Jump to content

Μεταφορά ψαριών και εξοπλισμού σε άλλο ενυδρείο


Recommended Posts

Καλησπέρα στη ομάδα. Θέλω να μεταφέρω τα ψάρια μου σε ένα μεγαλύτερο ενυδρείο που αγόρασα από αυτό που έχω, καθώς και τον εξοπλισμό (διακοσμητικά, φίλτρο, υπόστρωμα κτλ). Όλα θα παραμείνουν ίδια εκτός από το ενυδρείο. Τι διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω για να το κάνω αυτό σωστά;

 

1. Φαντάζομαι δεν θα χρειαστώ πάλι στρώσιμο, κτλ μιας και το φίλτρο θα παραμείνει το ίδιο. Απλά τα μεταφέρω όλα μέσα στο άλλο όπως είναι, σωστά;

2. Πως να καθαρίσω το καινούριο ενυδρείο ώστε να μην υπάρξει κάποιο θέμα; Με απλό νερό αρκεί, ή μπορεί να υπάρχουν βλαβερές ουσίες για τα ψάρια; Αν το κάνω με σαπουνάδα πάλι δεν θα υπάρχει θέμα;

3. Πόσο νερό από το παλιό ενυδρείο να μεταφέρω στο καινούριο; Όλο ή λιγότερο; Το καινούριο θα είναι μεγαλύτερο από το παλιό οπότε και όλο να το μεταφέρω θα χρειαστεί να συμπληρώσω κι άλλο έτσι και αλλιώς.

4. Το υπόστρωμα (χαλίκι) θα μπορούσα να το καθαρίσω επ ευκαιρίας πριν το βάλω στο καινούριο; Να το καθαρίσω σε νερό ενυδρείου ή και βρύσης δεν πειράζει; Το ίδιο και με τα διακοσμητικά ξύλα. Αν είναι να το κάνω με νερό ενυδρείου τότε θα χρειαστεί να αφαιρέσω ένα ποσοστό του νερού για αυτή τη δουλειά. Δεν θα μπορώ να το βάλω όλο το νερό από το παλιό ενυδρείο μέσα στο καινούριο.

5. Τα ψάρια θα είναι εντάξει αν τα βάλω πρόχειρα μέσα σε ένα κουβά ή ένα βάζο με νερό ενυδρείου μέχρι να ολοκληρώσω τη διαδικασία της μεταφοράς και στησίματος του καινούριου ενυδρείου; Το νερό αυτό το πετάω μετά, δεν το ξαναρίχνω μέσα στο καινούριο, σωστά;

 

Ευχαριστώ!

 

Έγινε επεξεργασία - Giorgos Kiritsopoulos
Link to comment
Share on other sites

Θα σου απαντήσω απλά στις ερωτήσεις σου μιας και δεν γνωρίζω ούτε τι ενυδρείο έχεις ούτε σε τι ενυδρείο θα πας ούτε πόσα και τι ψάρια έχεις.

1. Δεν θα χρειαστεί από την αρχή στρώσιμο αλλά καλό είναι στην αρχή να ρίχνεις και βακτήρια.

2. Με απλό νερό αν το ενυδρείο είναι καινούργιο.

3. Όσο θέλεις, αλλά καλύτερα όλο για να έχεις την σωστή θερμοκρασία και να κάνεις την αλλαγή γρήγορα.

4. Ναι μπορείς να τα ξεπλένεις με νερό βρύσης αλλά μετά για ένα χρονικό διάστημα δεν θα έχεις στρωμένο βυθό.

5. Σε όσο ποιο μεγάλο σκεύος μπορείς και η διαδικασία μεταφοράς να γίνει γρήγορα. Το νερό αυτό το πετάς.

Έγινε επεξεργασία - marinos
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Θα πάω σε 30λιτρο από 20λιτρο ενυδρείο και έχω μέσα 4 Glofish.

 

 Η αλήθεια είναι ότι το καινούριο ενυδρείο είναι μεταχειρισμένο και βρόμικο. Με απλό νερό φοβάμαι μήπως αφήσει ουσίες μέσα. Τι επιλογές έχω;

Τα βακτήρια θα συνεχίζω να τα ρίχνω για αρκετό διάστημα. Αφού το υπόστρωμα και τα υπόλοιπα διακοσμητικά κτλ τα ξεπλένω και με νερό βρύσης τότε μπορώ να κρατήσω αρκετό από το παλιό νερό. Όλο δεν μπορώ διότι θα χρησιμοποιηθεί κάποιο στον κουβά που θα τοποθετήσω πρόχειρα τα ψάρια το οποίο θα πεταχτεί μετά.

 

Επειδή έχω κάποια σαλιγκάρια μόνο εκεί θα επηρεάσει ο στρωμένος βυθός αν δεν κάνω λάθος. Αλλά δεν έχω και κάποια άλλη επιλογή, σωστά;

Link to comment
Share on other sites

Η διαφορά δεν είναι ιδιαίτερη στα δύο ενυδρεία. Μπορείς να το πλύνεις και με νερό και ξύδι και μετά καλό ξέπλυμα. Ο στρωμένος βυθός βοηθά και στην βιολογία του ενυδρείου αλλά η προσθήκη βακτηρίων θα εξισορροπήσει την ζημία.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει ένα πρόβλημα με το ενυδρείο. Στο πάνω μέρος φαίνεται να έχει μια στρώση ξεραμένης άλγης η οποία δεν βγαίνει με το σφουγγάρι. Δεν το κάνω με την πράσινη πλευρά του σφουγγαριού να μην προκαλέσω γρατσουνιές στο τζάμι. Δοκίμασα και με σαπούνι αναγκαστικά αλλά και πάλι δύσκολα. Το γέμισα νερό τώρα να μουλιάσει μπας και βγει πιο εύκολα.

 

Τι άλλο θα μπορούσα να δοκιμάσω για να το καθαρίσω; Αν βάλω οινόπνευμα ή ασετόν; Ξέρω ότι αυτά όλα είναι βλαβερά για τα ψάρια οπότε αν χρησιμοποιήσω κάτι τέτοιο τι πρέπει να κάνω μετά για να φύγουν οι ουσίες;

Link to comment
Share on other sites

Δοκίμασε με μια παλιά τηλεκαρτα ή με παλιά πιστωτική ή αν έχεις ξυράφι για την κεραμική εστία ( το τελευταίο με προσοχή).

Link to comment
Share on other sites

Το έχω κάνει ήδη με λίγο σαπούνι (υγρό πιάτων). Μετά για να φύγει το χημικό τι να κάνω;

 

Με κάρτα το έκανα αλλά δεν φαίνεται να κάνει δουλειά. Ξυράφι δεν έχω δυστυχώς. Μιας και έχω βάλει ήδη σαπούνι, να δοκιμάσω και με άλλα χημικά και να το καθαρίσω μετά μία και καλή; Πχ. Αζαξ ή οινόπνευμα, κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Το άφησα όλο το βράδυ γεμάτο με νερό και σήμερα δοκίμασα πάλι να το βγάλω με ξύδι και φαίνεται να βγαίνει με αρκετό τρίψιμο και προσπάθεια.

 

Μιας και έχω χρησιμοποιήσει σαπούνι και οινόπνευμα χτες τι πρέπει να κάνω για να φύγουν οι βλαβερές ουσίες ώστε να γίνει κατάλληλο για ψάρια;

Link to comment
Share on other sites

1. Φαντάζομαι δεν θα χρειαστώ πάλι στρώσιμο, κτλ μιας και το φίλτρο θα παραμείνει το ίδιο. Απλά τα μεταφέρω όλα μέσα στο άλλο όπως είναι, σωστά;  Σωστά. 

2. Πως να καθαρίσω το καινούριο ενυδρείο ώστε να μην υπάρξει κάποιο θέμα; Με απλό νερό αρκεί, ή μπορεί να υπάρχουν βλαβερές ουσίες για τα ψάρια; Αν το κάνω με σαπουνάδα πάλι δεν θα υπάρχει θέμα? Με νερό και ξύδι αν το κάνεις θα είσαι εντάξει απλά έπειτα το ξεπλένεις καλά με νερό. 

3. Πόσο νερό από το παλιό ενυδρείο να μεταφέρω στο καινούριο; Όλο ή λιγότερο; Το καινούριο θα είναι μεγαλύτερο από το παλιό οπότε και όλο να το μεταφέρω θα χρειαστεί να συμπληρώσω κι άλλο έτσι και αλλιώς. Μεταφέρεις όλο το νερό του παλιού ενυδρείου και όσο χρειαστεί να συμπληρώσεις θα το έχεις ήδη προετοιμάσει νωρίτερα σε άλλο δοχείο με αντιχλώριο. Εφ'όσον υπάρχει στρωμένο φίλτρο και ψάρια δηλαδή, για κανένα λόγο δεν μπαίνει νερό μέσα που δεν έχει αποχλωριοποιηθεί από πριν.

4. Το υπόστρωμα (χαλίκι) θα μπορούσα να το καθαρίσω επ ευκαιρίας πριν το βάλω στο καινούριο; Να το καθαρίσω σε νερό ενυδρείου ή και βρύσης δεν πειράζει; Το ίδιο και με τα διακοσμητικά ξύλα. Αν είναι να το κάνω με νερό ενυδρείου τότε θα χρειαστεί να αφαιρέσω ένα ποσοστό του νερού για αυτή τη δουλειά. Δεν θα μπορώ να το βάλω όλο το νερό από το παλιό ενυδρείο μέσα στο καινούριο. Μετά το βιολογικό υλικό, ο βυθός είναι μεγάλη αποικία για ωφέλιμα βακτήρια αλλά από τη στιγμή που μιλάμε για μεταφορά και του βυθού τότε όση βρωμιά έχει μαζευτεί θα βγει ούτως ή άλλως στο νερό και ίσως ανεβάσει μπόλικη αμμωνία. Θα σου πρότεινα να το ξεπλύνεις με νερό του ενυδρείου και όσο νερό χρειαστεί να συμπληρώσεις τότε όπως σου έγραψα παραπάνω.

5. Τα ψάρια θα είναι εντάξει αν τα βάλω πρόχειρα μέσα σε ένα κουβά ή ένα βάζο με νερό ενυδρείου μέχρι να ολοκληρώσω τη διαδικασία της μεταφοράς και στησίματος του καινούριου ενυδρείου; Το νερό αυτό το πετάω μετά, δεν το ξαναρίχνω μέσα στο καινούριο, σωστά; Ένας κουβάς θα είναι οκ.  Εφ'όσον το νερό του κουβά είναι από το νερό του ενυδρείου δεν υπάρχει πρόβλημα να το ξαναβάλεις. Προσοχή: Όταν κάνεις τη μεταφορά και των ψαριών τότε το ενυδρείο χρειάζεται στενή παρακολούθηση εννοώντας τακτικές μετρήσεις, βακτήρια αυστηρά καθημερινά και αν οι μετρήσεις το απαιτούν τότε αλλαγές νερού και πιο συχνά από εβδομαδιαία.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 18 λεπτά, το μέλος panagiotis_dms έγραψε:

2. Με νερό και ξύδι αν το κάνεις θα είσαι εντάξει απλά έπειτα το ξεπλένεις καλά με νερό. 

3. Μεταφέρεις όλο το νερό του παλιού ενυδρείου και όσο χρειαστεί να συμπληρώσεις θα το έχεις ήδη προετοιμάσει νωρίτερα σε άλλο δοχείο με αντιχλώριο. Εφ'όσον υπάρχει στρωμένο φίλτρο και ψάρια δηλαδή, για κανένα λόγο δεν μπαίνει νερό μέσα που δεν έχει αποχλωριοποιηθεί από πριν.

4. Μετά το βιολογικό υλικό, ο βυθός είναι μεγάλη αποικία για ωφέλιμα βακτήρια αλλά από τη στιγμή που μιλάμε για μεταφορά και του βυθού τότε όση βρωμιά έχει μαζευτεί θα βγει ούτως ή άλλως στο νερό και ίσως ανεβάσει μπόλικη αμμωνία. Θα σου πρότεινα να το ξεπλύνεις με νερό του ενυδρείου και όσο νερό χρειαστεί να συμπληρώσεις τότε όπως σου έγραψα παραπάνω.

5. Ένας κουβάς θα είναι οκ.  Εφ'όσον το νερό του κουβά είναι από το νερό του ενυδρείου δεν υπάρχει πρόβλημα να το ξαναβάλεις. Προσοχή: Όταν κάνεις τη μεταφορά και των ψαριών τότε το ενυδρείο χρειάζεται στενή παρακολούθηση εννοώντας τακτικές μετρήσεις, βακτήρια αυστηρά καθημερινά και αν οι μετρήσεις το απαιτούν τότε αλλαγές νερού και πιο συχνά από εβδομαδιαία.

 

2. Αυτό ακριβώς έκανα απλά αυτή η άλγη που είχε ξεραθεί στο πάνω μέρος δεν έβγαινε με τίποτα. Το προσπάθησα (κακώς) η αλήθεια είναι να το ξεβγάλω και με σαπούνι (και λίγο ασετόν σε κάτι κόλες κυρίως από την έξω πλευρά του ενυδρείου) και αυτό είναι που με προβλημάτισε μην τυχόν αφήσει βλαβερές ουσίες μέσα στο ενυδρείο. Το καθάρισα 3 φορές με μπόλικο ξύδι. Το ξέπλυνα αρκετά και τώρα το έχω αφήσει να στεγνώσει. Πιστεύω να μην έχει μείνει τίποτα από σαπούνι μέσα. Έριξα περίπου μισό μπουκαλάκι ξύδι.

 

3, 4. Απλά είναι που αρκετό από το νερό του παλιού ενυδρείου θα χρησιμοποιηθεί σε άλλες ενέργειες. Αρκετό νερό θα πάει στον κουβά με τα ψάρια το οποίο θα πεταχτεί μετά (ας πούμε 4 λίτρα). Εάν ξεπλύνω και τα διακοσμητικά με νερό ενυδρείου πάνε κάποια λίτρα ακόμη χαμένα (ας πούμε άλλα 3 λίτρα). Άρα υπολογίζω να μπορώ να κρατήσω από το παλίο νερό περίπου 7-8 λίτρα. Τα υπόλοιπα θα είναι αναγκαστικά καινούριο (φυσικά με αντιχλώριο).

 

5. Θα κάνω τεστ φυσικά απλά τι προβλήματα μπορεί να συναντήσω; Παίζει να έχω αλλαγές σε αμμωνία κτλ ή μείωση ΝΟ3 βακτηρίων; Τ κάνω σε αυτές τις περιπτώσεις; Απλές αλλαγές νερού; Επίσης η αποικία των βακτηρίων δεν είναι κυρίως στο φίλτρο; Αυτό θα μείνει ανέπαφο έτσι και αλλιώς οπότε δεν θα είναι ασφαλή τα βακτήρια;

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα αναφέρεσαι σε άλγη? Ρωτάω επειδή διαβάζω για πάνω μέρος του ενυδρείου και τζάμι άρα πιστεύω αναφέρεσαι σε άλατα από την εξάτμιση του νερού. Αν είναι αυτό δοκίμασες να το καθαρίσεις με λίγο ξύδι? Μια φωτογραφία θα βοηθούσε.

 

Τα διακοσμητικά δεν χρειάζονται ξέπλυμα. Ότι και να χρησιμοποιήσεις από το παλιό νερό οκ απλά ότι καινούργιο νερό βάλεις, πάντοτε με αντιχλώριο από πριν. 

 

Ναι αλλαγές σε αμμωνία,νιτρώδη η/και νιτρικά μπορεί να δεις γι αυτό και λέω τακτικές μετρήσεις και ναι αλλαγές νερού θα βοηθήσουν. Στο φίλτρο ξεκινάει η αποικία σου αλλά με τον καιρό εξαπλώνονται σε όλες τις επιφάνειες του ενυδρείου και όχι δεν υπάρχει κίνδυνος για τα βακτήρια του φίλτρου. 

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...