Jump to content

Ερωτήματα-σκέψεις-γνώμες για νέο στήσιμο ενυδρείου για μονομάχο.


nitro2550

Recommended Posts

Χαρετώ την ομάδα,

Πρόσφατα έγινα κάτοχος ενός μικρού ενυδρείου για χρυσόψαρα (για χάρη της κόρης μου).

Η ιστορία ξεκίνησε όταν σε μία βόλτα σε ενα πανηγύρι η κόρη μου είδε σε ένα πάγκο χρυσόψαρα!  Από ότι καταλαβαίνεται δεν μας άφησε και πολλές επιλογές και η μόνη διαπραγμάτευση που μπόρεσα να κερδίσω ήταν η αγορά να μην γίνει από τον πάγκο αλλά από ένα εξειδικευμένο κατάστημα(!).

Να μην τα πολυλογώ, η ιστορία δεν εξελίχθηκε πολύ καλά καθώς σε ένα 19lt ενυδρειάκι μπήκαν 3 χρυσόψαρα τα οποία σε διάστημα 3 εβδομάδων σταδιακά μας άφησαν.

Για την ιστορία το ενυδρείο δεν είχε φίλτρα-θερμοστάτες-στρωσίματα κτλπ και η αλλαγή του νερού γινόταν 50% μία φορά την εβδομάδα με αντιχλώριο και άλατι (όλα τα παραπάνω έγιναν με την καθοδήγηση του πωλητή του καταστήματος).

Μετά το σοκ που υπέστει το παιδάκι μου,άρχισα το ψάξιμο.

Ανακάλυψα το Aquazone και ένας νέος κόσμος άνοιξε στα μάτια μου.

Έχω διαβάσει αρκετά χρήσιμα πράγματα και έχω καταλήξει -για να επαναφέρω την χαρά στα ματάκια- της κορούλας μου να ξαναπροσπαθήσω το στήσιμο, αυτή τη φορά πιο έμπειρος και πιο διαβασμένος.

Αποφάσισα λοιπόν να στήσω το ενυδρειάκι για έναν μονομάχο (low budget).

Παραθέτω τον εξοπλισμό που έχω προς το παρόν:

Ενυδρείο-> Dophin Ενυδρεία Γυαλί (9402) - ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΚΑΙ ΒΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ - Pet4u 19λίτρων

Φίλτρο-> Jeneca XP-03B Εσωτερικό Φίλτρο Ενυδρείου με Απόδοση 160lt/h | Skroutz.gr

θερμοστάτης->Θερμαντήρας Ενυδρείου 100W με Ρυθμιστή Θερμοκρασίας 3x23 εκ. | Skroutz.gr

Φωτισμός-> δεν υπάρχει (και μάλλον ακόμα δεν θα μπει, υπάρχει όμως πλησίον του ενυδρείου φωτιστικό οπού το βράδυ σβήνει)

Βιολογικό υλικό- Siporax mini

 

Και τώρα ξεκινούν οι ερωτήσεις.

1)Για το στρώσιμο του ενυδρείου θα χρησιμοποιήσω "μπόλι" από ενυδρείο φίλου με χρυσόψαρα που τρέχει 4 χρόνια. Το νερό που είχα μέσα τα αποβιώσαντα χρυσόψαρα να το πετάξω και να βάλω καινούργιο ή να το αφήσω για να βοηθήσει η αμμωνία που φαντάζομαι ήδη υπάρχει ώστε να δουλέψει πιο εύκολα το μπόλι? Τεστ νερού θα γίνει μετά από 2-3 ημέρες και εφόσον κριθεί κατάλληλο θα τοποθετηθεί για το ψάράκι.

2)Στήσιμο. Κάτω σκέφτομαι να βάλω αναμεικτο ψιλό χαλίκι με λίγο πιο χοντρο βότσαλο σε μαύρο χρώμα. Και λέω βάλω και μερικά φυτά μέσα για ομορφιά και για βελτίωση του νερού.

Συγκεκριμένα σκέφτομαι στο πάτωμα να μπεί κάτι σαν γρασιδάκι, κάποιο είδος επιφάνειακού φυτού και κάποιο πιο υψίκορμο μέσα (anubias?) Παρακαλώ για τις προτάσεις για τα παραπάνω για εύκολα φυτά χωρίς πολλές απαιτήσεις. Θα εκτιμηθούν και οδηγίες εγκατάστασης.

3)Στα λοιπά διακοσμητικά σκέφτομαι να βάλω μερικές  χοντρές πέτρες και κάποιο ξύλο. Εδώ η απορία είναι η εξής, για να κάνουμε και λίγο οικονομία μπορώ να προμηθευτώ αυτά τα υλικά από την φύση?? Μου κακοφαίνεται λίγο να πληρώσω αρκετά ακριβά κορμούς και πέτρες.

 

Συγγνώμη για το κατεβατό αλλά κάπου πρέπει να πω τον πόνο μου.

Δεκτές όλες οι απόψεις για τον εξοπλισμό, συμβουλές, καθοδήγηση, οδηγίες, γνώμες, βρίσιμο  κτλπ.

 

Ευχαριστώ!!! 

Άκης

Link to comment
Share on other sites

Καλή σου μέρα Άκη και καλώς ήρθες!

 

Το ενυδρείο καταρχάς να σου πω ότι είναι οριακά για μονομάχο. Θα με ρωτήσεις και εύλογα γιατί κάνουν τη διαφορά αυτά τα 15 λίτρα παραπάνω και θα σου πω ότι το ενυδρείο σου είναι 20 λίτρα εντελώς άδειο. Αν το διακοσμήσεις με υπόστρωμα ξύλα,πέτρες και φυτά τα καθαρά λίτρα θα είναι πολύ λιγότερα και έτσι το ψάρι θα έχει ακόμα λιγότερο χώρο για κολύμπι κ ας μην είναι δεινοί κολυμβητές αλλά και πάλι χρειάζεται το χώρο του. Οπότε και το στήσιμο σου θα πρέπει να είναι πολύ απλό. 

Στο δια ταύτα:

On 10/5/2023 at 2:52 ΜΜ, το μέλος nitro2550 έγραψε:

Είναι υπερβολικά τα 100w και δεν νομίζω και να χωράει κιόλας. Καλύτερα πήγαινε σε 50w αν και με τις ζέστες του καλοκαιριού ίσως δεν τον χρησιμοποιήσεις καν. Οι μονομάχοι πάντως θέλουν θερμοκρασία 26-27. 

 

On 10/5/2023 at 2:52 ΜΜ, το μέλος nitro2550 έγραψε:

Το ενυδρείο όπως το βλέπω έχει καπάκι και το φίλτρο είναι κρεμαστό. Σκοπεύεις να καταργήσεις το καπάκι και να βάλεις το φίλτρο? Αν ναι πολύ προσοχή η στάθμη του νερού να μην είναι οριακά στην επιφάνεια γιατί οι μονομάχοι πηδάνε και μπορεί να βρεθείς προ εκπλήξεων. Εναλλακτικά μπορείς κάλλιστα να βάλεις ένα διχτάκι στην επιφάνεια. 

 

On 10/5/2023 at 2:52 ΜΜ, το μέλος nitro2550 έγραψε:

Φωτισμός-> δεν υπάρχει (και μάλλον ακόμα δεν θα μπει, υπάρχει όμως πλησίον του ενυδρείου φωτιστικό οπού το βράδυ σβήνει)

Αν θέλεις φυτεμένο ενυδρείο φωτισμό χρειάζεσαι οπωσδήποτε εκτός κ αν βάλεις πλαστικά φυτά. Πάντως και μία λάμπα γραφείου μια χαρά κάνει εφ'όσον εννοείται καταργήσεις το καπάκι που είπα παραπάνω. Εντελώς πρόχειρα σου στέλνω αυτή. Χρώμα ψυχρό λευκό 6000k-6500k και στα 5w νομίζω είναι καλά. Πάρε και ένα χρονοδιακόπτη και είσαι κομπλέ.

 

On 10/5/2023 at 2:52 ΜΜ, το μέλος nitro2550 έγραψε:

Για το στρώσιμο του ενυδρείου θα χρησιμοποιήσω "μπόλι" από ενυδρείο φίλου με χρυσόψαρα που τρέχει 4 χρόνια. Το νερό που είχα μέσα τα αποβιώσαντα χρυσόψαρα να το πετάξω και να βάλω καινούργιο ή να το αφήσω για να βοηθήσει η αμμωνία που φαντάζομαι ήδη υπάρχει ώστε να δουλέψει πιο εύκολα το μπόλι? Τεστ νερού θα γίνει μετά από 2-3 ημέρες και εφόσον κριθεί κατάλληλο θα τοποθετηθεί για το ψάράκι

Αν μπολιάσεις το φίλτρο δεν υπάρχει λόγος να βάλεις το παλιό νερό. Να σου σημειώσω ότι το καινούργιο νερό μπαίνει στο ενυδρείο αφού έχει αποχλωριοποιηθεί προηγουμένως με αντιχλώριο δηλαδή όχι το νερό μέσα και μετά αντιχλώριο. Με τον ίδιο τρόπο γίνονται και οι αλλαγές του νερού πρέπει να γίνονται με τον ίδιο τρόπο πχ απλός κουβάς για αποκλειστική χρήση

-> νερό από τη βρύση (30%-50% τα λίτρα του ενυδρείου) -> αντιχλώριο με δοσολογία για τα λίτρα που αλλάζεις, όχι του ενυδρείου -> ανακάτεμα -> ίδια θερμοκρασία νερού κουβά και ενυδρείου -> αλλαγή νερού.  Τεστ νερού (υγρά) σωστά λες και μέχρι να ισορροπήσουν οι μετρήσεις (αμμωνία,νιτρώδη 0 και μόνο νιτρικά) μαζί με κάποιο σκεύασμα βακτηρίων για συμπλήρωμα. 

 

On 10/5/2023 at 2:52 ΜΜ, το μέλος nitro2550 έγραψε:

Στήσιμο. Κάτω σκέφτομαι να βάλω αναμεικτο ψιλό χαλίκι με λίγο πιο χοντρο βότσαλο σε μαύρο χρώμα. Και λέω βάλω και μερικά φυτά μέσα για ομορφιά και για βελτίωση του νερού.

Συγκεκριμένα σκέφτομαι στο πάτωμα να μπεί κάτι σαν γρασιδάκι, κάποιο είδος επιφάνειακού φυτού και κάποιο πιο υψίκορμο μέσα (anubias?) Παρακαλώ για τις προτάσεις για τα παραπάνω για εύκολα φυτά χωρίς πολλές απαιτήσεις. Θα εκτιμηθούν και οδηγίες εγκατάστασης.

Χαλικάκι σε φυσικό χρώμα η μαύρο 2-3 εκατοστά. Καλύτερα μην φυτέψεις καθόλου και κάνε τον συνδυασμό ανούμπιες(anubia nana petite και μία μεγαλούτσικη πχ. anubia barteri) μαζί με φυτά επιφανείας (limnobium laevigatum, lemna minor). Να σου σημειώσω ότι οι ανούμπιες δεν φυτεύονται αλλά δένονται πάνω σε ξύλα και πέτρες. 

 

On 10/5/2023 at 2:52 ΜΜ, το μέλος nitro2550 έγραψε:

)Στα λοιπά διακοσμητικά σκέφτομαι να βάλω μερικές  χοντρές πέτρες και κάποιο ξύλο. Εδώ η απορία είναι η εξής, για να κάνουμε και λίγο οικονομία μπορώ να προμηθευτώ αυτά τα υλικά από την φύση?? Μου κακοφαίνεται λίγο να πληρώσω αρκετά ακριβά κορμούς και πέτρες.

 

Για μένα καλύτερα ξύλο. Τώρα υπάρχουν είδη ξύλων που μπορούν να μπουν σε ενυδρείο αλλά δυστυχώς δεν τα γνωρίζω και ακόμα κ αν τα βρεις χρειάζονται οπωσδήποτε βράσιμο γιατί δεν ξέρεις τι μπορεί να έχει κάτσει πάνω και φυσικά δεν τα μαζεύεις εντός πόλης αλλά επαρχιακά. Μπορείς δηλαδή να πάρεις ένα κομμάτι driftwood από κάποιο μαγαζί (δεν είναι ακριβό) και να πιάσεις πάνω τις ανούμπιες. 

 

Έγινε επεξεργασία - panagiotis_dms
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και εγώ θα προτιμούσα το αμέσως μεγαλύτερο από αυτό που πήρες, βγαίνει σε 3 μεγέθη το συγκεκριμένο. Χωρίς να σημαίνει ότι δεν γίνετε, θα πρέπει γενικά να είσαι λίγο προσεκτικός και να μετράς. Επίσης θα σου πρότεινα να κάνεις αλλαγή νερού με δοχείο προετοιμασίας και τη μέθοδο της σταγόνας. Ο θερμοστάτης είναι μικροσκοπικός αν δεν κάνω λάθος και χωράει. Τώρα για την απόδοση και την αξιοπιστία, δεν ξέρω τη μάρκα ούτε του θερμαντήρα ούτε του φίλτρου και ίσως είναι το μόνο που θα με προβλημάτιζε έμενα. Μπορεί πχ τα 100w και τα 160λ/Ω να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το ενυδρείο το έχω και αυτό και το μεγαλύτερο και δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα, στην τετραετία που περίπου τα έχω στην κατοχή μου.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για όλους για τις απαντήσεις σας και την βοήθεια. Θα ακολουθησω τις συμβουλες σας και θα ακολουθήσει ενημέρωση και φωτογραφίες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...