Jump to content

Diy Co2 - Διοξειδίο Του Άνθρακα Με Ζάχαρη Κ Μαγιά


Recommended Posts

DIY CO2

Ιδιοκατασκευή παροχής Διοξειδίου του Άνθρακα στο ενυδρείο με ζάχαρη και μαγιά

Υλικά για την κατασκευή

  • 1 μπουκάλι αναψυκτικού ενάμιση λίτρου.
  • 1 σκάλα για τη διάχυση του διοξειδίου στο νερό και τη μέτρηση φυσαλίδων. (Η κάθε εταιρία κυκλοφορεί και διαφορετικού τύπου σκάλα διάχυσης).
  • 1 βαλβίδα ανεπίστροφης ροής.
  • Σωληνάκι για CO2 (αυτό που χρησιμοποιούμε στις αεραντλίες).

(Τα τρία τελευταία θα τα προμηθευτείτε από καταστήματα με είδη ενυδρείου)

 

Κατασκευή

 

  • Στη άκρη του σωλήνα της σκάλας (αυτή που θα καταλήξει στο μπουκάλι), τοποθετείστε την βαλβίδα ανεπίστροφης. (Φωτογραφία 1)
  • Στην άλλη άκρη της βαλβίδας, το σωληνάκι για CO2 (όσο μήκος χρειάζεται για να φτάσει μέχρι τη θέση που θα τοποθετήσετε το μπουκάλι σε σημείο που δεν είναι απαραίτητο να φαίνεται) (Φωτογραφία 2)

 

foto_1_kai_2.jpg

  • Ανοίξτε στο πώμα (με ψαλίδι ή τρυπάνι), μια τρύπα λίγο μικρότερης διαμέτρου από το σωλήνα που θα περάσει, έτσι ώστε να περάσει πολύ εφαρμοστά στην τρύπα. (Φωτογραφία 3)

foto_3.jpg

  • Κόψτε λοξά την άκρη του σωλήνα ώστε να δημιουργηθεί "μύτη". (Φωτογραφία 4)
  • Περάστε τον σωλήνα όσο γίνεται μέσα από τη τρύπα που έχετε ανοίξει στο πώμα και τραβήξτε τον να περάσει από την άλλη με μία πένσα. (Φωτογραφία 5)

foto_4_kai_5.jpg

  • Προσαρμόστε τη σκάλα διάχυσης στη πλευρά του ενυδρείου όπου βρίσκεται η έξοδος του φίλτρου, τοποθετημένη σε κάθετη θέση ώστε να μη γέρνει, περίπου στο μέσο του ύψους του ενυδρείου. (Φωτογραφία 6)

foto_6_kai_7.jpg


Υλικά για το μείγμα

  • 1/2 κιλό ζάχαρη, (2 + 1/2 φλιτζάνια τσαγιού).
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μαγιά.
  • 1 λίτρο νερό.

Ετοιμασία μείγματος

  • Ζεσταίνετε το νερό και διαλύστε μέσα τη ζάχαρη.
  • Το αφήνετε το έως ότου φτάσει τους 28C περίπου. (προσοχή αν είναι καυτό θα "σκοτώσει" τη μαγιά, αν είναι κρύο δεν θα ξεκινήσει η ζύμωση)
  • Μέχρι να κρυώσει το νερό με τη ζάχαρη, προετοιμάστε το μείγμα της μαγιάς σε ένα ποτήρι με λίγο νερό θερμοκρασίας 28C περίπου και διαλύστε τη μαγιά, προσθέτοντας στο τέλος και ένα κουταλάκι ζάχαρη ώστε να αρχίσει η ζύμωση πιο σύντομα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα έως ότου διαλυθούν τελείως.
  • Αφήστε το μείγμα για 10 λεπτά.
  • Πριν ρίξετε τη μαγιά στο μπουκάλι, προαιρετικά βάζετε και λίγη σόδα (1/3 του κουταλιού του γλυκού) και ανακατέψτε καλά. Αυτό λέγεται ότι κάνει το μείγμα να κρατάει λίγο περισσότερο.
  • Γεμίστε το μπουκάλι με το σιρόπι (που έχει προετοιμαστεί στο πρώτο βήμα) και ρίξτε μέσα τη διαλυμένη μαγιά, έτσι ώστε να φτάσει η στάθμη μέχρι εκεί που αρχίζει και στενεύει ο λαιμός του μπουκαλιού, περίπου στα 4/5 του μπουκαλιού, (πρέπει να υπάρχει κάποιο κενό μέχρι το πώμα). (Φωτογραφία 7)

Σημειώσεις:

  • Περιμένετε μισή ως και μερικές ώρες μέχρι να αρχίσουν να βγαίνουν φυσαλίδες από τη σκάλα διάχυσης.
  • Το μείγμα θα διαρκέσει περίπου 10-15 μέρες.
  • Αν τελειώσει γρήγορα σημαίνει ότι είχατε βάλει πολύ μαγιά και κατανάλωσε τη ζάχαρη πιο σύντομα.
  • Αν δεν παράγει ικανοποιητικό αριθμό φυσαλίδων τότε έχει λίγη μαγιά το μείγμα ή είναι κρύο στο μέρος που έχετε τοποθετήσει το μπουκάλι. Συνιστώμενη θερμοκρασία 23 έως 28C.
  • Όταν πρόκειται να ανανεώσετε το μπουκάλι με νέο μείγμα, καλό είναι να μην το αδειάσετε τελείως, αλλά να αφήσετε μέσα το "κατακάθι" αδειάζοντας προσεκτικά το υπόλοιπο υγρό. Αυτό βοηθάει στην γρήγορη επανεκκίνησή του νέου μείγματος.
  • Εάν τοποθετήσετε το μπουκάλι πιο ψηλά από τη στάθμη του νερού του ενυδρείου δεν είναι απαραίτητη η χρήση βαλβίδας ανεπίστροφης.
  • Η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση του συστήματος. Προσέξτε ώστε να είναι σε ζεστό μέρος του δωματίου ώστε να γίνεται σωστά η ζύμωση.

Σημαντικά :

  • Μη τοποθετήστε τίποτα στη διαδρομή του σωλήνα από το μπουκάλι έως τη σκάλα διάχυσης που θα διακόψει την ροή του αερίου διότι υπάρχει κίνδυνος να σκάσει το μπουκάλι από το συσσωρευμένο αέριο.
  • Προσέξτε την τοποθέτηση της βαλβίδας ανεπίστροφης (εφ όσον ήταν απαραίτητο να τοποθετηθεί) διότι είναι μονής διαδρομής.
  • Δεν πρέπει για κανένα λόγο να περάσει μείγμα στο νερό του ενυδρείου και αυτός είναι ο λόγος που παραμένει κενό από τη στάθμη του μείγματος μέχρι το πώμα σε περίπτωση που φουσκώσει το μείγμα.
  • Τοποθετήστε το μπουκάλι σε τέτοιο σημείο ώστε να αποτραπεί κούνημα ή πτώση.

Click στη φωτογραφία για μεγένθυση
CO2.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...