Jump to content

Επένδυση με ξύλο μεταλλικής βάσης ενυδρείου


nikoloutso

Recommended Posts

Επένδυση με ξύλο μεταλλικής βάσης ενυδρείου

DSCI1725xxx.jpg

Αφού έχουμε φτιάξει τη μεταλλική μας βάση, αν θέλουμε να τη βάλουμε στο σαλόνι μας, καλό είναι να την επενδύσουμε.

Έτσι λοιπόν έφτιαξα αυτό το ποστ για όσους θέλουν να ντύσουν τη μεταλλική του βάση. Να πω ότι ΔΕ θα κάνω παρουσίαση κόλλησης και βαψίματος της μεταλλικής βάσης, αφού αυτό υπάρχει στο φόρουμ. Απλά μόνο την επένδυση με ξύλο μεταλλικού επίπλου του ενυδρείου.

Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια τον Πάτερα μου για την παρέα που μου έκανε σε όλη τη διάρκεια της κατασκευής, τη βοήθεια του σε ότι χρειάστηκα, καθώς και τις πολύτιμες συμβουλές του (αν και τσακωνόμασταν συνέχεια όταν μου έλεγε κάτι διαφορετικό :thumbup:).

Πριν πάμε στην κατασκευή μας, να πω ότι το ξύλο που αποφάσισα να επενδύσω το ενυδρείο είναι κόντρα πλακέ θαλάσσης, 19mm πάχους, το οποίο και λουστραρίστηκε. Χρειάστηκα 3 φύλλα.

Πρώτο βήμα: Σκέψη....Ιδέα

Αφού έχουμε το ενυδρείο, πρέπει να αποφασίσουμε πως θέλουμε το έπιπλο. Κλειστό και από τέσσερις πλευρές?

Μόνο από τις τρεις? Πόρτες και πρόσβαση από παντού ή μόνο από μπροστά??

DSCI1454.jpg

DSCI1455.jpg

Η δική μου επιλογή ήταν το έπιπλο από τις 3 πλευρές κλειστό, από τη μια πλαϊνή ανοιχτό (η πλευρά που είναι η υπερχείλιση).

Αλλα ήθελα να έχω πρόσβαση από όσες περισσότερες πλευρές μπορούσα, έτσι λοιπόν, αποφάσισα να έχω την πίσω πλευρά μόνιμα κλειστή και τις άλλες με πόρτες. Κάτι λίγο δύσκολο αφού έπρεπε μετά να βρω που και πως θα έμπαιναν οι μεντεσέδες. Είδα ότι ήταν δύσκολο, όταν έφτασα σε εκείνο το σημείο.

Δεύτερο βήμα: Σχέδιο.... Ζωγραφιά

Αυτό που έχω στο μυαλό μου, μπορώ να το κάνω πράξη?? Μπορώ να το περάσω στο χαρτί και μετά στην κατασκευή??

Όσοι ΔΕΝ έχουν ξανά ασχοληθεί με κατασκευές, εδώ πραγματικά θα δυσκολευτούν πολύ!! Εδώ θέλει μια μικρή εμπειρία ή έστω μια μικρή βοήθεια από κάποιον που έχει έστω φτιάξει μια ντουλάπα από το ΙΚΕΑ... :)

Αφού λοιπόν ξεπεραστεί αυτή η μικρή δυσκολία, έρχεται μια μεγαλύτερη. Για να μη μας κοστίσει πολλά η αγορά του ξύλου, πρέπει να έχουμε βρει από το σχέδιο μας τι κομμάτια ξύλου θα χρειαστούμε. Πρέπει να ξέρουμε τις διαστάσεις του και πόσα ακριβώς θα είναι. Αυτό γιατί τα ξύλα που θα πάμε να τα πάρουμε, τα πουλάνε με το φύλλο. Δηλαδή ένα φύλλο μελαμίνης έχει διάσταση π.χ. 250x125mm. Για να μην αγοράσουμε 10φύλλα, πρέπει σε όσο το δυνατό λιγότερα να βγουν τα κομμάτια μας.

Τρίτο βήμα: Πρώτη ύλη....

Τι ξύλο θα χρησιμοποιήσουμε? Μελαμίνη, mdf ή κόντρα πλακέ θαλάσσης?

Εγώ επέλεξα κόντρα πλακέ θαλάσσης, γιατί είναι πιο ανθεκτικό στο θαλασσινό νερό, επειδή μου αρέσουν τα νερά που κάνει και επειδή μπορούσα να το λουστράρω ότι χρώμα ήθελα.

Οπότε αφού κάνουμε μια έρευνα αγοράς και αποφασίσουμε, πάμε και το παίρνουμε κομμένο κατά προτίμηση.

DSCI1490.jpg

DSCI1496.jpg

Τέταρτο βήμα: Μερική επεξεργασία.... μοντάρισμα.....

Τι πρεπει να κανουμε τώρα??

Ανάλογα με το είδος της κατασκευή, ορισμένα κομμάτια πρέπει πρώτα να συναρμολογηθούν μεταξύ τους και μετά να βαφτούν. Κάποια άλλα απλά να βαφτούν και μετά να συνδεθούν στη μεταλλική βάση. Όπως καταλαβαίνεται ένα από τα κομμάτια που πρέπει πρώτα να φτιαχτεί είναι το τελάρο που θα μπει από πάνω στο ενυδρείο, για να καλύψει τις κόντρες και να είναι ακριβώς στη στάθμη του νερού (για μένα). Ακόμα και που θα τοποθετηθεί το φωτιστικό.

Επίσης και το σύστημα ψύξης. (ανεμιστήρες) Πρώτα πρέπει να τρυπηθεί η βάση που θα βιωθούν και μετά θα βαφτεί και θα βιδωθούν.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η μερια που φορεθει στο ενυδρείο πρέπει να ΜΗΝ εχει καμια βιδα ή κανενα μεταλλικο και να ειναι απλά το ξύλο, για να μη γδαρουμε ή προκαλέσουμε ζημια στο ενυδρείο.

Επίσης, ότι πάντα ακολουθούμε το σχέδιο, όπως φαίνεται και στην πρώτη φωτογραφία που ακολουθεί, για να μην κάνουμε λάθος.

Επειδή βέβαια είχα διάθεση, χρόνο και περίσσευμα από ξύλα, έφτιαξα και ένα έπιπλο που πάντα ήθελα για τα dvd μου... (τελευταία φώτο) :)

DSCI1493.jpg

DSCI1497.jpg

DSCI1498.jpg

DSCI1503.jpg

DSCI1500.jpg

DSCI1502.jpg

DSCI1505.jpgDSCI1491.jpg

Πέμπτο βήμα: Λουστράρισμα.....

Έτσι λοιπόν αφού πάμε και κόψουμε τα ξύλα, αρχίζει πλέον η χειρωνακτική εργασία. Πρώτα από όλα το λούστρο. Πρέπει να έχουμε καταλήξει στη σωστή απόχρωση. Εγώ μετά από ερώτηση σε ελαιοχρωματιστή, μου είπε και τι λούστρο να πάρω, και πως να το διαλύσω, αλλά και πως θα το περάσω στα ξύλα μου. Πήρα καρυδιάς και το πέρασα με ρολό και ΟΧΙ πινέλο. Το βασικό στο λουστράρισμα είναι να έχετε υπομονή αλλά και ταυτόχρονα γρήγορες κινήσεις. Τι σημαίνει αυτό?? Να λουστράρεις γρήγορα για να μη στεγνώσει και αφήσει στάμπα το λούστρο, να προσέχεις να μην τα γεμίσεις όλα γύρο σου με λούστρο και κυρίως... να μη βιαστείς να κάνεις και την πίσω πλευρά.. να περίμενες μερικές ώρες να στεγνώσει καλά, αφού το κόντρα πλακέ θαλάσσης ΔΕΝ είναι και ιδιαίτερα απορροφητικό!!! Περιττό να πω οτι την πάτησα σε όλα!!! :bowdown:

Βέβαια είναι επιλογή σου αν θα λουστράρεις και την εσωτερική πλευρά. Εγώ το έκανα για να έχει ακόμα μεγαλύτερη προστασία το ξύλο, αφού από μέσα έχουμε αλατόνερο....

Προσοχή: Χρησιμοποιήστε ένα μη τοξικό υλικό για το λουστράρισμα ή βάψιμο του ξύλου.

DSCI1506.jpg

DSCI1508.jpg

DSCI1533.jpg

DSCI1507.jpg

Έκτο βήμα: Συναρμολόγηση Α' Φάση.....

Στη φάση αυτή συναρμολογούμε όσα θα φορεθούν απλά στο ενυδρείο και έπρεπε πρώτα να λουστραριστούν. Ένα από αυτό... και μάλλον το μοναδικό είναι το σύστημα ψύξης... οι ανεμιστήρες μας!!!

Αφού έχουμε επιλέξει τι είδος και πόσους θα βάλουμε, έχουμε επιλέξει το τροφοδοτικό και έχουμε τρυπήσει και βάψει το ξύλο... ξεκινάμε την κατασκευή. Εγώ επέλεξα 5 ανεμιστήρες 120mm και τροφοδοτικό 2Α για να τα σηκώνει όλα μαζί.

DSCI1551.jpgDSCI1553.jpg

DSCI1787.jpg

Έβδομα βήμα: Συναρμολόγηση Β' Φάση.....

Εδώ όπως καταλαβαίνεις είναι όλο το ζουμί της υπόθεσης. Εδώ πλέον θα δεις αν τελικά μπόρεσες να υλοποιήσεις τη σκέψη σου και αν τελικά τα μέτρα που πήρες ήταν σωστά.... Αν ο κόπος σου πήγε ή όχι χαμένος. Εδώ συναρμολογείς τα κομμάτια του ξύλου πάνω στη μεταλλική βάση και ευελπιστείς να μην έχεις κάνει κανένα λάθος που μπορεί να σου καταστρέψει την τόση δουλεία...

Αν όλα πάνε καλά... κάτι που το ευχόμαστε όλοι προχωράμε στο επόμενο βήμα. Αν κάτι έχει πάει λάθος... επιστρέφουμε στα προηγούμενα βήματα και το διορθώνουμε..... και ελπίζουμε να μην πάμε στο 1ο βήμα... :bowdown:

Όγδοο βήμα: Παρουσίαση της κατασκευής.....

Αφού όλα έχουν πάει κατ ευχήν.... προχωράμε στην παρουσίαση του επίπλου που φτιάξαμε απολαμβάνοντας το.... Ορίστε το δικό μου........

DSCI1725.jpg

DSCI1734.jpg

DSCI1722.jpg

DSCI1761.jpg

DSCI1764.jpg

DSCI1769.jpg

DSCI1750.jpg

DSCI1751.jpg

DSCI1755.jpg

Ένατο βήμα: Ηλεκτρολογικά..... καλώδια

Νόμιζες ότι τελείωσες κι όλας?? Τα καλώδια... τόσα καλώδια τι θα τα κάνεις? Θα τα αφήσεις να κρέμονται? Οι πρίζες?? Τόσες πρίζες που θα καταλήγουν? Όλες στο πολυπριζο στον τοίχο? Έχεις μελετήσει για τον πίνακα που θα βάλεις?? ΔΕ θέλεις πίνακα για να γλιτώσεις λεφτά??

Τότε απλά κανε ένα πινάκα με πολύπριζα... όπου το πολυπριζο θα έχει προστασία ασφαλείας, από υπέρταση αλλά και κάθε πρίζα θα έχει διακόπτη on-off.

Ορίστε ο δικός μου πίνακας..... στον οποίο καταλήγουν όλα τα καλώδια του ενυδρείου μέσα από ένα κανάλι, αλλά και στο τέλος ένα καλώδιο βγαίνει από το ενυδρείο έξω για γενική παροχή. Ο πίνακας έχει πορτάκι από πολυκαρβονικό και μας προστατεύει από την υγρασία που μπορεί να έχει γύρω του.

DSCI1737.jpg

DSCI1740.jpg

DSCI1743.jpg

DSCI1744.jpg

DSCI1782.jpg

DSCI1783.jpg

DSCI1766.jpg

DSCI1758.jpg

DSCI1759.jpg

DSCI1773.jpg

DSCI1774.jpg

Link to comment
Share on other sites

Σχεδίαση, υλοποίηση/κατασκευή και παρουσίαση βάζω ΑΡΙΣΤΑ!

Παραγγελίες δέχεσαι? :)

Σε ευχαριστω πολυ Αλεξανδρε.

Όσο για τις παραγγελίες.... Μονο αν εχει καλο φαι και κρυες μπυρες παρεα... :thumbup:

Έγινε επεξεργασία - nikoloutso
Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραίο Έγινε Νίκο! :)

Ντουλάπια κουζίνας φτιάχνεις?

Link to comment
Share on other sites

Ενα μεγαλο μπραβο και απο εμενα!!! :)

Θελει πολυ μερακι και πολυυυυ υπομονη..........!!!

Το πρωτο το εχω , το δευτερο οχι τοσο οσο εσυ οποτε και φωναξα ξυλουργο για το δικο μου για να το υλοποιησει. Εγω το σχεδιασα στο μυαλο μου μονο και εκανα το γενικο επιστατη στην κατασκευη :)

Θα κανω και εγω ενα συνολικο φωτορεπορταζ συντομα... :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Περιμενουμε και τη δικη σου παρουσιαση λοιπον.

Παντως, οποις θελει βοηθεια, ειμαι ετοιμος να την προσφερω. :)

Link to comment
Share on other sites

Περιμενουμε και τη δικη σου παρουσιαση λοιπον.

Παντως, οποις θελει βοηθεια, ειμαι ετοιμος να την προσφερω. :)

Mε εβαλες σε μπελαδες !!!!

Αυτες τις μερες που θα εχω αδεια λεω να ριξω και εγω κανα ''ντυσιμο''

Πολλη καλη δουλεια Νικο :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο σου Τζεπέτο!

Ήταν μια φορά και έναν καιρό ένας κυριουλης που τον έλεγαν τζεπετο...

Ο Κυριος τζεπετο λοιπόν ήταν κατασκευαστής τάβλι.....

Πέραν της πλάκας μπράβο Νίκο πολυ σωστό!

Link to comment
Share on other sites

πολυ καλη δουλεια. σαν τεχνιτης σου βγαζω το καπελο. μπριζες σωληνες χαμος εργοταξιο εκει μεσα. αξιος!

Link to comment
Share on other sites

πολυ καλη δουλεια. σαν τεχνιτης σου βγαζω το καπελο. μπριζες σωληνες χαμος εργοταξιο εκει μεσα. αξιος!

Σε ευχαριστω.

Οταν ημουν φοιτητης δουλευα σε βιοτεχνια ξυλινων και μεταλλινων επιπλων. Κατι αποκομησα. :thumbup:

Οσο για το εργοταξιο.... μηχανικος ειμαι!! Νιωθω στο φυσικο μου περιβαλλον. :)

Παντως να πω οτι τη μεταλλικη βαση την εφτιαξα μαζι με τον chris Z3 από κυλοδοκους 50x50 με 3mm πάχος.

Απλα δεν εχουμε φωτογραφικο υλικο για να κανουμε την παρουσιαση.

Έγινε επεξεργασία - nikoloutso
Link to comment
Share on other sites

μια ερωτηση εχω μονο. απο το σημειο επαφης πλαστικο με γυαλι στο δικο μου, ενα ετοιμο 50αρακι με πλαστικο καπακι με ενσωματωμενη λαμπα η υδροποιηση των υδρατμων δημιουργει δακρυσμα στο τζαμι και κυλαει εξω. εσενα συμβαινει αυτο? και επειδη με εψησες ασχημα να κατσω να φτιαξω δικο μου ενυδρειο αλλα τροπικο με κλειστο τελειως καπακι πως θα αποφυγω αυτο που τωρα λιγο ατσαλα εχω "φτιαξει" με αυτοκολλητο σφουγγαρακι φουσκα για πορτες? ακομα σταζει αλλα πολυ πιο λιγο τωρα.

Link to comment
Share on other sites

Εμενα ειναι ανοιχτο και το samp και το ενυδρειο.

Υδρατμμους κι εγω εχω και το βλεοπω στην εσωτερικη υγρασια του σπιτιου και εσυτερικα στο επιπλο.

Θελω να το κλεισω στο σαμπ και θα το κανω με πλεξι.

Το οτι ειναι τροπικο το δικο σου και το αν θα εχεις τελειως κλειστο το καπακι, νομιζω δεν εχει σημασια.

Σκεπαζωντας το εξ ολοκληρου σκοπος μας ειναι να αποφυγουμε την εξατμηση, την υγρασια, αλλα και να κρατησουμε ψηλα τη θερμοκρασια του ενυδρειου μας. Γιατι αν δεν εξατμηζεται το νερο δε θα εχουμε ουτε απωλεθες θερμοκρασιας.

Τελος να πω οτι πρεπει να προσεξεις με τι υλικο θα το σκεπασεις, ιδιαιτερα αν αυτα που εχεις στο ενυδρειο σου εχουν υψηλες απαιτησεις φωτισμου. Γιατι μπορει να εχεις εξασθενηση του φωτισμου και διαθλαση αυτου.

Link to comment
Share on other sites

μπραβο ρε Νικολα! το χεις! αν και εχεις αυτοκολητα στα πολυπροζα, βαλε αν θες για δικια σου ευκολια και μερικα καρτελακια επανω στα φις, αν χρειαστει αν! λεω και τα βγαλεις... να ξερεις πιο ειναι πιο... οραια και καθαρη δουλεια βλέπω! οπως ειπες και εσυ... πλεχι χοντρο να μην εχεις εξατμηση και θα ειναι σουπερ! μπραβο και παλι!

Link to comment
Share on other sites

μπραβο ρε Νικολα! το χεις! αν και εχεις αυτοκολητα στα πολυπροζα, βαλε αν θες για δικια σου ευκολια και μερικα καρτελακια επανω στα φις, αν χρειαστει αν! λεω και τα βγαλεις... να ξερεις πιο ειναι πιο... οραια και καθαρη δουλεια βλέπω! οπως ειπες και εσυ... πλεχι χοντρο να μην εχεις εξατμηση και θα ειναι σουπερ! μπραβο και παλι!

Παλαιοτερα είχα στις πριζες καρτελακια. Τωρα ομως δε χρειαζεται. Βολευει ετσι οπως ειναι.

Οπως βλεπεις ολα σχεδον δουλευουν με προέκταση πριζας. Οπότε πρεπει να μπει διπλο ταμπελακι.

Απλα νομιζω ειναι υπερβολη.

Σευχαριστω για τα καλα σου λόγια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...