Jump to content

Πετρελαιοκηλίδα μήκους 40 χιλιομέτρων στη Μοντάνα


Recommended Posts

Περισσότερα από εκατό συνεργεία εργάζονται στην περιοχή

Εκτεταμένη διαρροή πετρελαίου από αγωγό που περνάει κάτω από τον ποταμό Γέλοουστοουν σημειώθηκε στην πρωτεύουσα της Πολιτείας Μοντάνα των ΗΠΑ με αποτέλεσμα οι Αρχές να προχωρήσουν στην προσωρινή εκκένωση μεγάλου τμήματος της περιοχής υπό τον φόβο εκδήλωσης πυρκαγιών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρίας ExxonMobil, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, δημιουργήθηκε ρήγμα σε υπόγειο αγωγό, ο οποίος έχει διάμετρο περίπου μισό μέτρο και περνά κάτω από το ποτάμι και αυτό είχε ως συνέπεια περίπου 750 με 1.000 βαρέλια αργού πετρελαίου να χυθούν στο νερό.

Στην περιοχή επιχειρούν περισσότερα από εκατό συνεργεία καθαρισμού με τη συμμετοχή εθελοντών. Η παντελής έλλειψη φραγμάτων καθιστά αδύνατο τον άμεσο περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας, η οποία κινείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εικάζουν ότι η υψηλή στάθμη των νερών λόγω των πλημμυρών που έπληξαν την περιοχή τις προηγούμενες εβδομάδες ίσως εξέθεσαν τον αγωγό σε χαλάσματα με συνέπεια τη φθορά του.

http://www.newsbeast.g

Link to comment
Share on other sites

Να δουμε για ποσο καιρο ακομα η μανα γη θα μας ανεχεται και ποτε θα μας τιμωρησει αυστηρα! :P

Link to comment
Share on other sites

Φόβοι για επέκταση πετρελαιοκηλίδας στον ποταμό Μιζούρι

634453853329040000E52069AFF8E21BE55FFF967502C00BEA_600_375_1863291061.jpg

Φόβοι ότι η κηλίδα μπορεί να επεκταθεί και στον ποταμό Μιζούρι και να απειλήσει πολιτείες των ΗΠΑ εκφράζονται μετά τη ζημιά σε αγωγό της ExxonMobil, ο οποίος περνά κάτω από τον ποταμό Γέλοουστοουν, στη Μοντάνα και είχε ως αποτέλεσμα τη διαρροή περίπου 1.000 βαρελιών πετρελαίου.

Στην επιφάνεια του ποταμού κοντά στο Μπίλινγκς, τη μεγαλύτερη πόλη της Μοντάνα, σχηματίστηκε πετρελαιοκηλίδα μήκους 40 χιλιομέτρων.

Ο πετρελαϊκός όμιλος ανακοίνωσε ότι η διαρροή διήρκεσε μισή ώρα, μέχρι συνεργεία του να μεταβούν στην περιοχή και να κλείσουν τον αγωγό. Εκτοτε, το τμήμα αυτό του ποταμού έχει απομονωθεί. Εν μέσω φόβων για εκρήξεις, δεκάδες οικογένειες κλήθηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους, στις όχθες του ποταμού, όμως λίγες ώρες αργότερα τους επετράπη να επιστρέψουν.

Το ατύχημα σημειώθηκε βορείως του διάσημου Εθνικού Πάρκου Γέλοουστοουν, το οποίο εκτείνεται σε τρεις πολιτείες και αποτελεί πόλο έλξης για περισσότερους από δύο εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, χάρη στη φυσική ομορφιά του. Παρότι το πάρκο δεν διατρέχει κίνδυνο από την πετρελαιοκηλίδα, οι αρμόδιες τοπικές αρχές κάνουν λόγο για ένα «τέρας» που απειλεί κυρίως τα ψάρια του ποταμού.

«Αναγνωρίζουμε τη σοβαρότητα του περιστατικού και εργαζόμαστε σκληρά για να το αντιμετωπίσουμε», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ExxonMobil.

Σύμφωνα με την εταιρεία, έως και 1.000 βαρέλια αργού πετρελαίου είχαν προλάβει να διαρρεύσουν στον ποταμό πριν σπεύσει να κλείσει τον υπόγειο αγωγό του πετρελαίου που περνά κάτω από το ποτάμι και απομονώσει το τμήμα του αγωγού από όπου υπήρξαν η ρωγμή και η διαρροή.

Οπως μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία, η πετρελαιοκηλίδα μαύρισε τις κοίτες του ποταμού, ενώ, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, υπάρχουν φόβοι τόσο για τα ψάρια και το ενδεχόμενο να πεθάνουν από ασφυξία λόγω του πετρελαίου, όσο και να επεκταθεί η κηλίδα προς το μεγάλο ποταμό Μιζούρι, δεδομένου ότι κατά μήκος του ποταμού Γελοουστόουν δεν υπάρχουν φράγματα. «Αναγνωρίζουμε τη σοβαρότητα του ατυχήματος και εργαζόμαστε σκληρά για να το διαχειριστούμε. Πρωταρχικό μέλημά μας είναι να προστατεύσουμε την ασφάλεια και την υγεία τόσο των πολιτών όσο και των εργαζομένων μας» ανέφερε σε σχετική της ανακοίνωση η εταιρεία, η οποία από τις πρώτες στιγμές του ατυχήματος ανέπτυξε συνεργεία καθαρισμού και απορρύπανσης προκειμένου να περιοριστεί η έκταση της πετρελαιοκηλίδας.

Πηγή:Το Βήμα

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...