Jump to content

Απορια Για Το Τι Αλγη Ειναι


kalmichalis

Recommended Posts

καλησπερα επειτα απο 2 μηνες φυτεμενου ενυδρειου και μετα απο πολλες αλγεις (τις οποιες και ελυσα) αντιμετωπιζω μια συγγεκριμενη αλγη η οποια δεν ξερω τι αλγη ειναι και εχω παρατηρησει οτι αυξανεται με την προσθηκη νιτρικων..... η αλγη αυτη καλυπτει τα φυλλα των φυτων και ειναι πρασινη....

ph 6.8

kh 5

gh5

no3 5 (αν τα αυξησω αυξανεται)

η κυκλοφορια του νερου μου ειναι καλη και εχω αρκετη αναταραξη επιφανειας για οξυγωνοση νερου...

φωτισμος μου ειναι 2 grolux, 1 JBL SOLAR Tropic T5 Ultra και μια 840daylight 24βαττ η καθε μια...post-43283-0-20847500-1330004821_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Πρόκειται για κυανοβακτηρίδιο απ'ότι βλέπω! Είναι πολύ επεκτατικό και σε αντίθεση με τα διάφορα είδη άλγης, δύσκολα κάνει τον κύκλο του και δεν φεύγει εύκολα χωρίς αντιμετώπιση.

Προτείνω χρήση ερυθρομυκίνης !

Έγινε επεξεργασία - kanonaki
Link to comment
Share on other sites

Καλός ήρθες στην παρέα διάβασε εδώ έχω και εγώ το ίδιο πρόβλημα σήμερα ξεκίνησα ερυθρομυκίνη...

Link to comment
Share on other sites

στην αμμο μου καθολη τη διαρκεια που το εχω σε φυτεμενο ειχα αρκετα επεκταμενο κυανοβακτηριδιο.... το θεμα ειναι για ξαναεμφανιστικε... αλλα αυτη τη φορα οχι στην αμμο που μου επιανε καθε φορα.... λετε να κανω χρηση εριθρομηκηνης? γιατι εξαπλωνεται οποτε ριχνω kon3?

Link to comment
Share on other sites

Δεν φταίει ότι είχες το ενυδρείο σου σε φυτεμένο, απλά ήταν θέμα των κατάλληλων για την ανάπτυξή του συγκυριών. Αναπτύσσεται και σε μη φυτεμένα ενυδρεία και εκεί δεν έχει και καθόλου ανταγωνισμό από τα φυτά κιόλας!

Εγώ θα πρότεινα να χρησιμοποιήσεις ερυθρομυκίνη, Μπορεί ένα άρθρο που είδα παραπάνω σε λινκ να αναφέρεται σε αμφιλεγόμενη δράση της, δεν ξέρω γιατί, αλλά από όσα άτομα γνωρίζω που είχαν το ίδιο πρόβλημα , με την χρήση της εξάλειψαν εντελώς το κυανοβακτηρίδιο, όπως και εγώ επίσης στο παρελθόν.

Η ερυθρομυκίνη αν καταφέρεις να την βρεις σε φαρμακείο είναι πολύ οικονομική (προτίμησε τα χάπια, μιλάμε για 4 ευρώ το κουτάκι που θα φτάνει για πολλά λίτρα) και είναι πολύ ανεκτή από όλους σχεδόν τους οργανισμούς. Θέλει απλά λίγο υπομονή, θα περάσουν μερικές μέρες για να δεις τις αποικίες της να ξεκολλούν με χαρακτηριστική ευκολία. Στην συνέχεια θα κάνεις μια μηχανική (εύκολη πλέον) αφαίρεση και μια αλλαγή νερού για να φύγουν και τα περισσότερα υπολλείματά της που θα υπάρχουν στο νερό. Θα ρίξεις και πάλι για 1-2 μέρες και τέλος. Μπορείς να βάλεις και λίγο άνθρακα μετά από καμιά εβδομάδα αν δεν επιθυμείς πλεον την ύπαρξή της στο νερό και δεν συνηθίζεις τις συχνές αλλαγές νερού.

Έγινε επεξεργασία - Vandar
Link to comment
Share on other sites

εχω κανει παρα πολλεσ φορες χρηση ερυθρομικηνης ομως νομιζα πως η bga πιανεται μονο στην αμμο και οχι πανω στα φυτα.... γιαυτο δεν ηκερα αν ηταν οντως bga .... το θεμα ειναι τωρα γιατι εχω μονο στα φυτα.... παντα ειχα μονο στην αμμο..... λετε να φταινε οι grolux που ειναι 3band???

Link to comment
Share on other sites

Η bga πιανει παντου και οχι μονο στην αμμο η στο χαλικι. Εγω δεν θα προτεινα να πας κατευθιαν σε φαρμακο αλλα να δοκιμασεις τα φυσικα μεσα πρωτα.

Διαβασε προσεχτικα το αρθρο του Ρικ και θα βρεις την λυση εκει. Να σου πω επεισης οτι αν χρησιμοποιεις ερυθρομυκινη συνεχεια στη bga, αν θα σου ξαναεμφανιστει θα ειναι πιο δυσκολο να απαλαγεις απο αυτη με τον ιδιο τροπο.

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα Μιχο!

Τελικα εχεις βρει το μπελα σου με αυτη την αλγη, αφου μια που την καταπολεμας και μια που σου ξαναεμφανιζεται!

Κατα αρχας να ξεκαθαρισω λιγο την διατυπωση του αρθου.

Δεν ειναι αμφιλεγομενη η δραση της ερυθρομυκινης σύμφωνα με τον Vandar αλλα η χρηση της, μια που δεν παυει να ειναι φαρμακο και πολυ διαλεγουν να την καταπολεμησουν με φυσικα μεσα προσπαθωντας να διορθωσουν τις παραμετρους και παραγοντες εμφανισεις της, εφοσων εκει βρισκεται και το βασικο προβλημα στην ουσια!

Κατα τα αλλα τα εχουμε πει πολλες φορες Μιχο για το προβλημα σου και δυστηχως σε βλεπω παλι να ξαναβασανιζεσαι επιμονα. Εχει δικιο ο Κωστης (rastafarian) μια που τα στελεχει της δυναμωνουν καθε φορα που κανεις χρηση ερυθρομυκινης και μετα με το παραμικρο περνει προβαδισμα στο ενυδρειο σου. Επειδη βλεπω συνεχεια να εχεις οριακα τα ΝΟ3 σου θα ηθελα να μου αναλυσης λιγο το θεμα περι φιλτρανσης σου, το τη εχεις ποια υλικα και οτι πληροφοριες μπορεις να μας δωσεις για να μας κατατοποισεις λιγο καλυτερα. Επισης κανε τον κοπο και συμπληρωσε λιγο την φορμα προσπαθωντας να σκεφτεις και λεπτομεριες της ολης ρουτινας του ενυδρειου σου και ελπιζω αυτη την φορα να τα καταφερουμε!

Έγινε επεξεργασία - Rik
Link to comment
Share on other sites

Παιδιά κατά την γνώμη μου η bga είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορούν να συμβούν στον τομέα της άλγης και δεν δεν νομίζω πως υπάρχουν περιθώρια να παίζει κανείς με αυτήν. Σπάνια έρχεται μόνο του σε ισορροπία το ενυδρείο με φυσικούς, όπως λέτε τρόπους, όταν τα φυτά έχουν καλυφθεί πλέον με αυτήν όπως στο ενυδρείο του φίλου. Και επειδή με αυτήν την μεμβράνη που δημιουργείται μπορεί ακόμα και να αρχίσει να χάνει κανείς τα φυτά , δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να πάρει τέτοιο ρίσκο.

Η ερυθρομυκίνη γιατί είναι αμφιλεγόμενη για την χρήση της ; Η χρήση της στην bga είναι σχεδόν μονόδρομος, εκτός και αν θέλει να περιμένει κανείς για αρκετές εβδομάδες με πολλές παράπλευρες απώλειες ενδεχομένως όμως! Επίσης δεν διαπιστώθηκε ποτέ κάποια σοβαρή παρενέργεια από αυτήν σε αντίθεση με πολλά ενυδρειακά φάρμακα που χρησιμοποιούνται όντως σε υπερβολικό βαθμό και χωρίς σοβαρό πολλές φορές λόγο.

Το μόνο που έχει ειπωθεί είναι αυτό που ανέφερε ο rastafarian , ότι με την χρήση της ίσως δημιουργείται κάποια ανθεκτικότητα, αλλά αυτό ισχύει για την επαναληψιμότητα στο ίδιο ενυδρείο και θεωρώ πως ο κίνδυνος για κάτι τέτοιο θα είναι πολύ μεγαλύτερος όταν θα γίνει χρήση της στο τέλος, αφού θα έχει γίνει γεμάτο από Allien-style αποικίες ολόκληρο το ενυδρείο (σε περίπτωση αποτυχίας των συντηρητικών μεθόδων). Όταν προλαβαίνεις το κακό όταν είναι ακόμα σε σχετικά αρχικό στάδιο δεν ζούνε τόσο εύκολα τα στελέχη της που τροποποιούνται ώστε να αποκτούν 'αντίσταση' σε αυτήν. Δεν εννοώ βέβαια να ρίχνουμε ερυθρομυκίνη αν δούμε ένα μικρό κομματάκι bga κάπου , αλλά οι φωτογραφίες που έδειξε ο φίλος έδειχναν πως τα φυτά δεν είχαν επιφάνεια στα φύλλα τους για να φωτοσυνθέσουν πλέον από τις μεμβράνες της... τί άλλο να περιμένει ;

Το ότι έχει ξανακάνει χρήση αρκετές φορές , ίσως είναι ύποπτο στην δημιουργία αντίστασης απέναντι στην ερυθρομυκίνη (οπότε θα πρότεινα να επιστρατεύσεις κάθε μέσο μαζί με την ερυθρομυκίνη) , αλλά ίσως σου λέει με αυτόν τον τρόπο το ενυδρείο σου πως χρειάζεται μεγαλύτερη φυτομάζα για τα θρεπτικά συστατικά και τον φωτισμό που περιέχει.

Προτείνω : Δυνατή φίλτρανση/ κυκλοφορία νερού και επιπλέον φυτομάζα στο ενυδρείο σου , ειδικά φυτά αστραπιαίας ανάπτυξης (Κερατόφυλλο, Myriophyllum και Polysperma) φτιάχνοντας όμως με την πρόσθεσή τους και την ισορροπία φωσφορικών/νιτρικών ( θεωρώ πως η bga αυξάνεται βάζοντας νιτρικά, γιατί δεν υπάρχουν αρκετά φυτά σε καλή κατάσταση για να τα απορροφήσουν, οπότε επωφελείται η ίδια πάλι!)

Έγινε επεξεργασία - Vandar
Link to comment
Share on other sites

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ : BGA

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- Ενυδρειο: 100LT, 80X40X34, 10ΜΗΝΕΣ

- Φωτισμος: 2 grolux, 1 JBL SOLAR Tropic T5 Ultra και μια 840daylight 24βαττ η καθε μια, ΧΡΟΝΟΣ ΛΑΜΠΩΝ 2 ΜΗΝΕΣ

- Βυθος και Υποστρωμα: χαλαζιακη ασπρη αμμος

- Διοξειδιο του Ανθρακα: μπουκαλα co2 με phcontroller στα 6,8

- Οξυγωνο: Αναταραξη επιφανειας υψιλη

- Φίλτρανση: eheim 2217

- Φυτα: -

- Ψάρια: 17 neon tetra και 5 corydor

- Ρουτίνες: εχω ταμπλετες στις ριζες. αλλαγη νερου καθε εβδομαδα, στο 45% περιπου με νερο ΑΟ αλλα απο την τελευταια φορα και μετα ειπα να προσθετω με μιξη νερο βρυσης ωστε να εχω kh 5 χωρις να κανω προσθηκη σοδας, απο λιπασματα ριχνω ιχνοστοιχεια μετα την αλλαγη και KNO3, την επομενη ημερα flourish και μεχρι πριν μια εβδομαδα εκανα προσθηκη po4 αλλα στο σταματησα πλεον. ταισμα καθε μερα και 2 φορες την εβδομαδα αρτεμια.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- PH: 6,8

- KH: 5

- GH: 5

- ΝΗ3/NH4: 0:

- ΝΟ2: 0

- ΝΟ3: 0 (αλλακανω προσθηκη μεχρι να στασει περιπου 8 αλλα οποτε ριχνω νιτρικα εχω εξαρση της bga)

- PO4: 0

- Fe: -

- CO2: Δυαλιμενο Διοξειδιο του Ανθρακα στο νερο

- Θερμοκρασία: 25,5

ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ:

-Υγρά Τεστ: salifert

-Strips:

-Ηλεκτρονικά:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

- Είδος Φυτού: επιφανεια ολων των φυτων

- Ιστορικό Φυτού:

- Συμπτώματα που παρουσιάζει: bga

- Ιστορικό πιθανών ασθενειών των ψαριων και των φυτων: καμια στα ψαρια

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ( Πιθανή θεραπεία που έχει ακολουθηθεί έως τώρα)

-Φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε: ερυθρομικηνη με συσκοτηση

-Δοσολογία: 2,5mg/1litro

-Χρόνος Χρήσης: 4 ημερες

-Αναλυτική περιγραφή:

λοιπον το προβλημα που ειχα δημιουργησει ειναι οταν το γυρισα σε φυτεμενο χωρις καμια απολυτως προσαρμογη λαμπων και co2,

ειχα εξαρση της bga παντου, ακολουθησα θεραπεια και μετα εκανα προσαρμογη αργη σα να ξεκιναω ξανα απο την αρχη, τωρα εχω bga μονο στα φυτα, μετα την τελευταια φορα που ειχα κανει την θεραπεια εβγαλα την νεκρη bga απο το ενυδρειο εκτος απο τα φυλλα των φυτων γιατι δεν μπορουσα να τα ξεριζωσω και να τα καθαρισω και οσο μεγαλωναν και τα κλαδευα και εφευγε η νεκρη bga, στη συνεχεια ομως οταν ξεκινησα να το λιπαινω με λιπασμα νιτρικων και φωσφορου(0,2ppm) ειχα παλι αναπτυξη της bga στα φυτα και με καθε αλλαγη σα να υποχωρουσε γιαυτο το λογο κι εκοψα το po4 τωρα εχω μηδεν νομιζα πως ηταν πρασινη τριχοειδης αλγη μεχρι τωρα γιαυτο και δεν εχω κανει καποια κινηση παρα μονον με τη μειωση της λιπανσης,

επισης κατι παρα πολυ συμαντικο που εχω σε συνδιασμο με την bga, εχω προτεινικη υφη στην επιφανεια του νερου που την εχω λυση με ενα προιον την eheim που τραβαει απο την εισαγωγη του φιλτρου νερο και απο την επιφανεια, ομως καμια φορα οταν εξατμιζεται το νερο κι εγω δεν ειμαι σπιτι για (πχ 4 ημερες) αυτο δεν τραβαει απο την επιφανεια νερο και κανει παλι την εμφανιση της (πιστευω οτι παιζε συμαντικο ρολο στην εμφανιση της bga) προχωρισα σε αλλαγη ολων των σφουγγαριων του φιλτρου του ενυδρειου και για μια εβδομαδα δεν ειχα, αλλα εκανε παλι την εμφανιση της....

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά κατά την γνώμη μου η bga είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορούν να συμβούν στον τομέα της άλγης και δεν δεν νομίζω πως υπάρχουν περιθώρια να παίζει κανείς με αυτήν. Σπάνια έρχεται μόνο του σε ισορροπία το ενυδρείο με φυσικούς, όπως λέτε τρόπους, όταν τα φυτά έχουν καλυφθεί πλέον με αυτήν όπως στο ενυδρείο του φίλου. Και επειδή με αυτήν την μεμβράνη που δημιουργείται μπορεί ακόμα και να αρχίσει να χάνει κανείς τα φυτά , δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να πάρει τέτοιο ρίσκο.

Σιγουρα εαν αφησουμε το κυανοβακτηριο να φτασει σε αυτο το βαθμο τοτε ειναι πολυ δυσκολο και πολυ χρονοβορα η αντιμετωπησει της με φυσικα μεσα, αλλωστε στο αρθο πριν την ερυθρομυκηνη αναφερεται οτι σε αυτο τον βαθμο εξαπλωσης της πως επιλεγουμε την χρηση του φαρμακου.

Το θεμα ειναι γιατι να φτασει σε αυτο το σημειο απο την στιγμη που μεσα σε 2 μηνες εχει ξανασυναντηση το κυανο αλλες 2,3 φορες και λογικα θα επρεπε να το αναγνωρισει αμεσως περι τίνος προκειτε! Εγω την βλεπω καθε μερα στο ενυδρειο μου σε παρα πολυ μικρο βαθμο, εχω το νου μου ομως και την αντιμετοπιζω ανετα και δεν τη θεωρο δυσκολη αρκη βεβαια να μην την αφησω να φτασει σε αυτο το βαθμο.

Θα προτεινα το εξης στον φιλο Μιχαλη. Εφόσον το προβλημα ειναι μονο τοπικο και μονο πανω στα φυτα, και μια που δεν εχεις πανω απο 4,5 στο συνολο, να τα βγαλεις και να τα βαλεις σε ενα δοχειο μη διαφανες με μια αεραντλια, ερυθρομυκινη και σκεπασμα για συσκωτιση, ετσι ωστε να μπορεσεις μετα να τα καθαρισεις με την ησυχια σου χωρις να γεμισης το ενυδρειο με κυανοβακτηριο σε αποσυνθεση.

Η ερυθρομυκίνη γιατί είναι αμφιλεγόμενη για την χρήση της ; Η χρήση της στην bga είναι σχεδόν μονόδρομος, εκτός και αν θέλει να περιμένει κανείς για αρκετές εβδομάδες με πολλές παράπλευρες απώλειες ενδεχομένως όμως! Επίσης δεν διαπιστώθηκε ποτέ κάποια σοβαρή παρενέργεια από αυτήν σε αντίθεση με πολλά ενυδρειακά φάρμακα που χρησιμοποιούνται όντως σε υπερβολικό βαθμό και χωρίς σοβαρό πολλές φορές λόγο.

Και η ασπιρηνη θεωρουνταν αθωα ελα ομως που απο τελευταιες ερευνες πιστευεται πως μπορει να ειναι υπευθηνη για μια σπανια νοσο.

Αυτο που θελω να πω ειναι πως οπως και να εχει μιλαμε παντα για ενα φαρμακο και οχι για Yoko choco! Οποτε η χρηση της απο πολλους "οικολογους" ας πουμε στο χομπυ μας δεν παυει να προκαλη προβληματισμο. Για αυτο στο αρθρο δεν θα μπορουσαμε να ειμαστε απολυτοι στην χρηση της μια που οι αποψεις διίστανται οσο αφορα την προσεγγησει του θεματος, σεβομενοι την αποψη ολων.

Το αμφιλεγομενη ειναι το προβλημα σου, αντε και κανει χρηση, μετα;;; παλι τα ιδια;;; Αντε παλι ερυθρομυκηνη. Αν δεν εντοπιστει το προβλημα απλα θα εχουμε παρατεινει το προβλημα για αργοτερα χωρις να εχουμε λυση στην ουσια του αίνιγματος!

Το μόνο που έχει ειπωθεί είναι αυτό που ανέφερε ο rastafarian , ότι με την χρήση της ίσως δημιουργείται κάποια ανθεκτικότητα, αλλά αυτό ισχύει για την επαναληψιμότητα στο ίδιο ενυδρείο και θεωρώ πως ο κίνδυνος για κάτι τέτοιο θα είναι πολύ μεγαλύτερος όταν θα γίνει χρήση της στο τέλος, αφού θα έχει γίνει γεμάτο από Allien-style αποικίες ολόκληρο το ενυδρείο (σε περίπτωση αποτυχίας των συντηρητικών μεθόδων). Όταν προλαβαίνεις το κακό όταν είναι ακόμα σε σχετικά αρχικό στάδιο δεν ζούνε τόσο εύκολα τα στελέχη της που τροποποιούνται ώστε να αποκτούν 'αντίσταση' σε αυτήν.

Τωρα μαλιστα! συμφωνώ και επαυξάνω.

Δεν εννοώ βέβαια να ρίχνουμε ερυθρομυκίνη αν δούμε ένα μικρό κομματάκι bga κάπου , αλλά οι φωτογραφίες που έδειξε ο φίλος έδειχναν πως τα φυτά δεν είχαν επιφάνεια στα φύλλα τους για να φωτοσυνθέσουν πλέον από τις μεμβράνες της... τί άλλο να περιμένει ;

Κατανοητό! Το θεμα που με προβληματιζει δεν ειναι η χρηση της ερυθρομυκηνης αλλα το γιατι εφτασε που εφτασε η ολη εξεληξη.

Το ότι έχει ξανακάνει χρήση αρκετές φορές , ίσως είναι ύποπτο στην δημιουργία αντίστασης απέναντι στην ερυθρομυκίνη (οπότε θα πρότεινα να επιστρατεύσεις κάθε μέσο μαζί με την ερυθρομυκίνη) , αλλά ίσως σου λέει με αυτόν τον τρόπο το ενυδρείο σου πως χρειάζεται μεγαλύτερη φυτομάζα για τα θρεπτικά συστατικά και τον φωτισμό που περιέχει.

Το κακο ειναι πως εχει παντα λιγα ΝΟ3 σε συνδιασμο με πολυ φως για λιγη φυτομαζα.

Προτείνω : Δυνατή φίλτρανση/ κυκλοφορία νερού και επιπλέον φυτομάζα στο ενυδρείο σου , ειδικά φυτά αστραπιαίας ανάπτυξης (Κερατόφυλλο, Myriophyllum και Polysperma) φτιάχνοντας όμως με την πρόσθεσή τους και την ισορροπία φωσφορικών/νιτρικών ( θεωρώ πως η bga αυξάνεται βάζοντας νιτρικά, γιατί δεν υπάρχουν αρκετά φυτά σε καλή κατάσταση για να τα απορροφήσουν, οπότε επωφελείται η ίδια πάλι!)

Θεωρω πως περαν των πειραματισμων του Μιχαλη, με το φιλτρο κατι δεν παει καλα!

Link to comment
Share on other sites

Φιλε Μιχο καλησπερα!

Ελπιζω οπως πρανεφερα αυτη την φορα να βγαλουμε ακρη και βεβαια βοηθατε ολοι γιατι και εγω υποθεσεις κανω μια που το ενυδρειο του ο καθενας εχει βρει τους τροπους του για να το διαχειριζεται.

Κατα αρχας ασε τα DIY λιπασματα μια που ενας πιθανος λογος μπορει να προερχεται απο αυτα και χρειαζονται και καποια εμπειρια στην διαχειρηση τους!

Προσωπικα εχω φουλ φυτεμενο και φωσφορικα δεν χρειάστηκα ποτε να προσθεσω. Εαν στο φιλτρο σου δουλευε στο φουλ ο νιτροποιητικος κυκλος θα ειχες περίσσευμα νιτρικων και φωσφορου, ειδικα μια που εχεις και μια μικρη προς μετρια φυτομαζα.

Αυτο που με απασχολη ειναι η μικρη παραγωγη νιτρικων, και πιθανοτατα αυτος ειναι ο βασικος λογος που το κυανο περνει το προβαδισμα σε σχεση με τα φυτα σου!

Τη υλικα εχεις μεσα;

Μηπως ειναι πολυ στριμωγμενα τα υλικα!

Link to comment
Share on other sites

Επομένως το πρόβλημα το είχαμε σχεδόν εντοπίσει πιστεύω ! Χαμηλή φυτομάζα , ίσως κάτι λάθος στην φίλτρανση και .... DIY λίπασμα ; Αυτό είναι όντως ύποπτο !! - Καλή η ιδέα για αφαίρεση μόνο των φυτών και βούτηγμα σε ερυθρομικύνη....αν όντως δεν υπάρχει πουθενά αλλού μεγάλη αποικία της BGA. Ελπίζω να τα σώσεις τα καημένα και τα απαλλάξεις από το μαρτύριο του Allien!

Link to comment
Share on other sites

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι σε ένα ενυδρείο με φυτά, πρέπει να διατηρείται ισορροπία μεταξύ παρεχόμενου φωτός, διοξειδίου του άνθρακα και θρεπτικών συστατικών. Αν η παρεχόμενη ποσότητα κάποιων στοιχείων αλλάξει, χωρίς παράλληλα να αλλάξει αναλογικά η παρεχόμενη ποσότητα και των υπόλοιπων, τότε σίγουρα θα έχουμε έκρηξη άλγης.

Εφοσον ξεμπερδεψεις με την BGA δωσε βαση στις παρακατω προτασεις μια που καποια πραγματα πρεπει να τα κατανοησουμε κυριος παρατηρωντας το ενυδρειο μας, τα φυτα και με τις παρελκωμενες μετρησεις.

1. Ο φωτισμος σου ειναι στο φουλ για το ενυδρειο σου εχοντας ομως λιγα φυτα και λιγα παραγομενα ΝΟ3.

2. Στα φυτά είναι σχετικά αδιάφορο αν τους παρέχουμε CO2 5mg/λίτρο ή 30mg/λίτρο. Το πιο σημαντικό είναι να μπορούμε να τους εξασφαλίζουμε σταθερά την ίδια ποσότητα CO2 και θρεπτικων. Η έλλειψη ή η υπερδοσολογια των τελευταιων δημιουργουν προβληματα στα φυτα μας δυνοντας προβαδισμα στις αλγης.

3. Η αποδωση των νιτροποιητικων βακτηριδιων επηρεαζεται απο το ΡΗ το οξυγωνο και το διοξειδιο στην αποδωση τους.

​Προσωπικα θα εβγαζα την μια λαμπα και θα ελάττωνα το διοξειδιο και απο εκει και περα θα παρατηρουσα την εξεληξη των μετρησεων, νο3 και του ενυδρειου. Θα προσπαθουσα να εχω παντα πανω απο 20 ΝΟ3 και λιπασματα στο μινιμουμ ειδικα τωρα μετα απο το σοκ που περασανε παλι τα φυτα.

Έγινε επεξεργασία - Rik
Link to comment
Share on other sites

Κατα αρχας ασε τα DIY λιπασματα μια που ενας πιθανος λογος μπορει να προερχεται απο αυτα και χρειαζονται και καποια εμπειρια στην διαχειρηση τους!

Εκανα χρηση και πριν το κανω φυτεμενο και δεν ειχα κανενα προβλημα... τωρα με την αλλαγη των λαμπων και το co2 τα επαθα ολα....

Προσωπικα εχω φουλ φυτεμενο και φωσφορικα δεν χρειάστηκα ποτε να προσθεσω.

εμενα ολα τα τεστ μου δειχνουν μηδεν.... για καποιους ειναι τελειο αυτο και για αλλους καταστροφη....

Εαν στο φιλτρο σου δουλευε στο φουλ ο νιτροποιητικος κυκλος θα ειχες περίσσευμα νιτρικων και φωσφορου, ειδικα μια που εχεις και μια μικρη προς μετρια φυτομαζα.

Αυτο που με απασχολη ειναι η μικρη παραγωγη νιτρικων, και πιθανοτατα αυτος ειναι ο βασικος λογος που το κυανο περνει το προβαδισμα σε σχεση με τα φυτα σου!

Τη υλικα εχεις μεσα;

Μηπως ειναι πολυ στριμωγμενα τα υλικα!

δεν ξερω φιλε Rik εχω σιποραξ σαμπστρατ και 2 σφουγγαρια μπλε και υαλοβαμβακα τα υλικα δεν θεωρω οτι και πολυ στριμογμενα... δηλαδη να αφηνω χωρο να "χορευουν¨¨ με την ροη του νερου? γιατι αυτο τωρα δεν ειναι εφικτο....

Link to comment
Share on other sites

η παροχη co2 την εχω συμφωνα με το πινακακι co2 ph khκαι το εχω να ειναι στα πρασινα (κανονικα) επιπεδα μηπως ειναι για το ενυδρειο μου αρκετο ακομη κι αν το πινακακι λεει οτι ειναι κανονικα επιπεδα διοτι αναφερεται σε ψαρια κι οχι σε φυτα.....????

οπως επησης μια ακομη απορια μου αν εχει σημασια η αποσταση των λαμπων απο την επιφανει του νερου διοτι τωρα δεν ξεπερνα τα 6εκ.... αλλα δεν μπορω να το διορθωσω κι ολας λογω του καπακιου.....

Link to comment
Share on other sites

Το θεμα γενικος ειναι οτι ειχες μια αποτομη αλλαγη συνθηκων περι φωτισμου και διοξειδιου στο ενυδρειο σου και δευτερων τα θρεπτικα σου ΝΟ3 και ιχνοστοιχεια καταναλωνονται γρηγορα λογο παντα του φωτισμου και διοξειδιου, δημιουργωντας ανισοροποια στο συστημα. Τωρα ειναι λογικο να ριχνεις ΚΝΟ3 και να αναπτυσονται οι αλγες αφου τα φυτα σου δεν εχουν την δυνατοτητα να λειτουργησουν πια. Ταιζε ποιο συχνα για να εχεις μεγαλυτερα ποσοστα ΝΟ3 και ιχνοστειχια αλλιως θα πρεπει να στραφεις στα ενυδρειακα σκευασματα αυξησεις αυτων των παραμετρων. Μην περειμενεις ομως να μηδενιζουν αυτα γιατι τοτε το εχασες το παιχνιδι. Προσπαθησε να τα κρατας κοντα στο 20. Απο την αλλη μειωσε τον φωτισμο και το διοξειδιο γιατι εσυ ειναι σαν να πατας γκαζι σε μια φερραρι αλλα ξεμενεις γρηγορα απο καυσιμα, ενω πριν οταν το ενυδρειο σου ηταν με λιγοτερο φωτισμο και διοξειδιο ειχες ενα φιατ 500 κυβικων και τα θρεπτικα δεν μειωνοντουσαν τοσο γρηγορα!

Το οτι λεμε συμφωνα με το πινακακι οτι ιδανικες μετρησεις διοξειδιου ειναι 20 με 30 αυτο συνεπαγεται οτι εχεις και τα αναλογα θρεπτικα να ταιζεις γιατι αλλιως την πατησες. Εγω εχω 7 με 7,5 ΠΗ και ΚΗ 8 με 9 και ομως εχω νορμαλ αναπτυξη καιι νο3 κοντα στα 25 με 0,8 βατ ανα λιτρο και μπολικη φυτομαζα και τα φοσφωρικα μου παιζουν απο 0,5 εως και 2.

Αν δωσω παραπανω διοξειδιο βλεπω τα θρεπτικα και νο3 να πεφτουν επικυνδηνα και βεβαια τα φυτα να μεγαλωνουν ποιο γρηγορα και να εχω περισσοτερο περλινγκ, αλλα βλεπω επισης πως εαν τοπαρακανω πως ειδικα στα χαμηλα φυλλα των φυτων την γνωριμη πρασιναδα της BGA, οποτε εαν συνεχεισω χωρις να τροφοδοτησω με επιπλεν θρεπτικα το συστημα απο τα παραγομενα τοτε υπαρχει κυνδινος να χειροτερεψουν τα πραγματα.

Link to comment
Share on other sites

Rik να υποθέσω ότι η σχέση όλων των παραπάνω που αναφέρεις είναι ότι παραπάνω φωτισμός και CO2 σημαίνει μεγαλύτερη ανάπτυξη φυτών που συνεπάγεται μεγαλύτερη κατανάλωση NO3 και άλλων θρεπτικών στοιχείων;

...οποτε εαν συνεχεισω χωρις να τροφοδοτησω με επιπλεν θρεπτικα το συστημα απο τα παραγομενα τοτε υπαρχει κυνδινος να χειροτερεψουν τα πραγματα.

Εννοείς λιπασμά;

Link to comment
Share on other sites

Rik να υποθέσω ότι η σχέση όλων των παραπάνω που αναφέρεις είναι ότι παραπάνω φωτισμός και CO2 σημαίνει μεγαλύτερη ανάπτυξη φυτών που συνεπάγεται μεγαλύτερη κατανάλωση NO3 και άλλων θρεπτικών στοιχείων;

Ναι

Εννοείς λιπασμά;Λιπασμα και νιτρικα.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή Rik για να δω αν καταλαβα σωστά. Μου λες να ξεκινήσω με το που τελειώσει η θεραπεία, βάζοντας Νιτρικα κοντα στο 20 και να μείωσω το co2, ώστε να μην έχω τόσο μεγάλη κατανάλωση και αναπτυξη και να έχω τη λιπανση απο αλλα λιπάσματα στο μίνιμουμ σωστά;;;

Κάτι άλλο τώρα δικαιολογεί το νερο μου να έχει φωσφορικα μηδεν;;; Είναι δυνατόν;;; Τα Νιτρικα ας πούμε λόγω της ανάπτυξης των φυτών με το co2, αλλα το po4???

Link to comment
Share on other sites

Εφοσων καθαρισουν τα φυτα χρειαζονται καποιο χρονο μιας με δυο εβδομαδες για να συνελθουν και να ξανααρχισουν να φωτοσυνθετουν στο φουλ, οποτε ταιζοντας κανονικα το νερο θα γεμισει παλι με νιτρικα.Αστο να γινει σταδιακα δεν θελουμε αποτομες μεταβολες. Επισης το υπερβολικο διοξειδιο εαν δεν εχουμε μια μεγαλη φυτομαζα στο ενυδρειο μας δεν αποροφατε αμεσως απο τα φυτα ετσι ωστε να παραγουν και το αναλογο οξυγωνο οποτε και τα ψαρια σου στρεσαρονται και ειναι ποιο ευκολο να αρρωστισουν και η βιολογια σου ζοριζεται να νιτροποιηση. Ετσι τα αερόβια βακτήρια δεν λειτουργούν όπως πρέπει με αποτέλεσμα το νερό να είναι υπερφορτωμένο και με προϊόντα αποσύνθεσης και περίσσεια CO2. Μην ξεχνας πως το διοξειδιο που μετραμε βαση το πινακακι ειναι μονο αυτο που βρισκεται διαλυμενο στο νερο απο τις μπουκαλες αλλα τα βακτηρια οι αποκοδομιτες ο βενθικος πλυθισμος και τα ψαρια παραγουν επισης σε μορφη κυριως οργανικου ανθρακα.

Με την λιπανση θα εισαι παλι προσεχτικος ειδικα τωρα στην αρχη αλλα και μετα. Ακομα και ο φωσφορος με τη πολύ γρήγορη ανάπτυξη των φυτών μπορεί να ελαχιστοποιήσει τα αποθέματα του, και διαφεύγει επισης και με τις αλλαγές νερού. Το αυξημένο τάισμα είναι μια εναλλακτική λύση περαν των σκευασματων αλλα το καλυτερο ειναι να μπορουμε να διαχειριζομαστε την αποροφηση του απο τα φυτα αναλογα με τα θρερτικα, ΝΟ3 και προσθηκη διοξειδιου μια που με τον φωτισμο εχουμε μια σταθερη αξια που δεν μπορουμε να διαχειριστουμε απο την στιγμη που επιλεξουμε τον φωτισμο.

Στην ουσια η ολη προκλυση βρισκεται στο να μπορουμε να κραταμε σχετικα καποιες ιδανικες σταθερες μετρισεις στο ενυδρειο μας, πραγμα οχι και τοσο ευκολο και οι αυξομιωσεις να γινονται αργα και σταθερα για να προλαβαινουν τα φυτα να ακολουθουν και να προσαρμοζονται στις συνθηκες. Οι αποτομες μεταβολες καλο ειναι να γινονται μονο ως προς την μειωση καποιον υπερβολικων τιμων οπως στα υπερβολικα νιτρικα, φωσφορικα ή διοξειδιο. Στο ανεβασμα των τιμων θελει σταδιακα γιατι αλλιως οι αλγες τα εκμεταλευονται και προσαρμοζωνται ποιο γρηγορα περνοντας το πανω χερι στα φυτα μην αφηνοντας την ομαλη αναπτυξη τους και περνωντας την κατω βολτα.

Βγαλε και τη μια λαμπα, θα δεις πως θα φυγει και το βιοφιλμ.

Έγινε επεξεργασία - Rik
Link to comment
Share on other sites

Οσο για την γενικη λιπανση ειναι δυσκολο να μιλαμε σε απολυτο χαρακτηρα και να προσδιορισουμε τα σωστα ποσοστα μια που τα γενικα λιπασματα κυριως απευθυνονται σε απλα ενυδρεια με ευκολα και μερτρια φυτα και με λιγο διοξειδιο και φωτισμο ενω σε ενα Hi tech ενυδρειο εχουμε ποιο γρηγορη αποροφηση των θρεπτικων και χρειαζεται μια ποιο γρηγορη τροφοδωτηση θρεπτικων του συστηματος μας.

Απο την αλλη η υπερδοσολογια καποιον μακρο και μικρο στοιχειων μπορουν να οδηγησουν σε μειωση αλλων, οπως πχ οταν εχουμε πολυ φωσφορο δεσμευεται και αποροφατε ποιο δυσκολα ο σιδηρος και ο ψευδαρυρος απο τα φυτα μας, ή οταν ριχνουμε πολυ καλιο εχουμε μεγαλη αποροφηση του σιδηρου με μειωση των επιπεδων του. Μελετησε και το συννημενο. http://www.finostrom.com.gr/images/aqua/fertilizers/map.htm

Επισης ακομα και ο συνδιασμος καποιων φυτων πολλες φορες μπορουν να μην ταιριαζουν μεταξυ τους γιατι αλλα μπορει να θελουν πολλα νιτρικα και αλλα οχι, ή πολυ σιδηρο ή λιγο κλπ.

Γενικα οι πληροφοριες και η παρατηρη των φυτων μας ειναι ο καλυτερος βιοδεικτης μια που καποια φυτα σε σχεση με τα υπολοιπα μας δειχνουν ποιο γρηγορα την ελειψη ή υπερδοσολογια καποιον στοιχειων, πραγμα βεβαια δυσκολο μερικες φορες ακομα και σε ενα εμπειρο ματι μια που πολλες φορες οι ενδηξεις των φυτων μπορουν να οφειλονται σε ενα συνδιασμο παραγοντων ή ακομα να μοιαζουν τα συμπτωματα μεταξυ τους και να μην εχουμε μια απολυτη εικονα στο ποιο ακριβως ειναι το προβλημα, οπως πχ το κιτρινισμα των φυλλων μπορει να ειναι απο ελειψη σιδηρου, καλιου, νιτρικων ή θειου κλπ.

Μην νομιζεις πως και εγω εχω βρει καποια μυστικη συνταγη, και εγω παλευω κατα καιρους με εξαρση αλγεων μια που απο την μια ψιλοπειραματιζομε και απο την αλλη η συνθηκες στο ενυδρειο μας ειναι ρευστες και οι παραγοντες πολλοι. Σιγουρα το οτι εχω το συγκεκριμενο υποστρωμα μου προσφερει βασικα πλεονεκτηματα οσο αφορα κυριως τα φωσφορικα και τον σιδηρο, που ειναι προτειμοτερο τα φυτα να τα τραβανε απο το εδαφος παρα να τα εχουμε στην στηλη σε μεγαλο βαθμο και να επωφελούνται και οι αλγες.

Link to comment
Share on other sites

σημερα ειναι η εκτη και τελευταια ημερα δοσολογιας της ερυθρομικηνης....

με αμμωνια 0,5 και νιτρικα 3....

φαντασου οτι ακομα και τωρα η πρασινιλα εχει ξεκολησει απο τα φυτα, αλλα φαινεται σαν να μην εχει εξουδετερωθει ακομα....

τι προτεινεται?

να κανω αλλαγη νερου αυριο και να συνεχισω συσκοτηση για 3 ημερες ακομα?

ή να κανω αλλαγη νερου μετα απο 3 ημερες ακομα και τοτε να σταματησω τη συσκοτηση?

τελικα εχετε δικιο που λετε οτι επιστρεφει πολυ πιο σκληρη....

τα ψαρια ειναι μια χαρα το ιδιο και τα φυτα...

Έγινε επεξεργασία - kalmichalis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...