Jump to content

Recommended Posts

Nimbochromis venustus

 

Επιστημονικό Όνομα: Nimbochromis venustus

Κοινές Ονομασίες: Venustus

Ελληνικό Όνομα: -

Γενική κατηγορία: Cichlids

Οικογένεια: Haplochromine

Μέγεθος: Τα αρσενικά του είδους μπορούν να αγγίξουν τα 28cm μαζί με την ουρά, ενώ τα θηλυκά λιγότερο.

Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Malawi. Ζει σε αμμώδες και σχετικά ρηχά νερά. (περίπου μέχρι τα 15μέτρα) όπου θα βρει και θα κυνηγήσει μικρά σε ηλικία ή μέγεθος ψάρια.

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 7.2-8,8 (Ιδανικά:8)
KH: 14-20°dKH
GH: 10-18°dGH (Ιδανικά: 16°dGH)
Θερμοκρασία: 24-27 °C (Ιδανικά: 25 °C)

Λίτρα: Μπορούν να ζήσουν σε χαρέμι 1 αρσενικό με 3 ως 6 θηλυκά και τα ελάχιστα λίτρα είναι τα 450 για ένα χαρέμι

Κοινωνική συμπεριφορά: Ψάρι αρπακτικό που οτιδήποτε άλλο ψάρι χωράει στο στόμα του θα το κυνηγήσει ή θα του στήσει ενέδρα για να γίνει το γεύμα του δεν συνιστάται η συγκατοίκηση με μικρότερα ή νεαρότερα ψάρια

Διαχωρισμός φύλου: Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά του είδους αυτού παρουσιάζουν τον ίδιο χρωματισμό κατά την νεαρή ηλικία (ελαφρύ κίτρινο με καφέ στρόγγυλα στίγματα. ) Κατά την ενηλικίωση και περίπου λίγο πριν την εποχή του ζευγαρώματος το αρσενικό αποκτά μπλε χρωματισμό στο κεφάλι και ποιο έντονο κίτρινο στο σώμα καθώς φεύγουν και τα στίγματα. . Επίσης, τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα απ΄ ότι τα θηλυκά,. Ασφαλείς διαχωρισμός του φύλλου γίνεται μετά την σεξουαλική του ωρίμανση .

Διακόσμηση ενυδρείου: Αν θέλει κάποιος να φιλοξενήσει αυτό το είδος, θα πρέπει να φτιάξει το ενυδρείο του με πολύ άμμο και πέτρες οι οποίες θα σχηματίζουν φωλιές και περάσματα, αλλά και η άμμος καλό θα είναι να είναι ασβεστολιθική για το λόγο ότι ζουν σε σκληρό νερό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα μεγάλο ψάρι και πρέπει να του εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χώρο κολύμβησης .

Ζώνη Κολύμβησης: Σε όλα τα στρώματα του ενυδρείου άλλα η αγαπημένη του συνήθεια είναι να ξαπλώνει στην άμμο στήνοντας ενέδρα προς εύρεση τροφής..

Διατροφή: Είναι σαρκοφάγο. Τρέφεται με όλες τις τροφές του εμπορίου πρωτεΐνης, σε πέλετς, . Επίσης, μπορεί κάποιος να τα ταΐσει και χειροποίητες τροφές που έχουν βάση το ψάρι. Πολύ προσοχή πρέπει να δοθεί στο οι τροφές να είναι και βυθιζόμενες και όχι επιπλέουσες για αποφυγή της ασθένειας Malawi float . Τρώγοντας από την επιφάνεια αυτά τα ψάρια εγκλωβίζεται αέρας μέσα τους με καταστροφικά αποτελέσματα.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Έως και δέκα χρόνια υπό καλές συνθήκες

 

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορεί να συστεγαστεί σε ενυδρείο με κάποιες μεγάλες κιλχίδες Haps , αλλά απαραίτητο είναι να έχουν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες και σε πολύ μεγάλα ενυδρεία .

 

Υποείδη και υβρίδια: Έχουν αναφερθεί υβρίδια και πρέπει να αποφεύγεται η συγκατοίκηση με το Nimbochromis Livingstonii

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Δεν είναι δύσκολο να ζευγαρώσει σε κατάσταση αιχμαλωσίας εφόσον τηρηθούν τα απαραίτητα λίτρα, τα απαραίτητα άτομα και ο κατάλληλος διάκοσμος.
Είναι στοματοεπωάζον ψάρι. Το θηλυκό θα πάρει τα αυγά στο στόμα του αφού το αρσενικό τα γονιμοποιήσει. Ο χρόνος που θα χρειαστεί περίπου για να γίνουν τα αυγά γόνος είναι περίπου 21 με 25 ημέρες ανάλογα την εμπειρία του θηλυκού αλλά και την θερμοκρασία. Μόλις το θηλυκό απελευθερώσει τα μικρά, τότε αυτά θα τρέξουν να κρυφτούν σε μικρά ανοίγματα. Έπειτα θα αρχίσουν να αναζητούν την τροφή τους, γιαυτό θα είναι καλό να τρίβουμε φλέικς έτσι ώστε να μπορούν να τραφούν. Ένα ενήλικο θηλυκό γεννά περίπου 150 ψαράκια .

Γενικές πληροφορίες: Ένας θηρευτής της λίμνης με επιθετικό χαρακτήρα και άγρια ομορφιά . Στα αξιοσημείωτα είναι ο τρόπος που στήνει ενέδρα στα θηράματα του ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το κυρίαρχο αρσενικό στο ενυδρείο δεν θα ανεχτεί άλλα αρσενικά και θα τα κυνηγήσει μέχρι να τα σκοτώσει.

 

Nimbochromis venustus

 

Nimbochromis venustus

 

Nimbochromis venustus

 

Nimbochromis venustus

 

Nimbochromis venustus

 

Nimbochromis venustus

 

Οι φωτογραφίες είναι από τα ενυδρεία των μελών μας tkalamat και johnbaggios.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...