Jump to content

Νέο ενυδρείο 500 λίτρων.


Recommended Posts

Καλησπέρα.Εχω αποφασίσει ότι οι διαστάσεις του ενυδρείου μου θα είναι 180χ65χ50.Δηλαδή περίπου 500 λίτρα καθαρό νερό.Δεν έχω κατασταλάξει ακόμη αν θα είναι γλυκού ή θαλασσινού νερού , αλλά θέλω να εξαντλήσω την πιθανότητα να κάνω ένα REEF ενυδρείο με θαλασσινό νερό.Οι γνώσεις μου είναι ελάχιστες(ξέρω τι είναι το φίλτρο ;) ) και η όρεξή μου μεγάλη.θέλω να με βοηθήσετε σχετικά με τον εξοπλισμό και το ΚΟΣΤΟΣ του. :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Φίλε CHRIS OIK

Κατ' αρχήν πιστεύω ότι οι διαστάσεις του ενυδρείου σου είναι πολύ καλές για θαλασσινό.

Για να ξεκινήσεις το χόμπι με ένα θαλασσινό ενυδρείο, χωρίς να περάσεις απ’ όλα τα στάδια εξέλιξης, θα πρέπει να αποκτήσεις πρώτα κάποιες βασικές γνώσεις, ώστε τα βήματά σου να είναι σωστά και όχι πειραματισμοί.

Τις γνώσεις που σου λείπουν μπορείς να τις αποκτήσεις διαβάζοντας οτιδήποτε σχετικό (βιβλία , άρθρα) και με τη βοήθεια των Φίλων μελών του Aquazone, που είναι πρόθυμοι να σου μεταφέρουν τις εμπειρίες τους και να σε συμβουλεύσουν.

Το κόστος δεν πρέπει να το υπολογίζεις, εφόσον πραγματικά έχεις αποφασίσει να ασχοληθείς με το αντικείμενο, αφού μπορείς να το διαθέσεις τμηματικά.

Έχω ήδη αναφέρει σε άλλο post:

"Ένα θαλασσινό ενυδρείο μπορεί να ξεκινήσει με τα βασικά και κατόπιν αν θέλεις μπορείς να το αναβαθμίζεις σταδιακά αγοράζοντας πιο εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Όσον αφορά την κατασκευή ενός reef τα έξοδα είναι σίγουρα περισσότερα. Αλλά και εδώ υπάρχει η λύση της σταδιακής αναβάθμισης. Μπορείς να ξεκινήσεις, για παράδειγμα αγοράζοντας μια μικρή ποσότητα βράχου και να φιλοξενήσεις τους οργανισμούς που αναλογούν. Αργότερα προσθέτεις μερική ποσότητα βράχου ακόμα και περισσότερους οργανισμούς....και πάει λέγοντας. Το ίδιο ισχύει και με το φωτισμό, το skimmer κλπ.

Επίσης ξεκινάς με οργανισμούς που δεν είναι και τόσο ευαίσθητοι και έχουν λιγότερες απαιτήσεις. Στη συνέχεια όσο το σύστημά σου αναβαθμίζεται μπορείς να προσθέτεις πιο απαιτητικούς οργανισμούς κλπ.

Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο θα έχεις ένα συνεχές ενδιαφέρον για το χόμπι και θα νοιώθεις ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέποντας το ενυδρείο σου να μεγαλώνει και να ωριμάζει. Αυτό νομίζω ότι είναι προτιμότερο από το να τα πάρεις όλα μαζί και μετά να μην έχεις να κάνεις τίποτα."

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Guest theokyr
Το κόστος δεν πρέπει να το υπολογίζεις, εφόσον πραγματικά έχεις αποφασίσει να ασχοληθείς με το αντικείμενο, αφού μπορείς να το διαθέσεις τμηματικά.

:):D:lol: Συγγνώμη αλλά δεν κρατήθηκα. Μακάρι να ήταν έτσι... Είναι σαφώς ακριβότερο ένα θαλασσινό από ένα γλυκού νερού και δεδομένου ότι η αρχή είναι το ήμιση του παντός τότε το κόστος πρέπει να το υπολογίσεις σοβαρά.

Θεόφιλος

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Φίλε theokyr

Ειλικρινά δεν μπορώ να αντιληφθώ, ποια είναι τα σημεία της απάντησής μου , που προκαλούν γέλιο.

Θέλω να πιστεύω, ότι διάβασες προσεκτικά το κείμενό μου, ώστε να κατάλαβες το πνεύμα της γραφής μου.

Σε κάθε περίπτωση όμως, θα ήθελα να με πληροφορήσεις, ποία είναι η σημαντική διαφορά κόστους, σε ένα θαλασσινό ενυδρείο που φιλοξενεί ψάρια χαμηλών απαιτήσεων και ενός αντίστοιχου γλυκού νερού.

Πέραν της αρχικής αγοράς αλατιού (στην συγκεκριμένη περίπτωση, περίπου 60 Ευρώ) και ενός skimmer, τι άλλη διαφορά υπάρχει στο εξοπλισμό?

Επίσης, κατά τις προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης, πέραν της επιβάρυνσης των 15 Ευρώ για αγορά αλατιού, που αντιστοιχεί σε αλλαγή νερού 25%, ποία άλλη οικονομική επιβάρυνση υπάρχει?

Νομίζω ότι θα πρέπει να ξεπεράσουμε κάποτε το μύθο, που θέλει να εμφανίζει το θαλασσινό ενυδρείο σαν "άπιαστο όνειρο".

Σίγουρα τα θαλασσινά ψάρια, είναι ο πολύ πιο ακριβά από τα αντίστοιχα τροπικά γλυκού νερού, τα οποία προέρχονται από μονάδες παραγωγής.

Ένα ενυδρείο, όμως, είτε θαλασσινό, είτε γλυκού νερού, μπορεί να κοστίσει σχετικά λίγα χρήματα, αλλά και μία περιουσία.

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητε Chris Oik

Αν εχεις το μικροβιο του θαλασσινου ενυδρειου τοτε δυσκολα θα μπορεσεις να ξεφυγεις οποτε σκεψου καλα πριν κανεις κατι και το μετανιωσεις :) Η θαλασσα ειναι μαγεια...

Αυτο που πραγματικα χρειαζεσαι οπως ειπε ο Νικος ειναι πολυ διαβασμα...πολυ περισσοτερο απο οσο φανταζεσαι! Και πολυ υπομονη!!

Ξεκινα με τα αρθρα που θα βρεις ΕΔΩ (πρωτα διαβασε τα 3 αρθρα του Discos Ξεκινωντας ενα Θαλασσινο Ενυδρειο και μετα τα υπολοιπα) και μετα οπωσδηποτε βαλε μια παραγγελια στο Amazon.com για μερικα βιβλια...δες καποια που προτεινουμε ΕΔΩ..

Οταν παρεις μια αρχικη ιδεα μη διστασεις να γραψεις τις αποριες σου.... :D

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον που δείξατε και για τη βοήθειά σας :) .Συμφωνώ ότι με το διάβασμα θα αρχίσω να μπαίνω στο νόημα και δεν θα μου φαίνονται όλα βουνό :D .Περιμένω τις οδηγίες και τις ιδέες σας. :lol:

Link to comment
Share on other sites

Guest theokyr

Αγαπητέ Νίκο,

Διάβασα προσεκτικά το μήνυμά σου και δεν είχα σκοπό να το υποβαθμίσω. Η ένσταση μου περιορίζοταν στην δυνατότητα επέκτασης - αναβάθμισης ενός ενυδρείου.

Απλά πιστεύω ότι αν ένα οποιαδήποτε ενυδρείο δεν έχει σχεδιαστεί σωστά και πολύ προσεκτικά εξαρχής τότε οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισής του θα έχει κάποιου είδους επιπτώσεις είτε σε ότι αφορά στο λειτουργικό κομμάτι του ενυδρείου (κάποιος εξοπλισμός δεν θα είναι τόσο αποδοτικός όσο θα μπορούσε να είναι), είτε στην αισθητική του χώρου που το φιλοξενεί (πχ. θα φαίνονται σκίμερ), είτε στην συντήρησή του. Και δεδομένου ότι ο Chris φαίνεται να έχει πολύ μικρή εμπειρία αμφιβάλλω αν θα μπορέσει να προβλέψει όλες τις δυνατότητες επέκτασης ενός τέτοιου συστήματος έτσι ώστε από ένα σχετικά μικρού κόστους fish only να "αναβαθμιστεί" σε ένα υψηλότερου κόστους reef με επίσης υψηλό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα (αν βέβαια είναι αυτό το ζητούμενο).

Θεόφιλος

ΥΓ. Εκτός από το πολύ διάβασμα, υπάρχει και η εμπειρία κάτι που δεν μπορεί να αποκτηθεί από την περιήγηση στο ιντερνετ.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε theokyr,

Οταν θα καταπιαστείς με ένα αντικείμενο και θα ασχοληθείς πραγματικά,αρχικά θα κάνεις αρκετά λάθη.Με το διάβασμα θα πάρεις σημαντικές πληροφορίες και θα μάθεις πολλά.Με την επιλογή ενός σοβαρού pet shop και με την πλοήγηση στο aquazone και με τη βοήθεια από ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΥΣ χομπίστες προσπαθείς να μειώσεις το ποσοστό λάθους.Πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσω.Δεν θέλω να απογειώσω κάποιο πύραυλο :) για το χόμπυ του ενυδρείου μιλάμε.

Link to comment
Share on other sites

Δεν θέλω να απογειώσω κάποιο πύραυλο :)  για το χόμπυ του ενυδρείου μιλάμε.

19604[/snapback]

Εχεις απολυτο δικιο....επικρατει μια αντιληψη για τη δυσκολια του θαλασσινου ενυδρειου η οποια το κανει να μοιαζει με πυρινικη φυσικη... δεν ειναι ετσι... μιλαμε για ενα χομπυ που ναι μεν σε γεμιζει τεραστιες ευθυνες καθως εχεις να φροντισεις ζωντανα αλλα με αρκετο διαβασμα, πολυ υπομονη και με την βοηθεια μερικων εμπειρων μπορεις να τα καταφερεις!!

:D

Link to comment
Share on other sites

Guest theokyr

Αν με αυτά που έγραψα έγινε κατανοητό ότι συγκρίνω το θαλασσινό ενυδρείο με εκτόξευση πυραύλου τότε... :D

Ας αφήσουμε λοιπόν τους "γκουρού" να μας δώσουν τα φώτα τους... :)

Θ.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Φίλε theokyr

Σέβομαι την άποψή σου παρ' όλο το ειρωνικό ύφος της απάντησής σου.

Θα ήθελα , όμως , να σε πληροφορήσω ότι η πλειονότητα των Φίλων του χόμπι που ασχολούνται με το θαλασσινό ενυδρείο και ιδιαίτερα με το reef, κάπως έτσι ξεκίνησαν. Οι περισσότεροι μετέτρεψαν το ενυδρείο γλυκού νερού, που είχαν στην κατοχή τους, σε θαλασσινό fish only και αργότερα με αργά αλλά σταθερά βήματα το εξέλιξαν σε reef.

Ελάχιστοι, που ίσως μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, είναι εκείνοι που αφού επισκέφθηκαν ένα ενυδρειακό κατάστημα, κατόπιν έφυγαν αγοράζοντας ένα πλήρως εξοπλισμένο ενυδρείο αυτής της κατηγορίας, και το μόνο που είχαν να κάνουν , ήταν να το βάλουν στην πρίζα να δουλέψει.

Έχω να σου αναφέρω πολλά παραδείγματα Φίλων, αρκετοί είναι μέλη του Aquazone, όπου ξεκίνησαν το reef τους αγοράζοντας 2 κιλά ζωντανό βράχο, ένα απλό skimmer πέτρας και έχοντας δει ριάκτορα ασβεστίου μόνο σε φωτογραφίες. Σήμερα μετά από την σταδιακή τους αναβάθμιση, όπως προανέφερα, διαθέτουν αξιοζήλευτα συστήματα τα οποία λειτουργούν και εξελίσσονται, περισσότερο από 6 χρόνια.

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...