Jump to content

Recommended Posts

 

Altolamprologus compressiceps gold head

 

Επιστημονικό Όνομα: Altolamprologus compressiceps gold head (Boulenger, 1898)
Κοινές Ονομασίες: Goldface
Ελληνικό Όνομα:
Γενική κατηγορία: Cichlids
Τάξη: Perciformes
Οικογένεια: Cichlidae

Μέγεθος: Το αρσενικό φτάνει σε μέγεθος τα 16 εκατοστά, ενώ το θηλυκό τα 10 εκατοστά.

Βιότοπος: Ζει στα παράκτια ύδατα της λίμνης Τανγκανίκα, από την Ζάμπια έως και την Τανζανία, σε βάθος 5-30 μέτρων σε βραχώδεις περιοχές.

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 7,8-9
KH: 14-20°dKH
GH: 12-20°dGH
Θερμοκρασία: 24-27°C
Λίτρα: Το ελάχιστο που απαιτείται για ένα επιβεβαιωμένο ζευγάρι είναι ένα ενυδρείο 125 λίτρων. Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε ένα χαρέμι από 1 αρσενικό και 2 ή 3 θηλυκά, ιδανικό θεωρείτε ένα ενυδρείο τουλάχιστον 200 λίτρων .

Κοινωνική συμπεριφορά: Πρόκειται για ψάρια με ιδιαίτερο και ιδιόμορφο χαρακτήρα. Παρότι δεν θα επιτεθούν και δεν θα ενοχλήσουν άλλα ψάρια του ενυδρείου, είναι εξαιρετικά επιθετικά στο είδος τους. Δύο αρσενικά δεν μπορούν να συνυπάρξουν στο ίδιο ενυδρείο. Στρεσάρονται εξαιρετικά εύκολα από την όποια παρέμβαση στο ενυδρείο και στις μεταβολές των τιμών του νερού.

Διαχωρισμός φύλου: Είναι εξαιρετικά δύσκολος o διαχωρισμός του φύλου για αυτό το είδος, καθώς και για όλα τα είδη Altolamprologus. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα θηλυκά έχουν πιο αργή ανάπτυξη από ότι τα αρσενικά, όμως όλα τα Altolamprologus compressiceps έχουν χαρακτηριστικά αργό ρυθμό ανάπτυξης. Η παρατήρηση της συμπεριφοράς των ψαριών ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος για τον διαχωρισμό του φύλου.

Διακόσμηση ενυδρείου: Όπως σε όλες τις αφρικανικές κιχλίδες το υπόστρωμα πρέπει να είναι από άμμο. Απαραίτητη είναι η τοποθέτηση αρκετών πετρών τοποθετημένες με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούνται πολλές σπηλιές με στενά περάσματα, αφού τα σκληρά λέπια αυτού του ψαριού το καθιστούν δύσκολο σε τραυματισμούς!

Ζώνη Κολύμβησης: Κινείται στα μεσαία στρώματα του ενυδρείου και κοντά στα βράχια και τις σπηλιές.

Διατροφή: Σαρκοφάγο ψάρι, το οποίο στην φύση τρέφεται κυρίως με γαρίδες, προνύμφες εντόμων, καρκινοειδή που βρίσκει πάνω από το υπόστρωμα και στα βράχια, αλλά και με αυγά και νεογέννητα άλλων ψαριών που κλέβει κατά τη διάρκεια της νύχτας! Στο ενυδρείο μας θα δεχτεί τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη σε μορφή flakes, αλλά και κατεψυγμένες τροφές όπως αρτέμια, cyclops και mysis.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Πιθανό να υπερβαίνει τα 10 χρόνια ζωής.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Προτείνεται να διατηρείτε μόνο του σε species tank σε ζεύγος ή και σε χαρέμι (1 αρσενικό με 2-3 θηλυκά).Παρόλα αυτά δεν θα επιχειρήσει να επιτεθεί σε άλλα ψάρια που μπορεί να είναι τις λίμνης Τανγκανίκα με τις ίδιες διατροφικές συνήθειες. Προτείνεται να μην συγκατοικούν με μικρότερα ψάρια,όπως shell-dwellers,καθότι ενδέχεται να τους επιτεθούν έχοντας ως σκοπό να τραφούν με αυτά.

Υποείδη και υβρίδια: -

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Πέρα από την δυσκολία στο διαχωρισμό του φύλου το συγκεκριμένο είδος είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναπαραχθεί στο ενυδρείο. Λόγο της αργής του ανάπτυξης, καθυστερεί και η σεξουαλική του ωρίμανση που μπορεί να είναι από 18 μήνες ως και 2 χρόνια.
Εξίσου σημαντική είναι και η ύπαρξη σπηλιάς μεγέθους αρκετή ώστε να χωράει το θηλυκό αλλά το αρσενικό να μην έχει πρόσβαση, έτσι ώστε μετά την διαδικασία ζευγαρώματος το θηλυκό θα παραμένει αρκετά στην σπηλιά του αποφεύγοντας τους τραυματισμούς από τυχών επιθέσεις του αρσενικού. Εάν επιτύχουμε αναπαραγωγή στο ενυδρείο καλό θα είναι τα νεογέννητα να μεταφερθούν αλλού, αφού είναι πολύ πιθανό να γίνουν τροφή για το αρσενικό, καθώς και από το θηλυκό όταν θα δρουν ανεξάρτητα από αυτό.

Γενικές πληροφορίες: Πρόκειται για ένα πανάρχαιο ψάρι υπολογίζεται σχεδόν στην ίδια ηλικία με την λίμνη Τανγκανίκα, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στη μορφολογία του. Παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρων από τις πάρα πολλές ιδιομορφίες του. Σύμφωνα με τον Altolamprologus compressiceps gold head, ίδιες συμπεριφορές και συνήθειες έχουν και τα υπόλοιπα είδη Altolamprologus compressiceps και Altolamprologus calvus.

 

 

 

altolamprologus compressiceps

 

altolamprologus compressiceps

 

altolamprologus compressiceps

 

 

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τον χρήστη PRINCE

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...