Jump to content

Recommended Posts

Paracyprichromis Nigripinis

(φώτο από το διαδίκτυο)

 

Επιστημονικό Όνομα: Paracyprichromis Nigripinis
Κοινές Ονομασίες: Blue Neon
Ελληνικό Όνομα: -


Γενική κατηγορία: Cichlids
Κλάση: Perciformes
Οικογένεια: Cichlidae

 

Μέγεθος: Το είδος αυτό μπορεί να φτάσει τα 11 εκατοστά σε πλήρη ανάπτυξη. Τα θηλυκά λίγο  μικρότερα.

 

Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Tanganyika.  Ζεί σε βραχώδεις περιοχές με σπηλιές, όπου ο βυθός αποτελείται από πέτρες και άμμο, σε βάθη από 10 ως 40 μέτρα.

 

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 8 - 9,4 (Ιδανικά: 8,6)
KH: 12 - 20 °dKH
GH: 11 – 20 °dGH
Θερμοκρασία: 23 - 27 °C  (Ιδανικά: 25 °C)

 

Λίτρα: Τα ελάχιστα λίτρα που μπορεί να φιλοξενηθεί είναι τα 300 και 120 εκατοστά μήκος ενυδρείου με ελάχιστο αριθμό τα 8-10 άτομα.
Τα ψάρια αυτά ζουν σε κοπάδια στα οποία αντιστοιχούν πολλές θηλυκές σε έναν αρσενικό.
Μπορούν να φιλοξενηθούν και παραπάνω απο ένα αρσενικά αν τηρηθούν τα απαραίτητα λίτρα και οι συνθήκες διαβίωσης.

 

Κοινωνική συμπεριφορά: Φιλήσυχο είδος. Καλό είναι να μην συμβιώνει με άλλα μεγαλύτερα είδη καθώς μπορεί να τεθεί θέμα επιβίωσης.

 

Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά του είδους έχουν κόκκινο χρώμα με μπλέ οριζόντιες ρίγες  και μπλέ καταλήξεις στα πτερύγια τους, ενώ τα θηλυκά έχουν πιο μουντά χρώματα.

 

Διακόσμηση ενυδρείου: Δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με αυτά τα ψάρια, αλλά και απο τα ψάρια που θα τα συνδιάσουμε. Αν μπουν μόνα τους σε ένα ενυδρείο, χαμηλός φωτισμός, άμμος για υπόστρωμα και λίγες πέτρες (ψηλές κάθετες που να δημιουργούν σπηλιές) είναι αρκετές για την συμβίωση τους. Σε αντίθεση με τα Cyprichromis τους αρέσει να κολυμπάνε κοντά σε βραχώδης περιοχές και όχι σε ανοιχτά νερά, ιδιαίτερα τα θυληκά θα εκτιμήσουν μικρά περάσματα και ''κρυψώνες''.

 

Ζώνη Κολύμβησης: Μέσες και πάνω ζώνες κολύμβησης.

 

Διατροφή: Σαρκοφάγο είδος. Παρόλο των διατροφικών του συνηθειών, δεν μπορεί να τραφεί με άλλα ψάρια, αλλά στο φυσικό του περιβάλλον τρέφεται με ζωοπλακτόν. Το μικρό του στόμα δεν του επιτρέπει την κατάπωση μεγάλων τροφών, γι'αυτό καλό θα είναι να το ταΐζουμε μικρά σε
μέγεθος pellets και διάφορα flakes.

 

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 5 - 8 χρόνια.

 

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μικρόψαρα της ίδιας λίμνης. Συνδυάζονται άψογα σε ένα κοινωνικό ενυδρείο Tanganyika. Μπορούν άνετα να συμβιώσουν με ''μικρά'' πετρόψαρα και κοχυλόψαρα (εκτός ορισμένων εξαιρέσεων).

 

Υποείδη και υβρίδια: Υπάρχουν αλλες τρεις ποικιλίες του είδους, "Albino", "Chituta", "Kambwimba". Θα πρέπει όμωςνα κρατείται στο ίδιο ενυδρείο μόνο 1 είδος απο την οικογένεια αυτή διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος υβριδισμού.

 

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι εύκολο να γίνει. Θα γεννήσουν πιο σπάνια σε ένα κοινωνικό ενυδρείο Tanganyika, αλλά σε ένα ενυδρείο μόνο με αυτό το είδος, οι γέννες θα γίνουν κάτι συχνό.

Το είδος αυτό είναι στοματοεπωάζον. Το θηλυκό μπορεί να γεννήσει μέχρι και 20 αυγά τα οποία θα πάρει στο στόμα του κατά την διαδικασία της γονιμοποίησης τους. Στο διάστημα αυτό θα είναι επιφυλακτική, και δεν θα τρώει. Ο χρόνος περίπου που θα χρειαστεί για να γίνουν τα αυγά γόνος είναι περίπου 21 με 28 μέρες ανάλογα την εμπειρία του θηλυκού και την θερμοκρασία.

 

Γενικές πληροφορίες: Mπορεί να φαίνεται ότι μοιάζουν αρκετά με τα "ξεδέρφια" τους τα Cyprichromis, αλλά στην ουσία το μόνο που έχουν κοινό είναι οι διατροφικές τους συνήθειες. Τους αρέσει να κολυμπάνε κοντά σε βραχώδης περιοχές και όχι σε ανοιχτά νερά. Διεκδικούν βράχους με σπηλιές και όχι απλά περιοχές στη στήλη του νερού. Επίσης τα αυγά στα Paracyprichromis γονιμοποιούνται έξω από το στόμα του θηλυκού, ενώ στα μεγαλύτερα "ξαδέρφια" τους μέσα. Παρ΄όλα αυτά το συγκεκριμένο "τελετουργικό", λαμβάνει χώρα στα ανοιχτά νερά και για τα 2 είδη.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...