Jump to content

Recommended Posts

Lamprologus ocellatus Ocellated Shell-dweller, Blue Ocellated

 

Επιστημονικό Όνομα:  Lamprologus ocellatus
Κοινές Ονομασίες: Ocellated Shell-dweller, Blue Ocellated
Ελληνικό Όνομα: -


Γενική κατηγορία: Cichlid
Κλάση:  Cichliformes      
Οικογένεια: Cichlidae


Μέγεθος: Το αρσενικό μπορεί να φτάσει τα 5-5,5 εκατοστά σε πλήρη ανάπτυξη. Τα θηλυκά 3.5-4 εκατοστά.


Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Tanganyika. Ζει κοντά στις παράκτιες  περιοχές  όπου ο βυθός τους αποτελείται από άδεια κοχύλια και άμμο και σε βάθη από 10 ως 40 μέτρων.


Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 8 - 9,1 (Ιδανικά: 8,4)
KH: 11 - 20 °dKH
GH: 10 – 18 °dGH
Θερμοκρασία: 23 - 27 °C (Ιδανικά: 25 °C)


Λίτρα: Για ένα  μικρό  χαρέμι (1αρσ/2 ή 3 θηλ.)  το ελάχιστο που χρειάζεται για να φιλοξενηθεί ειναι ενυδρείο 80λιτρων αλλά  με την προϋπόθεση να έχει τουλάχιστον 80εκ. μήκος.

 

Κοινωνική συμπεριφορά: Είναι είδος με ιδιαίτερο ''χαρακτήρα'΄' το οποίο θα υπερασπιστεί το κοχυλι του και το μικρό έδαφος γύρω του σθεναρά, ιδιαίτερα τα  αρσενικά  θα κυνηγήσουν οποιοδήποτε εισβολέα, ανεξάρτητου μεγέθους.

Δεν έχει ονομαστεί άδικα,  ο ''μικρός γίγαντας'' της Τανγκανίκα.

     

Διαχωρισμός φύλου: Ο διαχωρισμός είναι αδύνατος όταν τα ψάρια είναι μικρά, ενώ σε ενήλικα άτομα μπορεί να γίνει με βάση το μέγεθος, καθώς το αρσενικό είναι μεγαλύτερο.

 

Διακόσμηση ενυδρείου: Αν μπουν μόνα τους σε ένα ενυδρείο, χαμηλός φωτισμός, άμμος για υπόστρωμα και λίγα κοχύλια είναι αρκετά  για την συμβίωση τους. Μην χρησιμοποιείτε κελύφη που είναι πιθανό να «παγιδεύσουν» ένα ψάρι στις σπείρες του. Κάθε ψάρι θέλει τουλάχιστον δυο κοχύλια επειδή τα χρησιμοποιεί  για καταφύγιο   και τόπο για την ωοτοκία και την εκτροφή των γοννων. Η άμμος στον βυθό καλό είναι να έχει τουλάχιστον 6-7 εκ. ύψος γιατί συνήθως θάβουν τα κοχύλια μέσα στην άμμο, ειδικά σε περίπτωση συγκατοίκησης με άλλο είδος. Στην περίπτωση που θέλουμε να βάλουμε φυτά , θα πρέπει να τα φυτέψουμε μακρυά από τα κοχύλια όπου βρίσκεται το χαρέμι.


Ζώνη Κολύμβησης: Κινείται αποκλειστικά στα κατώτερα στρώματα του ενυδρείου και κοντά στα κοχύλια.


Διατροφή: Σαρκοφάγο είδος. Παρόλο των διατροφικών του συνηθειών, δεν μπορεί να τραφεί με άλλα ψάρια, αλλά στο φυσικό του περιβάλλον τρέφεται με ζωοπλακτόν. Το μικρό του στόμα δεν του επιτρέπει την κατάποση μεγάλων τροφών, γι αυτό θα ήταν καλό να το ταΐζουμε μικρά σε μέγεθος pellets και διάφορα flakes, αλλά και κατεψυγμένες τροφές όπως αρτέμια, cyclops και mysis.


Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 7-10χρόνια.


Ιδανικοί Συγκάτοικοι:  Μπορεί  να συνδυαστεί με είδη που έχουν διαφορετικές περιοχικές προτιμήσεις. Οι  επιλογές περιλαμβάνουν  ''πετρόψαρα'' τα οποία θα μένουν κοντά στην περιοχή με τις πέτρες που τους αναλογούν, όπως κάποιο από τα  μικρότερα είδη Julidochromis ή κάποιο είδος Altolamprologus (εκτός των sumbu shell) . Φυσικά  τα είδη ανοιχτού νερού όπως τα Cyprichromis & Paracyprichromis είναι οι πλέον  ιδανικοί συγκάτοικοι  εφόσον υπάρχουν και τα απαραίτητα λίτρα.


Υποείδη και υβρίδια: Άλλες  ποικιλίες του είδους ειναι τα, "Mbita, Zambia", "Zambian Blue" και"Wampembe". Θα πρέπει όμως να κρατείται στο ίδιο ενυδρείο μόνο ένα είδος από την οικογένεια αυτή, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος υβριδισμού.


Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι εύκολο να γίνει. Θα γεννήσουν πιο δύσκολα σε ένα κοινωνικό ενυδρείο Tanganyika, αλλά σε ένα ενυδρείο μόνο με αυτό το είδος(species), οι γέννες θα γίνουν κάτι συχνό και επιτυγχάνεται καλύτερά  οταν το  pH ειναι 8-8.5 και η θερμοκρασία στους 25-27 βαθμούς Κελσίου. Τα θηλυκά θα προσπαθήσουν να τραβήξουν την προσοχή των αρσενικών εμφανιζόμενες στην είσοδο των επιλεγμένων κελυφών, τα οποία συνήθως θάβουν μέχρι να είναι ορατή μόνο η είσοδος. Όταν ένα αρσενικό ενδιαφέρεται αρκετά, το θηλυκό κολυμπά στο κέλυφος και εναποθέτει τα αυγά της. Τότε έρχεται στο κέλυφος το αρσενικό και απελευθερώνει το σπέρμα του,  γονιμοποιώντας έτσι τα αυγά.


Γενικές πληροφορίες:   Συμφωνά με τον  Konings , ένα απο τα χαρακτηριστικά τους ειναι να σκάβουν την άμμο γύρω από το κέλυφος τους δημιουργώντας κάτι σαν ''χαρακώματα'' κυρίως για προστασία και οριοθέτηση της περιοχής του.  Επίσης έχει παρατηρηθεί απο χομπιστες να επιτίθεται ακομα και  στη σκούπα βυθού όταν την πλησιάσουν κοντά στο κέλυφος τους.

 

Lamprologus ocellatus

 

1705408866_Lamprologusocellatus.jpg.e9a0eadbe16c98b2ce99953877757726.jpg

 

Οι φωτογραφίες είναι από το ενυδρείο του μέλους μας @Vou

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...