Jump to content

Recommended Posts

aulonacara stuartgranti

 

(Φώτο από το ενυδρείο του μέλους μας @christos efthimiou )

 

 

Επιστημονικό Όνομα: Aulonacara stuartgranti

Κοινές Ονομασίες: Malawi peacocks

Ελληνικό Όνομα: παγώνι της λίμνης Malawi

Γενική κατηγορία: Cichlids

Τάξη: Haplpochromines

Οικογένεια: Cichlidae

 

Γενικές πληροφορίες: Τα ψάρια αυτά αποτελούν από μόνα τους μια υποκατηγορία στην λίμνη Malawi. Δηλαδή έχουμε τα Μbuna τα Haplpochromines και τα Aulonaca.

Στο προφίλ θα μιλήσουμε γενικά για τις Aulonacara και τα χαρακτηριστικά τους

Η οικογένεια των Aulonaca είναι πολύ μεγάλη . Ενδεικτικά αναφέρουμε τις Aulonacara baenschi -,Aulonacara jacobfreibergi -Aulonacara masoni - Aulonacara saulosi -Aulonacara steveni - Aulonacara stuartgranti

Την ονομασία τους την πήραν από τις αρχαιοελληνικές λέξεις αυλός =μουσικό όργανο και κάρα=κεφάλι, με αφορμή τις τρύπες που έχει σε αυτό για να αντιλαμβάνεται τις πιέσεις του νερού, έτσι ώστε να αποφεύγει τους θηρευτές, αλλά και να εντοπίζει τα θηράματα.

Την ονομασία παγώνι της λίμνης την απέκτησε από τα εντυπωσιακά ιριδίζον χρώματα των αρσενικών στο κεφάλι, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις σε όλο του το σώμα.

Μέγεθος: Το αρσενικό φτάνει σε μέγεθος από 12 ως 15 εκατοστά, ενώ το θηλυκά είναι μικρότερα.

Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Μαλάουι. Το συναντάμε σε όλη την λίμνη, στις ενδιάμεσες περιοχές, εκεί δηλαδή που τελειώνουν οι βράχοι και αρχίζουν οι αμμώδεις περιοχές.


Συντήρηση στο ενυδρείο

PH: 7,6- 9
KH: 10-12°dKH
GH: 10+ °dGH
Θερμοκρασία: 24-27°C

 

Λίτρα: Το ελάχιστο που απαιτείται για ένα χαρέμι του ενός αρσενικού και 4 ως 6 θηλυκών είναι ένα ενυδρείο με ελάχιστο μήκος το ένα μέτρο και είκοσι εκατοστά. Η εμπειρία έχει δείξει ότι για να φιλοξενηθεί σωστά ένα χαρέμι απαιτούνται 200- 250 λίτρα, παρότι κάποιοι ερευνητές θέτουν τα ελάχιστα λίτρα αρκετά υψηλότερα.

Κοινωνική συμπεριφορά: Τα Aulonacara είναι από τα ποιο ήσυχα ψάρια της λίμνης και μπορούν με επιτυχία να συμβιώσουν με πολλά ψάρια της λίμνης. Πρέπει όμως να αποφεύγεται τον συνδυασμό με τα Mbuna, γιατί εκνευρίζονται με τα ''περιοχικά'' ψάρια.

 

Ιδανικοί συγκάτοικοι: Έίναι τα Cyrtocara τα Copadichromis και τα  Livingsronii σε μεγάλα ενυδρεία. Έχει αναφερθεί και ότι συγκατοικούν  αρκετά καλά και με τα Labidochromis caeruleus.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αρκετοί χομπίστες δημιουργούν ενυδρεία μόνο με αρσενικά για να χαίρονται τα υπέροχα χρώματα τους, άλλα χάνουν σε συμπεριφορές και σε ζευγαρώματα.

 

Διαχωρισμός φύλου: Το αρσενικό όταν είναι ενήλικο είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το θηλυκό σε αντίστοιχη ηλικία. Ακόμα, το αρσενικό απόκτα τα υπέροχα χρώματα του κατά την ενηλικίωση, ενώ το θηλυκό παραμένει γκρίζο ή καφέ ανοιχτό. Σε περίπτωση που έχουμε παραπάνω από ένα αρσενικό στο ενυδρείο και θηλυκά τότε τα χρώματα τα παίρνει μόνο το κυρίαρχο αρσενικό.

 

Διακόσμηση ενυδρείου: Όπως συμβαίνει με όλες τις Αφρικάνικες Κιχλίδες, λεπτόκοκκη άμμος και πέτρες είναι αυτό που χρειάζονται. Το σκάψιμο στην άμμο αποτελεί αγαπημένη συνήθεια του είδους, την οποία τα ψάρια χρησιμοποιούν και για να καθαρίζουν τα βράγχια τους. Οι πέτρες παρέχουν σπηλιές και περάσματα για να νοιώθουν τα ψάρια ασφάλεια και να υποχωρούν εκεί για προστασία. Άμμος και πέτρες είναι προτιμότερο να είναι ασβεστολιθικά για να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τις επιθυμητές σκληρότητες του νερού. Αν θέλουμε να βάλουμε κάποιο φυτό, αυτό θα πρέπει να είναι κάποιο ανθεκτικό είδος όπως anubia, vallisneria κλπ. Βέβαια έχουν την κακιά συνήθεια αν και δεν τρώνε τα φυτά να τα ξεριζώνουν.

 

Ζώνη Κολύμβησης: Σε όλο το μήκος πλάτος και ύψος του ενυδρείου.

 

Διατροφή: Παμφάγο ψάρι, το οποίο στο φυσικό του περιβάλλον τρέφεται με ασπόνδυλα και οστρακοειδή, ενώ στο ενυδρείο μας θα δεχθεί και τροφή χαμηλότερης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, καθώς και φυτικές τροφές και σπιρουλίνα.

 

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 8 χρόνια

 

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Τα Aulonacara είναι στοματοεπωάζοντα , πράγμα που σημαίνει ότι το θηλυκό κρατάει στο στόμα του τα γονιμοποιημένα αυγά μέχρι να εκκολαφθούν. Η αναπαραγωγή του είδους θεωρείται εύκολη αρκεί να τηρηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες. Η λίμνη Μαλάουι είναι από τις πιο καθαρές λίμνες, έτσι η καλή ποιότητα του νερού με σωστές εβδομαδιαίες αλλαγές είναι σημαντική παράμετρος. Η αναλογία ενός αρσενικού με τρεις θηλυκές, οι κρυψώνες, καθώς και η ισορροπημένη διατροφή είναι παράγοντες που θα μας βοηθήσουν να την επιτύχουμε. Κατά την αναπαραγωγή το θηλυκό εναποθέτει γύρω στα 20 αυγά τα οποία θα τα γονιμοποιήσει ο αρσενικός. Μετά το θηλυκό θα πάρει τα γονιμοποιημένα αυγά στο στόμα του και θα τα επωάσει για περίπου 23 μέρες μέχρι να εκκολαφθούν. Απελευθερώνει συνήθως τα μικρά από το στόμα της όταν αυτά είναι 1cm.

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...