Jump to content

Recommended Posts

Neolamprologus leleupi

 

(φώτο από το διαδίκτυο)

 

Επιστημονικό Όνομα: Neolamprologus leleupi

Κοινές Ονομασίες: Lemon Cichlid
Ελληνικό Όνομα: -

Γενική κατηγορία: Cichids

Κλάση:  Cichliformes

Οικογένεια: Cichlidae
 

Μέγεθος: Το τελικό μέγεθος του αρσενικού φτάνει περίπου τα 10-12 εκατοστά, ενώ το θηλυκό είναι ελαφρώς μικρότερο.

 

Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Tanganyika. Ζει σε βραχώδεις περιοχές με άμμο.

 

Συντήρηση στο ενυδρείο:

ΡH: 8-9.2 ( ιδανικά 8.4 )

KH: 14-20°dKH

GH: 12-20°dGH

Θερμοκρασία: 24-27 ° C ( ιδανικά 25°C )

 

Λίτρα: Το Neolamprologus leleupi στην φύση ζει  συνήθως μόνο του και ένα ζευγάρι θα συναντηθεί μόνο για αναπαραγωγικούς σκοπούς. Ένα ενυδρείο 150-180 λίτρων και 100 εκατοστών μήκος, είναι κατάλληλο για ένα ζευγάρι και τα μικρά τους.

 

Κοινωνική συμπεριφορά: Είναι επιθετικό & περιοχικό είδος κυρίως κατά την αναπαραγωγή. Είναι πολύ κινητικό αλλά σχετικά ήρεμο ως τα άλλα είδη.  Υπάρχει έντονη επιθετικότητα μεταξύ των αρσενικών του είδους του, και γι' αυτό συνήθως συνιστάται μόνο ένα αρσενικό ενήλικο στο ενυδρείο μας.

 

Διαχωρισμός φύλου: Δυστυχώς ο διαχωρισμός είναι αρκετά δύσκολος αφού αρσενικό και θηλυκό δεν διαφέρουν πολύ. Η διαφορά μεγέθους του αρσενικού, και το ελαφρώς μεγαλύτερο ραχιαίο πτερύγιο μπορεί να βοηθήσει στην ταυτοποίηση, αλλά φυσικά η πολύωρη παρατήρηση συμπεριφοράς είναι το κλειδί.

 

Διακόσμηση ενυδρείου: Όπως συμβαίνει με όλες τις Αφρικάνικες κιχλίδες που ζουν στα βραχώδη τμήματα της λίμνης Τανγκανίκα, ψιλόκοκη άμμος και πολλές πέτρες είναι αυτό που χρειάζονται. Οι πέτρες παρέχουν σπηλιές και περάσματα για να νοιώθουν τα ψάρια ασφάλεια, και να  καταφεύγουν εκεί για προστασία. Άμμος και πέτρες είναι προτιμότερο να είναι ασβεστολιθικά, ώστε να επιτύχουμε πιο εύκολα τις επιθυμητές σκληρότητες του νερού. Αν θέλουμε να βάλουμε κάποιο φυτό, αυτό θα πρέπει να είναι κάποιο ανθεκτικό είδος όπως κάποιο από το είδος vallisneria.

 

Ζώνη Κολύμβησης: Κυρίως κινείται στο βυθό κοντά στις πέτρες και δύσκολα θα αφήσει την περιοχή του ειδικά όταν υπάρχει γόνος.

 

Διατροφή: Πρόκειται για σαρκοφάγο ψάρι. Οπότε η διατροφή του θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από ζωικές πρωτεΐνες όπως dafnia και krill, ή και ακόμα τροφές του εμπορίου ειδικές για τις ανάγκες του. Σίγουρα δεν θα πρέπει να παραλείπουμε και τις φυτικές τροφές όπως η σπιρουλίνα για να υπάρχει μια ισορροπημένη διατροφή.

 

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 6 με 8 χρόνια.

 

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: αν θέλουμε να βάλουμε συγκάτοικους, τότε σίγουρα θα χρειαστούμε ένα αρκετά μεγάλο ενυδρείο με ελάχιστο μήκος τα 120 εκατοστά , και οι συγκάτοικοι προτιμότερο είναι να φτάνουν ή να ξεπερνάνε το  leleupi σε μέγεθος για να μπορέσουν να αντέξουν την επιθετικότητα του, ειδικά σε περιόδους αναπαραγωγής. Με άλλα είδη rockdwellers όπως Ν. tretocephalus, Ν. caudopunctatus  και κάποιο είδος  Altolamprologus   είναι εφικτό να συγκατοικήσουν εάν το  ενυδρείο είναι αρκετά μεγάλο και παρέχονται επαρκείς περιοχές για όλα τα είδη. Επίσης η εμπειρία από πολλούς χομπίστες έχει δείξει ότι τα Leleupi είναι ιδανικοί συγκάτοικοι σε ενυδρεία με Φροντόζες. 

Δεν πρέπει να διατηρούνται με τα περισσότερα είδη κοχυλόψαρων, καθώς έχουν τη συνήθεια να κολλάνε τα πρόσωπά τους στα κελύφη για να τραφούν με το γόνο. 

 

Υποείδη και υβρίδια: Υπάρχουν λίγες ποικιλίες του είδους, όπως τα ''Bulu Point'', ''Uvira'' ή leleupi ''melas'' (μαύρη και καφέ εκδοχή) σε κάποια μέρη στην λίμνη.που βρίσκονται διασκορπισμένες σε όλο το μήκος και πλάτος στο νότιο μέρος της λίμνης. Οι διαφορές τους είναι ελάχιστες αλλά καλό θα είναι να αποφεύγουμε να τα βάζουμε στο ίδιο ενυδρείο λόγω κινδύνου υβριδισμού.

 

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι δυνατή και σχετικά εύκολη. Όταν στο ενυδρείο έχουμε ένα πιστοποιημένο ζευγάρι, τότε από το μέγεθος των 6 εκατοστών περίπου είναι αρκετά ώριμα για αναπαραγωγή. Τα N. leleupi είναι φανταστικοί γονείς και μπορείτε να διατηρήσετε τα ''μωρά'' μαζί τους έως ότου γίνουν αρκετά μεγάλα. Στην πραγματικότητα, είναι σχεδόν απαραίτητο να τα κρατάτε  στο ενυδρείο με τους γονείς για να διασφαλίσετε τη συνεχή αρμονία μεταξύ των γονέων!

 

Γενικές πληροφορίες: Ένα από τα πιο δημοφιλή είδη Tanganyikan στο χόμπι, το N. leleupi είναι ένα εκπληκτικό ψάρι όταν βρίσκεται σε καλή κατάσταση και με εκρηκτικό ταπεραμέντο, που μπορεί να δώσει στον χομπίστα αρκετές συγκινήσεις. Δεν είναι ασυνήθιστο για το N. leleupi να αναπτύξει βρογχοκήλη, κάτι το οποίο μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί και να προληφθεί προσθέτοντας όμως το κοινό θαλασσινό επιτραπέζιο αλάτι  στις αλλαγές νερού.

 

Πηγές:

back to nature-guide to tanganyika cichlids  (Ad Konings 1985)

cichlid-forum.com

seriously fish

 

Συντάκτης:  @corto maltese

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...