Jump to content

60λιτρο με πλατυ


Vasilis Kalaitzis

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους. Έχω εδώ και 1.5 χρόνο ένα 60 λιτρο ενυδρείο με 1 αρσ και 2 θηλ πλατυ (το ένα θηλυκό δυστυχώ; ψόφησε τις πρώτες μέρες από κάποια ασθένεια που είχε εξαρχής) Στο ενυδρείο έχω μερικά java moss. Δεν υπάρχει κάποιο θέμα με άλγη αλλαγές κάνω κάθε 10 μέρες το 40% απλά αμέλησα λίγο τα τεστάκια εδώ και ενα μηνα και έκανα μετρήσεις. Αρχικά ήθελα να ρωτήσω αν οι μετρήσεις είναι ιδανικές για τα πλάτυ και αν και τι άλλο ψάρι θα μπορουσε να συμβιωσει σε αυτά τα λίτρα... ευχαριστώ και καλό καλοκαίρι σε όλους

 

ph 6.6

Cl2 0 - 0.5

Kh 5

NO2 0

NO3 150

 

 ΥΓ Οι μετρήσεις έγιναν πριν κάνω την σημερινή αλλάγη

  • wow 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα!!Με τι μετράς;;;Με ΝΟ3 στα 150 δεν ξερω κατι που ζει για πολυ

Link to comment
Share on other sites

η κανεις λαθος μετρησεις η δεν εχει γινει σωστα ο κυκλος του αζωτου. Τρια πλατυ σε 60 λιτρα τοσα νιτρικα και με φυτα μεσα ... . δοκιμασε πιο συχνες αλλαγες νερου ανα πεντε μερες 40 τις εκατο και κρινε. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Κάνε αλλαγή ανά 5-7 ημέρες, η θεωρία λέει ότι με 50 % αλλαγή θα έχεις 50% νερό με 160 και 50% με 0 εκτός και αν το νερό σου έχει no3 . Οπότε μετά την αλλαγή ξεκινάς στο 80 που είναι υψηλό. Συνεχίζεις ανά 5 ημέρες μέχρι να πας στο 20 -25. Μάλλον όμως ταΐζεις πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξερω αν ειναι σωστες οι μετρήσεις δεν τις έκανα με υγρό τεστ. Αμα είναι θα αλλάζω 50% καθε βδομαδα και θα παω να αγορασω υγρο τεστ αυριο να δω ποσα είναι. Ευχαριστώ!! Το μονο που εκανα με υγρο τεστ ειναι το ph

Link to comment
Share on other sites

Είναι δύσκολο να είναι τόσο υψηλά τα NO3.Ούτε εγώ που είχα αμμωνία 10ppm δεν εφτασα να έχω τόσο υψηλή περιετικότητα ΝΟ3,ειδικά αν κάνεις αλλαγές εβδομαδιαίες δεν θεωρώ οτι μπορει να σου ανεβάσει κάτι τόσο πολύ αυτές τις τιμές.Πέρα απο έλεγχο με υγρά τεστ έλεγξε και ότι το νερό απο τη βρύση που κάνεις τις αλλαγές είναι απαλλαγμένο απο NO3...

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, Vasilis Kalaitzis said:

Δεν ξερω αν ειναι σωστες οι μετρήσεις δεν τις έκανα με υγρό τεστ. Αμα είναι θα αλλάζω 50% καθε βδομαδα και θα παω να αγορασω υγρο τεστ αυριο να δω ποσα είναι. Ευχαριστώ!! Το μονο που εκανα με υγρο τεστ ειναι το ph

 

Δεν μπορείς να βασιστείς σε μετρήσεις με στικ. Πάρε υγρά τεστ για ΝΗ3/ΝΗ4, ΝΟ2 και ΝΟ3 και θα είσαι υπερκαλυμένος.

Αν είσαι ψηλά και με τα υγρά, θα πρέπει να εξετάσεις ολόκληρο το setup του ενυδρείου κ τις ρουτίνες σου (τάισμα, φιλτρανση, υπόστρωμα κλπ)

Link to comment
Share on other sites

Πάντος αν ισχύει το no3 από φιλτρανση είναι οκ γιατί πολύ no3 σημαίνει ότι υπήρχε αμμωνία και η βιολογία του ήταν ικανή να την κάνει no3. Οπότε μένει να δει τι βγάζει τόση αμμωνία υπόστρωμα και τάισμα δλδ και καθώς δε νομίζω να έχει βάλει ενεργό υπόστρωμα μάλλον πολύ τάισμα. 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα! Το νερό από την βρύση το έχω ελέγξει και δεν είχε πρόβλημα. Χθες δεν τάισα. Το φίλτρο θέμα δεν έχει θέμα.  Πήρα υγρά τεστ να κάνω μετρήσεις σήμερα και είχα τα εξής αποτελέσματα

 

ΝΟ3 150

ΝΟ2 0

ph 6.6

 

Τώρα που το σκέφτομαι το πιο πιθανό είναι να τάισα πολύ. Βέβαια τώρα τι κάνω. ΝΟ3 100 είναι πολύ απόσο ξέρω. Επίσης αν το υπόστρωμα δεν είναι καθαρό υπάρχει περίπτωση να ανεβαίνει η αμμωνία; Γιατί κάτω από κάτι πετρούλες είδα ότι το υπόστρωμα έχει υπολείμματα τροφής ή ακαθαρσίες. Τι κάνω για να τα καθαρίσω;

Link to comment
Share on other sites

Αν όταν κάνεις αλλαγή ανακατεύονται οι ακαθαρσίες μπορεί να ανεβαίνει η αμμωνία και μετα το n02/no3 , οποτε προσοχή που παει το νερο κτλ κτλ

Σενάριο 1

Αλλαγή νερού αφού εχεις λίγα ψάρια δες αν σε παίρνει για 60% , συνεχίζεις έτσι κάθε εβδομάδα ταΐζοντας λίγο ώστε να δεις ότι το μοτίβο δείχνει πτώση.

Προσοχή δε θέλεις να πέσεις κάτω από 10-20 γιατί έχεις φυτά .

Μόλις έχει πέσει σχετικά χαμηλά ώστε να συχωρά μια έχτρα άνοδο σκούπα βυθού

Την επόμενη μετράς αν έχεις ανέβει πολύ ξανά αλλαγή .

Σενάριο 2

Σκούπα βυθού μια ώρα μετά 60% αλλαγή νερού την επόμενη ελέγχεις και αποφασίζεις .

Έγινε επεξεργασία - Παναγιώτης Καζεράκης
Link to comment
Share on other sites

Η σκούπα βυθού να φανταστώ θα ανεβάζει λίγο την αμμωνία έτσι; Οπότε λέω να κάνω αλλαγές 50 - 60% κάθε βδομάδα ταίζω λιγότερο εννοείται και θα δούμε. Ευχαριστώ όλους για την βοήθεια!!

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και από εμένα. Όπως γράφει και ο Παναγιώτης το ότι βλέπεις νιτρικά πάει να πει ότι έχεις κύκλο και καλή βιολογία ΕΦΟΣΟΝ όμως βέβαια η αμμωνία σου και τα νιτρώδη είναι 0 αν και δεν έχεις γράψει μετρήσεις αμμωνίας και νιτρωδών (με υγρά tests). Στα άσχημα νέα τώρα. Νιτρικά μέχρι 40ppm είναι ανεκτά. Από εκεί και πάνω υπάρχει πρόβλημα. Επίπεδα παραπάνω από 80ppm  θεωρούνται τοξικά και η παρατεταμένη έκθεση των ψαριών σε τέτοια επίπεδα μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες και στον θάνατο. Τι θα έκανα αν ήμουν στη θέση σου:

1. Θα έκανα μέτρηση (πάντα με υγρά tests) στο νερό της βρύσης για να δω αν υπάρχουν και εκεί νιτρικά.

2. Θα έκανα μια μεγάλη αλλαγή γύρω στο 70%. Μετά από μερικές ώρες (4-5) θα μετρούσα ξανά. Λογικά τα νιτρικά θα πρέπει να πέσουν κάτω του 50ppm.

3. Θα σταματούσα το τάισμα τελείως για 2 μέρες και θα μετρούσα ξανά. Αν τα νιτρικά προέρχονται από την υπερφαγία λογικά δεν θα δεις κάποια αλλαγή.

4. Στο καπάκι κάνεις αλλαγή ξανά γύρω στο 50% και ούτω καθεξής μέχρι να πέσεις κάτω από 15-20ppm. Αν θέλεις μετά την 3η μέρα τάισε αλλά ελάχιστα. Και όταν λέμε ελάχιστα, εννοούμε ΕΛΑΧΙΣΤΑ. Βέβαια τα ψάρια αντέχουν και περισσότερες μέρες χωρίς τροφή χωρίς πρόβλημα αλλά αν δεν θέλεις να τα αφήσεις χωρίς τροφή, ρίξε πολύ λίγη.

Για τα υπολείμματα που γράφεις σίγουρα παίζουν ρόλο, όπως βεβαίως και η υπερφαγία. Μπορείς σε κάθε αλλαγή, μετά όμως την πρώτη, που σου γράφω παραπάνω να κάνεις σκούπα βυθού, αλλά πολύ προσεκτικά μην αναταράξεις τον βυθό σου. Θα πρέπει να μετρήσεις με υγρά τεστ και την αμμωνία σου με τα νιτρώδη για πιο πλήρη εικόνα.

Έγινε επεξεργασία - ChrisEco
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

Επίσης το ότι έχεις μερικά java δεν το λες και φυτεμένο το ενυδρείο σου. Τα ψαράκια σου θέλουν φυτα. Επιπλέον τα οφέλη των φυτών είναι πολλαπλά για το σύστημα του ενυδρείου αφού μεταξύ των άλλων απορροφούν και τα νιτρικά. Να σε ρωτήσω. Άλγες έχεις;

Link to comment
Share on other sites

Τέλος αν θες βάλε μια φωτογραφία του ενυδρείου σου και κάνε και μια παρουσίαση. Θα βοηθήσει πολύ για το πώς μπορείς να πορευτείς

 

Γενική κατηγορία ενυδρείου:

 

Γενικές Πληροφορίες
Διαστάσεις Ενυδρείου (ΜxΠxΥ):
Συνολικά Λίτρα:
Sump (λίτρα):

 

Οργανισμοί
Φυτά:
Ψάρια:
Άλλα είδη:

 

Διακοσμητικά υλικά
Φόντο:
Πέτρες:
Ξύλα:
Άλλα διακοσμητικά :
Υπόστρωμα:
Βυθός:

 

Φωτισμός
Πηγές φωτισμού (πλήθος και τύπος):
Διάρκεια φωτισμού:

 

Υποστήριξη οργανισμών
Φίλτρανση:
Θέρμανση/ Ψύξη:
Λίπανση: Daily Fertilizer της Dennerle
Παροχή CO2:
Άλλες τεχνικές ευκολίες ή/και παρεμβάσεις:
Διατροφή:

 

Παράμετροι
pH:
Γενική σκληρότητα (GH):
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ):
Αμμωνία (ΝΗ3):
Νιτρώδη (ΝΟ2):
Νιτρικά (ΝΟ3):
Φωσφορικά (PΟ4):
Μέση Θερμοκρασία (°C):

 

Συντήρηση
Αλλαγές νερού:
Προετοιμασία νερού/πρόσθετα:
Άλλες ρουτίνες συντήρησης:

Έγινε επεξεργασία - ChrisEco
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα! Νιτρώδη και αμμωνία τα υγρά τεστ τα βγάζουν 0. Θα κάνω ότι είπες με τις αλλαγές και θα δω αν αλλάξει κάτι. Όσον αφορά τα φυτά το ξέρω ότι με δυο java δεν θεωρείται φυτεμένο. Θα έβαζα κι άλλα φυτά αλλά θέλω πρώτα να λύσω το πρόβλημα με τα νιτρικά. Άλγη παρόλο που το ενυδρείο είναι σχετικά εκτεθειμένο στον ήλιο δεν είχα ποτέ. Ευχαριστώ πολύ!!!

Έγινε επεξεργασία - Vasilis Kalaitzis
Link to comment
Share on other sites

Τα φυτά θα σε βοηθήσουμε με τα νιτρικα. Το έγραψε και πιο πάνω ο @ChrisEco

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα!Μια σημείωση που έπεσε πάλι το μάτι μου στο thread. Καταρχάς με 3 πλάτυ 150ppm νιτρικά δεν παίζουν. δεν παίζει 3 ψαράκια να βγάζουν τόσα νιτρικά. Και μήνα να αφήσεις το ενυδρείο ακαθάριστο δεν παίζει είναι υπερβολικό το νούμερο.

Σε παλαιότερο post έχω πει ότι είχα σε 200 λίτρα, με καλό φίλτρο 6 χρυσόψαρα που τα τάϊζα κανονικότατα και τέτοιο νούμερο νιτρικά δεν είχα δει ποτέ μου.

Πριν 3 βδομάδες ξεκίνησα στρώσιμο σε ένα πολύ μικρό ενυδρείο της τάξεως των 20λίτρων, έριξα μισό κουτί flakes και την  θερμοκρασία στο θεο για να boostαρω το στρώσιμο, χωρίς αλλαγές νερού και όταν εμφανίστηκαν τα νιτρικά εκει είχα 4-5 μέρες πάνω από 100. Με αλλαγές ανα 2-3 μέρες είμαι τώρα στα 10. Και δεν μιλάμε και για κανένα φυτεμένο αμαζόνιο....Πόσα φυτά να χωρέσει ένα ενυδρείο 20λίτρα άλλωστε.

Κάτι δεν πάει καλά. Πριν δεις τα 150άρια πότε είχε μετρήσει τελευταία φορά νιτρικά;;

  • Agree 2
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Καταρχάς έκανα μια αλλαγή 50% πριν 4 μέρες και σήμερα έκανα άλλη μια και έβαλα σκούπα βυθού. Νιτρικά είχα να μετρήσω καιρό (κάνα μήνα) αλλά αλλαγές έκανα κανονικά. Τώρα η μετρήσεις βγήκαν NO3 100       NO2 0   Κάτι άλλο που παρατήρησα είναι η θερμοκρασία που λόγω του καλοκαιριού (Χίο είμαι...) είναι πολύ μεγάλη (28C).

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Θα συμφωνήσω με τον GVC. Δεν είναι φυσιολογικό όλο αυτό αφού έχεις κάνει και αλλαγή. Και τα ψαράκια σου τόσες μέρες με τέτοια νιτρικά θα είχαν τουλάχιστον αρρωστήσει. Με ποιο τεστ μετράς; Ακολουθείς πιστά τις οδηγίες; Αν θες βγάλε μία φωτό καθαρή με την μέτρηση και δίπλα το χρωματολόγιο. Τσεκαρε μια και ημερομηνία λήξης. Για την θερμοκρασία το άμεσο που μπορείς να κάνεις είναι να ανοίξεις λίγο το καπάκι, εφόσον έχεις, και να κατεβάσεις λίγο την στάθμη αν την έχεις μέχρι πάνω. Θα πέσει η θερμοκρασία λογικά κανά 1-1,5 βαθμό, αναλόγως την θερμοκρασία χώρου. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι πτώσης της θερμοκρασίας ως έκτακτη ανάγκη, όπως παγωμένα μπουκάλια, αλλαγή με νερό χαμηλότερης θερμοκρασίας αλλά θέλει προσοχή μην πέσει πολύ και απότομα η θερμοκρασία. Θα χρειαστείς άμεσα κάποιο σύστημα ψύξης γιατί αν σου ανεβάζει τώρα 28c, όταν θα αρχίσουν οι καύσωνες θα έχεις μεγάλο θέμα. Θερμοκρασία χώρου πόση έχεις; Μήπως το ενυδρείο σου βρίσκεται κοντά σε παράθυρο ή μπαλκονόπορτα;

  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σύστημα ψύξης θα πάρω σίγουρα σε καμιά βδομάδα. Τα ψάρια δεν φαίνονται άρρωστα έντονα χρώματα φυσιολογική συμπεριφορά και αρκετά δραστήρια. Σήμερα που μέτρησα βγήκαν τα  νιτρικά κοντά στο 70. Σιγά σιγά πέφτουν αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο που ήταν τόσο ψηλά. Με το υγρό τεστ της sera για ΝΟ3 μετράω αλλά δεν νομίζω να έχει γίνει λάθος στην μέτρηση. Τα τεστ αυτά τα χρησιμοποιώ καιρό (πλην τον τελευταίο μήνα). Επίσης παρουσίαση δεν κάνω γιατί σε μερικούς μήνες θα μεταφέρω τα ψάρια στο άλλο ενυδρείο (110 λίτρα). Οπότε απλά θέλω να μείνουν χαμηλά τα νιτρικά να είναι εντάξει τα ψάρια και σε λίγο καιρό θα φτιάξω μεγαλύτερο ενυδρείο επειδή γεννούν ασταμάτητα. Ευχαριστώ!!

Link to comment
Share on other sites

Μήπως ίσουν πάρα πολύ επιμελής με τον καθαρισμό βυθού και ανακάταψες τα πάντα ? 

Εγώ για αυτό το λόγο κάνω καθαρισμό βυθού μια ημέρα πριν την αλαγή νερού  και εκεινη την ημέρα εχω μια ωρα εχτρα την λάμπα :D .

 

Link to comment
Share on other sites

πριν 30 λεπτά, το μέλος Παναγιώτης Καζεράκης έγραψε:

Μήπως ίσουν πάρα πολύ επιμελής με τον καθαρισμό βυθού και ανακάταψες τα πάντα ? 

Εγώ για αυτό το λόγο κάνω καθαρισμό βυθού μια ημέρα πριν την αλαγή νερού  και εκεινη την ημέρα εχω μια ωρα εχτρα την λάμπα :D .

 

 

Μπορεί να παρα ήμουν επιμελής αλλά είχα καλές προθέσεις 😟. Πάντως τώρα σιγά σιγά μετά τις αλλαγές πέφτει ήταν 70 και τώρα 50 τα ψάρια είναι οκ οπότε εντάξει... απλά δεν ξέρω τι έφταιγε. Τώρα σκέφτομαι έτσι και αλλιώς επειδή έχω ένα 110λιτρο να κάθεται να μεταφέρω εκεί τα ψαράκια και να φτιάξω ένα φυτεμένο με μεγαλύτερο πληθυσμό. Απλά θέλω λίγη βοήθεια γιατί με το φύτεμα δεν το χω ειμαι λιγο αδεξιος 👍 Θα αρχίσω στρώσιμο και λογικά θα ανεβάσω παρουσίαση να δω σε τι χωράει βελτίωση. Απλά ξέρει κανείς αν μπορώ να βάλω ένα κοπαδάκι tetra μαζί με τα πλατυ??

Link to comment
Share on other sites

Αν δεις το δικό μου που είναι μια "μπουγάδα" απο φυτά θα καταλάβεις οτι υπάρχει καποιος χειρότερος :D

Link to comment
Share on other sites

Σε κάνα 10ήμερο που θα είναι έτοιμο θα δούμε ποιος θα κερδίσει 🤣🤣. Και επίσης ευχαριστώ όλους για την βοήθεια!!!!

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Vasilis Kalaitzis said:

 

Μπορεί να παρα ήμουν επιμελής αλλά είχα καλές προθέσεις 😟. Πάντως τώρα σιγά σιγά μετά τις αλλαγές πέφτει ήταν 70 και τώρα 50 τα ψάρια είναι οκ οπότε εντάξει... απλά δεν ξέρω τι έφταιγε. Τώρα σκέφτομαι έτσι και αλλιώς επειδή έχω ένα 110λιτρο να κάθεται να μεταφέρω εκεί τα ψαράκια και να φτιάξω ένα φυτεμένο με μεγαλύτερο πληθυσμό. Απλά θέλω λίγη βοήθεια γιατί με το φύτεμα δεν το χω ειμαι λιγο αδεξιος 👍 Θα αρχίσω στρώσιμο και λογικά θα ανεβάσω παρουσίαση να δω σε τι χωράει βελτίωση. Απλά ξέρει κανείς αν μπορώ να βάλω ένα κοπαδάκι tetra μαζί με τα πλατυ??

Τον βυθό δεν τον πειράζουμε. Προσωπικά σε ότι setup είχα κάνει δεν τον καθαρίζω ποτέ πλην πολύ σπάνιων και extreme περιπτώσεων. Τα ψάρια φαίνονται οκ θα δεις με τον καιρό, αλλά ελπίζω να μην την άκουσαν και έχεις δυσάρεστες εκπλήξεις. εγώ θα έκανα καθημερινές αλλαγές στο νερό και θα μέτραγα ανά 2-3 μέρες τα νιτρικά. α θα πέταγα και ένα κερατόφυλλο.

Συμβουλή για το φύτεμα μετά από πολλά φυτά που μαζεύω τα πρωινά από την επιφάνεια, ενώ η θέση τους είναι φυτεμένα στον πάτο....προσπάθησε να βρίσκεις αποπαρασιτωμένα φυτά σαν της σειρές 1-2 grow της tropica. Δεν κάνω διαφήμιση μην παρεξηγηθώ.

Ότι φυτό έχω πάρει πλην τέτοιων σειρών, όλο και κάποιο λαθραίο κουβαλάνε. Ο ένας θέλει και παρέα και γίνονται πολλοί. αυτοί οι πολλοί ενώ ανακατεύουν τον βυθό και τον βοηθάνε να αερίζεται και ότι συνεπάγεται αυτό. Ζηλεύουν όμως τον μετροπόντικα...εκεί που χώνονται μέσα στο υπόστρωμα παίρνουν σβάρνα αρκετά φυτά όσο περίεργο και να φαίνεται και την επόμενη μέρα έχεις φυτά επιφανείας χωρίς να έχεις αγοράσει κανένα...   :P

Για το στρώσιμο κατ' εμέ, πάρε μια πολύ φτηνή αντλία, ότι πιο φτηνό υπάρχει και ένα δοχείο. Σε ότι αλλαγές νερού κάνεις, από αυτό το ενυδρείο, μην πετάς το νερό, βάλτο στο δοχείο μαζί με την αντλία, ρίξε και χύμα βιολογικό υλικό μέσα και άστο να αναδεύει το νερό. Ρίχνε και λίγο τροφή 5-6 flakes ανά 2-3 μέρες και όταν πάρεις το μεγαλύτερο ενυδρείο χρησιμοποιείς αυτό το νερό και θα είσαι αν όχι έτοιμος κατά πάσα πιθανότητα κατά 90% πιο έτοιμος από το να ξεκινήσεις από την αρχή το στρώσιμο. την αντλία απλά στο δοχείο βάλε την έτσι ώστε να προκαλεί ανατάραξη στην επιφάνεια του νερού για να οξυγονώνεται το νερό.

Επίσης μια ερώτηση. υπάρχει περίπτωση τα τεστ να τα είχες στον ήλιο;;;

  • love 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...