Jump to content
  • Apteronotus albifrons (Carl Linnaeus, 1766)


    Aquazone Project Team
      Ήπειρος: Αμερική Τάξη: Gymnotiformes Οικογένεια: Apteronotidae Εύρος Ph: Ουδέτερο (Ph=7) Κατηγορίες ενυδρείων: 130-200 lt
     Share

    Black Ghost, Black Knifefish,Apteronotus albifrons

     

    Επιστημονικό Όνομα: Apteronotus albifrons (Carl Linnaeus, 1766)
    Κοινές Ονομασίες: Black Ghost, Black Knifefish
    Ελληνικό Όνομα: Μαύρο φάντασμα, Μαύρο Μαχαιρόψαρο
    Τάξη: Gymnotiformes
    Οικογένεια: Apteronotidae

    Μέγεθος: 40 εκατοστά το μέγιστο σε ενυδρείο, 50 εκατοστά περίπου στην φύση (TL). Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν αναφερθεί σπάνιες περιπτώσεις των 65 εκατοστά σε μήκος. Γενικώς αναπτύσσεται αργά.

    Βιότοπος: Νότια Αμερική - λεκάνη του Αμαζονίου και Περού, ποταμός Parana και από τη Βενεζουέλα έως την Παραγουάη. Ο βιότοπός του αποτελείται από αμμώδη βυθό με φύλλα που σαπίζουν και γρήγορα τρεχούμενα νερά. Ελάχιστο φως φτάνει στα χαμηλά στρώματα νερού όπου και ζει.

    Συντήρηση στο ενυδρείο
    PH: 6-8 (Ιδανικά: 7)
    KH: -
    GH: 5-15°dGH (Ιδανικά: 10°dGH)
    Θερμοκρασία: 23-28°C (Ιδανικά 26°C)

    Λίτρα: 200 λίτρα, τουλάχιστον 120 εκατοστά μήκος και μόνα τους χωρίς συγκατοίκους (species tank) για τα πρώτα 1 με 2 χρόνια της ζωής τους. Δε χρειάζεται ενυδρείο με μεγάλο ύψος, μιας και είναι ψάρι που θα κινηθεί κυρίως κοντά στον βυθό. Χρειάζεται ωστόσο μήκος και πλάτος εξαιτίας του μεγέθους του. Έτσι όταν το μέγεθος του ξεπεράσει τα 20 εκατοστά θα χρειαστεί να του δώσουμε ένα ενυδρείο τουλάχιστον 400 λίτρων με αρκετό πλάτος, περίπου 50 εκατοστά, ώστε να μας χαρίσει το τελικό του μέγεθος, χωρίς να υποφέρει και να ταλαιπωρείται από συνθήκες κακής διατήρησης.

    Κοινωνική συμπεριφορά: Η συμβίωσή του με άλλα ψάρια δεν είναι κάτι που αξίζει να δοκιμάσει κανείς. Αργά η γρήγορα θα υπάρξουν προβλήματα, και μάλιστα πολλές φορές σοβαρά, κυρίως όταν τα ψάρια ξεπεράσουν το μέγεθος των 10-15 εκατοστών. Έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις όπου συγκάτοικοι του Βlack Ghost βρέθηκαν χωρίς μάτια. Δεν είναι κάτι περίεργο, αφού μιλάμε για ένα νυκτόβιο κυνηγό, που κυνηγάει χρησιμοποιώντας το ασθενές ηλεκτρικό του πεδίο για να προσανατολιστεί. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στις "Γενικές Πληροφορίες".

    Διαχωρισμός φύλου: Δεν υπάρχει τρόπος να καθοριστεί το φύλο των ψαριών αυτών μέσω εξωτερικής εμφάνισης. Εικάζεται ότι φλερτάροντας, τόσο στα αρσενικά όσο και στα θηλυκά, το λευκό τμήμα της ουράς ίσως πάρει μια κόκκινη λάμψη. Όμως αυτό δεν είναι κάτι εξακριβωμένο, ώστε να ξεχωρίσουμε το αρσενικό από το θηλυκό. Μπορούμε να το καταλάβουμε σίγουρα με παρατήρηση κατά την αναπαραγωγική περίοδο.

    Διακόσμηση ενυδρείου: Χρειάζεται λίγα φυτά, ορισμένα επιφανείας και κάποια βυθού, για να βοηθηθεί και να αισθανθεί πιο άνετα αυτό το ψάρι. Τα φυτά πρέπει να είναι χαμηλών απαιτήσεων συντήρησης και φωτισμού, καθότι το έντονο φως θα ταλαιπωρεί τα ψάρια. Γρήγορη ροή νερού, αμμώδης πυθμένας, ξερά φύλλα στο βυθό, ξύλα, ρίζες και ένα σκοτεινό σκουρόχρωμο νερό (blackwater) προσομοιώνει το φυσικό τους περιβάλλον.

    Ζώνη Κολύμβησης: Βυθός και στο μέσο του ενυδρείου κυρίως.

    Διατροφή: Είναι σαρκοφάγο ψάρι ως επί το πλείστον, αλλά μπορεί να δεχθεί μέχρι και κάποια ελάχιστα λαχανικά στη διατροφή του. Προτιμούν να τρώνε τροφές όπως bloodworms, γαρίδες άλμης και κριλ. Στην φύση τρέφονται επίσης με έντομα και κάμπιες. Με λίγη προσπάθεια και υπομονή και αν το ψάρι έχει αποκτηθεί από μικρή ηλικία, μπορεί να μάθει την ξηρά τροφή ψαριών. Η διατροφή του απαιτεί υψηλά ποσοστά σε πρωτεΐνες και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

    Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Περίπου 10 χρόνια ή και περισσότερο, αν πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις, όπως η ποιότητα σε καθαρό νερό.

    Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Όταν ενηλικιωθεί, προτείνεται να είναι μόνο του. Σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται με άλλα είδη ψαριών ασθενούς ηλεκτρικού φορτίου.

    Υποείδη και υβρίδια: Υπάρχουν αρκετά είδη μαχαιρόψαρων και το πιο γνωστό είναι το Clown Knifefish που κατάγεται από την Αφρική και δεν συγγενεύει με το Apteronotus Αlbifrons. Βρίσκεται και σε αλφική μορφή.

    Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Πολύ δύσκολη η αναπαραγωγή τους σε ενυδρείο. Η επιτυχής αναπαραγωγή λαμβάνει χώρα στην Ασία, Αυστραλία και Ινδονησία αλλά συγκεκριμένες πληροφορίες δεν υπάρχουν για τις μεθόδους τους. Μοναδική υπάρχουσα πληροφορία σχετικά με την αναπαραγωγή τους είναι η τάση να ζευγαρώνουν σε κρυψώνες (τύπου σπηλιές). Χομπίστες που προσπαθούν την αναπαραγωγή αυτού του ψαριού έχουν δοκιμάσει ακόμα, και με επιτυχία, ορισμένες φορές πλαστικούς σωλήνες για την δημιουργία τέτοιων σπηλιών.

    Γενικές πληροφορίες: Πρόκειται για ψάρι που χρησιμοποιεί το ασθενές ηλεκτρικό του πεδίο για να εντοπίσει τη λεία του. Για τον λόγο αυτό, θεωρείται απαγορευτική η συγκατοίκησή του με άλλα είδη ψαριών που χρησιμοποιούν παρόμοιο ηλεκτρικό πεδίο (άλλα ψάρια του είδους του ή χέλια κλπ) διότι οι ηλεκτρικοί παλμοί τους θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, προκαλώντας σύγχυση μέσα στο ενυδρείο.
    Το ηλεκτρικό του πεδίο επηρεάζεται από το περιβάλλον που ζει το ψάρι και συγκεκριμένα από το PH και τη θερμοκρασία, είναι πολύ ασθενές, υψηλής συχνότητας (0.1-10 kHz) και το χρησιμοποιεί για να κυνηγήσει, αλλά και να επικοινωνήσει με άλλα ηλεκτροφόρα ψάρια.

    ΚΛΙΚ! για να ακούσετε ηχογραφημένο το ηλεκτρικό πεδίο του ψαριού!

    Από τη στιγμή που δεν έχει λέπια και το σώμα του μοιάζει να καλύπτεται με ένα μαύρο βελούδινο πέπλο, ανήκει στα πολύ ευπαθή ψάρια σε μολύνσεις και παράσιτα. Αν ποτέ αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την διατήρησή του και αναγκαστείτε να χρησιμοποιήσετε φάρμακα, να θυμάστε πως το σώμα του είναι σχεδόν άμεσα εκτεθειμένο, και έτσι θα πρέπει να μειώσετε στο μισό την προτεινόμενη δοσολογία του φαρμάκου, ώστε να μην έχετε αντίθετα αποτελέσματα. Πρόκειται για ευπαθή ψάρια κυρίως σε Ick.
    Η καθαριότητα στο ενυδρείο τους παίζει πρωταρχικό ρόλο και δεν πρέπει να αμελείται.
    Αναφέρεται πως τα ψάρια αυτά δεν έχουν καθόλου καλή όραση. Είναι ψάρι αποκλειστικής δραστηριοποίησης στο σκοτάδι και τα φώτα του ενυδρείου το ενοχλούν. Έτσι όσο διαρκεί η φωτοπερίοδος παραμένει κρυμμένο.
    Όταν εισάγεται το ψάρι σας στο ενυδρείο, μην περιμένετε να το δείτε σε λιγότερο από 2 εβδομάδες, ακόμα και αν του ρίχνετε φαγητό, εκείνο θα βγαίνει μόνο στο σκοτάδι να φάει. Με την πάροδο των 2 εβδομάδων θα έχει προσαρμοστεί.

     

     

    image.jpeg.d430aa422fab417e50511a0d3d5081d2.jpeg
    Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από τον Mark Nelson (http://nelson.beckman.illinois.edu)

     

     

     Share


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

  • Πρόσφατες Προσθήκες Προφίλ

    Potamonautes Lirrangensis (Mary J. Rathbun 1904)

    Ήπειρος: Αφρική Λίμνες και Ποτάμια Αφρικής: Malawi Lake Εύρος Ph: Όξινο (Ph<7) Κατηγορίες ενυδρείων: 100-120 lt, 130-200 lt
    Επιστημονικό Όνομα : Potamonautes Lirrangensis (Mary J. Rathbun 1904) ή  Potamon orbitospinous  (Cunnington1907) 
    Κοινές Ονομασίες: Malawi Blue Krab 
    Ελληνικό Όνομα:  Μπλέ καβούρι  
    Γενική Κατηγορία:  Crustacean
    Οικογένεια: Potamidae  
    Τάξη: Decapoda
    Γένος :Potamonautes
     
    Βιότοπος: Το Malawi Blue Krab, όπως ονομάζεται κοινά, βρίσκεται κυρίως στη λίμνη Malawi (Nyasa) στην Αφρική, αλλά υπάρχουν επίσης πολλές αναφορές γι' αυτά τα  καβούρια να εμφανίζονται και σε μικρότερες  λίμνες όπως είναι η Kivu και τους ποταμούς Congo και Malagarasi . Επίσης θα τα συναντήσουμε  και στη λίμνη Αλμπέρτα (Κονγκό/Ουγκάντα, Αφρική) όπως και στον ποταμό Μονγκάλα (Κονγκό, Αφρική) και το περιβάλλον που τους αρέσει να ζουν είναι ανάμεσα σε βράχια και άμμο. 
     
     Μέγεθος:  Στην φύση το συνολικό πλάτος ενός τέτοιου καβουριού φτάνει τα 20cm, με διάμετρο 7cm, ενώ στο ενυδρείο αυτό μπορεί να διαφέρει αισθητά. 
     
    Συντήρηση στο ενυδρείο  
    PH: 7,6- 8,8 
    KH:10-12°dKH  
    GH: 3-20 °dGH  
    Θερμοκρασία: 24-28 °C (ιδανικά 26°C)  
      
    Λίτρα: Ελάχιστο 120 λίτρα για ένα καβούρι με ελάχιστο μήκος ενυδρείου 100cm. ενώ  για ένα χαρέμι, 1 αρσενικό 3 θηλυκά, ελάχιστο 500 λίτρα, αλλά καλό είναι να αποφεύγεται, γιατί είναι πολύ επιθετικά μεταξύ τους. 
     
     Κοινωνική συμπεριφορά: Αυτό το είδος καβουριού είναι επιθετικό προς το είδος του, γι' αυτό η αναπαραγωγή και συμβίωση σε χαρέμι είναι ένα μεγάλο ρίσκο και είναι πολύ δύσκολη. Aκόμα και σε ένα ενυδρείο 8000 λίτρων θα υπάρχουν απώλειες.  
    Μπορείτε να διατηρήσετε αυτό το είδος με όχι πολύ μεγάλα είδη ψαριών, επειδή όταν το καβούρι αλλάζει την πανοπλία του είναι πολύ ευάλωτο και τα ψάρια που είναι μεγαλύτερα θα του επιτεθούν και θα το φάνε. 
     
    Διαχωρισμός φύλου:  Η κοιλία των θηλυκών είναι πολύ μεγαλύτερη από  των αρσενικών.
     
    Διακόσμηση ενυδρείου: Το ενυδρείο μας θα πρέπει να έχει βυθό με  άμμο και με πολλές πέτρες, που θα σχηματίζουν σπηλιές και σχισμές, ώστε το καβούρι μας να μπορεί να κρυφτεί. Μεγάλη προσοχή στο στήσιμο και στερέωμα των βράχων για να μην υπάρξει τραυματισμός του καβουριού μας. 
    Παρ ' ότι στην λίμνη malawi ζουν σε βάθος 50 μέτρων, έχει παρατηρηθεί κάποιες φόρες να θέλουν να βγουν έξω από το νερό . Έτσι ιδανικά θα μπορούσαμε να έχουμε στον διάκοσμο έναν ψηλό βράχο που να εξέχει της στήλης του νερού, για να μπορεί να σκαρφαλώνει εκεί .
     
      
    Ζώνη Κολύμβησης: Κυρίως στον αμμώδη βυθό του ενυδρείου μας. 
      
    Διατροφή: Το Blue Malawi Crab είναι παμφάγο. Όλες οι κατεψυγμένες, ζωντανές και αποξηραμένες τροφές για ψάρια γίνονται δεκτές. Επίσης να σημειώσουμε ότι είναι καθαριστής και όχι κυνηγός και έτσι θα τραφεί με όλους τους άρρωστους και νεκρούς οργανισμούς στο ενυδρείο μας . 
     
    Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Με την κατάλληλη φροντίδα και συντήρηση του ενυδρείου μας ζούνε πολλά χρόνια. 
     
    Υποείδη και υβρίδια: Δεν έχει αναφερθεί κάτι 
     
    Αναπαραγωγή στο ενυδρείο:  Η αναπαραγωγή στο ενυδρείο είναι πολύ δύσκολη. Το Potamonautes Lirrangensis δεν ανέχεται άλλα καβούρια στην περιοχή του, γι'αυτό δεν διστάζουν να σκοτώσουν και να φάνε τους ομοειδείς. Μετά το ζευγάρωμα το θηλυκό φροντίζει και φυλάει τα αυγά και τα νεαρά καβουράκια κάτω από το σώμα της. Μόλις τα καβουράκια είναι αρκετά μεγάλα για να φύγουν από την μητέρα τους, μοιάζουν στο χρώμα όπως ένα ενήλικο. Επίσης μία μόνο φωλιά μπορεί να δώσει εκατοντάδες αυγά. 
    Έχει παρατηρηθεί επίσης, πως στα πιασμένα από τη φύση θηλυκά καβούρια, μπορεί να γονιμοποιηθούν και να διατηρήσουν το σπέρμα, ώστε να υπάρχει μια γέννα μετά από πολλούς μήνες. 
     
    Γενικές πληροφορίες: Το Potamonautes orbitospinus είναι καλός ορειβάτης και ανεβαίνει γρήγορα έξω από το ενυδρείο. Είναι λοιπόν απαραίτητο το ενυδρείο να είναι καλυμμένο, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε διαφυγή που θα μπορούσε να είναι μοιραία για αυτό. 
     Κατά τη διάρκεια του moult, δηλαδή της αλλαγής δέρματος, χάνει το εξωτερικό του περίβλημα, αλλά μερικές φορές κάποια άκρα μπορεί να παραμείνουν αγκιστρωμένα και να πέσουν λίγο αργότερα. Το νέο τους περίβλημα είναι ακόμα μαλακό και η επιφάνεια είναι κατασκευασμένη από αρθροποδίνη, μια πρωτεΐνη η οποία θα σκληρύνει και θα μετατραπεί σε σκληροστίνη με τη δημιουργία νέων δεσμών. Αυτή η σκλήρυνση συνοδεύεται από την εναπόθεση ανθρακικού ασβεστίου που κάνει τα πόδια εντελώς άκαμπτα (εκτός από το επίπεδο των αρθρώσεων). Τα καβούρια τείνουν να τρώνε το περίβλημα τους επειδή περιέχει ανθρακικό ασβέστιο το οποίο θα επαναχρησιμοποιηθεί για να σκληρύνει το κέλυφος στην τελική φάση του. 
    Το χρώμα του Malawi Blue Crab δεν χρειάζεται να είναι μπλε. Συχνά βλέπουμε μόνο την μπλε έκδοση στα καταστήματα. Το χρώμα ποικίλλει από καφέ έως μπλε. Στις αρθρώσεις φαίνεται το κόκκινο χρώμα τους.
     
    Πηγές - Φώτο :
    https://www.einrichtungsbeispiele.de/
    https://aquainfo.org/
    https://tommyaquario.pl/
    https://www.aquapages.fr/
     
    Συντάκτης : @Taxiarchis
    Επιμέλεια Δημοσίευση : @SOTIRIS@Katrin@marinos@Ομάδα Δημιουργίας του ΑΖ

    Taeniolethrinops furcicauda

    Ήπειρος: Αφρική Λίμνες και Ποτάμια Αφρικής: Malawi Lake Τάξη: Cichliformes Οικογένεια: Cichlidae Εύρος Ph: Όξινο (Ph<7) Κατηγορίες ενυδρείων: 400+ lt
    Επιστημονικό Όνομα : Taeniolethrinops fursicauda (Trewavas 1931) 
    Κοινές Ονομασίες: -                                                                                                                                                    
    Ελληνικό Όνομα: -
    Γενική Κατηγορία: Cichlidae 
    Οικογένεια: Cichlid
    Τάξη:  Cichliformes
    Γένος : Taeniolethrinops
     
    Βιότοπος: Το Taeniolethrinops furcicauda είναι ένα είδος ενδημικής κιχλίδας στη λίμνη Malawi. Το συναντάμε σε αμμώδες περιοχές στα 5 έως 40 μέτρα βάθος. 
      
    Μέγεθος: Οι ενήλικες κιχλίδες στην φύση φτάνουν από 20cm μέχρι 25cm, ενώ στο ενυδρείο φυσικά αυτό μπορεί να διαφέρει. Γενικά γίνονται αρκετά μεγάλες γι' αυτό χρειαζόμαστε ένα ενυδρείο με πολλά λίτρα. 
     
    Συντήρηση στο ενυδρείο   
    PH: 7,6- 8,8  
    KH:10-12°dKH   
    GH: 5-15 °dGH   
    Θερμοκρασία: 24-28 °C (ιδανικά 26°C)   
     
    Λίτρα: Το ελάχιστο 400 λίτρα για μια ομάδα 1 αρσενικό με 3-4 θηλυκά, με ιδιαίτερη έμφαση στο μήκος του ενυδρείου που πρέπει να είναι πάνω από 150cm.
     
    Κοινωνική συμπεριφορά: Είναι μια σχετικά  ήρεμη κιχλίδα της λίμνης Malawi που δεν είναι κτητική  εδαφικά. Σε πολύ μεγάλα ενυδρεία φιλοξενούνται άνετα με άλλες κιχλίδες της ομάδας των Haplochromis και συντηρείται καλύτερα με ένα αρσενικό και δύο με τρία  θηλυκά.  
     
    Διαχωρισμός φύλου: Τα θηλυκά και τα νεαρά ψάρια έχουν κιτρινωπό χρώμα με μια εγκάρσια καφέ γραμμή. Το αρσενικό χρωματίζεται αργά ως ενήλικας και  αποκτά έναν κίτρινο-κόκκινο-πράσινο τόνο με μεγάλο ραχιαίο πτερύγιο και egg-spots στο πρωκτικό πτερύγιο.  
     
    Διακόσμηση ενυδρείου: Ο βυθός του ενυδρείου μας θα πρέπει να αποτελείτε  κυρίως απο λεπτόκοκκη  άμμο για να  μπορεί να σκάβει, (χωρίς χαλίκι) καθώς μπορεί να τραυματίσει το στόμα και τα βράγχια του ενώ φιλτράρει την άμμο. Επίσης μπορείτε να βάλετε βράχια που να σχηματίζουν σπηλιές για να μπορεί να κρυφτεί. 
                                                                 
     
    Ζώνη Κολύμβησης: Θα κινηθεί σε όλη την περιοχή του ενυδρείου. 
     
    Διατροφή: Αυτή η κιχλίδα στην φύση τρέφεται με προνύμφες εντόμων και άλλα μικρά έντομα τα οποία φιλτράρει με την άμμο μέσα από τα βράγχια της.
    Ζει αρμονικά με το είδος Cyrtocara moori, το οποίο τρέφεται με τα υπολείμματα τροφής που αφήνει το Taeniolethrinops, σε αντάλλαγμα να κρατάει μακριά άλλα ψάρια. Στο ενυδρείο μπορεί να τραφεί με διάφορες τροφές του εμπορίου όπως νιφάδες ή φρέσκια τροφή με προνύμφες εντόμων. 
     
    Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 6-10  χρόνια αν υπάρχει η κατάλληλη φροντίδα. 
     
    Υποείδη και υβρίδια: Δεν έχει αναφερθεί κάτι. 
     
    Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Στην φύση η περίοδος ζευγαρώματος του Taeniolethrinops furcicauda φαίνεται να είναι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα αρσενικά, που είναι έτοιμα να ζευγαρώσουν κατά την περίοδο αναπαραγωγής, δημιουργούν κρατήρες στην άμμο, με διάμετρο έως 3 μέτρα και ακόμη μεγαλύτερα από αυτά του T. laticeps και του T. praeorbitalis. Σε αυτή την περίοδο το αρσενικό θα εμφανίσει έναν έντονο χρωματισμό. Είναι στοματοεπωάζον ψάρι και το θηλυκό θα μεταφέρει στο στόμα του 40 ως 60 γόνους για 21 μέρες περίπου.  
    Κατά την διάρκεια αυτή το θηλυκό δεν θα μπορεί να φάει. Όταν μεγαλώσουν οι γόνοι και μπορούν να τραφούν, θα τα απελευθερώσει και αυτά θα κρυφτούν σε μικρά ανοίγματα στα βράχια μέχρι να γίνουν αρκετά μεγάλα για να επιβιώσουν. 
     
    Γενικές πληροφορίες: Είναι απολύτως υποχρεωτικό να αφήσετε πολλές ανοιχτές αμμώδεις περιοχές, οι οποίες χρησιμοποιούνται από το T. furcicauda ως αρένες σίτισης και αναπαραγωγής. 
     
    Πήγες 
    https://www.ciklid.org/
    https://www.malawi-guru.de/                                                                                                                                                                                                                                          https://www.fishbase.se/ 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Συντάκτης :  @Taxiarchis
    Επιμέλεια  Δημοσίευση : @SOTIRIS @Antonis K@AfricaTeam @marinos

    Synodontis angelicus (Schilthuis 1891)

    Ήπειρος: Αφρική Τάξη: Siluriformes Εύρος Ph: Αλκαλικό (Ph>7), Ουδέτερο (Ph=7), Όξινο (Ph<7) Κατηγορίες ενυδρείων: 130-200 lt, 250-300 lt
    Επιστημονικό Όνομα: Synodontis angelicus (Schilthuis 1891)
    Κοινές Ονομασίες: Synodontis Polka Dot
    Ελληνικό Όνομα: Συνοδόντης 
    Γενική Κατηγορία: Mochokidae
    Τάξη: Siluriformes
    Οικογένεια: Mochokidae
    Γένος: Synodontis

    Βιότοπος: Ενδημικό είδος της Κέντρο-Ανατολικής Αφρικής . Το συναντάμε συνήθως σε ποτάμια και λίμνες με χαμηλή ροή . Το Κονγκό το Καμερούν και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι η χώρες που απαντάται πιο συχνά .
     
    Μέγεθος: Στο ενυδρείο μας δεν θα ξεπεράσει τα 25 cm άλλα στην φύση έχουν καταγραφεί ψάρια με πάνω από 55cm μήκος

    Συντήρηση στο ενυδρείο
    PH: 6,0-8,0
    KH: 10-12°dKH
    GH: 3-20 °dGH
    Θερμοκρασία: 24-28 °C (ιδανικά 26°C)
     
    Λίτρα: Το ενυδρείο μας θα πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον 120 cm και τα ελάχιστα λίτρα να είναι τα 200.

    Κοινωνική συμπεριφορά: Γενικά φιλήσυχα ψάρια, άλλα όσο μεγαλώνουν γίνονται και πιο κτητικά με την περιοχή τους και θα γίνουν επιθετικά σε όλα τα ψάρια του βυθού. Δεν θα πρέπει να φιλοξενούνται με πολύ μικρά ψάρια γιατί τα βλέπουν σαν τροφή τους .

    Διαχωρισμός φύλου: Τα ενήλικα αρσενικά είναι σαφώς μεγαλύτερα και με πιο έντονα χρώματα απ’ ότι τα θηλυκά .

    Διακόσμηση ενυδρείου: Ο διάκοσμος του ενυδρείου μας θα πρέπει να έχει άμμο για βυθό και αρκετά ξύλα και πέτρες που να σχηματίζουν φωλιές και κρυψώνες . Επίσης τους αρέσει το ενυδρείο να έχει επιφανειακά φυτά για να νοιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια .

    Ζώνη Κολύμβησης: Στον βυθό του ενυδρείου μας ανάμεσα στις πέτρες τα φυτά και τα ξύλα .

    Διατροφή: Είναι παμφάγο είδος και θα φάει εύκολα όλες τις τροφές του εμπορίου . Όμως θα δείξει ιδιαίτερη προτίμηση σε αγγουράκι χωρίς την φλούδα, καρότο , κολοκυθάκι και αρακά ελαφρώς βρασμένα.

    Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Με τις σωστές συνθήκες στο ενυδρείο σας, θα σας κάνει συντροφιά για 20 και πλέον χρόνια .

    Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Αφρικανικές κιχλίδες ανοιχτού βυθού ή ένα κοπάδι από Kongo Tetras θα ήταν οι ιδανικοί συγκάτοικοι.

    Υποείδη και υβρίδια: Δεν έχουν αναφερθεί .

    Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Δεν είναι εφικτή σε συνθήκες αιχμαλωσίας, παρά μόνο με τεχνίτες συνθήκες (χρήση ενέσεων ορμονών).
     
    Γενικές πληροφορίες: Είναι ένα είδος που προτιμά το σκοτάδι και την ημέρα θα είναι συνήθως κρυμμένο στην φωλιά του . Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα χρώματα του ποικίλουν ανάλογα τον τόπο που έγινε η συλλογή τους. Κάποια είδη έχουν λεύκες βούλες και κάποια άλλα κίτρινες . Ακόμα και το βασικό τους χρώμα μπορεί να είναι μαύρο ή σκούρο γκρι. Επίσης να σημειώσουμε ότι τα χρώματα τους είναι περισσότερο έντονα πριν φτάσουν το τελικό τους μέγεθος .
     
    Πηγές - Φώτο :
    seriously fish  
    Aquarium Advice, Information, Articles and News | That Fish Blog (thatpetplace.com) 
    Wikipedia 
     
    Συντάκτης : @Taxiarchis
    Επιμέλεια δημοσίευση : @SOTIRIS @Antonis K@marinos @AfricaTeam
     
     

    Fossorochromis rostratus ( Boulenger 1899)

    Ήπειρος: Αφρική Λίμνες και Ποτάμια Αφρικής: Malawi Lake Τάξη: Cichliformes Οικογένεια: Cichlidae Εύρος Ph: Όξινο (Ph<7) Κατηγορίες ενυδρείων: 400+ lt
    Ενήλικο αρσενικό
     
    Επιστημονικό Όνομα: Fossorochromis rostratus ( Boulenger 1899) 
    Κοινές Ονομασίες:  Fossos η Malawi Sand Diver 
    Ελληνικό Όνομα: -
    Γενική Κατηγορία: Cichlid
    Οικογένεια: Cichlidae 
    Τάξη: Cichliformes  
    Γένος: Fossorochromis 
      
    Βιότοπος:Το Fossorochromis rostratus είναι ένα ενδημικό είδος στη λίμνη Malawi, στην λίμνη Malombe και στο ανώτερο και μέσο τμήμα του ποταμού Shire. Κυρίως κατοικεί σε βραχώδες περιοχές με αμμώδες υποστρώματα και έχει καταγραφεί σε βάθος μέχρι και 18 μέτρα. Τα νεαρά ψαράκια είναι συνηθισμένα στα πολύ ρηχά νερά, έξω από τις αμμώδεις παραλίες και σπάνια βρίσκονται σε βάθος μεγαλύτερο των δύο μέτρων. 
     
    Μέγεθος: Τα αρσενικά μεγαλώνουν σε μέγεθος μέχρι και 35cm στην φύση ενώ τα θηλυκά ως και 25cm. 
      
    Συντήρηση στο ενυδρείο *
    PH: 8,2-8,9
    KH:10-12°dKH  
    GH: 8-25 °dGH  
    Θερμοκρασία: 24-29 °C (ιδανικά 26°C)  
    *Αποφύγετε τις ξαφνικές αλλαγές στις παραμέτρους του νερού καθώς αυτά τα ψάρια είναι πολύ ευαίσθητα στις αλλαγές του νερού. 
      
    Λίτρα: Το ελάχιστον 350 λίτρα για ένα αρσενικό και 3 θηλυκά με ελάχιστο μήκος ενυδρείου το 1,5 μέτρο .
      
    Κοινωνική συμπεριφορά: Το Fossorochromis rostratus είναι ένα κοινωνικό ψάρι, καθώς στην φύση τρέφεται σε ομάδες ως και 50 ατόμων βυθίζοντας το ρύγχος του στην άμμο και τρώγοντας μικρά ασπόνδυλα.  

    Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά είναι σαφώς μεγαλύτερα από τα θηλυκά με πιο έντονα χρώματα .
     
    Διακόσμηση ενυδρείου: Αυτό το είδος κιχλίδας είναι ένα πολύ γρήγορο και δραστήριο ψάρι, για αυτό οι ασβεστολιθικές πέτρες θα πρέπει να είναι λίγες και τοποθετημένες κατά προτίμηση στο πίσω μέρος του ενυδρείου για να μην υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού, σχηματίζοντας σπηλιές και κρυψώνες .
      
    Ζώνη Κολύμβησης: Θα κινηθεί σε όλη την περιοχή του ενυδρείου.  
      
    Διατροφή: Αυτό το είδος κιχλίδας δεν είναι ιχθυοφάγο. Όταν ζουν σε ενυδρεία τρέφονται με αποξηραμένη τροφή (flakes & sticks), άλλα το καλύτερο θα ήταν η φρέσκια, όπως ψιλοκομμένες γαρίδες, γαιοσκώληκες , υδρόβια σκουλήκια (Tubifex), προνύμφες του γλυκού νερού (bloodworm) και ορισμένα είδη της οικογένειας Chironomidae που παράγονται στο εμπόριο.  
      
    Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 8 με 12 έτη με την κατάλληλη φροντίδα. 
      
    Υποείδη και υβρίδια: Δεν έχει αναφερθεί κάτι.  
     
    Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Τα κυρίαρχα αρσενικά δεν δείχνουν το χρώμα τους μέχρι να φτάσουν τα 15 εκατοστά. Ο ρυθμός ανάπτυξης αυτού του είδους είναι αρκετά ταχύτερος από τα περισσότερα Haps , αλλά συνήθως  φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα στα 20cm, δηλαδή σε 2,5 χρόνια περίπου.  Όταν είναι έτοιμο, το αρσενικό θα επιλέξει μια θέση ωοτοκίας , είτε σε μια επίπεδη επιφάνεια βράχου είτε σκάβοντας μια κοιλότητα στο υπόστρωμα . Στη φύση, αυτό μπορεί να έχει διάμετρο έως 2,5 μέτρα και έτσι το αρσενικό μπορεί να φαίνεται πολύ επιθετικό μερικές φορές στο ενυδρείο ,αυτό συμβαίνει απλώς επειδή βλέπει ολόκληρο το ενυδρείο  ως επικράτειά του . 
     Το αρσενικό θα εμφανιστεί γύρω από την επιλεγμένη περιοχή ωοτοκίας του, δείχνοντας έντονο χρώμα προσπαθώντας  να δελεάσει τα θηλυκά να ζευγαρώσει μαζί του. Όταν ένα θηλυκό είναι πρόθυμο, (το αρσενικό ψάρι έχει κηλίδες σε σχήμα αυγού στον πρωκτό του και το θηλυκό έλκεται από αυτές), θα πλησιάσει το σημείο της ωοτοκίας και θα αφήνει ένα ένα τα αυγά του. Το αρσενικό ψάρι θα απελευθερώσει εκεί το σπέρμα του και άμεσα το θηλυκό τα μαζεύει αμέσως στο στόμα της.  Όταν προσπαθεί να τοποθετήσει τα αυγά στο στόμα της, στην πραγματικότητα λαμβάνει και σπέρμα από το αρσενικό, γονιμοποιώντας τα. 
     Θα μεταφέρει  έως και 130 αυγά για περίπου 3 εβδομάδες, πριν τα απελευθερώσει και δεν θα φάει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εάν ένα θηλυκό είναι υπερβολικά στρεσαρισμένο, μπορεί να φτύσει πρόωρα τον γόνο ή να τον φάει, επομένως πρέπει να ληφθεί μέριμνα εάν αποφασίσετε να μετακινήσετε το ψάρι για να αποφύγετε τη θήρευση του γόνου. Μόλις τα νεογνά είναι έτοιμα να τραφούν από μόνα τους, η θηλυκιά τα  απελευθερώνει και αυτά κρύβονται ανάμεσα στους βράχους. 
     
     Γενικές πληροφορίες: Το Fossorochromis rostratus είχε παλιότερα ταξινομηθεί ως Haplochromis rostratus. Όταν τρομάζει μπορεί να θάβεται στο υπόστρωμα. Στην φύση μόνο τα μεγαλύτερα κυρίαρχα αρσενικά φτιάχνουν φωλιές. 
    Τα Fossos έχουν ένα εξελιγμένο κοντόχονδρο και επίμηκες σχήμα σώματος παρόμοιο με άλλες κιχλίδες. Τα ραχιαία και ουραία πτερύγια τους είναι αρκετά εμφανή και σχηματίζονται κυρίως από μια μπλε απόχρωση .Τα πρωκτικά και τα θωρακικά πτερύγια είναι επίσης πολύ μυτερά.  
    Χάρη στα αγκάθια στα πτερύγια τους, τα κάνουν να φαίνονται πολύ μεγαλύτερα και απειλητικά. 
      Γενικά, τα κυρίαρχα αρσενικά θα πάρουν μεταλλικούς χρωματισμούς, που κυμαίνονται από μπλε έως κίτρινο. Ο χρωματισμός θα ενταθεί όταν είναι έτοιμα για αναπαραγωγή και μπορεί να δείτε λίγες κάθετες ράβδους ή ακανόνιστα οβάλ σημάδια στο σώμα. 
    Όπως το Big Mouth Hap, υπάρχουν αρκετά ατομικές διαφορές στο χρώμα και το σχέδιο με βάση την τοποθεσία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα με το κυρίαρχο αρσενικό. 
    Τα θηλυκά, τα αδύναμα αρσενικά και τα νεαρά έχουν πολύ πιο μονόχρωμο χρώμα από τα κυρίαρχα αρσενικά, παίρνοντας ένα κρεμ-κίτρινο χρώμα. Τα κυρίαρχα αρσενικά, έχουν πέντε ακανόνιστα σκούρα σημάδια κάτω από τα πλευρά, αλλά τα σκούρα χρώματα «τρέχουν» στο πιο ανοιχτόχρωμο σώμα σχηματίζοντας ένα σχέδιο σκακιέρας. 
    Τέλος θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα φίλτρα του ενυδρείου, που θα πρέπει να παρέχουν την μέγιστη βιολογία, καθώς αυτά τα αφρικάνικα ψάρια δημιουργούν πολλά περιττώματα.
     

                                       Ενήλικο θηλυκό 
    Πήγες - Φώτο:
    https://gr.pinterest.com/pin/807833251889850011/
    Seriously Fish — Feeling fishy
    Wikipedia  
    AquariumFishCity | Guide for Fishes and Aquarium Lovers 
     
    Συντάκτης : @Taxiarchis
    Δημοσίευση - επιμέλεια : @marinos @SOTIRIS @Antonis K@AfricaTeam

    Biotodoma cupido (Heckel, 1840)

    Ήπειρος: Αμερική Οικογένεια: Cichlidae Εύρος Ph: Αλκαλικό (Ph>7) Κατηγορίες ενυδρείων: 400+ lt
    Επιστημονικό Όνομα : Biotodoma cupido (Heckel, 1840)
    Κοινές Ονομασίες: Cupid Cichlid, Green-streaked eartheater
    Ελληνικό Όνομα : Cupid Cichlid
    Γενική Κατηγορία : Actinopterygii
    Τάξη : Perciformes
    Οικογένεια : Cichlidae
    Γένος : Biotodoma

    Βιότοπος : Ενδημικό ψάρι της νοτίου Αμερικής. Το είδος απαντάται από την λεκάνη Εσεκίμπο στην Γουιάνα, μέχρι τον Ρίο Μαμορέ στην Βολιβία, με πιο συνηθισμένο τόπο συλλογής την πόλη Σανταρέμ στην ανατολική Βραζιλία.
     
    Μέγεθος : Από  9 ως 12 εκατοστά

    Συντήρηση στο ενυδρείο
    PH : 5 – 7 (ιδανικά 6)
    GH : 1 – 6 °dGH
    Θερμοκρασία : 22-28 (23-25) °C
     
    Λίτρα : Λόγο της επιθετικότητας κατά την διάρκεια αναπαραγωγής, ένα ενυδρείο με μήκος άνω των 150cm θα ήταν ιδανικό.

    Κοινωνική συμπεριφορά : Όταν δεν βρίσκεται  σε κατάσταση αναπαραγωγής, το είδος είναι εκπληκτικά ήρεμο, επιτρέποντας του να συνυπάρξει με όλα τα ήρεμα είδη που έχουν τις ίδιες απαιτήσεις σε συνθήκες νερού, ανεξαρτήτως μεγέθους. Για να μετριάσουμε την επιθετικότητα τους κατά την περίοδο αναπαραγωγής, καλό θα ήταν να τα διατηρούμε σε μεγάλα χαρέμια (1ή 2 αρσενικά με 6ή 8 θηλυκά) . Σε μικρότερους αριθμούς τα πιο αδύναμα θα υποστούν συνεχείς επιθέσεις

    Διαχωρισμός φύλου : Αρχικά θεωρούσαμε πως τα αρσενικά έχουν μπλε ιριδίζουσες γραμμές στο πρόσωπο, σε αντίθεση με τα θηλυκά που έχουν τελείες. Τα νεότερα δεδομένα από εκτροφεία θέλουν τα αρσενικά να είναι ελαφρώς μακρύτερα, με πιο γεμάτο σώμα και μακρύτερες νηματοειδείς απολήξεις στα πτερύγια τους.

    Διακόσμηση ενυδρείου : Απαραίτητη από πλευράς διακόσμησης είναι η λεπτόκοκκη άμμος για βυθό, καθώς το είδος τσιμπολογάει συνέχεια προς εύρεση τροφής. Ο χαμηλός φωτισμός είναι επιθυμητός όπως και κάποια πέτρα που αργότερα θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος γέννας. 
    Το σύστημά μας θα πρέπει να στηθεί με γνώμονα τις απόλυτα σταθερές και βέλτιστες συνθήκες διαβίωσης. Δεν ανέχεται ξαφνικές αλλαγές σε σκληρότητες ή την ύπαρξη αμμωνίας ή τα αυξημένα νιτρικά. Λόγο της ανατάραξης του βυθού το σύστημα φίλτρανσης μας θα πρέπει να διαθέτει προφιλτρα (σε περίπτωση κάνιστρου) ή κάποιου φίλτρου για την άμμο και τα μικροσωματίδια που δημιουργούνται από την αναμόχλευση του βυθού.

    Ζώνη Κολύμβησης : Κυρίως μέση και βυθός.
     
    Διατροφή : Παμφάγο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται με την διατροφή τους. Πολλαπλά ταΐσματα είναι επιθυμητά και θα φέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα ανάπτυξης.
     
    Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο : Έχουν καταγραφή και τα 12 έτη

    Ιδανικοί Συγκάτοικοι : Σε μεγάλα ενυδρεία θα συνυπάρξει με όλα τα ήρεμα είδη που έχουν τις ίδιες απαιτήσεις σε συνθήκες νερού ανεξαρτήτως μεγέθους
      .
    Υποείδη και υβρίδια : Συχνά το μπερδεύουμε με το Biotodoma wavrini το οποίο έχει πιο επίμηκες σώμα και η μαύρη βούλα τοποθετείται κάτω ή επί της ανώτερης πλευρικής γραμμής ενώ το  B. Cupido έχει πιο κοντόχοντρο σώμα και η μαύρη βούλα τοποθετείται πάνω από την ανώτερη πλευρική γραμμή.
    Υπάρχουν επίσης χρωματικές εναλλακτικές μορφές που εξαρτώνται από την περιοχή συλλογής.

    Αναπαραγωγή στο ενυδρείο : Ο βασικότερος αποτρεπτικός παράγοντας αναπαραγωγής στο ενυδρείο είναι η ηλικία σεξουαλικής ωριμότητας που μπορεί να φτάσει και τα 2 χρόνια. «Πρόβες» μπορεί να ξεκινήσουν και από τους 10 μήνες ηλικίας αλλά επιτυχείς αναπαραγωγές έχουν παρατηρηθεί μετά τους 18 μήνες.
    Όπως και με άλλες κιχλίδες το ένστικτο αναπαραγωγής εξαρτάται από εποχικές αλλαγές, οπότε αλλαγές με κρύο μαλακό νερό θα βοηθήσουν.
    Αρχικά οι θηλυκές θα αρχίσουν να σκάβουν λαγούμια ενώ σκουραίνουν χρωματικά και στην συνέχεια θα αρχίσουν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους ώστε να προκύψει ιεραρχία μεταξύ τους. Την όλη διαδικασία τα αρσενικά την παρατηρούν χωρίς να εμπλακούν.
    Το κυρίαρχο θηλυκό θα προετοιμάσει μια πέτρα και θα την προστατέψει από τυχόν επισκέπτες για κάποιες μέρες, μέχρι να γεννήσει σειρές από αυγά που ενώνονται μεταξύ τους από λεπτά κολλώδη κλωστίδια. Ο αρσενικός θα κάνει ένα πέρασμα για να γονιμοποιήσει τα αυγά και μετά θα επιτηρεί την περιοχή γύρω από την φωλιά (μέχρι και 90 εκατοστά διάμετρο), εκτός και αν η θηλυκιά απομακρυνθεί από την φωλιά όπου θα αναλάβει την άμεση φύλαξη τους μέχρι την επιστροφή της. Η επώαση των αυγών διαρκεί μέχρι 4 ημέρες. Όταν θα εκκολαφθούν, ο γόνος θα μεταφερθεί σε προετοιμασμένο λαγούμι μέχρι να καταναλωθεί όλος ο λεκιθικό τους σάκος,  μια περίοδος που χαρακτηρίζεται από ακραία επιθετικότητα εκ μέρους της θηλυκιάς.
    Η φύλαξη των νεογνών μετά από αυτές τις μέρες μοιράζεται εξίσου ανάμεσα στους δυο γονείς για ένα διάστημα 6 εβδομάδων. Μετά την πάροδο τους το ζευγάρι θα προχωρήσει σε νέα γέννα.
     
    Γενικές πληροφορίες : Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα κιχλίδα με ιδιαίτερο χαρακτήρα, αρκετά απαιτητική στην συντήρησή της και γι' αυτό δεν ενδείκνυται να την διατηρούν αρχάριοι χομπίστες .
     

     

     
    Πήγες - Φώτο :
    https://aquainfo.org/
    https://www.seriouslyfish.com/species/biotodoma-cupido/
    https://www.fishbase.de/Summary/SpeciesSummary.php?id=12291&lang=greek
    https://aquainfo.org/biotodoma-cupido-greenstreaked-eartheater/
     
     
    Συντάκτης : @Jester
    Επιμέλεια δημοσίευση: @SOTIRIS@Rik@marinos @Antonis K @Am Team
     
     
     

×
×
  • Create New...