Jump to content

Recommended Posts

 

Hemigrammus erythrozonus

 

 
Επιστημονικό Όνομα: Hemigrammus erythrozonus (Durbin, 1909)
Κοινές Ονομασίες: Glowlight tetra
Ελληνικό Όνομα: -
Γενική Κατηγορία: Characins
Τάξη: Characiformes
Οικογένεια: Characidae

Μέγεθος: 4 εκατοστά.

Βιότοπος: Νότια Αμερική, στην Γουιάνα και συγκεκριμένα στον ποταμό Rio Essequibo. Στις δασώδεις περιοχές του ποταμού όπου το νερό είναι συνήθως καφέ από τα οργανικά υλικά που βρίσκονται σε αποσύνθεση και συνεπώς αρκετά όξινο.

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 5,5-7,5 (Ιδανικά: 6,6)
KH: -
GH: 5-12°dGH (Ιδανικά: 5-6°dGH)
Θερμοκρασία: 24-28°C (Ιδανικά: 26°C)
Λίτρα: 60 λίτρα το ελάχιστο για κοπάδι 6 ατόμων.

Κοινωνική συμπεριφορά: Ήρεμο ψάρι ιδανικό για κοινωνικό ενυδρείο.Είναι σμηνόψαρο και θα πρέπει να διατηρούνται σε ομάδα τουλάχιστον 6 ατόμων και αν είναι δυνατό πάνω από 10 άτομα.

Διαχωρισμός φύλου: Μπορούμε να διαχωρίσουμε τα δυο φύλα παρατηρώντας τον σωματικό τύπο του ψαριού. Τα θηλυκά είναι πιο στρογγυλεμένα στην περιοχή της κοιλιάς και συνήθως λίγο μεγαλύτερα από τα αρσενικά.

Διακόσμηση ενυδρείου: Όπως και τα περισσότερα tetra, προτιμούν μαλακό και όξινο νερό. Η χρήση τύρφης στην επεξεργασία του νερού θα μας δώσει την ποιότητα και το χρώμα του νερού που προτιμούν. Σε αυτό το σκούρο περιβάλλον θα αναδείξουν τον ιδιαίτερο χρωματισμό τους. Σε ένα ενυδρείο με χαμηλό φωτισμό, ζωντανά φυτά που προσφέρουν κρυψώνες, ανοιχτό χώρο για κολύμπι, σκουρόχρωμο βυθό και ήρεμη ροή νερού τα ψαράκια θα κινούνται πιο άνετα και θα κρύβονται λιγότερο.

Ζώνη Κολύμβησης: Μέσο και κάτω μέρος ενυδρείου.

Διατροφή: Εύκολο στην διατροφή του, θα δεχτεί σχεδόν οποιαδήποτε τροφή του εμπορίου του προσφερθεί. Στην φύση είναι μικροί κυνηγοί. Καλό είναι εκτός από νιφάδες (flakes) η δίαιτά τους να εμπλουτίζεται με κατεψυγμένη ή και ζωντανή τροφή ώστε να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό τους αλλά και να αναδείξουν τα χρώματά τους.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 4-5 χρόνια.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορούν να συγκατοικήσουν με όλα τα μετρίου μεγέθους κοινωνικά ψάρια αντίστοιχων συνθηκών χημείας νερού και γενικά με φιλήσυχα ψάρια. Θα συμβιώσουν χωρίς κανένα πρόβλημα με άλλα tetra, danios, cory κλπ. Σε μικρά ενυδρεία ωστόσο, είναι καλύτερα να είναι το μοναδικό κοπαδόψαρο στην μεσαία ζώνη κολύμβησης. Αποφεύγουμε τα μεγάλα ψάρια, όπως μεγάλες κιχλίδες (αγγελόψαρα) ή θηρευτές καθώς και ιδιαίτερα κινητικά ψάρια που θα τους προκαλέσουν στρες.

Υποείδη και υβρίδια: -

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Μέτρια η δυσκολία αναπαραγωγής τους χωρίς να παραγνωρίζουμε όμως την δυσκολία που παρουσιάζουν στην αναπαραγωγή τους όλα τα είδη tetra. Απαιτούνται ιδιαίτερες συνθήκες, ακριβείς και προσεκτικοί χειρισμοί.
Ένα επιμελώς καθαρισμένο ενυδρείο 20 λίτρων φαίνεται να επαρκεί για την αναπαραγωγή ενός ζευγαριού. Σε μεγαλύτερο ενυδρείο μπορούμε να δοκιμάσουμε αναπαραγωγή με περισσότερα ζευγάρια. Τα tetra δεν προστατεύουν τα αυγά τους και μόλις βρουν ευκαιρία θα τα φάνε. Για το λόγο αυτό δε θα πρέπει να τοποθετηθεί υπόστρωμα στο ενυδρείο, παρά μόνο μια σχετικά λεπτή σήτα 2 με 3 εκατοστά πάνω από τον πυθμένα, που θα επιτρέπει τα αυγά να διέρχονται μέσα από τα ανοίγματα της αλλά θα αποτρέπει τα ενήλικα να τα φτάσουν και να τα φάνε. Μια τέτοια σήτα μπορεί εύκολα να φτιαχτεί από κουνουπιέρα με κατάλληλου μεγέθους ανοίγματα, στερεώνοντας την καλά πάνω σε ένα πλαστικό πλαίσιο. Για να απέχει 2-3 εκατοστά από τον πυθμένα, τοποθετούμε στον πάτο κάποια κομμάτια από ουδέτερο υλικό (πλαστικό, πέτρες κλπ). Στην μέση του ενυδρείου τοποθετούμε ένα κομμάτι java moss ή μάλλινες χοντρές κλωστές πλεξίματος δεμένες σε ένα παχύ ματσάκι. Εκεί συνήθως λαμβάνει μέρος το ζευγάρωμα. Θερμοστάτης και ένα καλά στρωμένο μικρό αερόφιλτρο συμπληρώνουν τον εξοπλισμό του ενυδρείου αναπαραγωγής. Επιβάλλεται χαμηλός φωτισμός, τόσο για να ζευγαρώσουν τα ψάρια, όσο και για να εκκολαφθούν τα αυγά αλλά και να επιβιώσουν οι νεοσσοί που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο φως.
Η επιλογή του ή των ζευγαριών είναι δύσκολη υπόθεση. Τα ψάρια θα πρέπει να είναι υγιή και ενήλικα . Επιλέγουμε τα πιο έντονα χρωματισμένα και δραστήρια αρσενικά και τα πιο “φουσκωμένα” και γεμάτα αυγά θηλυκά. Η πλούσια σε ζωντανές ή κατεψυγμένες τροφές διατροφή θα βοηθήσει πολύ τα ψαράκια να έρθουν σε αυτή την κατάσταση.
Το νερό του ενυδρείο θα πρέπει να είναι μαλακό και όξινο με ph μεταξύ 5,5 και 6,5 και όσο το δυνατό χαμηλότερη σκληρότητα. Αναγκαία λοιπόν η χρήση αντίστροφης όσμωσης ή τύρφης. Αυξάνουμε την θερμοκρασία στο πάνω όριο (27 με 28°C).
Το ζευγάρωμα γίνεται συνήθως τις πρωινές ώρες και το θηλυκό εναποθέτει 100 με 150 αυγά. Μόλις διαπιστώσουμε την ύπαρξη αυγών τα ενήλικα θα πρέπει να απομακρυνθούν. Εκκολάπτονται μέσα σε 24 με 36 ώρες και για τις επόμενες 3 με 4 ημέρες τρέφονται από τον λεκιθικό τους σάκο. Πέραν αυτού του διαστήματος και για τις πρώτες ημέρες ταΐζουμε τα μικρά με infusoria και στη συνέχεια με νεοεκκολαφθείσα αρτέμια,microworms και θρυμματισμένα flakes ή τροφή του εμπορίου κατάλληλη για γόνο.

Γενικές πληροφορίες: Ένα υπέροχο και ευρέως διαδεδομένο ψάρι, που αποτελεί ιδανική προσθήκη για κάθε κοινωνικό ενυδρείο. Με τις κατάλληλες συνθήκες θα σας ανταμείψει με τα υπέροχα χρώματα του και την κινητικότητα του. Αν και είναι ένα ανθεκτικό και σχετικά ευπροσάρμοστο ψάρι είναι αρκετά ευαίσθητο στην ασθένεια των νέον (neon disease). Διατηρούμε λοιπόν ιδανικές συνθήκες καθαριότητας και ποιότητας νερού.
 

Glowlight tetra

 

Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από τον Paulo Gordinho (www.aquahobby.com)

 

Το προφίλ δημιουργήθηκε από το χρήστη theodor72

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...