Jump to content

 • Blyxa Japonica

  PlanTeam By PlanTeam, in Ενυδρειακά φυτά, , 0 comments, 291 views
   Share


  Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο Ήπειρος: Ασία Ρυθμός Ανάπτυξης: Μέτριος Φωτισμός: Μέτριος, Υψηλός, Πολύ Υψηλος

  Blyxa Japonica

   

  Γενικά

  Ένα γνήσιο υδρόβιο φυτό με καταγωγή από την Ασία, το οποίο έγινε ιδιαίτερα γνωστό από τον Takashi Amano ο οποίος την χρησιμοποιούσε συχνά στα setups του. Έχει λεπτά, μακριά φύλλα τα οποία μεγαλώνουν πάνω σε έναν χαμηλό μίσχο και παίρνει μια πολύ όμορφη μορφή πυκνού θάμνου. Δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό  φυτό και θα μεγαλώσει ακόμα και κάτω από μέτριο φωτισμό και CO2, δεδομένου ότι θα έχουμε ένα επαρκές πρόγραμμα λίπανσης. Κάτω από δυνατό φως φυσικά η ανάπτυξη της θα είναι καλύτερη. Τα φύλλα θα πάρουν μια χρυσο-κόκκινη απόχρωση και θα αναπτυχθεί περισσότερο σε πλάτος παρά σε ύψος. Φυτεύεται κυρίως στην μεσαία ζώνη του ενυδρείου, αν και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και στην μπροστινή κυρίως στις γωνίες. Πολλαπλασιάζεται με παρακλάδια και παραφυαδες τα οποία βγαίνουν όμως πολύ κοντά στο αρχικό φυτό και δεν μπερδεύονται με τα γειτονικά φυτά. Αν τους αφήσουμε και δεν τους κόψουμε το φυτό μπορεί να γίνει ένας μεγάλος συμπαγής θάμνος. Μια ιδιαιτερότητα της B.J είναι η ευαισθησία της στο υψηλό pH του νερού.

   

  Θέση στο ενυδρείο

  Φυτεύεται στην μεσαία ή και μπροστινή θέση του ενυδρείου

   

  Φύτεμα

  Φυτεύουμε κάθε φυτό απευθείας στο υπόστρωμα.

   

  Πολλαπλασιασμός

  Πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες και με παρακλάδια. Δίπλα στο αρχικό φυτό θα δημιουργηθούν φυτά μικρογραφίες, κόβουμε και φυτεύουμε στα σημεία που θέλουμε. Χρειάζεται λίγη προσοχή όμως γιατί δεν θα έχουν ανεπτυγμένο ριζικό σύστημα, οπότε και θέλουν σχετικά βαθύ φύτεμα.

   

  Blyxa Japonica stem

   

  Συνοπτικά

   

  Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο

  Ρυθμός ανάπτυξης: Μέσαιος

  Θέση στο ενυδρείο: Μεσαία ή και μπροστινή ζώνη.

  Τύπος: Stem

  Co2: Μεσαίο

  Φωτισμός: Μέτριος ως πολύ δυνατός 

  pH: 5 - 7

  Θερμοκρασία: 16 - 32 οC (Βέλτιστη 20 - 28 οC)

  Διαστάσεις: ύψος: 10 – 20 cm,  πλάτος: max 10 cm

   

  Πηγές: Aquazone plant team, tropica, flowgrow

  • Like 1
   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Πρόσφατες Προσθήκες Προφίλ

  Fossorochromis rostratus ( Boulenger 1899)

  Ήπειρος: Αφρική Λίμνες και Ποτάμια Αφρικής: Malawi Lake Τάξη: Cichliformes Οικογένεια: Cichlidae Εύρος Ph: Όξινο (Ph<7) Κατηγορίες ενυδρείων: 400+ lt
  Ενήλικο αρσενικό
   
  Επιστημονικό Όνομα: Fossorochromis rostratus ( Boulenger 1899) 
  Κοινές Ονομασίες:  Fossos η Malawi Sand Diver 
  Ελληνικό Όνομα: -
  Γενική Κατηγορία: Cichlid
  Οικογένεια: Cichlidae 
  Τάξη: Cichliformes  
  Γένος: Fossorochromis 
    
  Βιότοπος:Το Fossorochromis rostratus είναι ένα ενδημικό είδος στη λίμνη Malawi, στην λίμνη Malombe και στο ανώτερο και μέσο τμήμα του ποταμού Shire. Κυρίως κατοικεί σε βραχώδες περιοχές με αμμώδες υποστρώματα και έχει καταγραφεί σε βάθος μέχρι και 18 μέτρα. Τα νεαρά ψαράκια είναι συνηθισμένα στα πολύ ρηχά νερά, έξω από τις αμμώδεις παραλίες και σπάνια βρίσκονται σε βάθος μεγαλύτερο των δύο μέτρων. 
   
  Μέγεθος: Τα αρσενικά μεγαλώνουν σε μέγεθος μέχρι και 35cm στην φύση ενώ τα θηλυκά ως και 25cm. 
    
  Συντήρηση στο ενυδρείο *
  PH: 8,2-8,9
  KH:10-12°dKH  
  GH: 8-25 °dGH  
  Θερμοκρασία: 24-29 °C (ιδανικά 26°C)  
  *Αποφύγετε τις ξαφνικές αλλαγές στις παραμέτρους του νερού καθώς αυτά τα ψάρια είναι πολύ ευαίσθητα στις αλλαγές του νερού. 
    
  Λίτρα: Το ελάχιστον 350 λίτρα για ένα αρσενικό και 3 θηλυκά με ελάχιστο μήκος ενυδρείου το 1,5 μέτρο .
    
  Κοινωνική συμπεριφορά: Το Fossorochromis rostratus είναι ένα κοινωνικό ψάρι, καθώς στην φύση τρέφεται σε ομάδες ως και 50 ατόμων βυθίζοντας το ρύγχος του στην άμμο και τρώγοντας μικρά ασπόνδυλα.  

  Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά είναι σαφώς μεγαλύτερα από τα θηλυκά με πιο έντονα χρώματα .
   
  Διακόσμηση ενυδρείου: Αυτό το είδος κιχλίδας είναι ένα πολύ γρήγορο και δραστήριο ψάρι, για αυτό οι ασβεστολιθικές πέτρες θα πρέπει να είναι λίγες και τοποθετημένες κατά προτίμηση στο πίσω μέρος του ενυδρείου για να μην υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού, σχηματίζοντας σπηλιές και κρυψώνες .
    
  Ζώνη Κολύμβησης: Θα κινηθεί σε όλη την περιοχή του ενυδρείου.  
    
  Διατροφή: Αυτό το είδος κιχλίδας δεν είναι ιχθυοφάγο. Όταν ζουν σε ενυδρεία τρέφονται με αποξηραμένη τροφή (flakes & sticks), άλλα το καλύτερο θα ήταν η φρέσκια, όπως ψιλοκομμένες γαρίδες, γαιοσκώληκες , υδρόβια σκουλήκια (Tubifex), προνύμφες του γλυκού νερού (bloodworm) και ορισμένα είδη της οικογένειας Chironomidae που παράγονται στο εμπόριο.  
    
  Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 8 με 12 έτη με την κατάλληλη φροντίδα. 
    
  Υποείδη και υβρίδια: Δεν έχει αναφερθεί κάτι.  
   
  Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Τα κυρίαρχα αρσενικά δεν δείχνουν το χρώμα τους μέχρι να φτάσουν τα 15 εκατοστά. Ο ρυθμός ανάπτυξης αυτού του είδους είναι αρκετά ταχύτερος από τα περισσότερα Haps , αλλά συνήθως  φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα στα 20cm, δηλαδή σε 2,5 χρόνια περίπου.  Όταν είναι έτοιμο, το αρσενικό θα επιλέξει μια θέση ωοτοκίας , είτε σε μια επίπεδη επιφάνεια βράχου είτε σκάβοντας μια κοιλότητα στο υπόστρωμα . Στη φύση, αυτό μπορεί να έχει διάμετρο έως 2,5 μέτρα και έτσι το αρσενικό μπορεί να φαίνεται πολύ επιθετικό μερικές φορές στο ενυδρείο ,αυτό συμβαίνει απλώς επειδή βλέπει ολόκληρο το ενυδρείο  ως επικράτειά του . 
   Το αρσενικό θα εμφανιστεί γύρω από την επιλεγμένη περιοχή ωοτοκίας του, δείχνοντας έντονο χρώμα προσπαθώντας  να δελεάσει τα θηλυκά να ζευγαρώσει μαζί του. Όταν ένα θηλυκό είναι πρόθυμο, (το αρσενικό ψάρι έχει κηλίδες σε σχήμα αυγού στον πρωκτό του και το θηλυκό έλκεται από αυτές), θα πλησιάσει το σημείο της ωοτοκίας και θα αφήνει ένα ένα τα αυγά του. Το αρσενικό ψάρι θα απελευθερώσει εκεί το σπέρμα του και άμεσα το θηλυκό τα μαζεύει αμέσως στο στόμα της.  Όταν προσπαθεί να τοποθετήσει τα αυγά στο στόμα της, στην πραγματικότητα λαμβάνει και σπέρμα από το αρσενικό, γονιμοποιώντας τα. 
   Θα μεταφέρει  έως και 130 αυγά για περίπου 3 εβδομάδες, πριν τα απελευθερώσει και δεν θα φάει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εάν ένα θηλυκό είναι υπερβολικά στρεσαρισμένο, μπορεί να φτύσει πρόωρα τον γόνο ή να τον φάει, επομένως πρέπει να ληφθεί μέριμνα εάν αποφασίσετε να μετακινήσετε το ψάρι για να αποφύγετε τη θήρευση του γόνου. Μόλις τα νεογνά είναι έτοιμα να τραφούν από μόνα τους, η θηλυκιά τα  απελευθερώνει και αυτά κρύβονται ανάμεσα στους βράχους. 
   
   Γενικές πληροφορίες: Το Fossorochromis rostratus είχε παλιότερα ταξινομηθεί ως Haplochromis rostratus. Όταν τρομάζει μπορεί να θάβεται στο υπόστρωμα. Στην φύση μόνο τα μεγαλύτερα κυρίαρχα αρσενικά φτιάχνουν φωλιές. 
  Τα Fossos έχουν ένα εξελιγμένο κοντόχονδρο και επίμηκες σχήμα σώματος παρόμοιο με άλλες κιχλίδες. Τα ραχιαία και ουραία πτερύγια τους είναι αρκετά εμφανή και σχηματίζονται κυρίως από μια μπλε απόχρωση .Τα πρωκτικά και τα θωρακικά πτερύγια είναι επίσης πολύ μυτερά.  
  Χάρη στα αγκάθια στα πτερύγια τους, τα κάνουν να φαίνονται πολύ μεγαλύτερα και απειλητικά. 
    Γενικά, τα κυρίαρχα αρσενικά θα πάρουν μεταλλικούς χρωματισμούς, που κυμαίνονται από μπλε έως κίτρινο. Ο χρωματισμός θα ενταθεί όταν είναι έτοιμα για αναπαραγωγή και μπορεί να δείτε λίγες κάθετες ράβδους ή ακανόνιστα οβάλ σημάδια στο σώμα. 
  Όπως το Big Mouth Hap, υπάρχουν αρκετά ατομικές διαφορές στο χρώμα και το σχέδιο με βάση την τοποθεσία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα με το κυρίαρχο αρσενικό. 
  Τα θηλυκά, τα αδύναμα αρσενικά και τα νεαρά έχουν πολύ πιο μονόχρωμο χρώμα από τα κυρίαρχα αρσενικά, παίρνοντας ένα κρεμ-κίτρινο χρώμα. Τα κυρίαρχα αρσενικά, έχουν πέντε ακανόνιστα σκούρα σημάδια κάτω από τα πλευρά, αλλά τα σκούρα χρώματα «τρέχουν» στο πιο ανοιχτόχρωμο σώμα σχηματίζοντας ένα σχέδιο σκακιέρας. 
  Τέλος θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα φίλτρα του ενυδρείου, που θα πρέπει να παρέχουν την μέγιστη βιολογία, καθώς αυτά τα αφρικάνικα ψάρια δημιουργούν πολλά περιττώματα.
   

                                     Ενήλικο θηλυκό 
  Πήγες - Φώτο:
  https://gr.pinterest.com/pin/807833251889850011/
  Seriously Fish — Feeling fishy
  Wikipedia  
  AquariumFishCity | Guide for Fishes and Aquarium Lovers 
   
  Συντάκτης : @Taxiarchis
  Δημοσίευση - επιμέλεια : @marinos @SOTIRIS @Antonis K@AfricaTeam

  Biotodoma cupido (Heckel, 1840)

  Ήπειρος: Αμερική Οικογένεια: Cichlidae Εύρος Ph: Αλκαλικό (Ph>7) Κατηγορίες ενυδρείων: 400+ lt
  Επιστημονικό Όνομα : Biotodoma cupido (Heckel, 1840)
  Κοινές Ονομασίες: Cupid Cichlid, Green-streaked eartheater
  Ελληνικό Όνομα : Cupid Cichlid
  Γενική Κατηγορία : Actinopterygii
  Τάξη : Perciformes
  Οικογένεια : Cichlidae
  Γένος : Biotodoma

  Βιότοπος : Ενδημικό ψάρι της νοτίου Αμερικής. Το είδος απαντάται από την λεκάνη Εσεκίμπο στην Γουιάνα, μέχρι τον Ρίο Μαμορέ στην Βολιβία, με πιο συνηθισμένο τόπο συλλογής την πόλη Σανταρέμ στην ανατολική Βραζιλία.
   
  Μέγεθος : Από  9 ως 12 εκατοστά

  Συντήρηση στο ενυδρείο
  PH : 5 – 7 (ιδανικά 6)
  GH : 1 – 6 °dGH
  Θερμοκρασία : 22-28 (23-25) °C
   
  Λίτρα : Λόγο της επιθετικότητας κατά την διάρκεια αναπαραγωγής, ένα ενυδρείο με μήκος άνω των 150cm θα ήταν ιδανικό.

  Κοινωνική συμπεριφορά : Όταν δεν βρίσκεται  σε κατάσταση αναπαραγωγής, το είδος είναι εκπληκτικά ήρεμο, επιτρέποντας του να συνυπάρξει με όλα τα ήρεμα είδη που έχουν τις ίδιες απαιτήσεις σε συνθήκες νερού, ανεξαρτήτως μεγέθους. Για να μετριάσουμε την επιθετικότητα τους κατά την περίοδο αναπαραγωγής, καλό θα ήταν να τα διατηρούμε σε μεγάλα χαρέμια (1ή 2 αρσενικά με 6ή 8 θηλυκά) . Σε μικρότερους αριθμούς τα πιο αδύναμα θα υποστούν συνεχείς επιθέσεις

  Διαχωρισμός φύλου : Αρχικά θεωρούσαμε πως τα αρσενικά έχουν μπλε ιριδίζουσες γραμμές στο πρόσωπο, σε αντίθεση με τα θηλυκά που έχουν τελείες. Τα νεότερα δεδομένα από εκτροφεία θέλουν τα αρσενικά να είναι ελαφρώς μακρύτερα, με πιο γεμάτο σώμα και μακρύτερες νηματοειδείς απολήξεις στα πτερύγια τους.

  Διακόσμηση ενυδρείου : Απαραίτητη από πλευράς διακόσμησης είναι η λεπτόκοκκη άμμος για βυθό, καθώς το είδος τσιμπολογάει συνέχεια προς εύρεση τροφής. Ο χαμηλός φωτισμός είναι επιθυμητός όπως και κάποια πέτρα που αργότερα θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος γέννας. 
  Το σύστημά μας θα πρέπει να στηθεί με γνώμονα τις απόλυτα σταθερές και βέλτιστες συνθήκες διαβίωσης. Δεν ανέχεται ξαφνικές αλλαγές σε σκληρότητες ή την ύπαρξη αμμωνίας ή τα αυξημένα νιτρικά. Λόγο της ανατάραξης του βυθού το σύστημα φίλτρανσης μας θα πρέπει να διαθέτει προφιλτρα (σε περίπτωση κάνιστρου) ή κάποιου φίλτρου για την άμμο και τα μικροσωματίδια που δημιουργούνται από την αναμόχλευση του βυθού.

  Ζώνη Κολύμβησης : Κυρίως μέση και βυθός.
   
  Διατροφή : Παμφάγο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται με την διατροφή τους. Πολλαπλά ταΐσματα είναι επιθυμητά και θα φέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα ανάπτυξης.
   
  Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο : Έχουν καταγραφή και τα 12 έτη

  Ιδανικοί Συγκάτοικοι : Σε μεγάλα ενυδρεία θα συνυπάρξει με όλα τα ήρεμα είδη που έχουν τις ίδιες απαιτήσεις σε συνθήκες νερού ανεξαρτήτως μεγέθους
    .
  Υποείδη και υβρίδια : Συχνά το μπερδεύουμε με το Biotodoma wavrini το οποίο έχει πιο επίμηκες σώμα και η μαύρη βούλα τοποθετείται κάτω ή επί της ανώτερης πλευρικής γραμμής ενώ το  B. Cupido έχει πιο κοντόχοντρο σώμα και η μαύρη βούλα τοποθετείται πάνω από την ανώτερη πλευρική γραμμή.
  Υπάρχουν επίσης χρωματικές εναλλακτικές μορφές που εξαρτώνται από την περιοχή συλλογής.

  Αναπαραγωγή στο ενυδρείο : Ο βασικότερος αποτρεπτικός παράγοντας αναπαραγωγής στο ενυδρείο είναι η ηλικία σεξουαλικής ωριμότητας που μπορεί να φτάσει και τα 2 χρόνια. «Πρόβες» μπορεί να ξεκινήσουν και από τους 10 μήνες ηλικίας αλλά επιτυχείς αναπαραγωγές έχουν παρατηρηθεί μετά τους 18 μήνες.
  Όπως και με άλλες κιχλίδες το ένστικτο αναπαραγωγής εξαρτάται από εποχικές αλλαγές, οπότε αλλαγές με κρύο μαλακό νερό θα βοηθήσουν.
  Αρχικά οι θηλυκές θα αρχίσουν να σκάβουν λαγούμια ενώ σκουραίνουν χρωματικά και στην συνέχεια θα αρχίσουν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους ώστε να προκύψει ιεραρχία μεταξύ τους. Την όλη διαδικασία τα αρσενικά την παρατηρούν χωρίς να εμπλακούν.
  Το κυρίαρχο θηλυκό θα προετοιμάσει μια πέτρα και θα την προστατέψει από τυχόν επισκέπτες για κάποιες μέρες, μέχρι να γεννήσει σειρές από αυγά που ενώνονται μεταξύ τους από λεπτά κολλώδη κλωστίδια. Ο αρσενικός θα κάνει ένα πέρασμα για να γονιμοποιήσει τα αυγά και μετά θα επιτηρεί την περιοχή γύρω από την φωλιά (μέχρι και 90 εκατοστά διάμετρο), εκτός και αν η θηλυκιά απομακρυνθεί από την φωλιά όπου θα αναλάβει την άμεση φύλαξη τους μέχρι την επιστροφή της. Η επώαση των αυγών διαρκεί μέχρι 4 ημέρες. Όταν θα εκκολαφθούν, ο γόνος θα μεταφερθεί σε προετοιμασμένο λαγούμι μέχρι να καταναλωθεί όλος ο λεκιθικό τους σάκος,  μια περίοδος που χαρακτηρίζεται από ακραία επιθετικότητα εκ μέρους της θηλυκιάς.
  Η φύλαξη των νεογνών μετά από αυτές τις μέρες μοιράζεται εξίσου ανάμεσα στους δυο γονείς για ένα διάστημα 6 εβδομάδων. Μετά την πάροδο τους το ζευγάρι θα προχωρήσει σε νέα γέννα.
   
  Γενικές πληροφορίες : Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα κιχλίδα με ιδιαίτερο χαρακτήρα, αρκετά απαιτητική στην συντήρησή της και γι' αυτό δεν ενδείκνυται να την διατηρούν αρχάριοι χομπίστες .
   

   

   
  Πήγες - Φώτο :
  https://aquainfo.org/
  https://www.seriouslyfish.com/species/biotodoma-cupido/
  https://www.fishbase.de/Summary/SpeciesSummary.php?id=12291&lang=greek
  https://aquainfo.org/biotodoma-cupido-greenstreaked-eartheater/
   
   
  Συντάκτης : @Jester
  Επιμέλεια δημοσίευση: @SOTIRIS@Rik@marinos @Antonis K @Am Team
   
   
   

  Melanotaenia praecox

  Ήπειρος: Ασία Τάξη: Atheriniformes Εύρος Ph: Ουδέτερο (Ph=7) Κατηγορίες ενυδρείων: 100-120 lt
  Επιστημονικό Όνομα : Melanotaenia praecox
  Κοινές Ονομασίες: Neon Dwarf Rainbowfish
  Ελληνικό Όνομα : Μελανοταινίες νέον
  Γενική Κατηγορία : Melanotaeniidae
  Οικογένεια : Melanotaeniidae
  Τάξη: Atheriniformes
  Γένος : Melanotaenia

  Βιότοπος : Ενδημικό ψάρι του ποταμού Mamberamo στη Δυτική Παπούα Νέα Γουινέα . Τα συναντάμε συνήθως σε μικρές ομάδες των 6+ ψαριών τόσο σε παραποτάμους με δυνατή ροή όσο και σε λιμνώδη νερά με πυκνή βλάστηση και βυθισμένους κορμούς δέντρων.
   
  Μέγεθος : Στο ενυδρείο δεν ξεπέρνα τα 6-8 εκατοστά .

  Συντήρηση στο ενυδρείο
  PH : 6,6-8 (Ιδανικά 7 )
  KH : 5-15°dGH °
  GH :10-20°dGH
  Θερμοκρασία : 23-28 °C (ιδανικά στους 26 °C )
   
  Λίτρα : Για μια ομάδα 6 ψαριών θα χρειαστούμε ένα ενυδρείο με διαστάσεις 80 Μ Χ 35 Π περίπου 100 λίτρων.

  Κοινωνική συμπεριφορά : Ειρηνικό ψάρι που του αρέσει να ζει σε ομάδες . Μπορεί να συμβιώσει άνετα με άλλα ήσυχα είδη που ζουν σε παρόμοιες συνθήκες νερού.

  Διαχωρισμός φύλου : Τα αρσενικά γίνονται ποιο μεγάλα και παρουσιάζουν ποιο έντονα χρώματα. Τα πτερύγια των θηλυκών συχνά εμφανίζουν επίσης κιτρινοπορτοκαλί χρώμα.

  Διακόσμηση ενυδρείου : Φυτεμένα ενυδρεία άλλα με αρκετό χώρο για κολύμπι με ξύλα και ρίζες για διάκοσμο θα αποτελούσαν τον ιδανικό για αυτά βιότοπο. Επίσης δεν τους αρέσει ο έντονος φωτισμός και για αυτό τον λόγο θα προτιμούσαν να έχουν στο ενυδρείο και φυτά επιφανείας .

  Ζώνη Κολύμβησης : Σε όλο το μήκος και πλάτος του ενυδρείου

  Διατροφή : Παμφάγο ψάρι . Θα φάει όλες τις τροφές του εμπορίου αρκεί να χωρούν στο στόμα του .

  Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο : 4-5 έτη

  Ιδανικοί Συγκάτοικοι : Όπως προαναφέραμε είναι κατάλληλα ψάρια για ένα «κοινωνικό ενυδρείο . Συγκατοικούν άνετα με  danios, barbs, Dwarf cichlids καθώς και με  Corydoras

  Υποείδη και υβρίδια : Κάλο θα ήταν να αποφεύγεται η συγκατοίκηση με άλλα είδη της οικογένειας .

  Αναπαραγωγή στο ενυδρείο : Επιτυγχάνεται σχετικά εύκολα . Επειδή διασκορπίζουν τα αυγά τους, αν θέλουμε να πάρουμε ολόκληρο το γόνο, πρέπει να απομονώσουμε το ζευγάρι σε ξεχωριστό ενυδρείο .Μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί συχνά να προκαλέσει  ωοτοκία . Η θηλύκια θα ξεκινήσει να γεννά 25-45 αυγά καθημερινά για αρκετές ημέρες . Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία επιστέφουμε το ζευγάρι στο κυρίως ενυδρείο για να μην φάνε τα αυγά και περιμένουμε μέχρι και 5 ημέρες να εκκολαφτεί ο γόνος . Μετά την εκκόλαψη τα ταΐζουμε με ζωντανές τροφές όπως αρτέμια κτλ.
   
  Γενικές πληροφορίες : Επειδή στη φύση ζούνε σε παραποτάμους με δυνατή ροή νερού καλό θα ήτανε και το φίλτρο του ενυδρείου μας να έχει όσο μεγαλύτερη ροή γίνεται. Επίσης θα πρέπει να προσέχουμε και την ποιότητα του νερού μιας και είναι επιρρεπείς σε ασθένειες για αυτό είναι αναγκαίες οι συχνές αλλαγές νερού.
   

   
   
  Πήγες - Φώτο :
  https://www.bluefishaquariums.gr/
  https://www.aquario.gr/
  https://www.fishbase.se/
  https://www.seriouslyfish.com/
  https://rainbowfish.angfaqld.org.au/
  http://www.tsamisaquarium.gr/
   
   
  Συντάκτης :  @marinos
   
  Επιμέλεια δημοσίευση : @SOTIRIS @Antonis K@Ομάδα Δημιουργίας του ΑΖ

  Cichlasoma trimaculatum (Günther, 1867)

  Ήπειρος: Αμερική Τάξη: Cichliformes Οικογένεια: Cichlidae Εύρος Ph: Αλκαλικό (Ph>7), Ουδέτερο (Ph=7), Όξινο (Ph<7) Κατηγορίες ενυδρείων: 400+ lt
  Επιστημονικό Όνομα : Cichlasoma trimaculatum  (Günther, 1867)
  Κοινές Ονομασίες: Trimac, Τhree spot cichlid, Red-eyed cichlid
  και συνώνυμα Amphilophus trimaculatum, Heros trimaculatus, Herichthys trimaculatus,  Cichlasoma trimaculatus
  Γενική Κατηγορία : Cichlidae
  Τάξη : Cichliformes 
  Οικογένεια : Cichlidae
  Γένος : Cichlasoma 
  *Σημείωση :  Εξακολουθεί να περιλαμβάνεται ως ένα εξαιρετικά παρεκκλίνων μέλος του Amphilophus από τo FishBase.
  Άλλες αρχές, όπως ο Κατάλογος των Ψαριών, το έχουν μεταφέρει στο γένος Amphilophus.
  Σύμφωνα με τον Loiselle (1980a), η μορφολογία και η συμπεριφορά αυτού του είδους
  είναι σχεδόν αδιάκριτη από το Αmphilophus της ομάδας C. labiatum.
   
  Βιότοπος : Δυτικά τμήματα του Μεξικού, της Γουατεμάλας και του Ελ Σαλβαδόρ. Υπάρχουν επίσης άγριοι πληθυσμοί τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στη Σιγκαπούρη όπου έχουν εισαχθεί από παράνομες απελευθερώσεις.
   

   
  Γλυκού νερού, Τροπικό βένθοπελαγικό.
   
  Μέγεθος :Το τελικό τους μέγεθος στο ενυδρείο φτάνει τα 25 cm το θηλυκό και τα 37 cm το αρσενικό.

  Συντήρηση στο ενυδρείο:
  PH : 6.5 – 7.5
  KH : 3° – 10°dKH
  GH : 8 – 24 gH
  Θερμοκρασία : 21°C - 30°C. (Ιδανικά 24 με 25 °C)
   
  Λίτρα : 500 λίτρα για ένα ζευγάρι. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες μεγάλες κιχλίδες, μπορεί να είναι αρκετά ακατάστατες και ρυπογόνες, οπότε φροντίστε να παρέχεται ένα αξιοπρεπές σύστημα φίλτρανσης. Συνίσταται η χρήση ράβδου ψεκασμού (spray bar) για τη ομοιόμορφη διάχυση του νερού που επιστρέφει στο ενυδρείο καθώς τα Τrimac δεν θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα την ισχυρή ροή. Δεδομένου ότι αυτά τα είδη είναι μεγάλα, θα πρέπει να φυλάσσονται σε ανάλογο ενυδρείο, όπου μπορούν να βρουν άφθονο χώρο για κολύμπι και κρυψώνες.
   
  Κοινωνική συμπεριφορά : (Aggressive - Territorial) Είναι όντως πολύ επιθετικά, σε βαθμό να προκαλούν συνεχώς μεγαλύτερους σε μέγεθος αντιπάλους για την κυριαρχία στο ενυδρείο και για να προστατέψουν τον ζωτικό τους χώρο. Αν και το Τrimaculatum είναι εύκολο στη φροντίδα του, συνιστούμε στους ενυδρειόφιλους να είναι καλά διαβασμένοι πριν τα προσθέσουν στα ενυδρεία τους. Είναι γενικώς ένα ψάρι που συνιστάται μόνο σε έμπειρους χομπίστες και δεν είναι και ευρέως εμπορεύσιμο είδος στην Ελλάδα.
   

   
  Φωτογραφίες από το ενυδρείο του μέλους @Rik
   
  Διαχωρισμός φύλου : Η κιχλίδα Trimac είναι ένα ψάρι με δεμένο σώμα κιτρινοπράσινης απόχρωσης. Έχει τρεις ευδιάκριτες κηλίδες στα πλευρά του, κάνοντας αυτά τα είδη να ξεχωρίζουν από άλλα. Τα αρσενικά είναι πολύ μεγαλύτερα από τα θηλυκά και έχουν εκτεταμένα μυτερά πτερύγια και είναι σχετικά σκουρόχρωμα, με έντονο το ραχιαίο πτερύγιο, που είναι πιο ανεπτυγμένο και μυτερό. Οι αρσενικές κιχλίδες Trimac διακρίνονται επίσης από την έντονη κόκκινη περιοχή πίσω από τα βράγχια τους και μπορεί να αναπτύξουν λιπώδες εξόγκωμα στο μέτωπο τους. Οι θηλυκές κιχλίδες από την άλλη πλευρά, είναι γενικά πιο ανοιχτόχρωμες, με αχνές κηλίδες στα ραχιαία πτερύγια τους. Ωστόσο, μπορεί να είναι και σκουρόχρωμη κατά καιρούς, ανάλογα με  την διάθεσης τους. Οι νεαρές κιχλίδες Trimac δεν είναι πολύχρωμες, αλλά υφίστανται μια δραματική μεταμόρφωση καθώς μεγαλώνουν. Οι ενήλικες έχουν έντονα χρώματα, με τα αρσενικά να είναι συνήθως τα πιο λαμπρά. Μπορεί να είναι δύσκολο όταν είναι ακόμη μικρά να ξεχωρίσουμε το φύλλο τους, αλλά η διαφορά μεγέθους τους είναι προφανής καθώς μεγαλώνουν – τα αρσενικά μεγαλώνουν περισσότερο από τα θηλυκά. Επιπλέον, το θηλυκό Trimac έχει συνήθως μια μαύρη κηλίδα στη μέση του ραχιαίου πτερυγίου, ενώ στο αρσενικό απουσιάζει. Όπως πάντα, η 100% ακριβής μέθοδος για να μάθετε το φύλο των Trimac σας, είναι να περιμένετε μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά για να τα ξεχωρίσετε.
   

   
   
  Φωτογραφίες από το ενυδρείο του μέλους @Rik
   
  Διακόσμηση ενυδρείου : Τα Trimacs θα διαμορφώσουν τον χώρο όπως τους βολεύει! Το ενυδρείο θα πρέπει να στηθεί με πέτρες, ρίζες και ξύλα, δημιουργώντας κρυψώνες και σημεία που θα διαλέξουν να κάθονται, για αυτό το μήκος του ενυδρείου παίζει σημαντικό ρόλο. Τα φυτά καλό είναι να αποφεύγονται, καθώς θα ξεριζωθούν. Κατοικεί σε αργά κινούμενα νερά λιμνών και ποταμών και προτιμά τους βυθούς λάσπης και άμμου όπου ζει ανάμεσα σε ρίζες και φύκια, οπότε θα εκτιμήσουν ένα αμμώδες υπόστρωμα και μην ξεχάσετε να προσθέσετε ένα χαμηλό φωτισμό για να αναδείξετε την πραγματική τους ομορφιά. 
   
  Ζώνη Κολύμβησης : Κυρίως μεσαία ζώνη, αλλά θα κινηθεί σε όλα τα πλάτη και μήκη του ενυδρείου.

  Διατροφή : Το Trimac είναι κυρίως ένας άγριος σαρκοφάγος θηρευτής που τρέφεται με μια ποικιλία από μικρότερα ψάρια, ασπόνδυλα και μικρά χερσαία και υδρόβια έντομα στο φυσικό του περιβάλλον.
  Μετά από εργαστηριακές έρευνες που διεξήχθησαν στον μερικό χαρακτηρισμό των πεπτικών πρωτεασών σε γόνο της κιχλίδας Cichlasoma Τrimaculatum, έγινε προφανές ότι η πέψη τους αποτελείται από όξινες και αλκαλικές πρωτεάσες. Δηλαδή έχουν υψηλή ικανότητα να υδρολύουν και τα δύο θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνη και λιπίδια) για τις υψηλές τους δραστηριότητες των πεπτικών ενζύμων, προωθώντας έτσι την ανάπτυξή τους, ιδιαίτερα με μια δίαιτα που περιέχει 45% πρωτεΐνη και 22% λιπίδια. Ειδικά από την 9η ημέρα μετά την εκκόλαψη τους, συνίσταται η μετάβαση τους σταδιακά από τη ζωντανή τροφή, στην αδρανή ξηρά τροφή σε 15 ημέρες και θα πρέπει να θεωρείται παμφάγο ψάρι.
  Έτσι στην αιχμαλωσία, η διατροφή τους πρέπει να αποτελείται από μεγάλη ποικιλία τροφών. Μπορείτε να τους ταΐσετε μερικά πλούσια σνακ σε πρωτεΐνες όπως φρέσκες γαρίδες, Bloodworms, tubifex, γαρίδες Mysis και γαιοσκώληκες και με φρέσκα λαχανικά όπως αγγούρι, κολοκυθάκια και μπιζέλια για να τους δώσετε μια ολοκληρωμένη διατροφή. Τα πέλλετ και οι νιφάδες υψηλής ποιότητας είναι μια εξαιρετική καθημερινή διατροφική βάση, όπως και τα  μεγάλα πέλλετ που είναι για μεγάλες κιχλίδες με μεγάλο στόμα και όρεξη.

  Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο : 12 με 15 χρόνια.
  Ωστόσο, η ποιότητα ζωής και φροντίδας που θα τους παρέχετε επηρεάζει σημαντικά τη διάρκεια ζωής τους. 

  Ιδανικοί Συγκάτοικοι : Ένα αρκετά επιθετικό Τrimac δεν θα ανεχθεί εύκολα άλλους συγκάτοικους. Επομένως, συνίσταται κυρίως να τα κρατάτε μόνα τους. Ένα αρσενικό Trimac μόνο του ή ένα ζευγάρι είναι οι σύνηθες επιλογές στα 500 με 1000 λίτρα.
  Εάν αποφασίσουμε να συγκατοικούν με άλλα είδη, είναι δυνατό να διατηρηθεί αυτό το ψάρι ως μέρος μιας μεγάλης εύρωστης κοινότητας κιχλίδων της Αμερικής, μόνο εάν τους παρέχεται αρκετό χώρο, άνω των 1000 λίτρων ενυδρείο και  με κιχλίδες που μπορούν να υποστούν λίγη κατάχρηση από το Trimac, μια που θα επιβάλλει την κυριαρχία του. Μερικά από τα κατάλληλα είδη που συστήνονται είναι τα  Cichlid Convict, Firemouth, Hypselecara temporalis, Uaru amphiacanthoides. Με μεγάλες Αμερικάνες όπως Oscar, Midas, κλπ δύσκολα θα αποφευχθούν οι μάχες μεταξύ τους για την επικράτηση του είδους μέσα στο ίδιο χώρο και εκεί τα πάρα πολλά λίτρα είναι ζωτικής σημασίας.
   
  Υποείδη και υβρίδια : Μια αληθινή κιχλίδα Trimac (Cichlasoma Trimaculatum) σπάνια βρίσκεται εύκολα, τόσο στο διαδίκτυο όσο και στα τοπικά καταστήματα ψαριών ειδικά στην Ελλάδα, και η τιμή τους δεν είναι αμελητέα.
  Τα Trimac στο χόμπι μας, εκτρέφονται και αναπαράγονται συχνά με άλλα είδη κιχλίδων, Flowerhorn (Amphilophus citrinellus x Cichlasoma trimaculatum) και πωλούνται ως υβρίδια στο εμπόριο. Φροντίστε λοιπόν να κάνετε καλή έρευνά πριν αγοράσετε τα ψάρια, από αξιόπιστη πηγή για να αποφύγετε οποιαδήποτε απογοήτευση μετά.  Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Τα μεγάλα θηλυκά μπορούν να γεννήσουν περισσότερα από 1000 αυγά και φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα στα 8-10 cm, ενώ τα αρσενικά στα 12-14 cm. Το ζευγάρι συνήθως επιλέγει μια επίπεδη πέτρα για την εναπόθεση των αυγών από το θηλυκό και την γονιμοποίηση τους από το αρσενικό. Και οι δύο γονείς φρουρούν έντονα τα αυγά και φροντίζουν επίσης το γόνο αφού εκκολαφθούν τα αυγά. Όταν οι γόνοι κολυμπούν ελεύθερα, μπορούν να τραφούν εύκολα και με έτοιμες τροφές γόνου ή αλεσμένα πέλλετ, αλλά ιδανικά η ζωντανή τροφή όπως η καλλιέργεια Αρτέμιας θα τους δώσει μια επιπλέον αρχική ώθηση στην σωστή ανάπτυξη τους.
   
  Γενικές πληροφορίες : Το Trimac Cichlid σπάνια βρίσκεται ως ψάρι ενυδρείου, αλλά στο εξωτερικό είναι ευρέως διάσημο για την λαμπρή του εμφάνισή και το δεμένο και μεγάλο μέγεθός του. Αυτά τα ψάρια είναι δημοφιλής μεταξύ των ενυδρείων χαμηλών απαιτήσεων φροντίδας τους, εάν υπάρχει η σωστή συντήρηση και εξοπλισμός φίλτρανσης. Παρόλο που η φροντίδα τους είναι σχετικά απλή, ενθαρρύνουμε πάντα τους ενυδρειόφιλους να γνωρίζουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για αυτό το είδος για να είναι ευτυχισμένα και υγιή. Αυτό το ψάρι ανήκει στο γένος Cichlasoma, μια ομάδα ψαριών που χαρακτηρίζεται από το μεγάλο τους μέγεθος, το δυνατό σώμα και τις πολλαπλές κάθετες μαύρες γραμμές. Υπάρχουν επί του παρόντος 16 περιγραφόμενα είδη στο γένος, αν και ορισμένοι ταξινομητές πιστεύουν ότι αυτός ο αριθμός μπορεί να περιοριστεί.
  Το Trimac Cichlid είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο ψάρι, ένα από τα είδη που μπορεί να αναπτυχθεί πιο γρήγορα και από ένα Όσκαρ. Όταν πωλούνται στα καταστήματα, είναι συνήθως 4-5 εκατοστά σε μέγεθος, αλλά το αρσενικό Trimac μπορεί να φτάσει στα 20 με 25 εκατοστά σε περίπου ένα χρόνο, ενώ το θηλυκό να αυξηθεί σε 15 με 20 εκατοστά επίσης σε ένα χρόνο. Με την κατάλληλη φροντίδα λοιπόν και ένα κατάλληλο περιβάλλον, θα φτάσουν σε σεξουαλική ωριμότητα πολύ γρήγορα. Διάφοροι παράγοντες θα επηρεάσουν το πλήρως αναπτυγμένο μέγεθος μιας κιχλίδας Trimac. Μερικοί από αυτούς περιλαμβάνουν γενετικούς παράγοντες, όπως κληρονομικά χαρακτηριστικά και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η διατροφή, η θερμοκρασία και οι συνθήκες και το μέγεθος του οικοτόπου τους. Παρόλο που οι κιχλίδες Trimac είναι αρκετά σπάνιες, γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς στους λάτρεις των ψαριών, λόγω του μοναδικού χρωματισμού και της επιθετικής φύσης τους.
  Αν ψάχνετε λοιπόν για ένα όμορφο ψάρι με μοναδική προσωπικότητα, τότε το Trimac είναι μια τέλεια επιλογή. Το να έχετε αυτό το όμορφο είδος στο ενυδρείο σας είναι μια συναρπαστική εμπειρία αλλά και μονόδρομος στην σωστή φιλοξενία τους. Δύσκολα θα αποχωριστείτε αυτό το ψάρι, αλλά και δύσκολα θα το ξεφορτωθείτε εάν αποφασίσετε ότι είναι πολύ άγριο για σας, μιας και δύσκολα θα το πάρει κάποιος άλλος ενυδρειόφιλος λόγω των απαιτήσεων και  του αδάμαστου χαρακτήρα του.
   
   
  Πηγές : 
  https://www.fishbase.de/summary/4692
  https://en.wikipedia.org/wiki/Three_spot_cichlid
  https://en.wikipedia.org/wiki/Catalog_of_Fishes
  https://www.seriouslyfish.com/species/cichlasoma-trimaculatum/
  https://aquariumfishcity.com/trimac-cichlid/
  https://apps.des.qld.gov.au/species-search/details/?id=34992
  https://nas.er.usgs.gov/queries/factsheet.aspx?SpeciesID=452
  https://www.gbif.org/species/2371925
  https://www.entomoljournal.com/archives/?year=2020&vol=8&issue=4&ArticleId=7478
  https://gr.pinterest.com/pin/830140143791806805/
  https://www.researchgate.net/publication/281293716_Partial_characterization_of_digestive_proteases_of_the_three-spot_cichlid_Cichlasoma_trimaculatum_Gunter_1867
  https://www.researchgate.net/search?q=three-spot%20cichlid%20Cichlasoma%20trimaculatum%20%28G%C3%BCnter%201867%29
  https://www.researchgate.net/publication/346052708_Risk_analysis_of_non-native_three-spot_cichlid_Amphilophus_trimaculatus_in_the_River_Cauvery_India
   
   
  Συντάκτης : @Rik
  Επιμέλεια και δημοσίευση : @Katrin @SOTIRIS @Am Team @marinos

×
×
 • Create New...