Jump to content

guppies vs. μονομάχος


Recommended Posts

Καλημέρα.

 

Όπως ανέφερα και στο post μου, στο παρελθόν κατείχα(με) ενυδρεία με ψάρια, αλλά τα τελευταία 2-3 χρόνια λόγω μετακόμισης σταματίσαμε. Επειδή, όμως, πρόσφατα μου ξαναμπήκε το "μικρόβιο", σκεφτόμουν να πάρω ένα μικρό ενυδρειάκι και να βάλω κάποιο ψάρι που θα μπορεί να ευδοκιμήσει καλά σε αυτό.

 

Από την μια, η μάνα μου θέλει guppies, τα οποία ναι μεν είναι ωραία ψάρια κατ' εμέ, αλλά αναπαράγονται υπερβολικά εύκολα και αν είναι αρσενικά-θηλυκά το ενυδρείο μας θα γίνει νηπειαγωγείο ψαριών (Βέβαια της μάνας μου αρέσει η εμπειρεία του να έχεις μικρά ψάρια.) και φοβάμαι ότι δεν θα χωράνε (Ο χώρος είναι θέμα για εμάς, το διαμέρισμά μας είναι μόλις 60 τ.μ. και το σαλόνι μας εξαιρετικά μικρό και χωρίς γωνίες-μόνο στο δωμάτιό μου έχω λίγο χώρο στην βιβλιοθήκη μου για ένα ενυδρειάκι σε διαστάσεις όσο ένα μεγάλο καρπούζι-δεν ξέρω σε πόσα λίτρα αντιστοιχεί αυτό, αν και ίσως μπορέσω να το βάλω και σε τραπεζάκι.).

 

Εγώ, πάλι, θέλω μονομάχο, ο οποίος, αν και μεγαλύτερος από τα guppies, νομίζω ότι σε όγκο είναι όσω 4-5 guppies, επομένως ένας-λαμβάνωντας υπόψιν και την "ιδιαιτερότητά τους"- είναι υπεραρκετός.  

 

Προφανώς δεν μπορώ να έχω "και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο", διότι λένε ότι οι αρσενικοί μονομάχοι έχουν την τάση να μπερδεύουν τα αρσενικά guppies (λόγω της ουράς τους) με άλλους αρσενικούς μονομάχους και της συνέπειες τις ξέρετε. Από την άλλη, φοβάμαι γιατί στα pet shops πουλάνε τους μονομάχους σε ασφικτικά μικρούς χώρους και δεν ξέρω εάν θα καταφέρω να βρω έναν μονομάχο ο οποίος θα έχει μια αξιοπρεπή υγεία. 

 

Θα ήθελα να ακούσω και τις απόψεις των εμπειρότερων, και αναλόγως να πράξω. 

Έγινε επεξεργασία - JimJim
Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες!

 

Χοντρικά περίπου δηλαδή μιλάμε για ενυδρείο σε 30-40 λίτρα απ'ότι κατάλαβα προτού όμως προχωρήσεις σε αγορά βεβαιώσου ότι όπου και να το βάλεις δεν πέφτει απευθείας ηλιακό φως και βασικότερο όπου στηριχτεί να μπορεί να αντέξει για να μην έχεις δράματα. 

Τώρα για τα ψάρια πάντα υπάρχουν επιλογές αλλά είναι αναλόγως τι θέλεις. Σωστά αναφέρεις ότι με αρσενικά guppy και μονομάχο είναι λίγο πρόβλημα, όχι ότι εγγυημένα θα έχεις πρόβλημα αλλά better safe than sorry...

Με γνώμονα λοιπόν θεωρητικά ένα ενυδρείο των 35 λίτρων (να πω χοντρικά διαστάσεις στα λίτρα αυτά από ένα ενυδρείο που είχα 38x26x40 ) ναι ένας μονομάχος θα έμπαινε άνετα αλλά μην βιαστείς και πάρε λίγο τον χρόνο σου να δεις τι άλλο μπαίνει πέρα από τον μονομάχο, φυσικά δεν εννοώ όλα μαζί. Π.χ γνωρίζεις τα endler? έχουν αντίστοιχους χρωματισμούς με τα guppy σε μια πιο μικρή έκδοση ή τα ember tetra ή πχ τα cpd (celestial pearl danio)?. Ψάρια δηλαδή που δεν ξεπερνούν τα 3εκ σε μήκος, είναι ιδανικά για μικρά ενυδρεία και με τα τελευταία δύο να μπαίνουν σε κοπάδια οπότε και θα έχεις κάποια παραπάνω κίνηση. 

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι πρέπει να αποκλείσεις τα γκάπι στα λίτρα που υπολογίζεις, ειδικά το χαρεμάκι αρσενικό - θηλυκά

Link to comment
Share on other sites

@JimJim όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω μίλας για χώρο στον όποιο χωράει ενα ενυδρείο 40lt max(;;;;) έπισης λες οτι σου άρεσουν οι μονομάχοι,ενας μονομάχος σε ενυδρείο 30-40lt με φυτά και ίσως ενα zebra snail (ρίχνω ιδέα) θα έιναι βασιλιάς και το ενυδρείο κόσμημα άρα φαινομενικά θα μπορούσες να το υλοποιήσεις, οσο για το αν θα βρεις μονομάχο σε καλή κατάσταση θα σου πρότεινα να πάρεις το ψαράκι σου όταν έρθει  η ώρα από εξιδεικευμένο κατάστημα ενυδρειακών που όσο να ναι διατηρούν τα ζωντανά σε καλύτερες συνθήκες απο ποτήρια freddo που τα κρατάνε οι διάφορες αλυσίδες! Μην σε απασχολεί ακόμα το θέμα το ψαριού κοίτα να ετοιμάσεια το ενυδρείο σωστά και τα υπόλοιπα άστα για αργότερα..

Link to comment
Share on other sites

Καλώς σας βρήκα.

@panagiotis_dms

Σαν υποψήφια θέση, λοιπόν, είχα σκεφτεί έναν χώρο στην βιβλιοθήκη μου τον οποίο δεν τον χρησιμοποιώ (Έχω πετάξει μερικά βιβλία που δεν μου άρεσαν). 

 

Εκεί, υπάρχει οριακά ένας χώρος 55cm βάθος, 35cm ύψος και 40cm μήκος. Στο περίπου, βέβαια, αλλά πες χάνουμε μερικούς πόντους σε ύψος για να χωράει το χέρι μου (έχω και πολύ μεγάλο άνοιγμα παλάμης.) όταν ταΐζω και προπάντων όταν αρχίζουμε να στήνουμε για υπόστρωμα, νερό και φυτά (Στην μάνα μου αρέσουν πολύ τα moss ball, φαντάζομαι της κάνουν εντύπωση.), και φυσικά, το ψάρι (ή τα ψάρια). Δεν ξέρω εάν τα βιβλία από την άλλη μεριά θα αποτελέσουν πρόβλημα, γιατί δεν στέκονται καλά. Δεν ξέρω τι διαστάσεις πιάνουν τα 30-40λιτρα, αλλά θέλω να πιστεύω ότι χωράει. 

Στο δωμάτιό μου, βέβαια, έχω μπαλκόνι το οποίο κοιτάζει προς νότο μεν, αλλά μερικές φορές νομίζω ότι ο ήλιος φαίνεται από κει, οπότε ίσως χρειαστεί να βάλουμε τέντα, κάτι όχι και τόσο εύκολο λόγω της κρίσης. 

Σαν εναλλακτικές θέσεις σκέπτομαι και σε κάποιο τραπεζάκι, αλλά ανυσηχώ γιατί, ζώντας στην Κρήτη, όντας νησί, όχι απλά σεισμογενές, αλλά έχουμε μάθει να ζούμε με σεισμούς. Πριν 2-3 μέρες είχαμε κούνημα 5.5 ρίχτερ στην Σητεία (ευτυχώς υποθαλάσσιο) και το νιώσαμε στο Ρέθυμνο. Καλά, το τι έγινε πέρυσι στο Αρκαλοχώρι, δεν το συζητάω, ακόμη δεν ανάρρωσαν. Αν και νομίζω ότι η πιθανότητα είναι μικρή να γίνει χοντρό κούνημα, η Κρήτη είναι περιτρυγιρισμένη από ρήγματα. Θα δούμε. Ίσως είμαι και λιγάκι υπερβολικός.

Το 28x26X40 νομίζω ότι είναι καλό, αν και ψιλοοριακά, εάν μπει στην βιβλιοθήκη μου. 

Τα endler είναι ωραία ψαράκια, αν και κατ' εμέ τα (γνήσια*) guppy μου φαίνονται πιο ελκυστικά. Και πάλι, καθότι ζωοτόκα, είναι ρίσκο καθώς θα γεμίσουμε από το πουθενά δεκάδες, ευάλωτα μικρά που δεν ξέρουμε τι θα τα κάνουμε, αν και η μάνα μου θέλει πολύ κάτι τέτοιο.

 

Τα ember tetra είναι ωραία, όπως και τα danio που είπατε (ειδικά τα danio).

 

*γνήσια γιατί και τα endler guppy θεωρούνται, απλώς άλλο είδος, σαν να λέμε άλογο και γάιδαρος. Αυτό σύμφωνα με έρευνα που έκανα εκ των υστέρων. 

 

@giorgosgeo Επέτρεψέ μου να συμφωνήσω. Κι εγώ δεν θέλω να το ρισκάρω. 

 

@kid4ever Αυτό, όμως, που με φοβίζει με τα σαλιγκάρια είναι ότι αναπαράγονται -όντας ερμαφρόδιτα- σαν τρελά και μετά σου χαλάνε, όχι μόνο την αισθητική, αλλά θα μπορούσαν να είναι δυνητικά επικίνδυνα και για το ίδιο το ζωντανό. Όσον αφορά το δε ζωντανό, υπάρχει ένα pet shop στο Ρέθυμνο, απέναντι από τον Δημοτικό Κήπο που λέγεται "Το Ενυδρείο". Δεν ξέρω εάν ειδικεύονται ή μας κοροϊδεύουν, πάντως την τελευταία φορά που πέρασα είχε τους μονομάχους σε "κάτι ανάμεσα σε πλαστικό ποτηράκι μιας χρήσης και κεσσεδάκι γιαουρτιού." Προφανώς θέλω ένα ψάρι σφρηγιλό, το οποίο θα ζήσει όσο το δυνατόν πιο πολύ (Αν δεν κάνω λάθος ζουν 5-6 χρόνια, αν και δεν ξέρω εάν αυτό ισχύει στο φυσικό τους περιβάλλον ή στην αιχμαλωσία)

Έγινε επεξεργασία - JimJim
Link to comment
Share on other sites

 

πριν 1 ώρα, το μέλος JimJim έγραψε:

Εκεί, υπάρχει οριακά ένας χώρος 55cm βάθος, 35cm ύψος και 40cm μήκος.

 

Αν μπορείς βάλε μια φωτογραφία για το σημείο που λες και μαζί το σημείο όπου θα παίρνει ρεύμα το ενυδρείο. 

Όντως επειδή η κρήτη έχει σεισμούς θα πρέπει να υπάρχει αρκετά στιβαρή βάση και όχι οριακά το ενυδρείο στις διαστάσεις του. Πάντως αν θέλεις τη γνώμη μου καλύτερα ένα επιπλάκι από ικέα ή έπιπλο για ενυδρείο ιδανικά (αν παρατηρήσεις τα έπιπλα για ενυδρεία έχουν έξτρα υποστήριξη στη μέση ώστε το βάρος να μοιράζεται). Δεν ξέρω μπορεί και να είμαι υπερβολικός αλλά η ασφάλεια πάντα έρχεται πρώτη.

 

πριν 1 ώρα, το μέλος JimJim έγραψε:

αλλά μερικές φορές νομίζω ότι ο ήλιος φαίνεται από κει

Εννοείς απευθείας ηλιακό φως? Για να εξηγήσω καλύτερα, το απευθείας ηλιακό φως στο ενυδρείο προκαλεί άλγες. Το να μπαίνει απλά φως είναι οκ.

 

πριν 1 ώρα, το μέλος JimJim έγραψε:

Αυτό, όμως, που με φοβίζει με τα σαλιγκάρια είναι ότι αναπαράγονται -όντας ερμαφρόδιτα-

Τα σαλιγκάρια ζέβρες νομίζω δεν είναι ερμαφρόδιτα αλλά ακόμα και να σου κάτσει θηλυκό τα αυγά δεν θα εκκολαπτούν γιατί χρειάζονται υφάλμυρο νερό. Απλά θέλουν ξύσιμο για να βγουν αν σου χαλάνε την αισθητική. Μιλάμε βέβαια για απλές άσπρες τελείες καμία σχέση με τα αυγά των apple.

 

πριν 2 ώρες, το μέλος JimJim έγραψε:

θέλω ένα ψάρι σφρηγιλό, το οποίο θα ζήσει όσο το δυνατόν πιο πολύ (Αν δεν κάνω λάθος ζουν 5-6 χρόνια, αν και δεν ξέρω εάν αυτό ισχύει στο φυσικό τους περιβάλλον ή στην αιχμαλωσία)

Απ'όσο ξέρω η μέση διάρκεια ζωής ενός μονομάχου είναι περίπου 2-3 χρόνια. Στη φύση μπορεί να φτάνουν και όσο λες αλλά μιλάμε για φύση...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 41 λεπτά, το μέλος panagiotis_dms έγραψε:

Αν μπορείς βάλε μια φωτογραφία για το σημείο που λες και μαζί το σημείο όπου θα παίρνει ρεύμα το ενυδρείο. 

Στον κόκκινο κύκλο, βρίσκεται η υποψήφια θέση του ενυδρείου. Αγνοήστε το μαύρο τετραγωνάκι, είναι φωτογραφία την οποία έκρυψα για ευνόητους λόγους. Η εν λόγω φωτογραφία, μαζί με της άχρηστες κόλλες Α4 θα απομακρυνθούν.  Στο κόκκινο οβάλ  βρίσκεται η πρίζα. Εκεί είναι συνδεμένος ο φορτιστής του κινητού μου και το πορτατίφ μου.  Προφανώς για να καλύψω τις ανάγκες χρειάζομαι πάνω από δύο πρίζες. Υπάρχει κι άλλη μία πρίζα, από την οποία παίρνει ρεύμα ο υπολογιστής μου και τα εξαρτήματά του.  (Που δυστυχώς δεν μπορώ να φωτογραφίσω γιατί είναι κρυμμένη.)1669492426261.thumb.jpg.4b858c560f3c9f4c43a99eb9455af58a.jpg

 

Εδώ να αναφέρω ότι εκτός από θερμοστάτη, χρειάζομαι και φίλτρο γιατί φοβάμαι ότι θα στρεσσάρω το ζωντανό με την αλλαγή νερό (Αφήστε που μου είναι και δύσκολη διαδικασία.)

πριν 56 λεπτά, το μέλος panagiotis_dms έγραψε:

Εννοείς απευθείας ηλιακό φως? Για να εξηγήσω καλύτερα, το απευθείας ηλιακό φως στο ενυδρείο προκαλεί άλγες. Το να μπαίνει απλά φως είναι οκ.

Δυστυχώς δυσκολεύομαι να το εξηγήσω, πολλές φορές μπορώ να διακρίνω τον ήλιο από το μπαλκόνι μου, αν και για μέσα στο σπίτι δεν είμαι πάντα σίγουρος. Μου είναι δύσκολο να το υπολογίσω, καθώς θα πρέπει να καταγράφω την κίνηση του ήλιου για έναν χρόνο, μιας και ο ήλιος δεν δύει/ανατέλλει πάντα στο ίδιο σημείο κάθε μέρα. Απ' ευθείας εννοείτε να φαίνεται ο ήλιος από το οπτικό πεδίο του ψαριού εντός του ενυδρείου;

πριν 59 λεπτά, το μέλος panagiotis_dms έγραψε:

Τα σαλιγκάρια ζέβρες νομίζω δεν είναι ερμαφρόδιτα αλλά ακόμα και να σου κάτσει θηλυκό τα αυγά δεν θα εκκολαπτούν γιατί χρειάζονται υφάλμυρο νερό. Απλά θέλουν ξύσιμο για να βγουν αν σου χαλάνε την αισθητική. Μιλάμε βέβαια για απλές άσπρες τελείες καμία σχέση με τα αυγά των apple.

Οκ, η αισθητική εφόσον δεν είναι μεγάλη δεν με απασχολεί, εμένα με απασχολεί η υγεία του ψαριού. 

Link to comment
Share on other sites

Εκεί δεν ξέρω αν θα σε βολέψει. Εχει ράφι από πάνω, οι αλλαγές και γενικά οι εργασίες συντήρησης θα σου είναι θέμα, δεν θα 'χεις χώρο καθόλου για τα χέρια σου. Εκτός αν σε παίρνει να ανεβάσεις το ράφι. Συν τα καλώδια - πολύπριζα που θα κρέμονται μπροστά σου. Δίπλα στην πρίζα, εκεί που έχεις τα δύο κομοδίνα, το αποκλείεις;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το σημείο που μου δείχνεις φαίνεται πολύ στριμωγμένο. Αμφιβάλλω αν θα μπορέσεις να κάνεις δουλειά εκεί και ακόμα και να μπορέσεις να επεκτείνεις καλώδιο θα σου είναι εμπόδιο. Όπως το βλέπω καλύτερα δίπλα στην πρίζα σου και ανάμεσα στα δύο τραπέζια ή κάπου εκεί.

 

Μία ώρα πριν, το μέλος JimJim έγραψε:

Εδώ να αναφέρω ότι εκτός από θερμοστάτη, χρειάζομαι και φίλτρο γιατί φοβάμαι ότι θα στρεσσάρω το ζωντανό με την αλλαγή νερό

Το φίλτρο και οι αλλαγές του νερού είναι αναγκαίες και μην ανησυχείς για το ψάρι. Στρωμένο φίλτρο χρειάζεται, θερμοκρασία στους 25-27, έναν φυσικό διάκοσμο και θα είναι μια χαρά. 

 

Μία ώρα πριν, το μέλος JimJim έγραψε:

Απ' ευθείας εννοείτε να φαίνεται ο ήλιος από το οπτικό πεδίο του ψαριού εντός του ενυδρείου;

Ουσιαστικά αυτό που δεν θέλουμε είναι αυτό (κ ας λέει natural sunlight plant growth...)

maxresdefault.thumb.jpg.0e5ca56362eb7f4bdc9b87fd814620b5.jpg

Link to comment
Share on other sites

πριν 4 λεπτά, το μέλος panagiotis_dms έγραψε:

Το σημείο που μου δείχνεις φαίνεται πολύ στριμωγμένο. Αμφιβάλλω αν θα μπορέσεις να κάνεις δουλειά εκεί και ακόμα και να μπορέσεις να επεκτείνεις καλώδιο θα σου είναι εμπόδιο. Όπως το βλέπω καλύτερα δίπλα στην πρίζα σου και ανάμεσα στα δύο τραπέζια ή κάπου εκεί.

Αμάν!!😁Και απελευθέρωσα τζάμπα χώρο για αυτόν τον σκοπό.😂

πριν 31 λεπτά, το μέλος giorgosgeo έγραψε:

Δίπλα στην πρίζα, εκεί που έχεις τα δύο κομοδίνα, το αποκλείεις;

You have a point!!

Λογικά εάν βγάλω τον προβολέα και την μπάλα του μπάσκετ και μεταφέρω τα αντικείμενα από το χαμηλό τραπεζάκι στην βιβλιοθήκη, εκεί που απελευθέρωσα χώρο, και βάλω στην θέση του το έπιπλο με το ενυδρείο (γιατί αλλιώς δεν θα έχω χώρο για να ανοιγοκλείνω την ντουλάπα μου.) ίσως έχω χώρο να το βάλω δίπλα στο κομοδίνο. Κι ο εκεί χώρος είναι άπλετος, πως και δεν το σκέφτηκα νωρίτερα; Με μερικές πρόχειρες μετρήσεις ο χώρος από τον προβολέα μέχρι την πρίζα είναι 55cm, ενώ το δε ύψος από το πάτωμα μέχρι τον χάρτη 1,5 μέτρο. 

Να σημειώσω πως στην αποθήκη μας έχουμε ένα ενυδρείο άγνωστης μάρκας το οποίο έχει περίπου τόσες διαστάσεις (Είναι κάπως μεγαλύτερο από το 40λιτρο που λέγαμε.) και ένα Juwel σε μήκος όσο ο τοίχος. Φυσικά, και τα δύο παραείναι μεγάλα για ένα ψάρι. 

πριν 24 λεπτά, το μέλος panagiotis_dms έγραψε:

 

Το φίλτρο και οι αλλαγές του νερού είναι αναγκαίες και μην ανησυχείς για το ψάρι. Στρωμένο φίλτρο χρειάζεται, θερμοκρασία στους 25-27, έναν φυσικό διάκοσμο και θα είναι μια χαρά. 

Εγώ θέλω να αρκεστώ στο φίλτρο γιατί η αλλαγή νερού με μεταφορά του ενυδρείου στην κουζίνα θα ήθελα να αποφευχθεί, και για εμένα και για το ψάρι. 25-27 βαθμοί είναι καλή, όταν πέσει η θερμοκρασία κάτω από τους 25 (Ευτυχώς στην περιοχή μου σπάνια πέφτει κάτω από 5.), φαντάζομαι ότι από αρχές φθινοπώρου μέχρι τέλη άνοιξης θα είναι στάνταρ. Αυτό που με ανυσηχεί (Και με ανυσηχούσε και όταν είχαμε το ενυδρείο με τα ζωοτόκα.) είναι οι απώλειες το καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει πιο ψηλά από όσο θα έπρεπε. Φαντάζομαι ότι τότε θα έπρεπε να κλείνω τον θερμοστάτη. (Ειδικά τώρα που αλλάζει και το κλίμα τα 40άρια είναι το λιγότερο.). Στον "φυσικό διάκοσμο" περιλαμβάνονται μόνο φυτά, ή και υπόστρωμα (π.χ.  άμμος από την παραλία, από την οποία ευτυχώς απέχουμε λιγότερο από χιλιόμετρο.);

πριν 30 λεπτά, το μέλος panagiotis_dms έγραψε:

 

Ουσιαστικά αυτό που δεν θέλουμε είναι αυτό (κ ας λέει natural sunlight plant growth...)

maxresdefault.thumb.jpg.0e5ca56362eb7f4bdc9b87fd814620b5.jpg

Φαντάζομαι πως εάν το βάλω στην θέση που προανέφερα δεν θα έχω αυτό το πρόβλημα-το πολύ-πολύ να τραβάω την κουρτίνα.

 

Να σημειώσω εδώ πως θέλω μονομάχο συγκεκριμένα γιατί τόσα χρόνια είχαμε ενυδρείο με ζωοτόκα (guppies, mollies, ξιφοφόροι, κλπ.) και είχαμε σχετικό χώρο. Δυστυχώς τώρα εκεί που εν δυνάμει θα είχαμε χώρο έχουμε την τηλεόραση, αφήστε που η μάνα μου έχει την τάση να κάνει συνέχεια μετακομίσεις. Οι χώροι επιτρέπουν και πάλι μερικά ζωοτόκα, αλλά ο τρόπος που αναπαράγονται δεν το επιτρέπει. Ούτε κοπαδόψαρα μπορώ να βάλω, γιατί θα ήταν σχεδόν παράλογο να έχω 6-7 ψάρια μόνο για εμένα, από την στιγμή που το διαμέρισμά μας είναι σχεδόν ιδιωτικός ζωολογικός κήπος (Αυτήν την στιγμή έχουμε έναν σκύλο, δύο παπαγαλάκια budgie κι ένα cornsnake.). Και να μπορούσα να βάλω ζωοτόκα, πάλι δεν θα το έκανα για τους ίδιους λόγους, ακόμη κι αν μερικά είναι κάτω από 3 εκατοστά. Η μάνα μου μου είχε προτείνει χρυσόψαρο, εγώ όμως αρνήθηκα καθώς ξέρω ότι τα χρυσόψαρα-εν αγνοία πολλών-μπαίνουν είτε σε λίμνη είτε σε μεγάλο ενυδρείο. Οπότε, τι μας μένει; Στο κάτω-κάτω της γραφής, πολύ λίγες φορές είχα πιάσει στα χέρια μου μονομάχο. (Τρόπος του λέγειν, προφανώς δεν πιάνουμε τα ψάρια.)

Link to comment
Share on other sites

@JimJim να πω τήν αλήθεια δεν κατάλαβα αυτο που λες "θα χρειαστω και φίλτρο..και για τις αλλαγές νερού με μεταφορά του ενυδρείου", προφανώς θα βάλεις φίλτρο και οι αλλαγές θα γίνονται με κουβά/βαρέλι ή οτιδήποτε άλλο θες χωρίς να κουνιέται το ενυδρείο απο την θέση του. Ίσως να γίνομαι γραφικός αλλα σου ξαναλέω,διάβασε άρθα στο ΑΖ αλλά κ όπου αλλού βρεις περί ενυδρείων,δηλαδή επιλογή ενυδρείου,επιλογή κατάλληλης θέσης ενυδρείου,στρώσιμο ενυυδρείου (βασικότατο),επιλογή κατάλληλου εξοπλισμού για το ενυδρείο,συντήρηση ενυδρείου κλπ κλπ,όσο πιο καλά ενημερωμένος είσαι, τόσο λιγότερες αναποδιές θα χεις!

 Πάμε τώρα στην άμμο θαλάσσης που λες..δεν είναι και τόσο καλή ιδέα για διάφορους λόγους, με ενα σκουρόχρωμο χαλικάκι 1-2mm θα είναι και το ενυδρείο σου οπτικά όμορφο, και ο μονομάχος σου (αν καταλήξεις σε αυτό το ψάρι) χαρούμενος, και τα φυτάκια σου θα έχουν καλή ανάπτυξη εφόσον τους παρέχεις και την ανάλογη φροντίδα (λίπανση κ.α) φυσικά!! 

 Συνοψίζοντας λοιπόν σου προτείνω καλό διάβασμα και πριν κάνεις κάποια κίνηση ρώτα να πάρεις γνώμες...

Link to comment
Share on other sites

πριν 9 ώρες, το μέλος JimJim έγραψε:

Αυτό που με ανυσηχεί (Και με ανυσηχούσε και όταν είχαμε το ενυδρείο με τα ζωοτόκα.) είναι οι απώλειες το καλοκαίρι,

Μέχρι 30 δεν θα έχεις πρόβλημα και μεταξύ μας δεν νομίζω να πηγαίνει παραπάνω άντε 31 αλλά έχουμε δρόμο μέχρι το καλοκαίρι και υπάρχουν τρόποι για να ρίξεις την θερμοκρασία. 

 

πριν 9 ώρες, το μέλος JimJim έγραψε:

Οι χώροι επιτρέπουν και πάλι μερικά ζωοτόκα, αλλά ο τρόπος που αναπαράγονται δεν το επιτρέπει. Ούτε κοπαδόψαρα μπορώ να βάλω, γιατί θα ήταν σχεδόν παράλογο να έχω 6-7 ψάρια μόνο για εμένα, από την στιγμή που το διαμέρισμά μας είναι σχεδόν ιδιωτικός ζωολογικός κήπος (Αυτήν την στιγμή έχουμε έναν σκύλο, δύο παπαγαλάκια budgie κι ένα cornsnake.).

Σου ξανασημειώνω ότι μπορείς να βάλεις μόνο αρσενικά και να μην έχεις γέννες. Αν θέλεις οπωσδήποτε να δεις μωρά τότε ναι. Αυτό για τα κοπαδόψαρα δεν το καταλαβαίνω. Τι εννοείς 6-7 ψάρια μόνο για εσένα?  Καλά κάνεις που έχεις πολλά κατοικίδια αλλά το κάθε ένα είναι ξεχωριστό. Το ενυδρείο είναι μια μονάδα, σαν οργανισμός ένα πράγμα και θέλει την δική του φροντίδα. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Αν πας σε μεγαλύτερα λίτρα και θες ζωοτόκα, μπορεις να βάλεις μόνο αρσενικά. Θα αποφύγεις έτσι το χαμό με τις γέννες.

Αυτό που δεν μπορείς να αποφύγεις όμως, είναι οι αλλαγές νερού, είτε βάλεις 1 είτε 10 φίλτρα. Είναι απαραίτητες. Σε μας που έχουμε ενυδρεία με λίγα λίτρα, η αλλαγή δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα, ούτε χρειάζεται να μεταφέρουμε το ενυδρείο στη βρύση. "Πάμε" τη βρύση στο ενυδρείο. Πώς; Με 2 κουβάδες, 15 λίτρων τουλάχιστον, που είναι μόνο γι' αυτή τη δουλειά κι όχι για χρήση στο σπίτι.

Τον έναν τον χρησιμοποιείς για να βάζεις το παλιό νερό που αλλάζεις. Εκεί, σ' αυτό το νερό, μπορείς να καθαρίζεις και το φίλτρο σου.

Τον άλλο κουβά, τον γεμίζεις από τη βρύση, ρίχνεις τα αντιχλώρια κι έχεις το νερό σου έτοιμο. Τώρα για τη διαφορά θερμοκρασίας το χειμώνα, ένας μικρός έξτρα θερμοστάτης θα βοηθήσει. Η αν ρίξεις λίγο ζεστό νερό στο τέλος, ώστε να ανεβάσει λίγο τη θερμοκρασία του υπόλοιπου νερού.

Σχετικά με την άμμο από τη θάλασσα, θα σου έλεγα κι εγώ να την αποφύγεις. 

 

Το καλοκαίρι με τις θερμοκρασίες, είναι γενικώς πρόβλημα για όλα τα ψάρια, αλλά υπάρχουν λύσεις. Ανεμιστήρες, aircondition, κάτι θα βρεις. Θερμοστάτη σίγουρα από την άνοιξη και μετά δεν χρειάζεσαι, τον βγάζεις τελείως από το νερό.

 

Πριν κάνεις οτιδήποτε όμως, αφού αποφασίσεις για το ενυδρείο κ το χώρο, πριν βάλεις ψάρια χρειάζεται να κάνεις στρώσιμο του ενυδρείου. Στο forum υπάρχουν καταπληκτικά άρθρα που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις καλύτερα πώς να δημιουργήσεις ένα σωστό περιβάλλον για τα ψαράκια σου και σίγουρα θα αποφύγεις τα καταστροφικά λάθη που κάναμε όσοι ξεκινήσαμε χωρίς να διαβάσουμε.

 

Είναι άλλο να έχεις ένα σκυλάκι, που η ρουτίνα του είναι φαγητό και βόλτα, κι άλλο το ενυδρείο. Στο ενυδρείο τα ψάρια ζουν, τρέφονται και αναπνέουν σε ένα περιορισμένο περιβάλλον που πρέπει να το φροντίζεις για να μένει βιώσιμο. Η αναπνοή του σκύλου είναι εξασφαλισμένη από την ατμόσφαιρα. Του ψαριού όμως, όχι. Εξαρτάται από το αν οι συνθήκες του νερού είναι καλές. Αν δεν αποκτήσεις μια ρουτίνα συντήρησης, αργά ή γρήγορα το περιβάλλον θα γίνει τοξικό ακόμη και για την αναπνοή τους.

 

Έγινε επεξεργασία - giorgosgeo
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...