Jump to content

Φυτά της Tropica


Recommended Posts

Θα υποβάλω τις σκέψεις μου.

 

Τείνω να καταλήξω στο συμπέρασμα, πως η εν λόγο εταιρεία αν δεν είναι κάτι σαν την Monsanto, πάει να γίνει.

Και εξηγούμαι. Αν κάποιος ανατρέξει στον ιστότοπο της και στις πληροφορίες για τα φυτά που καλλιεργεί και εμπορεύεται, θα δει στις περιγραφές μερικά ενυδρεία που έχουν χρησιμοποιηθεί για τις παρουσιάσεις των διαφόρων φυτών.

Όλα μα όλα λέμε είναι μέσα στην τρελή χαρά. Τα φυτά ολοζώντανα και καταπράσινα χωρίς ίχνος έλλειψης κάποιου στοιχείου.

Και πάμε στο ιδιαίτερο σημείο των περιγραφών των κατόχων τους. Τα λίτρα του ενυδρείου, τα φυτά, τους τύπους των φωτιστικών και φίλτρανσης, χρήση η μη CO2.

Αλλά το σπουδαιότερο όλων είναι το λίπασμα που χρησιμοποιούν στο 90% plus, των παρουσιάσεων.

Fertiliser (weekly): Premium Fertiliser   

 

Μόνο. Άντε σε κάποιες περιπτώσεις βαριά φυτεμένων και το ...

 

Fertiliser (weekly):Specialised  Fertiliser

Γιατί όλοι εμείς αγοράζουμε οτι ζουμί κυκλοφορεί στην αγορά που πολλές φορές δεν έχει και αποτέλεσμα, κατα συνέπεια να πηγαίνουμε στο επόμενο και στο επόμενο, και πάρε το άλλο και πρόσθεσε και απο αυτά τα τρία, και ανέβασε λίγο την δόση απο το πέμπτο , και πάει λέγοντας, και δεν παίρνουμε εξ΄αρχής τα roundup της tropica να τελειώνουμε.

Μήπως λέω τώρα εγω ο συνομοσιολόγος, κατα την ανάπτυξη των φυτών, η εταιρεία τους ρίχνει κάποιο χημικό σκεύασμα, που η αναπλήρωση του στην συνέχεια για την διατήρηση του φυτού περιλαμβάνεται μόνο στα δικά της προαναφερόμενα λιπάσματα?

Ε μα πως γίνεται δηλαδή? Τα δικά μου 5-6 φυτάκια κοστίζουν 50€, και έχω δώσει περισσότερα σε ζουμιά, και ακόμα ψάχνω τις δοσολογίες.

Το ένα φυτό ίσως θέλει απο αυτό, το άλλο ίσως χρειάζεται απο το άλλο, το τρίτο μάλλον του λείπει απο εκείνο κλπ.

Και οι τύποι λένε στις παρουσιάσεις 5ml μόνο απο αυτό εβδομαδιαίως.

 

Κάτι δεν μου κάθεται καλά. Φυσικά μπορεί να έχω αρχίσει να παρουσιάζω συμπτώματα ψεκασμένου, αλλά και έτσι να είναι συνεχίζω να το σκέφτομαι.?

Τα χρησιμοποιεί κάποιος αυτά τα σκευάσματα, και αν ναι, με τι αποτέλεσμα. Απορία μου.?

Link to comment
Share on other sites

ο κάθε χομπιστας ξεκινά κάπως έτσι (εξαιρέσεις υπάρχουν)

Στην αρχή δεν βάζει τίποτα και τα φυτά πάνε χάλια.

Μετά τον λένε να βάλει το ένα και το άλλο και τα φυτά πάνε μια χαρά, στην πορεία  κάπου χάνει την μπάλα στην δοσολογία των λιπασμάτων και της τσέπης

Μέτα απο καιρό και αφού κατάλαβε ότι πιάστηκε κορόιδο βάζει ένα κοινό λίπασμα γενικής χρήσεις και άντε αν έχει κανένα βαρύ φυτεμένο ενυδρείο να συμπληρώσει λίγο ΚΝΟ  και λίγο fe.

 

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με όλα τα αναλώσιμα η εταιρίες το γνωρίζουν και σου λένε μέχρι να το καταλάβουν θα γεννηθούν νέα κορόιδα. :) 

 

Θα μου πεις ότι όλα είναι παραμύθια όχι βέβαια, αλλά ΔΕΝ με νοιάζει αν το φυτό μου μεγαλώνει την εβδομάδα 8cm με το σούπερ ντουπερ λίπασμα ή 5 cm  με το κοινό λίπασμα, αντιθέτως θα ήθελα να βγάλουν λίπασμα που να κρατά τα φυτά στάσιμα :) 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

πριν 9 ώρες, το μέλος Display Name έγραψε:

Κάτι δεν μου κάθεται καλά. Φυσικά μπορεί να έχω αρχίσει να παρουσιάζω συμπτώματα ψεκασμένου, αλλά και έτσι να είναι συνεχίζω να το σκέφτομαι.?

Τα πράγματα κατά τη γνώμη μου είναι πιο απλά. 

Αν στήσω ένα φυτεμένο, στο μήνα πάνω, τα φυτά έχουν πάρει τα πάνω τους, άλγη δεν έχει φανεί ακόμα, οπότε κάνω ένα καλό καθάρισμα,κλάδεμα κτλ και βγάζω φωτο. 

Σε ένα ενυδρείο που δουλεύει πολύ καιρό, οι καταστασεις αλλάζουν. Παραμελουνται οι ρουτίνες, η λίπανση, τα φυτά μπορεί να δείξουν ελλείψεις και κάνουν την εμφάνισή τους διαφόρων ειδών αλγες. Φυσικά καμία εταιρία δε θα βάλει τέτοια φωτο στο σάιτ της.

Όπως είχα γράψει και παλιότερα σε άλλο θέμα, το φυτεμένο είναι το reef του γλυκού. Πααααααρα πολλές παράμετροι μπορούν να πάνε στραβά. Και από την άλλη αν θες ένα ενυδρείο πεντακάθαρο, με τα φυτά να είναι τέλεια, πρέπει να είσαι πραγματικά από πάνω του.

πριν 9 ώρες, το μέλος Χρήστος έγραψε:

αντιθέτως θα ήθελα να βγάλουν λίπασμα που να κρατά τα φυτά στάσιμα :) 

Μακάρι :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Και οι δυο έχετε τα δίκια σας και το αναγνωρίζω.

Αλλά θα κάνω μια παράθεση που πρωτίστως αναδεικνύει τους χρόνους ενός ενυδρείου.

Αν δούμε αυτήν την φωτογραφία,  φωτογραφία απο tropica

και λάβουμε υπ΄όψιν μας την δυσκολία των φυτών αλλά και τους χρόνους ανάπτυξης τους, ε δεν θα λέγαμε οτι είναι λιγότερο απο μερικούς μήνες η ωρίμανση τους, για να φτάσουν σε αυτό το στάδιο.

Και τι χρησιμοποιεί ο τύπος ?

Premium + Specialised Fertiliser μόνο.

Ε καλά δηλαδή. Η γράφουν παραμύθια για το τι χρησιμοποιούν, η σε διαφορετική περίπτωση η εταιρεία ψεύδεται, αρα μπορεί να συμβαίνουν τα πιο απίθανα με τα φυτά της, η τελικά δεν χρειάζεται πραγματικά κανένα άλλο λίπασμα πλην αυτών που διακινεί η ίδια.

Και ένα επίσης δεύτερο ερώτημα που γεννάται, είναι το πώς γίνεται να έχουν όλα μα όλα τις ίδιες απαιτήσεις σε οργανικά και ανόργανα στοιχεία.

Όπως έγραψα, εγω έχω 5-6 και το καθένα παρουσιάζει διαφορετικές απαιτήσεις. Το ένα του λείπει κάλιο, το άλλο θέλει σίδηρο το τρίτο χρειάζεται φώσφορο.

Και το καθένα από αυτά όταν προστεθεί, θα διαταράξει την ισορροπία κάποιου άλλου.

Αντίθετα με την προτροπή της παρουσίασης των ενυδρείων στην ιστοσελίδα της, όλα είναι καταπράσινα χωρίς ίχνος ασθένειας, σαν τον κήπο της Εδέμ.

Δεν μου βγαίνει απο το μυαλό, οτι κάτι παίζει με τα φυτά τους και τα χημικά τους.?

 

Link to comment
Share on other sites

τα φυτά που δείχνει ο τύπος δεν έχουν κάποια ιδιαιτερότητα ένα νορμάλ γενικό λίπασμα αρκεί, και το λίπασμα της τροπικα είναι ένα γενικό λίπασμα. Ο τύπος έχει λίγα ψάρια και πολλά φυτά για αυτό προσθέτει με το Specialised Fertiliser νιτρικά και φώσφορο συν σίδερο και τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία.

Κάτι αντίστοιχο έχουν και οι υπόλοιπες εταιρίες, γενικά όπως είπα ποιο πάνω στα περισσότερα ενυδρεία που δεν έχουν κάποιο περίεργο φυτό με περίεργες απαιτήσεις αρκεί ένα νορμάλ λίπασμα και αν δεν έχεις πουλά ψάρια ενώ έχεις πολλά φυτά ε είναι λογικό να θες νιτρικά και σίδερο και αν δεν μπορείς να τα φτιάξεις τα αγοράζεις απο κάποια εταιρία.

 

Όσο για την φωτογραφία θα σου πω, εγώ ανέβασα κάποιες φωτογραφίες απο το ενυδρείο μου με άλγη, τώρα  όμως είναι καθαρό, θα μπορούσα για να πουλήσω μούρη να το έπαιζα γκουρού και να δείξω μια φωτογραφία του ενυδρείου μου τώρα που είναι ''τσάμι''. Θα βγουν τα μέλη και θα πουν μπράβο ωραίο καθαρό ενυδρείο πως το κρατά καθαρό χωρίς αλγες, και θα πω κοκορεύοντας <<είναι θέμα εμπειρίας>>,  αποκρύπτοντας το τη τράβηξα για να το φέρω εκεί που θέλω και ότι έριξα και ζουμιά για να σκοτωθούν η αλγες κτλ.

 

ξέρεις ποιόν θα παραδεχτό, αυτόν που κάθε εβδομάδα ανεβάζει και απο μια φωτογραφία του ενυδρείου του και επί μήνες παραμένει άψογο. 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

πριν 39 λεπτά, το μέλος Χρήστος έγραψε:

 

ξέρεις ποιόν θα παραδεχτό, αυτόν που κάθε εβδομάδα ανεβάζει και απο μια φωτογραφία του ενυδρείου του και επί μήνες παραμένει άψογο. 

 

Και να περιγράφει τις δοσολογίες και τα προϊόντα που χρησιμοποιεί ?

Link to comment
Share on other sites


Καλησπέρα σας! σύμφωνα με τον Balzazs Farkas, έτσι νομίζω ότι λέγεται ο τύπος της green aqua, σε κάποιο σημείο στα βιντεο του το λεει ξεκάθαρα. Ότιο ένα φυτεμένο θέλει πολύ υπομονή και όχι μεγάλη ασυμβατότητα φυτών. Μεγάλη ασυμβατότητα φυτών έχει και μεγάλες διαφορές στις απαιτήσεις. αυτό εννοει μάλλον με τον όρο ασυμβατότητα. Εκτός και αν κάνω ένα στήσιμο μόνο για φωτογράφιση.

  • Like 1
  • love 1
Link to comment
Share on other sites

Οκ. Αλλά τι ακριβώς είναι ο όρος ασυμβατότητα, και που περιγράφεται.

Συνήθως τα φυτά τα προσδιορίζουν σαν εύκολα, μεσαίας ευκολίας και δύσκολα.

Απο αυτά που έχω διαβάσει οι όροι αυτοί θα έπρεπε να είναι ανάποδα. Αν παραδείγματος χάριν πάρεις το "δύσκολο" Elatine hydropiper που χρησιμοποιείται σαν τάπητας, ποια είναι η διαφορά του από το "εύκολο" Eleocharis acicularis που και αυτό είναι για τάπητας.

Η διαφορά τους είναι στον ρυθμό ανάπτυξης που το μεν πρώτο αργεί να αναπτυχθεί, το δεύτερο δεν το προλαβαίνεις.

Τι συμβαίνει λοιπόν.

Στο πρώτο το "δύσκολο", τα προβλήματα που θα προκύψουν κατά την ανάπτυξη του, είναι ευκολότερο διαχειρίσιμα διότι έχεις τον χρόνο να βλέπεις οτι κάτι δεν πάει καλά.

Στο δεύτερο που χαρακτηρίζεται "εύκολο", θα ξυπνήσεις ένα πρωί και θα το δεις κίτρινο, αρχίζοντας τα ζουμιά, αν και στο τέλος οι πιθανότητες είναι μεγαλύτερες να πάει για ξερίζωμα.

Αρα ξανά οι εταιρίες παραμυθιάζουν τον κόσμο ακόμα και με τους όρους που οι ίδιες έχουν έχουν καθιερώσει.

Και αν τα παραδείγματα μου είναι ιδιαίτερα, ας δούμε κάτι πιο εύκολο.

Λ.χ το Egeria densa. Μεγαλώνει σαν τρελό. Δεν προλάβαινα να το κουρεύω. Κάνει ενα μπράφ, και άρχισε να διαλύεται γεμίζοντας διάφανα φύλλα τα οποία κολυμπούσαν μέσα στην στήλη. Ότι και να έριξα δεν ανέκαμψε και σε σύντομο χρόνο έπρεπε να βγει από το ενυδρείο γιατί μόνο ρύπος ήταν μέσα σε αυτό.

Βάζω το μεσαίας δυσκολίας Pogostemon erectus. Τρώει τον τόπο. Και το βασικότερο μεταξύ τον δύο είναι οτι το δεύτερο έχει πιο αργούς χρόνους ανάπτυξης, αλλά πιο λεπτομερείς ενδείξεις προβλημάτων, οπότε ελέγχεται καλύτερα με τις όποιες διορθωτικές κινήσεις θα του κάνεις.

Αρα τα εύκολα τελικά είναι δύσκολα και τα δύσκολα πολύ ποιο εύκολα σε ότι αφορά την φροντίδα τους.

Ταπεινή μου άποψη πάντα, χωρίς να σημαίνει και κανόνας.

 

Η διαφορά είναι ολοφάνερη.

Η πρώτη φωτογραφία είναι απο 4 Μαίου και η δεύτερη σημερινή. Το μεσαίας δυσκολίας Pogostemon erectus, κοντεύει να βγει έξω. Ο θερμοστάτης δεν έχει αλλάξει θέση, και είναι ενα μέτρο σύγκρισης.

 

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_d9.thumb.jpg.d783e24048dbc5eb9af1499ddaab11f2.jpg

 

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_e5.thumb.jpg.758b124807628f4d8868d8e61a3ece65.jpg

 

Έγινε επεξεργασία - Display Name
Link to comment
Share on other sites

με την ευρύτερη έννοια δεν υπάρχουν δύσκολα και εύκολα φυτά, απλά για έναν που μπαίνει στο χόμπι πρέπει να γίνει έστω και ένας τυπικός διαχωρισμός έτσι πχ εύκολα λέμε συνήθως όλες της ανούμπιες μοος φτέρες κτλ. μέτρια λέμε αυτά που θέλουν λίγο παραπάνω λίπασμα ή φως ή υπόστρωμα ή συνδυασμό των τριών, και δύσκολα λέμε αυτά που θέλουν παραπάνω φως και λίπασμα, υπόστρωμα.

 

Τώρα αν κάνουμε λάθος επιλογή φυτών μπορούμε τα εύκολα να τα κάνουμε δύσκολα. πχ αν έχεις μόνο ένα φυτό και αυτό σε μικρή ποσότητα που θέλει παραπάνω φωσφορικά τότε είναι πολύ δύσκολο να βάλεις μια δοσολογία που να καλύψει ακριβός την ανάγκη του φυτού και να μην περισσέψει πολύ και γεμίσεις αλγες. Αν πάλι βάλεις λίγο μπορεί να μην αναπτυχθεί το φυτό αλλά το λίγο παραπάνω να προκαλέσει πάλι άλλα προβλήματα  στο ενυδρείο

θα μπορούσα να πω πολλά παραδείγματα αλλά πιστεύω πως καταλάβατε την ουσία.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 19 λεπτά, το μέλος Χρήστος έγραψε:

αλλά πιστεύω πως καταλάβατε την ουσία.

Η οποία είναι : Διάβασμα - μελέτη - διάβασμα - ψάξιμο φύτεμα. ?

Link to comment
Share on other sites

πριν 1 ώρα, το μέλος Display Name έγραψε:

Λ.χ το Egeria densa. Μεγαλώνει σαν τρελό. Δεν προλάβαινα να το κουρεύω. Κάνει ενα μπράφ, και άρχισε να διαλύεται γεμίζοντας διάφανα φύλλα τα οποία κολυμπούσαν μέσα στην στήλη. Ότι και να έριξα δεν ανέκαμψε και σε σύντομο χρόνο έπρεπε να βγει από το ενυδρείο γιατί μόνο ρύπος ήταν μέσα σε αυτό.

Ε.densa ειναι φυτο κρυου νερου και θελει σκληρο νερο, αν η θερμοκρασια στο ενυδρειο ειναι για αρκετο καιρο πανω απο 25 βαθμους- καθολου παραξενο,που χαλαει. Ακομα ειναι ευαισθητο στις ακραιες αλλάγες ποιοτητας νερου.

Και ακομα κατι.... Η διαφορά στα λιπασματα υπαρχει και παντα θα υπαρχει. Γιατι;

1- υποστρωμα, soil ή απλο χαλικι - υπαρχει διαφορά

2- φωτισμος

3- σκληρο - μαλακο νερο - υπαρχει διαφορά

4- ποσοτητα CO2.... και πολλα αλλα....

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

H Tropica είναι μια εταιρία με πολύ μεγάλη ιστορία στο χώρο και βρίσκεται εκεί που βρίσκεται, όχι τυχαία! Έχει εργαστήρια στα οποία μελετούνται τα πάντα για τα φυτά, στη λεπτόμέρεια της λεπτομέρειας. Γιατί τι θέλει μια τέτοια εταιρία; Να μπορεί να πουλήσει ένα υγιές προϊόν το οποίο θα πετύχει, ώστε αύριο μεθαύριο να γυρίσεις πίσω στη δοκιμασμένη λύση. Γι' αυτό και έχει εβδομαδιαίες παραδόσεις στους retailers, γι' αυτό παρέχει ψυγεία για τη συντήρη των 1-2 grow στη βελτιστη κατάσταση κτλ κτλ.

 

Το παράδειγμα της Monsanto όλιγον τι άστοχο, καθώς η συγκεκριμένη εταιρία πέρα από το να παράγει και να πατεντάρει Genetically modified σπόρους, ουσιαστικά με το σύστημα που έχει χτίσει γύρω της, κρατάει τα κλειδιά ολόκληρης της βιομηχανία τους τροφίμου. Πάντως τέτοιου τύπου θεωρίες συνωμοσίας (που δε στηρίζονται απο αποδείξεις αλλά από προσωπικές εμπειρίες και βιώματα), υπάρχουν μόνο για να διαψεύδονται, από αυτούς που ούτε φυτά, ούτε λιπάσματα της Tropica χρησιμοποιούν και έχουν ενυδρεία γεμάτα χρώμα υγεία και ζωντάνια. 

 

Το σίγουρο είναι ότι για να πετύχεις τέτοιου τύπου αποτελέσματα πρέπει να έχεις διαβάσει αρκετά, ώστε να κάνεις τους σωστούς συνδυασμούς φυτών, να μάθεις να παρατηρείς τα σημάδια που δίνουν τα φυτά, να τηρείς τις ρουτίνες που απαιτούνται, και να επενδύσεις στον απαραίτητο εξοπλισμό που θα σε βοηθήσει να φέρεις το γυαλί σου, όσο πιο κοντά γίνεται στις συνθήκες της μητέρας φύσης.

 

Φιλικά

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

καταρχάς μην στεναχωρείτε τη monsanto (πλεον Bayer!!!!) γιατί θα κλαίει και η φίλη μας η Μέρκελ!

Δεν νομίζω ότι πρόκειται για κάποια μαγεία, αλχημεία και συνωμοσία. Η tropica παράγει φυτά σε ένα φυτώριο που τα λιπαίνει με ένα λίπασμα ώστε να μεγαλώσουν και να τα πουλήσει. Αν τώρα το λίπασμα που τους ρίχνει και έχουν συνηθήσει και προσαρμοστεί επάνω του, στο ντύσει με ωραία συσκευασία και στο πουλήσει, είναι απολύτως λογικό να συνεχίσουν να είναι ευχαριστημένα με το φαί που τα μεγάλωσε μέχρι εκείνη την ώρα!

Όσο για το πως προσθέτεις λιπάσματα, λίγο διαφορετικά/ περισσοτερα/ λιγότερα κλπ. είναι πρόβλημα για το πως ΕΜΕΙΣ θέλουμε ή φανταζόμαστε ότι πρέπει να δείχνουν τα φυτά. Αν τα μπουκώσεις όσο πάει, ίσα κάτω από το όριο τοξικότητας, όλα θα είναι τέρατα (στην κυριολεξία όμως). Οι άλγες είναι μέρος του υδατικου συστήματος, η απόλυτη απουσία της είναι παράλογη και φυσικά πολύ δύσκολη να επιτευχθεί. Απλά στα ενυδρεία και στα καλλωπιστικά φυτά, ακόμη μας αρέσει το κάργα εντυπωσιακό/ γρήγορο/ μεγάλο και με εικόνα για εξώφυλλο!

Αν θέλουμε φυτεμένο για φώτο, μπορούμε να υπερβάλουμε. Αλλά δεν είναι όπως στη φύση, γιαυτό και αναγκαζόμαστε εξαρχής να κανουμε τόση προσπάθεια. Αλλο τα φυτεμένα και το aquascaping και άλλο πράγμα τα (μικρο)βιοτοπικά συστήματα.  Αν θέλουμε φυτεμένο που να συντηρείται απλά η ισορροπία εισροών εκροών, τότε το λίπασμα και η τροφή πρέπει να είναι κατά κάτι περισσότερο από τα κλαδέματα και τις αλλαγές νερού που κάνουμε. Ισα να μεγαλώνουν φυσικά τα φυτά μας και τα ζώα μας. Και αυτό είναι πλησιέστερα στη φύση!

Link to comment
Share on other sites

πριν 21 ώρες, το μέλος Display Name έγραψε:

Θα υποβάλω τις σκέψεις μου.

 

Τείνω να καταλήξω στο συμπέρασμα, πως η εν λόγο εταιρεία αν δεν είναι κάτι σαν την Monsanto, πάει να γίνει.

Και εξηγούμαι. Αν κάποιος ανατρέξει στον ιστότοπο της και στις πληροφορίες για τα φυτά που καλλιεργεί και εμπορεύεται, θα δει στις περιγραφές μερικά ενυδρεία που έχουν χρησιμοποιηθεί για τις παρουσιάσεις των διαφόρων φυτών.

Όλα μα όλα λέμε είναι μέσα στην τρελή χαρά. Τα φυτά ολοζώντανα και καταπράσινα χωρίς ίχνος έλλειψης κάποιου στοιχείου.

Και πάμε στο ιδιαίτερο σημείο των περιγραφών των κατόχων τους. Τα λίτρα του ενυδρείου, τα φυτά, τους τύπους των φωτιστικών και φίλτρανσης, χρήση η μη CO2.

Αλλά το σπουδαιότερο όλων είναι το λίπασμα που χρησιμοποιούν στο 90% plus, των παρουσιάσεων.

Fertiliser (weekly): Premium Fertiliser   

 

Μόνο. Άντε σε κάποιες περιπτώσεις βαριά φυτεμένων και το ...

 

Fertiliser (weekly):Specialised  Fertiliser

Γιατί όλοι εμείς αγοράζουμε οτι ζουμί κυκλοφορεί στην αγορά που πολλές φορές δεν έχει και αποτέλεσμα, κατα συνέπεια να πηγαίνουμε στο επόμενο και στο επόμενο, και πάρε το άλλο και πρόσθεσε και απο αυτά τα τρία, και ανέβασε λίγο την δόση απο το πέμπτο , και πάει λέγοντας, και δεν παίρνουμε εξ΄αρχής τα roundup της tropica να τελειώνουμε.

Μήπως λέω τώρα εγω ο συνομοσιολόγος, κατα την ανάπτυξη των φυτών, η εταιρεία τους ρίχνει κάποιο χημικό σκεύασμα, που η αναπλήρωση του στην συνέχεια για την διατήρηση του φυτού περιλαμβάνεται μόνο στα δικά της προαναφερόμενα λιπάσματα?

Ε μα πως γίνεται δηλαδή? Τα δικά μου 5-6 φυτάκια κοστίζουν 50€, και έχω δώσει περισσότερα σε ζουμιά, και ακόμα ψάχνω τις δοσολογίες.

Το ένα φυτό ίσως θέλει απο αυτό, το άλλο ίσως χρειάζεται απο το άλλο, το τρίτο μάλλον του λείπει απο εκείνο κλπ.

Και οι τύποι λένε στις παρουσιάσεις 5ml μόνο απο αυτό εβδομαδιαίως.

 

Κάτι δεν μου κάθεται καλά. Φυσικά μπορεί να έχω αρχίσει να παρουσιάζω συμπτώματα ψεκασμένου, αλλά και έτσι να είναι συνεχίζω να το σκέφτομαι.?

Τα χρησιμοποιεί κάποιος αυτά τα σκευάσματα, και αν ναι, με τι αποτέλεσμα. Απορία μου.?

Φιλος τα φυτα πλεον ειναι ολα emersed,δηλαδη εκτος νερου μεσα σε θερμοκηπεια,οπωτε να ριχνουν κατι στα φυτα τους δεν παιζει..Ολα ειναι ετσι εκτος απο τα 1-2grow.

Επισης,δες το ενυδρειο μου εδω,τα φυτα ειναι ολα tropica  και απο λιπασμα ριχνω μονο Specialised  Fertiliser και καλιο της seachem.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

πριν 2 ώρες, το μέλος Insomniac έγραψε:

H Tropica είναι μια εταιρία με πολύ μεγάλη ιστορία στο χώρο και βρίσκεται εκεί που βρίσκεται, όχι τυχαία! Έχει εργαστήρια στα οποία μελετούνται τα πάντα για τα φυτά, στη λεπτόμέρεια της λεπτομέρειας. Γιατί τι θέλει μια τέτοια εταιρία; Να μπορεί να πουλήσει ένα υγιές προϊόν το οποίο θα πετύχει, ώστε αύριο μεθαύριο να γυρίσεις πίσω στη δοκιμασμένη λύση. Γι' αυτό και έχει εβδομαδιαίες παραδόσεις στους retailers, γι' αυτό παρέχει ψυγεία για τη συντήρη των 1-2 grow στη βελτιστη κατάσταση κτλ κτλ.

 

Το παράδειγμα της Monsanto όλιγον τι άστοχο, καθώς η συγκεκριμένη εταιρία πέρα από το να παράγει και να πατεντάρει Genetically modified σπόρους, ουσιαστικά με το σύστημα που έχει χτίσει γύρω της, κρατάει τα κλειδιά ολόκληρης της βιομηχανία τους τροφίμου. Πάντως τέτοιου τύπου θεωρίες συνωμοσίας (που δε στηρίζονται απο αποδείξεις αλλά από προσωπικές εμπειρίες και βιώματα), υπάρχουν μόνο για να διαψεύδονται, από αυτούς που ούτε φυτά, ούτε λιπάσματα της Tropica χρησιμοποιούν και έχουν ενυδρεία γεμάτα χρώμα υγεία και ζωντάνια. 

 

Το σίγουρο είναι ότι για να πετύχεις τέτοιου τύπου αποτελέσματα πρέπει να έχεις διαβάσει αρκετά, ώστε να κάνεις τους σωστούς συνδυασμούς φυτών, να μάθεις να παρατηρείς τα σημάδια που δίνουν τα φυτά, να τηρείς τις ρουτίνες που απαιτούνται, και να επενδύσεις στον απαραίτητο εξοπλισμό που θα σε βοηθήσει να φέρεις το γυαλί σου, όσο πιο κοντά γίνεται στις συνθήκες της μητέρας φύσης.

 

Φιλικά

 

Πάντα φιλικά διεξάγονται οι υγιείς συζητήσεις και απο αυτές αποκομίζουμε τις ποιο σπουδαίες και χρήσιμες πληροφορίες.?

 

Διάβασα με προσοχή το κείμενο σου και διαπίστωσα οτι είσαι καλός γνώστης απο τα γραφόμενα σου, περι της ανάπτυξης των φυτών.

Δεν νομίζω να μας ενδιαφέρει η γραμμή παραγωγής και διάθεσης της εταιρείας στην. προκείμενη περίπτωση. Μπορεί να είναι η τελειότερα όλων. Το υγιές προϊόν που αναφέρεις, πως το κρίνει κάποιος. Απο το πως το αγοράζει, η απο το πως θα καταφέρει να το διατηρήσει ?

Γιατί ακριβώς εδω συμβαίνει το εξής με βάση την τοποθέτηση σου.

Έχουμε ένα προϊόν που διακινείται υπο συγκεκριμένο καθεστώς διακίνησης, που δεν μπορεί να του προκληθεί βλάβη κατα την διακίνηση.

Λύνουμε το ζήτημα διακίνησης, και μπράβο στη εταιρεία.

Και φτάνει σε μπλίστερ με τζελ, η ποτς με πρόσθετα σε μορφή σβόλων στις ρίζες, και αν γνωρίζεις θα ήταν σημαντική πληροφορία το τι περιέχουν αυτά τα συντηρητικά της συσκευασίας, τα οποία πετάμε μετά το άνοιγμα της. 

Στην συνέχεια όπως τονίζεις, για να πετύχεις μια σωστή ανάπτυξη φυτών χρειάζονται πολύ περισσότερα απο ένα λίπασμα. Πρέπει να αναγνωρίζεις τις ανάγκες των φυτών, να αντιδράς με τις ανάλογες ποσότητες σκευασμάτων για να τις καλύψεις, και φυσικά ποτέ δεν θα είναι οι ίδιες για όλους.

Συμφωνώ τα μάλα. Αλλά γιατί αυτό δεν συμβαίνει στις παρουσιάσεις των φυτών της εταιρείας, μα παραδόξως σε όλα τα επιδεικνυώμενα ενυδρεία, στο σύνολο τους κάνουν χρήση μόνο δυο άντε το πολύ τριών σκευασμάτων.

Αυτοί που τα συντηρούν με μόνο αυτά τα σκευάσματα, να παίξουν τυχερά παιχνίδια.

 

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον @dlamprou

Και εγω αυτό νομίζω. Η εταιρία τα πλακώνει στο δικό της λίπασμα- χημικό σκεύασμα από τα πρώτα στάδια, και όχι μόνο.

Με βάση την διαδικασία επιλογής φυτών που η ίδια περιγράφει, κάνει εκτενείς εργαστηριακές μελέτες σε αυτά πριν βγουν στην αγορά, οι οποίες γίνονται κάτω απο φυσικές και χημικές συνθήκες, στην συνέχεια περνάνε για προπαρασκευή σε άλλο εργαστήριο άλλης μεθόδου, (τρέχα γύρευε), και όταν αποκομίσει συμπεράσματα, τότε βγαίνουν στην κυκλοφορία.

Παράθεση απο την περιγραφή της εταιρίας.

 

Our pipeline is divided into three phases (A, B and C). Phase C is a major flow of plants - the goal is a hundred a year or more. During phase C we propagate the plants, try some out in aquariums containing other plants, and accumulate knowledge about them if they are already familiar aquarium plants. If we feel the plant is interesting, it goes on to phase B, during which it is tested under different physical and chemical conditions (e.g. light, CO2, nutrition, etc.), and we get help from test aquarists. Such plants are also propagated in our laboratory or in another way during phase B, and samples are tested in production. For a plant to go from phase B to phase A, it must meet all of our requirements regarding news value. Phase A is sales maturation - which is where we consider all the knowledge we have generated and turn it into information for distributors and aquarists.

 

Εχει λοιπόν το know how και φυσικά το ενσωματώνει στα υπόλοιπα χημικά προϊόντα της και βουαλά να τα αποτελέσματα.

Εγω θα ήθελα να διαβάσω ειλικρινά, κάποιον που θα γράψει οτι φυτά της εταιρίας αυτής του πήγαν η δεν του πήγαν καλά με αυτά τα δυο λιπάσματα μόνο.

 

 

Link to comment
Share on other sites

πριν 23 λεπτά, το μέλος rastafarian έγραψε:

Φιλος τα φυτα πλεον ειναι ολα emersed,δηλαδη εκτος νερου μεσα σε θερμοκηπεια,οπωτε να ριχνουν κατι στα φυτα τους δεν παιζει..Ολα ειναι ετσι εκτος απο τα 1-2grow.

Επισης,δες το ενυδρειο μου εδω,τα φυτα ειναι ολα tropica  και απο λιπασμα ριχνω μονο Specialised  Fertiliser και καλιο της seachem.

 

Αυτα είναι ? Ψάξε εσύ τώρα γιατί ο rastafarian τα πάει μια χαρά με το προϊόν της Tropica. Τυχαίο θα είναι ?

Έγινε επεξεργασία - Display Name
Link to comment
Share on other sites

Βασικά είτε emersed, είτε submerged, χωρίς λίπασμα, δεν κάνεις παραγωγή για πώληση! Όταν λοιπόν αγοράζεις κάτι που έχει εργαστηριακές συνθήκες παραγωγής (με τα αντίστοιχα ISO φαντάζόμαι) και το βάζεις μέσα σε χίλιους διαφορετικούς πελάτες με ενυδρεία διαφόρων συνθηκών, προφανώς και φάινονται τα όποια θέματά τους, όσο απέχουν από τις εργαστηριακές συνθήκες παραγωγής. Από την άλλη, με τον τεράστιο όγκο στατιστικών και τις χρονοσειρές της Tropica, το να φτιάξεις ένα μείγμα που να καλύπτει στατιστικά τα περισσότερα στησίματα και να προσομοιώνει και την γνωστή, ως τώρα, στα φυτά λίπανση, είναι μάλλον εύκολο.

Εγώ θα προβληματιζόμουν περισσότερο για την γενετική ποικιλία της παραγωγής. Σε περιπτώσεις με ίδιο γενετικό κώδικα, είναι πάντοτε αυξημένος ο κίνδυνος της ολικής απώλειας των κλώνων από ένα και μόνο παράγοντα.

 

πριν 4 ώρες, το μέλος Display Name έγραψε:

Έχουμε ένα προϊόν που διακινείται υπο συγκεκριμένο καθεστώς διακίνησης, που δεν μπορεί να του προκληθεί βλάβη κατα την διακίνηση.

Λύνουμε το ζήτημα διακίνησης, και μπράβο στη εταιρεία.

Και φτάνει σε μπλίστερ με τζελ, η ποτς με πρόσθετα σε μορφή σβόλων στις ρίζες, και αν γνωρίζεις θα ήταν σημαντική πληροφορία το τι περιέχουν αυτά τα συντηρητικά της συσκευασίας, τα οποία πετάμε μετά το άνοιγμα της. 

Καλά, όσο αφορά την συσκευασία, μιλάμε ότι η εταιρεία θέλει ξύλο (και εμείς μαζί)!!! Θέλεις ένα σκασμό συσκευασία για να στήσεις ένα απλό ενυδρείο με φυτά, η οποία και δεν μπορεί να ανακυκλωθεί αφου χωρίζεται σε 2-3 μικρά πλαστικά κομμάτια, χώρια το πλαστικό γλαστράκι, χώρια το mineral wool που αποτελεί κίνδυνο. Να δω αν κάποιος έχει κάνει έλεγχο για ίνες από το μαλλι, στα ψάρια... Καλή και η προστασία του εμπορεύματος αλλά το τερματίσαμε!!! Απλά βολεύονται όλοι, γιατί απαιτεί λιγότερη προσπάθεια από μεταφορείς και λιανοπωλητές.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 10 ώρες, το μέλος dlamprou έγραψε:

Καλά, όσο αφορά την συσκευασία, μιλάμε ότι η εταιρεία θέλει ξύλο (και εμείς μαζί)!!! Θέλεις ένα σκασμό συσκευασία για να στήσεις ένα απλό ενυδρείο με φυτά, η οποία και δεν μπορεί να ανακυκλωθεί αφου χωρίζεται σε 2-3 μικρά πλαστικά κομμάτια, χώρια το πλαστικό γλαστράκι, χώρια το mineral wool που αποτελεί κίνδυνο. Να δω αν κάποιος έχει κάνει έλεγχο για ίνες από το μαλλι, στα ψάρια... Καλή και η προστασία του εμπορεύματος αλλά το τερματίσαμε!!! Απλά βολεύονται όλοι, γιατί απαιτεί λιγότερη προσπάθεια από μεταφορείς και λιανοπωλητές.

 

Aμ την ώρα που προσπαθείς να χωρίσει το φυτό, και ακούς το ρίζωμα κρακ κρακ τι κάνεις ? Η εταιρία λέει κόψτε το και με ψαλίδι.

Μερικά δε φυτά διαλύονται στην κυριολεξία. Αφου σκέφτεσαι να τα χώσεις ρίζωμα και κορμό όλο κάτω απο το υπόστρωμα, και οτι πιάσει.?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...