Jump to content

Trace Elements?


Shiba

Recommended Posts

Εκκληση προς τους εμπειρους του hobby να διαφωτησουν εμας τους νεους που ετοιμαζομαστε να ξεκινησουμε, αλλα απο το πολυ ψαξιμο μπερδευομαστε τελικα και χανουμε το μπουσουλα :D

Η ερωτηση μου αφορα τα ιχνοστοιχεια που πρεπει ή οχι να προσθετουμε σε ενα reef συστημα. Σε ενα συστημα στο οποιο γινεται αλλαγη νερου 20-25 % μηνιαιως περα απο την προσθηκη ασβεστιου και buffer απαιτηται η προσθηκη ιοδινης, μολυβδενιου, στροντιου κ.τ.λ. ?

Αν ναι, ποια ιχνοστοιχεια πρεπει τελικα να προσθετουμε με ποια συχνοτητα και πως μπορουμε να ειμαστε σιγουροι για την ποσοτητα που θα πρεπει να βαλουμε?

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Φίλε

Θεωρητικά η ποσοστιαία αναλογία των βασικών ιχνοστοιχείων στο νερό είναι απαραίτητο να λαμβάνεται υπόψιν σε ένα ενυδρείο reef.

Το ασβέστιο είναι ένα στοιχείο το οποίο απαιτείται να βρίσκεται σε σχετικά υψηλά επίπεδα διάλυσης στο νερό και μπορεί εύκολα να μετρηθεί με απλά τεστ που υπάρχουν στο εμπόριο.

Το στρόνδιο, το μολυβδένιο και η ιοδίνη είναι στοιχεία τα οποία βρίσκονται σε πολύ μικρότερη διάλυση στο νερό απ'ότι το ασβέστιο, χωρίς όμως να υποτιμάται η εξίσου μεγάλη σημασία τους και η αναγκαιότητα της ύπαρξής τους στις σωστές αναλογίες.

Η προσθήκη των στοιχείων αυτών πρέπει να γίνεται συστηματικά ώστε να διατηρείται σταθερή ή αναλογία τους. Δυστυχώς όμως η ποσοστιαία αναλογία τους στο νερό είναι δύσκολο να ανιχνευτεί με απλά τεστ που να δίνουν ακριβή αποτελέσματα. Αυτό μας αναγκάζει να ρίχνουμε τα στοιχεία αυτά εμπειρικά σύμφωνα με τις οδηγίες που αναφέρονται στο σκεύασμα.

Ποιά όμως είναι η ακριβής ποσότητα των παραπάνω ιχνοστοιχείων, που χρειάζεται το ενυδρείο μας , ίσως και ένα σωρό άλλων, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να προσδιοριστεί.

Αυτό είναι κάτι εντελώς σχετικό και έχει να κάνει με τον αριθμό, την ποσότητα, την μάζα, και το είδος των κοραλλιών που υπάρχουν. Οπως επίσης και απο την συνύπαρξη διαφορετικών σε ανάγκες ιχνοστοιχείων, ειδών κοραλλιών. Οπου για παράδειγμα η ύπαρξη του στρονδίου σε σωστά επίπεδα είναι ζωτικής σημασίας και παράγοντας ανάπτυξης στα σκληρά κοράλλια, ενώ δεν έχει τον ίδιο σημαντικό ρόλο στα μαλακά.

Ετσι λοιπόν η σωστή ποσότητα ιχνοστοιχείων που πρέπει να προστίθεται σε ένα reef είναι κάτι που προκύπτει απο την εμπειρία του ενυδρειίστα μετά απο πολλούς πειραματισμούς.

Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά όταν υπάρχει σε λειτουργία reactor ασβεστίου με αραγωνίτη ό οποίος εμπλουτίζει συνέχεια το νερό με τα απαραίτητα συστατικά. Η επιλογή του Ca reactor δηλαδή το μέγεθός του, η ποσότητα του υλικού που χρησιμοποιεί, η ροή του, έχει να κάνει και πάλι με τους προαναφερόμενους παράγοντες που αφορουν τα κοράλλια που και αυτό απαιτεί επίσης εμπειρία και πειραματισμούς.

Η μηνιαία αλλαγή του 25% του νερού είναι επιβεβλημένη όχι μόνο για τούς γνωστούς ευαιργετικούς λόγους του φρέσκου νερού αλλά και για να αναπληρώσει τα ιχνοστοιχεία που έχουν χαθεί και να μειώσει κάποια άλλα που τα έχουμε αυξήσει υπερβολικά με τους πειραματισμούς μας.

Τέλος σημειώνω οτι τα διάφορα "ζουμιά" που κυκλοφορούν στο εμπόριο και που η χρήση τους σύμφωνα με τον κατασκευαστή εξασφαλίζει την ταχεία ανάπτυξη των κοραλλιών, χρώματα κι αρώματα κλπ δεν είναι συνήθως απαραίτητα στο ενυδρείο μας και η αλόγιστη χρήση τους μάλλον ζημιά μπορεί να προκαλέσει.

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να ξέρω τι ακριβώς εννοείτε με την "ιοδίνη", επειδή την έχω δει γραμμένη σε πάρα πολλά μηνύματα (τόσο εδώ όσο και αλλού) να πω μόνον ότι αν αναφέρεστε στο αγγλικό Iodine, αυτό στα ελληνικά λέγεται απλά Ιώδιο (είναι το στοιχείο Ιώδιο με σύμβολο το Ι, δεν είναι δηλαδή κάποια ένωση).

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Φίλε του MCH

Πολύ σωστή η παρατήρησή σου.

Καθαρά για λόγους ευκολίας χρησιμοποιούμε τον όρο Iodine (Ιώδιο) ενώ στην πραγματικότητα προσθέτουμε στο νερό χημικές ενώσεις του Ιωδίου και ποτέ καθαρό Ιώδιο..

Τό καθαρό Ιώδιο είναι τοξικό για τούς οργανισμούς και συμπεριφέρεται όπως ακριβώς και το χλώριο.

Οι ενώσεις του Ιωδίου που χρησιμοποιούμε σαν πρόσθετα είναι κυρίως το Potassium Iodide και άλλοι τύποι που αναφέρονται σαν Iodide και Iodate.

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Γειά σου Νίκο,

Απλά για να χρησιμοποιείται και η σωστή ορολογία (αλλά και για να αποφεύγονται "πατάτες") να πούμε δύο λόγια (απλούστατα, μη φεύγετε) για τα χημικά αυτά...

Potassium Iodine δεν υπάρχει και αν πράγματι το βρείτε έτσι γραμμένο ή τόχει γράψει άσχετος ή δεν ξέρω τι έχει μέσα. Καμμιά φορά βλέπουμε τέτοια πράγματα σε προϊόντα τα οποία δεν παράγονται από αγγλόφωνες εταιρείες και οι οποίες δίνουν την ετικέττα ή τις οδηγίες για μετάφραση σε όποιον τύχει.

Potassium Iodide είναι το Ιωδιούχο Κάλιο (ΚΙ) και φυσικά δίνει ιόντα Καλίου (Κ+)και Ιωδίου (Ι-) στο νερό.

Potassium Iodate είναι το Ιωδικό Κάλιο (ΚΙΟ3) και δίνει ιόντα καλίου και Ιωδικές ρίζες (ΙΟ3-) στο νερό.

Iodine > αυτό είναι το στοιχειακό Ιώδιο (Ι2).

Επειδή το τι βάζετε ακριβώς στα ενυδρεία υφάλου έχει πολύ μεγάλη σημασία για σας, να πω μόνον ότι άλλο πράγμα το Ιωδιούχο και άλλο το Ιωδικό κάλιο. Τα ιόντα Ιωδίου έχουν αρνητικό σθένος και ως εκ τούτου τείνουν να οξειδωθούν ενώ στις Ιωδικές ρίζες, το Ιώδιο έχει σθένος +5 και τείνει να αναχθεί (είναι δηλαδή οξειδωτικό). Εννοείται ότι άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Από την στιγμή που δαπανάτε τόσο χρήμα, κόπο και χρόνο είναι αμαρτία να την πατήσετε από την χρήση του λάθος πρόσθετου.

Σημείωση.. επειδή δεν μπαίνω και πολύ συχνά στο θαλασσινό κομμάτι, αν κάποιος θελήσει κάτι, ας φροντίσει ο moderator να με ρωτήσει... κάπου εδω γύρω θα είμαι !!

Link to comment
Share on other sites

Επανέρχομαι και πάλι Φίλε του MCH

Το λάθος ήταν δικό μου στο πιο πάνω κείμενο και το διόρθωσα μετά την επισήμανσή σου. Ηθελα να γράψω iodide.

Με την ευκαιρία θέλω να αναφέρω οτι το "Ιώδειο" μπαίνει στο ενυδρείο με τη μορφή Iodide και Iodate.

Η πιο συνηθισμένη μορφή σαν πρόσθετο είναι η potassium Iodide την οποία μπορούμε να φτιάξουμε και μόνοι μας με αναλογία 25gr σε 0,5lt καθαρό νερό (r/o ή DI) και προσθέτουμε 0,5ml ανά 100lt νερού του ενυδρείου κάθε δύο εβδομάδες.

Αλλα σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο αναφέρουν sodium Iodide.

Προφανώς για χάρη ευκολίας έχει επικρατήσει διεθνώς ο όρος "trace element Iodine" (ιχνοστοιχείο Ιωδείου) όπως συμβαίνει επίσης και με το "element Strontium" (στοιχείο Στρόνδιο) το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθαρό ούτε κατα διάννοια, και σαν πρόσθετο χρησιμοποιείται ο τύπος "strontium chloride hexahydrate" (SrCl2.6H2O).

Νίκος

Υ.Γ. Νομίζω όμως οτι αυτή η συζήτηση δεν θα διαφωτίσει περισσότερο τον Φίλο μας Shiba ο οποίος έθεσε το αρχικό ερώτημα.

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι ο καθένας που ασχολείται με reef ενδιαφέρεται για ο,τιδήποτε έχει να κάνει με το τι βάζει (και, το κυριώτερο ΓΙΑΤΙ το βάζει) στο ενυδρείο του - το οποίο είναι και η ερώτηση του Shiba. Η προσπάθεια που έκανα ηταν απλά για να πω ότι άλλο πράγμα το χλωριούχο κάλιο (KCl) και άλλο η χλωρίνη (KClO / KClO3) - για να δούμε ένα άλλο αλογόνο με παρόμοιες ιδιότητες με του Ιωδίου. Ενώ λοιπόν όλοι βάζουν από το πρώτο στα φυτεμένα ενυδρεία τους κανείς δεν βάζει το δεύτερο. Οταν ένα κυρίαρχο μέγεθος του reef είναι το redox potential (redox = reduction / oxidization), δεν μπορεί παρά να ενδιαφέρει ότι το ένα είναι reduction element και το άλλο oxidizing element (και μάλιστα σχετικά ισχυρό). Kαι τα δύο (iodide / iodate) είναι πηγές ιωδίου - σε αυτό δεν έχω καμμία αντίρρηση, αλλά σε διαφορετικά συστήματα θα έπρεπε να προτιμάται το ένα έναντι του άλλου. Εν πάση περιπτώσει, κρατήστε ό,τι θέλετε από όλο αυτό. Αισθάνομαι ότι μάλλον κούρασα..

Link to comment
Share on other sites

Eυχαριστω  παρα πολυ για το ενδιαφερον και συγνωμη αν προκαλεσα καποια συγχυση :D

11530[/snapback]

Shiba οχι μονο δεν προκαλεσες συγχυση αλλα αντιθετα εδωσες αφορμη για μια ενδιαφερουσα συζητηση απο την οποια ολοι μαθαμε πολυ περισσοτερα πραγματα απο αυτα που περιμενες! Αυτο θελουμε εδω φιλε μου...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...