Jump to content

Recommended Posts

MOM.jpg

Μάιος 1988

Με τη συνεχή παρουσία της, εδώ και 20 χρόνια η MOm συγκαταλέγεται στις πιο δραστήριες και αναγνωρίσιμες ελληνικές Περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις!

Το 1988, μια ομάδα νεαρών πτυχιούχων βιολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποφασίζει να μελετήσει την ελάχιστα γνωστή μέχρι τότε Μεσογειακή φώκια.

Για αυτόν τον σκοπό, ιδρύεται η MOm.

Αντιμετωπίζοντας το θέμα φώκια και θάλασσα συνολικά, η MOm δρα τοπικά και εθνικά, υλοποιεί ερευνητικές, ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις, δημιουργεί συμμαχίες και προωθεί την προστασία του είδους και των ελληνικών θαλασσών στην εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα.

Monachus monachus - Monachus η μοναδική!

Η Μεσογειακή φώκια είναι δείκτης υγείας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και μέρος της πλούσιας βιοποικιλότητας της Ελλάδας..

Στα ελληνικά νερά φιλοξενείται ο μεγαλύτερος πληθυσμός της, που υπολογίζεται περίπου στα 250 με 300 άτομα.

Όσο υπάρχει η Monachus monachus στα ελληνικά νερά, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι θάλασσές μας είναι από τις πιο υγιείς και καθαρές στον κόσμο!

Ταυτότητα Μεσογειακής φώκιας

Η Monachus monachus είναι από τα μεγαλύτερα είδη φωκών στον κόσμο. Έχει μήκος γύρω στα 2,5 μέτρα και ζυγίζει περίπου 300 κιλά. Μπορεί να φτάσει σε ηλικία τα 45 χρόνια.

Το σχήμα του σώματος της είναι ατρακτοειδές έτσι ώστε να διευκολύνει την κίνηση της μέσα στο νερό και τα άκρα της έχουν σχήμα πτερυγίων. Στο κεφάλι της έχει μακριά μουστάκια που χρησιμεύουν ως αισθητήρια όργανα. Δεν έχει εξωτερικά αυτιά, αλλά μικρές ακουστικές οπές.

Το δέρμα της καλύπτεται από κοντό τρίχωμα μήκους μισού εκατοστού με πιο συνηθισμένα χρώματα το μαύρο, το σκούρο καφέ ή γκρίζο στη πλάτη ενώ στην κοιλιά το ανοικτό γκρίζο. Συχνά, έχει εμφανή σημάδια στο δέρμα της πλάτης της από γρατσουνιές και παλιές πληγές. Τα δύο τελευταία χαρακτηριστικά διευκολύνουν στην αναγνώριση των ατόμων ενός πληθυσμού.

Τα ενήλικα αρσενικά είναι λίγο πιο μεγάλα και βαριά από τα θηλυκά (αρσενικά: μήκος 2.4 μετρά, βάρος 315 κιλά; θηλυκά: μήκος 2.0 – 2.4 μέτρα, βάρος 300 κιλά).

Τα μικρά της Μεσογειακής φώκιας έχουν μήκος περίπου 1 μέτρο και ζυγίζουν γύρω στα 15 - 18 κιλά. Το δέρμα τους καλύπτεται από μακρύ τρίχωμα μήκους 1-1.5 εκατοστών, χρώματος σκούρου καφέ έως μαύρου. Στην κοιλιά υπάρχει μία άσπρη κηλίδα, της οποίας το σχήμα διαφέρει χαρακτηριστικά σε κάθε φώκια αλλά και μεταξύ των δύο φύλων. Το τρίχωμα αυτό αντικαθίσταται μετά από 6-8 εβδομάδες από το χαρακτηριστικό κοντό τρίχωμα των ενήλικων ζώων.

Περίθαλψη Μεσογειακής φώκιας

Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν επιστρέψει στο φυσικό τους περιβάλλον υγιή ζώα που αντιστοιχούν στο 5% του σημερινού πληθυσμού!

Η ΜΟm, ακολουθώντας τις διεθνώς παραδεκτές κατευθύνσεις για την προστασία της Μεσογειακής φώκιας, όπου η περίθαλψη άρρωστων ή τραυματισμένων ζώων θεωρείται ως βασικό εργαλείο της στρατηγικής για την προστασία του είδους, ξεκίνησε το 1990 τη δράση της Διάσωσης και Περίθαλψης άρρωστων, τραυματισμένων και ορφανών ζώων.

Σκοπός της δράσης αυτής είναι η αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης ζώων, που χωρίς ανθρώπινη επέμβαση είναι καταδικασμένα να πεθάνουν. Τα ζώα που θα επιβιώσουν θα επιστρέψουν υγιή και ικανά να επιβιώσουν ανεξάρτητα στο φυσικό περιβάλλον.

Για έναν πληθυσμό 300 ατόμων κάθε ζώο που σώζεται είναι πολύτιμο.

Υπολογίζεται ότι ως τώρα έχουν επιστρέψει στο φυσικό περιβάλλον υγιή ζώα που αντιστοιχούν στο 5% του σημερινού πληθυσμού.

Κατά τη διάρκεια της περίθαλψης των ζώων καταγράφονται στοιχεία για τη βιολογία και οικολογία της Monachus monachus και εμπλουτίζεται με δείγματα η τράπεζα δειγμάτων.

Επιπλέον, η περίθαλψη συμβάλλει με μοναδικό τρόπο στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Επικοινωνία

Σολωμού 18, 10682 Αθήνα

Τηλ.: 210-5222888, Fax: 210-5222450

e-mail: support@mom.gr

http://www.mom.gr/

Link to comment
Share on other sites

Τι να κάνετε εάν συναντήσετε θαλάσσια θηλαστικά

6CFF6BFC8602685CF59D537F899D0011.jpg

Όσοι ταξιδεύουν με σκάφος ή κάνουν διακοπές σε κάποια απόμερη νησιωτική παράκτια περιοχή δεν είναι καθόλου απίθανο να έχουν απρόσμενη παρέα στις διακοπές τους κάποιο από τα θηλαστικά που ζουν στις ελληνικές θάλασσες, δελφίνια, φώκιες ή και μεγαλύτερα κητώδη.

Σε περίπτωση μιας τέτοιας συνάντησης, η MOm συμβουλεύει:

-Κρατάμε απόσταση μεγαλύτερη των 100 μέτρων

-Διατηρούμε παράλληλα πορεία, δεν κατευθυνόμαστε ποτέ πάνω σε δελφίνια και δεν εισχωρούμε με το σκάφος στο κοπάδι

-Δεν αυξομειώνουμε την ταχύτητα του σκάφους και δεν αλλάζουμε πορεία ώστε να μην τα τρομάξουμε

-Εάν μας πλησιάσουν δελφίνια συνεχίζουμε την πορεία μας και απολαμβάνουμε την επαφή!

-Σε περίπτωση μεγάλων κητωδών (π.χ φυσητήρες) μειώνουμε την ταχύτητά μας κάτω από τους 3 κόμβους από απόσταση 200 μέτρων

-Ποτέ δεν τοποθετούμαστε μπροστά τους, κόβοντας την πορεία τους, και ποτέ δεν κατευθυνόμαστε κάθετα προς αυτά

-Σε καμία περίπτωση δεν επιχειρούμε να κολυμπήσουμε με δελφίνια ή μεγαλύτερα κητώδη για να μην τα ενοχλήσουμε και να μην προκαλέσουμε τυχόν επιθετική συμπεριφορά

-Δεν προσπαθούμε να τα αγγίξουμε ή να τα ταΐσουμε

-Σε περίπτωση που συναντήσουμε μεσογειακή φώκια, είτε στη θάλασσα είτε στην ακτή δεν τη πλησιάζουμε. Ειδικά στο τέλος του καλοκαιριού, εάν δούμε θηλυκή φώκια με το νεογέννητο μικρό της είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ο λόγος είναι πως εάν η μητέρα τρομάξει θα φύγει αφήνοντας το μικρό της, το οποίο δεν μπορεί να επιβιώσει μόνο του.

-Τραβάμε όσο μπορούμε φωτογραφίες και βίντεο. Εάν πρόκειται για κητώδες επικοινωνούμε με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος στο pelagos.info@otenet.gr ενώ εάν πρόκειται για μεσογειακή φώκια επικοινωνούμε με τη Mom στο 210 5222888.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...