με δεντράκι bonsai διακοσμημένο με anubia nana.

 

πριν 15 ώρες, το μέλος Aquascape έγραψε:

Πρόσθετα ψάρια: Δεν έχω ιδέα, αλλά έχω διαβάσει ότι τα bettas μπορούν να γίνουν επιθετικά με άλλα είδη με φανταχτερά πτερύγια κλπ.Αν υπάρχει κάποιος safe συνδυασμός, θα ήθελα να τον γνωρίζω αλλιώς θα μείνει μόνος ο μονομάχος παρέα με σαλιγκάρια

Είναι πολύ δύσκολο να εγγυηθεί κάποιος τους συγκάτοικους πολύ απλά λόγω διαφορετικών συμπεριφορών. Μπορεί να δεις μονομάχο να συμβιώνει με γαρίδες, μπορεί να δεις μονομάχο να χτυπάει μέχρι και σαλιγκάρια που λέει ο λόγος. Επειδή όμως έχεις κάποια διαθέσιμα λίτρα τα μόνα είδη που θα μπορούσα να σου προτείνω είναι ember tetra και αρλεκίνους. 

 

πριν 15 ώρες, το μέλος Aquascape έγραψε:

Επίσης χρειάζομαι έναν οδηγό για τις ασθένειές των μονομάχων... γιατί έχω διαβάσει ότι είναι πολύ ευαίσθητα ψάρια.

Από την εμπειρία μου με μονομάχους θα σου πω τα εξής:

Καταρχάς ή αρχή είναι το ήμισυ του παντός όποτε και χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή η επιλογή του μονομάχου από το μαγαζί. Εγώ όσες φορές έχω φιλοξενήσει μονομάχους τηλεφωνούσα στο μαγαζί, ρωτούσα για παραλαβή και όταν έφερναν πήγαινα αμέσως να πάρω. Δηλαδή δεν άφηνα να μείνουν στα ποτηράκια τους ή στα κουτάκια τους μέρες.  Όταν πας να πάρεις, ακόμα και αν δεις ένα ψάρι με φανταχτερά χρώματα και πολύ ελκυστικό κάτσε πέντε δέκα λεπτά και παρατήρησε τον. Αν δεις ψάρι που κουνιέται με το ζόρι και κάθεται πολύ ώρα στο πάτο είναι δύσκολα τα πράγματα. Δεν λέω ότι ακόμα και να τον πάρεις δεν θα επιβιώσει αλλά τουλάχιστον αν δεις κάποιο ψάρι να είναι κάπως πιο κινητικό από τα άλλα τότε θα έχεις περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης. 

Όσον αφορά τις ασθένειες πιστεύω η πιο κοινή είναι το fin rot κοινώς σάπισμα των πτερυγίων όμως εγώ θα σε πάω ανάποδα και θα σου πω ότι αν είσαι συνεπής ως προς τις αλλαγές του νερού, έχεις σωστή θερμοκρασία, ταίζεις σωστά και ισορροπημένα (με κύρια τροφή την ζωντανή) πιστεύω οι ασθένειες θα είναι σπάνιες. 

 

Αυτά τα ολίγα και ελπίζω να βοήθησα.

 

  • Like 1
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

Στην πολύ καλή απάντηση του Παναγιώτη να συμπληρώσω ότι από πέτρες μπορείς να βάλεις και dragon stones που είναι όμορφες. Ως προς του συγκάτοικους αποφεύγεις πάση θυσία fin nipper ψάρια όπως barbs και ιδίως ινδιανακια, gourami τα οποία μπορεί ο μονομάχος να τα θεωρήσει λόγω ομοιότητας, ως ψάρι ίδιου είδους και guppies για τον ίδιο λόγο αν και έχει αναφερθεί εδώ οτι τα τελευταία έχουν κρατηθεί μαζί με μονομάχο χωρίς πρόβλημα. Τα harlequin rasbora είναι καλή επιλογή γιατί συμβιώνουν μαζί στην φύση και είναι ειρηνικά ψαράκια που δεν θα ενοχλήσουν (τουλάχιστον αυτά) τον μονομάχο. Πάντα βέβαια η συγκατοίκηση με betta εγκυμονεί ρίσκο, γιατί σαν ψάρι έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα. Όσο εύκολα μπορεί να δεχτεί παρέα, άλλο τόσο μπορεί να μην τα πηγαίνει καλά ούτε με τα ρούχα του. Οπότε θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για παν ενδεχόμενο. Βέβαια τα λίτρα σου βοηθάνε γιατί συνήθως τα προβλήματα υπάρχουν σε μικρά ή σε ενυδρεία με μεγάλη ιχθυοφόρτωση. Τέλος απ'όσο έχω διαβάσει βοηθάει πολύ, αυξάνοντας τις πιθανότητες να δεχτεί ο μονομάχος συγκάτοικους, αν τον βάλεις σε ενυδρείο σε δεύτερο χρόνο και εφόσον έχουν ήδη μπει τα άλλα ψαράκια και ορίσει τις περιοχές τους αλλά δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς να σας ευχαριστήσω για τις απαντήσεις σας είναι πολύ χρήσιμες οι εμπειρίες που έχει ο καθένας γιατί πολλά από αυτά που μου έχετε πει δεν τα έχω βρει σε κανένα άρθρο.

Σχετικά με το σόιλ το οποίο αναφέρετε έχω χρησιμοποιήσει στο 35λιτρο ενυδρείο που έχω το σοιλ της tropica (tropica aquarium soil)το οποίο τοποθετείται χωρίς κάποιο υπόστρωμα από πάνω και πέρα από το από την πολύ μεγάλη του τιμή που φτάνει τα 45 € στα 9 l ,έχω να πω οτι εχει κατεβάσει αρκετά το ph του νερού σε τέτοιο επίπεδο που ενω από την βρύση έχω περίπου pH εφτάμιση στο ενυδρείο έχω περίπου έξι με εξίμισι γι' αυτό το λόγο και η tropica συνιστά περίπου δύο φορές την βδομάδα αλλαγή νερού 25 με 50 τοις 100 Για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες. Ως αρχάριος δεν είμαι σίγουρος ότι κάνοντας και τις αλλαγές θα  θα διορθωθεί το pH και η αλήθεια είναι ότι στο έξι που το μετράω αυτή στιγμή νομίζω ότι δεν μπορώ να τοποθετήσω κανένα Μονομάχο, επιπλέον έχω διαβάσει ότι το χαμηλό pH δεν είναι και τόσο καλό για την ανάπτυξη των βακτηρίων και την ολοκλήρωση του κύκλου του αζωτου.Μετα απο ενα δεκαημερο ταισματος στο 35λιτρο μετραω περιπου 0,5 αμμωνια, 1 ΝΟ2 και 20-30 ΝΟ3 .Ωστωσο πολυ χρησιμη η συμβουλη να το χρησιμοποιησω και στο νεο ενυδρειο καθως θα δω πως θα παει στο 35λιτρο και θα εχω τουλαχιστον εμπειρια.Τελος να αναφερω οτι με μικρη πιεση οι μπαλιτσες διαλυονται και σηκωνεται λιγη σκονη στο ενυδρειο.

Σχετικα τις πετρες που προτεινετε,σκεφτομουν και εγω μη ασβεστοληθικες ,αλλα οι dragon stone υπαρχει περιπτωση να τραυματισουν το ψαρι με τις προεξοχες που εχουν ;Lava rock εχω αγορασει αλλα τις εβαλα δοκιμαστικα σε ενα δοχειο με νερο και εκαναν το νερο καφε...οποτε δεν θα ηθελα να ειναι σκουρο το νερο μου και γ αυτο τις απορριπτω.Κοιταζα τις Haquoss Quartz Stone(μη ασβεστολιθηκες) που φαινεται να ειναι πιο νορμαλ σε σχημα και χωρις προεξοχες.Ποια η γνωμη σας;Οπως καταλαβατε με ενδιαφερει να ειναι διαυγες το νερο.Επισης ο συνδιασμος πετρας ξυλου ειναι οκ  ή θα δημιουργησει προβληματα στο νερο ;

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, προσωπικά δεν είχα πρόβλημα ποτέ με τις lava rock. θέλουν όμως πολύ καλό πλύσιμο (βράσιμο;) , εγώ στο τέλος τις κάνω με βραστό νερό. Είναι ηφαιστειογενείς πέτρωμα οπότε είναι πολύ λογικό να έχουν θειάφι;

Έγινε επεξεργασία - Ice-Man
Link to comment
Share on other sites

πριν 3 ώρες, το μέλος Aquascape έγραψε:

από την πολύ μεγάλη του τιμή που φτάνει τα 45 € στα 9 l ,έχω να πω οτι εχει κατεβάσει αρκετά το ph του νερού σε τέτοιο επίπεδο που ενω από την βρύση έχω περίπου pH εφτάμιση στο ενυδρείο έχω περίπου έξι με εξίμισι γι' αυτό το λόγο και η tropica συνιστά περίπου δύο φορές την βδομάδα αλλαγή νερού 25 με 50 τοις 100 Για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες.

Εδώ να σου πω ότι το plant growth substrate δεν το έχω χρησιμοποιήσει για να ξέρω τις επιδόσεις του απλά με το soil έχω δει πολύ καλά αποτελέσματα γι αυτό και το προτείνω με αυτή τη μεγάλη τιμή δυστυχώς, όμως γι αυτό και σου πρότεινα την ενναλακτική του "κάπως" πιο βιοτοπικού. Από την άλλη δεν έχεις να χάσεις κάτι να δοκιμάσεις και τον συνδυασμό που προτείνεις εφ'όσον αποδίδει. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι οι αλλαγές του νερού αναφέρονται στην εξισορρόπηση του ph αλλά στο ότι το υπόστρωμα απελευθερώνει θρεπτικά συστατικά στο νερό (water chemistry) σε σημείο που μπορεί να δεις αμμωνία ακόμα και χωρίς τροφή. 

 

πριν 3 ώρες, το μέλος Aquascape έγραψε:

Ως αρχάριος δεν είμαι σίγουρος ότι κάνοντας και τις αλλαγές θα  θα διορθωθεί το pH και η αλήθεια είναι ότι στο έξι που το μετράω αυτή στιγμή νομίζω ότι δεν μπορώ να τοποθετήσω κανένα Μονομάχο, επιπλέον έχω διαβάσει ότι το χαμηλό pH δεν είναι και τόσο καλό για την ανάπτυξη των βακτηρίων και την ολοκλήρωση του κύκλου του αζωτου.Μετα απο ενα δεκαημερο ταισματος στο 35λιτρο μετραω περιπου 0,5 αμμωνια, 1 ΝΟ2 και 20-30 ΝΟ3

Τώρα για το 6 ph και τον μονομάχο δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα με μια πάρα(!) πολύ καλή προσαρμογή του ψαριού αλλά από την άλλη είναι χαμηλά τουλάχιστον για τις θεωρητικές σκληρότητες στις οποίες έχουν εκτραφεί οι κοινοί μονομάχοι οπότε και ίσως θα φοβόμουν για κάποιο σοκ στο ψάρι, είναι θέμα χρόνου πάντως να ισορροπήσει.

Οι μετρήσεις σου μου φαίνονται αρκετά εντάξει και στον χρόνο και στις μετρήσεις καθ'αυτές οπότε δεν θεωρώ ότι υπάρχει θέμα σκληρότητας ως προς τη βιολογία σου.

πριν 4 ώρες, το μέλος Aquascape έγραψε:

Τελος να αναφερω οτι με μικρη πιεση οι μπαλιτσες διαλυονται και σηκωνεται λιγη σκονη στο ενυδρειο.

Εννοείς ότι το soil διαλύεται αν το πιέσεις? Αν ναι, πρώτη φορά το ακούω αλλά εμένα μια χαρά στέκεται ακόμα και μετά από 3 χρόνια που τρέχει.

 

πριν 4 ώρες, το μέλος Aquascape έγραψε:

Σχετικα τις πετρες που προτεινετε,σκεφτομουν και εγω μη ασβεστοληθικες ,αλλα οι dragon stone υπαρχει περιπτωση να τραυματισουν το ψαρι με τις προεξοχες που εχουν ;Lava rock εχω αγορασει αλλα τις εβαλα δοκιμαστικα σε ενα δοχειο με νερο και εκαναν το νερο καφε...οποτε δεν θα ηθελα να ειναι σκουρο το νερο μου και γ αυτο τις απορριπτω.Κοιταζα τις Haquoss Quartz Stone(μη ασβεστολιθηκες) που φαινεται να ειναι πιο νορμαλ σε σχημα και χωρις προεξοχες.Ποια η γνωμη σας;Οπως καταλαβατε με ενδιαφερει να ειναι διαυγες το νερο.Επισης ο συνδιασμος πετρας ξυλου ειναι οκ  ή θα δημιουργησει προβληματα στο νερο ;

Καλό θα είναι να αποφύγεις τις αιχμηρές πέτρες. Όσο για το καφέ χρώμα από τις πέτρες τις καθάρισες καλά πριν τις βάλεις με ζεστό νερό και βούρτσα? Ακόμα και αν βγάλουν κάποιο χρώμα δεν είναι κάτι ανησυχητικό και φεύγουν απλά με αλλαγές νερού αλλά εφ'όσον έχεις αποφασίσει να μην τις βάλεις οκ. Τώρα για τις quartz δεν ξέρω, δεν είχα ποτέ αλλά φαίνονται εντάξει. Ο συνδυασμός πέτρας και ξύλου δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στο νερό καθ'αυτό αλλά κάποια ξύλα τείνουν να βγάζουν καφετίλα κοινώς τανίνες που κάθε άλλο παρά βλαβερές δεν είναι αλλά όπως και με τις πέτρες πιο πάνω απλά φεύγουν με αλλαγές νερού.

Link to comment
Share on other sites

On 1/5/2023 at 9:22 ΜΜ, το μέλος Aquascape έγραψε:

γ) Υπόστρωμα: Tropica plant substrate (πάχος υποστρώματος 2-3 cm) με Aqua della χαλίκι μαύρο 1-3 mm (πάχος υποστρώματος 4-5 cm)

Καλυτερα soil. Γιατι το υποστρωμα κατω απο το χαλικι γινεται λασπη και οταν θα χρειαστει να το βγαλεις( να αλλαξεις scape πχ)...... πονοκεφαλος! Παρε soil!

Οταν εχεις υποστρωμα (δεν εχει σημασια απο ποια εταιρια), δεν μπορεις να βαλεις και σκουπα βυθου (αν χρειαστει)

Link to comment
Share on other sites

πριν 12 ώρες, το μέλος panagiotis_dms έγραψε:

αλλα οι dragon stone υπαρχει περιπτωση να τραυματισουν το ψαρι με τις προεξοχες που εχουν ;

οχι, δεν τραυματιζουν.

απο πετρες λαβας γινεται.

πριν 12 ώρες, το μέλος panagiotis_dms έγραψε:

 Haquoss Quartz Stone

Ειναι χαλαζιας, καλη πετρα,  αν οι ακρες της πετρας ειναι στρογγυλες, δεν υπαρχει θεμα. Αν η πετρα ειναι σπασμενη, κοβει σαν μαχαιρι.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Πολύ χρήσιμες οι συμβουλες.

Τελικά τοποθέτησα ενεργο υπόστρωμα (soil) με πέτρες Haquoss Quartz Stone.Ελπίζω να καταφέρω να το φυτέψω σήμερα,και να βγει ομορφο.

Σχετικά με το στρώσιμο του φίλτρου, υπολογίζω να πάρω βιολογικό υλικό απο το 35λιτρο που έχω(όταν και εαν) στρώσει το δικό του φίλτρο.

Εχει πιθανότητα να πετύχει το μπόλι απο νεοστυμμένο ενυδρειο σε ένα άλλο;Καλή η διαδικασία του στρωσίματος με τροφή αλλά χρονοβόρα!Η προσθήκη βακτηρίων απο τα διάφορα σκευασματα που κυκλοφορούν έχει αποτέλεσμα; (χρησιμοποιω seachem prime ,που εχω διαβασει οτι περιέχει και αυτό βακτήρια)

Link to comment
Share on other sites

πριν 37 λεπτά, το μέλος Aquascape έγραψε:

Εχει πιθανότητα να πετύχει το μπόλι απο νεοστυμμένο ενυδρειο σε ένα άλλο;Καλή η διαδικασία του στρωσίματος με τροφή αλλά χρονοβόρα!Η προσθήκη βακτηρίων απο τα διάφορα σκευασματα που κυκλοφορούν έχει αποτέλεσμα; (χρησιμοποιω seachem prime ,που εχω διαβασει οτι περιέχει και αυτό βακτήρια)

Υπάρχει μικρή πιθανότητα μιας και το ενυδρείο είναι φρέσκο αλλά το κατά πόσο θα βοηθήσει εξαρτάται από την ποσότητα που θα βάλεις και αν δεν μιλάμε για το 35 λιτρο που έχεις και θα πάρεις από αλλού μπόλι τότε σε κάθε περίπτωση πρέπει το ενυδρείο να είναι καθαρό από ασθένειες και φάρμακα. Όπως και να χει ακόμα και με μπόλι πάλι θα χρειαστεί να ρίξεις βακτήρια για να βοηθήσεις τη βιολογία και να παίρνεις μετρήσεις για όσο χρειαστεί. Το στρώσιμο με τροφή είναι χρονοβόρο αλλά αν θέλεις τη γνώμη μου είναι πολύ καλή εμπειρία να δεις όλες τις φάσεις του κύκλου του αζώτου (αν δεν τις έχεις δει ήδη). Όσο για βακτήρια στο prime πρώτη φορά ακούω μήπως αναφέρεσαι στο stability?

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα κόσμε εκλεκτέ!!! Να κάνω παράθεση και εγώ την δικιά μου εμπειρία σε 2 μονομαχιέρες. Καταρχάς όπως όλοι πολύ διακριτικά σημείωσαν ο μονομάχος από μόνος του είναι ένα προβληματικό ψάρι... σκέψου τον πιο περίεργο άνθρωπο που ξέρεις, αυτός που δεν πάει τα άντερα του;;Ε βάλε και άλλο τόσο.. Μιλάμε όσο όμορφο ψάρι είναι τόσα ψυχολογικά έχει....

Πρώτο στήσιμο πριν 3 χρόνια και ακόμα τρέχει με μικρές αλλαγές και παραλλαγές. 120λτ η γυάλα (Εικόνα 11 & Εικόνα 12) και η πέτρα φουλ ασβεστολιθική. ph είμαι περίπου στο 7, ίσως να τσιμπάει και λίγο παραπάνω καμιά φορά. Ο κύριος έζησε κάτι πάνω από 2 χρόνια από την ημέρα που τον πήρα. Τώρα γιατί δεν είχα πρόβλημα που κανονικά θα έπρεπε να είχα δεν ξέρω.

Δεύτερο στήσιμο ένα 60άρι (Εικόνα 21 & Εικόνα 22). Το οποίο ξεκίνησα με άμμο λευκή και νομίζω τα ψαράκια την άκουσαν στερεοφωνικά με την ανάκλαση της λάμπας και το άλλαξα με χώμα. ειδικά ο μονομάχος, που από παλαιότερο ψάξιμο οι μονομάχοι δεν έχουν και ιδιαίτερα φωτεινό φυσικό περιβάλλον. τώρα αν εδώ κάνω λάθος παρακαλώ κάποιος έμπειρος να με διορθώσει.

Και στις δυο περιπτώσεις εχω βάλει fluval stratum και τις αμπούλες της tropica. Βέβαια.. Δεν έχω και ιδιαίτερα απαιτητικά φυτά.

Επίσης κάτι που μου είχαν προτείνει παλαιότερα. Πριν ρίξω τους ψάρια και ειδικά τους μονομάχους στην γυάλα τα πέρναγα ένα χέρι protalon 707, αν θυμάμαι καλά λέγεται.

Εικόνα 11.jpg

Εικόνα 12.jpg

Εικόνα 21.jpg

Εικόνα 22.jpg

Link to comment
Share on other sites

πριν 6 ώρες, το μέλος panagiotis_dms έγραψε:

Όσο για βακτήρια στο prime πρώτη φορά ακούω μήπως αναφέρεσαι στο stability?

 

Έχεις δίκιο,έκανα λάθος εγώ.Το μπέρδεψα με το stability.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...