Jump to content

Τέρατα και εξωγήινοι στο ενυδρείο μου!!!


Recommended Posts

Ας μαζέψουμε μερικούς λαθρεπιβάτες λιγότερο γνωστούς που εμφανίζονται ξαφνικά στο ενυδρείο μας, επίσης θα ήθελα όποιος έχει και φωτογραφίες που θέλει να μοιραστεί ας τις ποστάρει εδώ. :D

Μικρή πεταλίδα γλυκού νερού (Acroloxus lacustris)

other1_01.jpg

Έχει μέγεθος 0.1-0.8 cm και θα την δείτε σαν μια κουκίδα που κινείτε αργά πάνω σε κάποιο τζάμι του ενυδρείου σας. Είναι άκακη αφού λόγω μεγέθους δεν μπορεί να βλάψει τα φυτά, τρέφεται με μικροάλγη.

Πλανάρια (flatworms)

Planaria-SEX-1-300x225.jpg

Πλατυέλμινθες της κλάσης turbellaria, σκωληκόμορφα είδη πιεσμένα νωτοκοιλιακά που βρίσκονται σε γλυκά και αλμυρά νερά. Μέγεθος 0.3 - 1 cm , χρώματα: διάφανο, γκρίζο, λευκό, καφέ και κόκκινο. Έρπουν πάνω σε πέτρες, άμμο και βλάστηση και τρέφονται ως αρπακτικά μικρών ασπόνδυλων, νεκρά ζώα ή άλγη. Ως πλατυέλμινθες έχουν την ικανότητα να σχηματίζουν εκ νέου το σώμα τους, έτσι αν κοπούν σε κομμάτια κάθε κομμάτι θα δώσει και ένα νέο άτομο.

Κολλέμβολα (Springtails)

springtail.jpg

Πρόkειται για εξάποδα (συγγενή με τα έντομα) τα οποία ζουν στο έδαφος αλλά μπορούν να ζήσουν και στην επιφάνεια του νερού πάνω στα επιπλέοντα φυτά. Διαθέτουν ένα όργανο που ονομάζεται furcula το οποίο είναι συνεχώς οπλισμένο κάτω από την κοιλιά τους, αν ενοχληθούν το όργανο αυτό εκτινάσσεται με ταχύτητα 0,018 δευτερόλεπτα δίνοντας τους ώθηση που τα μεταφέρει ψηλά στον αέρα. Είναι ακίνδυνα για το ενυδρείο και πολλά ψάρια που τρέφονται κοντά στην επιφάνεια θα τα τιμήσουν ως φρέσκο μεζέ.

Αφίδες (μελίγκρες/aphids/plant lice)

bladlus.jpg

Έντομα 1-3 χιλιοστά με μαλακό σώμα που τρέφονται απομυζώντας φυτικούς χυμούς με το ρύγχος τους. Διαθέτουν ένα ζευγάρι σωληνόμορφων απιφύσεων με τις οποίες απελευθερώνουν φερομόνες προειδοποιώντας τα υπόλοιπα έντομα σε περίπτωση κινδύνου. Χαρακτηριστικό αυτών των εντόμων είναι η ικανότητα να αναπαράγονται ταχύτατα και παρθενογενετικά. Στο ενυδρείο ζουν είδη με χρώμα πρασινωπό, θα τα δούμε να τρέφονται πάνω σε επιπλέοντα φυτά όπως pistia stratiotes και lemna minor, δεν αποτελούν πρόβλημα και μπορεί να αποτελέσουν φρέσκια τροφή για ψάρια που τρέφονται κοντά στην επιφάνεια.

Ύδρα

hydra1.JPG

Μοιάζει με ανεμώνη, έχει μέγεθος 0,3 - 1,5 cm και χρώμα διάφανο και πράσινο, συγγενεύει με τις μέδουσες (order Anthomedusae). Διαθέτει 6 δηλητηριώδη πλοκάμια με τα οποία συλλαμβάνει μικρά κωπήποδα και πλαγκτόν, τα οποία όταν ενοχληθούν απελευθερώνουν νήματα με νευροτοξίνη. Συγκρατείται σαν βεντούζα πάνω στις διάφορες επιφάνειες και μετακινείται ελάχιστα. Αν ενοχληθεί μαζεύει το σώμα και τα πλοκάμια της σχηματίζοντας μια μπάλα. Οι ύδρες δεν θα βλάψουν μεγάλο ψάρι ή γαρίδες αλλά κινδυνεύουν να γίνουν βορά τα νεοεκκολευθέντα, σε μεγαλύτερα ψάρια μπορούν να τους ερεθίσουν το δέρμα κατά την επαφή.

Βρυόζωα (bryozoans)

Μοιάζουν με ανεμώνες, έχουν μέγεθος λίγων χιλιοστών και σχηματίζουν αποικίες έως και 10 εκατοστών σε μήκος. Τα άτομα της αποικίας λέγονται zooids και τρέφονται με πλαγκτονικούς οργανισμούς κινώντας τις χτένες που διαθέτουν. Η αποικία λέγεται zoarium και αποτελείται από έναν σωλήνα από ανθρακικό ασβέστιο ή χιτίνη στον οποίο κρύβονται τα zooids όταν κινδυνεύουν. Οι οργανισμοί αυτοί είναι άκακοι για οποιονδήποτε κάτοικο του ενυδρείου και θα είστε πολύ τυχεροί αν τους φιλοξενείτε.

Βραδύπορα (αρκουδάκια του νερού - water bears)

pic311copy3ww.jpg1538325195_52ffaf3af8.jpg

Φυλογενετικά ανήκουν στη συνομοταξία Tardigrada, είναι μικρά ασπόνδυλα ζώα με το μήκος τους να κυμαίνεται από 0.1 έως 1.5 mm(!). Τα συναντάμε ανάμεσα στα βρύα και τις λειχήνες από ζεστές λίμνες μέχρι τους πάγους στα Ιμαλάια. Μορφολογικά μοιάζουν με κάμπιες και συγγενεύουν με τα έντομα και τους νηματώδεις σκώληκες ανήκουν στη κατηγορία των εκδυσόζωων. Τρέφονται με κύτταρα βρύων, με άλγες και βακτήρια ενώ κάποια είδη είναι αρπακτικά άλλων μικροοργανισμών. Τα βραδύπορα είναι μια από τις λίγες ομάδες ζώων που μπορούν να αναστείλουν τον μεταβολισμό τους, να αποξηρανθούν και να μπουν σε κατάσταση κρυπτοβίωσης, αυτό τα καθιστά έναν από τους ανθεκτικότερους οργανισμούς, συγκεκριμένα:

• Θερμοκρασία - μπορούν να επιζήσουν θερμαινόμενα για λίγα λεπτά στους 151°C ή ψυχόμενα για μέρες στους -200°C ή για λίγα λεπτά στους -272°C (έναν βαθμό Κελσίου πάνω από το απόλυτο μηδέν).

• Πίεση - μπορούν να αντέξουν την εξαιρετικά χαμηλή πίεση του κενού καθώς και πολύ υψηλές πιέσεις, χιλιάδων ατμοσφαιρών. Πρόσφατα αποδείχτηκε ότι μπορούν να επιβιώσουν στο κενό του διαστήματος, καθώς και σε πίεση 6.000 ατμοσφαιρών, που είναι περίπου έξι φορές πιο μεγάλη από αυτή που επικρατεί στο πιο βαθύ σημείο των ωκεανών.

• Αφυδάτωση - τα βραδύπορα μπορούν να επιβιώσουν σχεδόν για μια δεκαετία σε κατάσταση αφυδάτωσης.

• Ακτινοβολία - όπως απέδειξε ο Πολ Μέι από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού, τα βραδύπορα μπορούν να επιζήσουν απορροφώντας 5.700 Gray ή 570.000 Ραντ ακτινοβολίας ακτίνων Χ (10 με 20 Gray μπορεί να είναι θανατηφόρα δόση για τον άνθρωπο). Η μόνη έως τώρα εξήγηση για την αντοχή τους είναι ότι λόγω της αφυδατωμένης κατάστασής τους η ιονίζουσα ακτινοβολία δεν μπορεί να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Με ένα μικροσκόπιο ίσως δείτε κάποιο αρκουδάκι του νερού να περπατάει νωχελικά πάνω σε κάποιο κομμάτι moss από το ενυδρείο σας.

Κωπήποδα

copepod.jpg

Πρόκειται για μικροσκοπικούς οργανισμούς μεγέθους ενός χιλιοστού που παρατηρούμε συχνά να κινούνται με σπασμωδικές κινήσεις κοντά στο τζάμι των ενυδρείων μας. Ανήκουν στα καρκινοειδή όπως τα καβούρια, οι γαρίδες, οι αστακοί και το krill. Τα είδη που συναντούμε στο ενυδρείο ανήκουν στην τάξη cyclopoida. Θα αυξηθούν σε νερά με μικρή ροή, τρέφονται με detritus (οργανικά ιζήματα) και άλγη, θα αποτελέσουν εξαιρετική τροφή για νεοεκκολαυθέντα ψάρια. Σε μεγάλους πληθυσμούς μπορεί να προσκολληθεί σε ψάρια προκαλώντας τους δυσφορία αλλά αυτό θα συμβεί μόνο σε ενυδρείο χωρίς καθόλου ροή, σε αυτή την περίπτωση αν στρέψετε έναν φακό κοντά σε ένα τζάμι του ενυδρείου θα δείτε ένα σύννεφο κωπηπόδων να σχηματιζεται κοντά στο φως. Στα κωπήποδα ανήκουν και τα είδη του γένους Cyclops, η γνωστή τροφή ψαριών που φτάνει σε μήκος τα 2-3 εκατοστά.

Gammarus pulex ( Rivulogammarus pulex/κοινή γαρίδα γλυκού νερού)

Gammarus_1.jpg

Θα συναντήσουμε αυτό το είδος σε πολλά ποτάμια και λίμνες της Ελλάδας και της Ευρώπης, πρόκειται για τη γαρίδα που υπάρχει αποξηραμένη στο εμποριο για χελωνάκια και μεγαλόσωμα ψάρια. Φτάνει σε μήκος τα 11mm αν και τα αρσενικά άτομα φτάνουν και τα 20mm. Διαθέτει 7 ζεύγη ποδιών και το χρώμα του είναι κίτρινο-καφέ, γεννιέται στην τέλεια μορφή της που σημαίνει ότι δεν περνάει προνυμφικό στάδιο. Προτιμάει τρεχούμενα νερά από 10 μέχρι 18 βαθμούς κελσίου αλλά συναντάται και σε λίμνες, επίσης λόγω του ότι δεν επιβιώνει σε μολυσμένα νερά ή νερά με μικρή περιεκτικότητα σε οξυγόνο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιοδείκτης ποιότητας νερού. Στο ενυδρείο μπορεί να μεταφερθεί με υλικά από ποτάμι-λίμνη και αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες να επιβιώσει. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο για αυτό το είδος είναι η σχέση που έχει με τον παρασιτικό Ακανθοκέφαλο σκώληκα Pomphorhynchus laevis (φύλλο Acanthocephala). Ο σκώληκας έχει τέτοια βιοχημική επιρροή στον οργανισμό της γαρίδας που την κάνει λιγότερο έως καθόλου προσεκτική απέναντι σε θηρευτές και το χρώμα της γίνεται ζωηρότερο ώστε να είναι πιο εκτεθειμένη, αυτό βοηθάει τον νηματώδη να περάσει στον επόμενο ξενιστή του που πρέπει να είναι ψάρι (θηρευτής γαρίδας) και να ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής του. Στο ενυδρείο μπορούμε να είμαστε ήσυχοι ότι το παράσιτο αυτό δεν θα προσβάλει τα ψάρια μας καθώς έχει εξειδικευμένο ξενιστή που δεν είναι άλλος από τον Leuciscus cephalus ο κοινός μας κέφαλος.

Hydracarina (water mites)

Algae-water-mites.jpg

Πρόκειται για ακάρεα, είναι αραχνοειδή, συγγενή της αράχνης και του σκορπιού και τα συναντάμε σε όχθες γλυκών υδάτων. Το χrώμα τους μπορεί να είναι κόκκινο, πράσινο, μπλε, κίτρινο ή σκούρο και το μέγεθός τους από 0.5 έως 0.8 mm. Κάποια είδη είναι παρασιτικά μαλακίων αν και τα περισσότερα είναι αρπακτικά άλλων μικρών οργανισμών, υπάρχουν επίσης πιο σκουρόχρωμα είδη που τρέφονται από τα φυτικά ιζήματα στον πυθμένα και συναντώνται σε μεγάλους αριθμούς. Στο ενυδρείο μπορεί να μεταφερθούν με υδρόβια φυτά και υλικά από τη φύση και θα αποτελέσουν μέρος της τροφικής αλυσίδας του συστήματος μας που μόνο θετικά μπορούν να προσφέρουν.

Ακολουθούν και άλλα και φυσικά οι δικές σας αναφορές-φωτογραφίες. :rolleyes:

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ παιδιά, όρεξη να υπάρχει να τη μοιραζόμαστε! :D

Τρούπη σε περιμένω να οργιάσεις! :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

:rolleyes::D:hysterical:
Link to comment
Share on other sites

Τρούπη σε περιμένω να οργιάσεις! :D

Έχεις σημαντικές ελλείψεις... Μόνο αυτά που είχα εγώ κατά καιρούς στα ενυδρεία μου είναι τα 3πλάσια από αυτά που παρουσιάζεις :hysterical:

Σοβαρά τώρα θα πως πως είναι μία υπέροχη αρχή για να εμπλουτιστεί με περισσότερες εικόνες και εμπειρίες ώστε να δημιουργήσουμε μία πλήρη εικόνα αυτών των οργανισμών, που μόνο εχθροί μας δεν είναι (τις περισσότερες φορές), αλλά είναι κομμάτι της φύσης που πρέπει να τα σεβαστούμε και να τα μάθουμε. Έχω συλλέξει διάφορες πληροφορίες κατά καιρούς για διάφορους οργανισμούς καθώς έχω και βίντεο και φωτογραφίες από τα ενυδρεία μου... Αλλά χρειάζεται χρόνος για την μπουν σε σειρά...

Μία μικρή γεύση

:rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Το ειδα απο παραπομπη αλλου θεματος και ειπα καλα εχω διαβασει τα παντα(γλυκου) πως μου ξεφυγε ΑΥΤΟοοοο??? Μπραβο πολυ καλο :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

οπως παντα μια τελεια παρουσιαση.

πολυ καλο να ξερουμε τι γινετε με τα μικρα ζωακια

μεσα στο ενυδρεια μας.

Link to comment
Share on other sites

πολύ καλό!

pin it!

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή vicious τα έχεις όλα αυτά στα ενυδρεία σου...? :bowdown:

Οπ σόρυ για το διπλό ποστ... Έφαγε κόλλημα...

Edited by miltosbitoulis2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δηλαδή vicious τα έχεις όλα αυτά στα ενυδρεία σου...? :bowdown:

Δεν ξέρω, δεν έχω μικροσκόπιο, πολλά όμως τα έχω και επιδιώκω να τα έχω φέρνοντας στο ενυδρείο υλικά από λίμνες και ποτάμια, πιστεύω οτι όλα έχουν να προσφέρουν κάτι στην ισορροπία ενός ενυδρείου.

Link to comment
Share on other sites

Προνύμφες κουνουπιών (Mosquito larvae)

larvae.jpg

mosquitotop.jpg

Μέγεθος 0.5-6mm

Χρώματα: καφέ, γκρι, μαύρο

Θα δούμε πολύ συχνά αυτά τα πλασματάκια σε κουβάδες με στάσιμο νερό που έχουμε ξεχάσει έξω ειδικά τους πιο ζεστούς μήνες, πρόκειται για την προνύμφη του κοινού κουνουπιού που μας τσιμπάει τα καλοκαίρια.

Το κουνούπι είναι δίπτερο έντομο της οικογένειας Culicidae με 3.500 περίπου είδη ανά τον κόσμο. Τα κουνούπια τρέφονται με νέκταρ ή γύρη που βρίσκουν στη φύση, όμως τα θηλυκά χρειάζονται και αίμα προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν αβγά.Εφόσον το θηλυκό πραγματοποιήσει ένα γεύμα αίματος τότε ωριμάζουν τα αβγά του τα οποία και τοποθετεί στην επιφάνεια του νερού και στη συνέχεια εκκολάπτονται από αυτά οι προνύμφες. Μετά από μια εβδομάδα οι προνύμφες έχουν μεγαλώσει αρκετά και αφού περάσουν 3 μέρες ως pupa, εκδύονται και βγαίνει το ακμαίο ιπτάμενο άτομο, το κουνούπι.

Εδώ τα αυγά που μοιάζουν με μικρή σχεδία που επιπλέει:

(το μέγεθος της σχεδίας είναι μερικά χιλιοστά και αν το πιάσουμε στα χέρια μας διαλύεται σε κομματάκια που δεν είναι τίποτα άλλο από τα αυγά)

207198441_a2b178bada.jpg

Εδώ ο κύκλος του εντόμου:

(κοιτώντας τις προνύμφες θα ξεχωρίσετε μερικές πιο χοντρές και κοντές σαν διπλωμένες, αυτές σε 3 μέρες το πολύ θα γίνουν κουνούπια)

lifecycle2.jpg

Οι προνύμφες είναι υδρόβιες και εφοδιασμένες με δύο αναπνευστικά συστήματα που τους επιτρέπουν να αναπνέουν τόσο κάτω από το νερό όσο και από πάνω, έτσι θα δούμε οτι κάθε λίγη ώρα οι προνύμφες ανεβαίνουν στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν με ένα αναπνευστικό όργανο που βρίσκεται στο τέλος της κοιλιάς τους.

Οι προνύμφες τρέφονται με οργανικά υπολείμματα, μικροάλγη και άλλους μικροοργανισμούς. Είναι πολύ καλή τροφή για τα ψάρια, πλούσια σε πρωτεΐνη και ακόμα και ψάρια με πεσμένη όρεξη δύσκολα θα αντισταθούν στην κίνηση του ζωντανού θηράματος. Θεωρείται πολύ καλή τροφή για προετοιμασία ψαριών-μικροθηρευτών για αναπαραγωγή.

Απλά αφήστε έναν κουβά με λίγη μπίχλα από το φίλτρο ή σκούπα βυθού σε έναν χώρο με πρόσβαση απ' έξω και θα έχετε προνύμφες όλο τον χρόνο (ακόμα και τώρα τον Γενάρη έχω κάμποσες σε ένα δωματιάκι κήπου με ανοικτή πόρτα). Προσοχή όμως, αν οι προνύμφες εκκολαφθούν τα κουνούπια τσιμπάνε κανονικότατα.

Link to comment
Share on other sites

Πολυ καλο ποστ :bowdown::bowdown:

Προσοχη μονο απο οποιον κανει καλλιεργεια στα παρακατω.

Χρειαζεται υπευθηνοτητα. Επιτρέποντας στα κουνούπια και στις σκνίπες να φθάσουν στην ωριμότητα εγκυμονεί κινδύνους για εσάς, την οικογένειά σας, τους γείτονές σας, τα κατοικίδια ζώα σας.

Ορισμένες απειλές που πρέπει να γνωρίζουμε για να τις αποφυγουμε ειναι :

- Εγκεφαλίτιδα: για τον άνθρωπο

- Ιός του Δυτικού Νείλου (West Nile virus): για τον άνθρωπο, άλογα, πουλιά και άλλα ζώα.

- Ελονοσία: για τον άνθρωπο (κουνούπια Anopheles, οι περιβόητοι φορείς της ελονοσίας)

- Heartworm (immitis Dirofilaria) : σκύλους και γάτες

Βεβαιωθείτε για την συγκομιδή προνυμφών κάθε μέρα για τη διατήρηση του πληθυσμού σε χαμηλο επιπεδο. Σιγουρευτείτε ότι αφαιρείτε τις χρυσαλλίδες (pupae) επειδή θα εκκολαφθούν μέσα σε 48 ώρες.

Το θεμα ειναι σοβαρο, σε καποιες χωρες (πχ Σιγκαπούρη, Μαλαισία) απαγορευεται απο αυστηρους νομους η καλλιεργεια.

:rasp:

Εγώ μέχρι κανα μήνα πριν, είχα στο μπαλκόνι το ενυδρείο που έστησα μέσα στις γιορτές των χριστουγέννων... Επειδή ήταν έξω πολλούς μήνες και στην άκρη του μπαλκονιού, το έπιανε η βροχή με συνέπεια να έχει γεμίσει 20 εκ. νερό και φυσικά πολλά φύλλα και μπουμπούκια που έπεφταν από τις γλάστρες και ήταν σε αποσύνθεση... Όταν πήγα που λέτε να το καθαρίσω και να το απολυμάνω για να το στήσω είχε μέσα πολλές μικρές προνύμφες που έμοιαζαν με σκουληκάκια και έκαναν σπασμωδικές κινήσεις μέσα στο νερό... Δεν ήξερα τι είναι, αλλά τελικά πρέπει να ήταν προνύμφες κουνουπιών τώρα που τις είδα...

Πάντως δεν είναι επικίνδυνο να ταϊζουμε τα ψάρια μας με τέτοιου είδους προνύμφες...? Τα κουνούπια, ως γνωστόν, είναι απ' τα πιο βρώμικα έντομα. Πως λοιπόν ξέρουμε ότι δεν κουβαλούν καμιά αρρώστια για τα μικρά μας...?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 2 months later...

ξέρει κανείς τι είναι αυτό;

post-18281-1273089821_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

ξέρει κανείς τι είναι αυτό;

post-18281-1273089821_thumb.jpg

Σαν τρίματα φαίνεται, από κοντά με τι μοιάζει? Είναι κάτι ζωντανό?

Link to comment
Share on other sites

Σαν τρίματα φαίνεται, από κοντά με τι μοιάζει? Είναι κάτι ζωντανό?

Ετρωγε φρυγανια κανεις πανω απο το ενυδρειο???? :D:angry2:;) σορυ παιδια σβηστε το δεν αντεξα :hysterical::hysterical::rasp:

Edited by delta66
  • Like 1
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Σαν τρίματα φαίνεται, από κοντά με τι μοιάζει? Είναι κάτι ζωντανό?

δυστυχώς ναι... κολυμπάει ανοιγοκλείνοντας κατι σαν δαγκάνες που έχει...

post-18281-1273153050_thumb.jpg

Ετρωγε φρυγανια κανεις πανω απο το ενυδρειο???? :angry2:;):hysterical: σορυ παιδια σβηστε το δεν αντεξα :hysterical::rasp::blink:

λες; :rasp::hysterical::hysterical::hysterical:

τα δισκάκια μου πάντως αδιαφορούν παντελώς και είναι κλασσικά στον δικό τους κόσμο :D

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Ξέρετε τι είναι αυτό ?

Έχει 6 πόδια και 3 ουρές.

Το νερό της λίμνης μου πάει στο φίλτρο, μετά σε ένα δοχείο με νερό και μετά στην λίμνη. Σε αυτό το δοχείο τα ψάρια δεν έχουν πρόσβαση και είναι γεμάτα με αυτόν τον μικροοργανισμό. Έπιασα μερικά και τα έβαλα στο ενυδρείο μου. Τα ψάρια τα έφαγαν. Παρ΄όλα αυτά θέλω αν μάθω τι είναι και κατα πόσο μπορεί να μου δημιουργήσει πρόβλημα.

2013-09-01170524_zps6e67cc2b.jpg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...