Jump to content

Recommended Posts

Pelvicachromis pulcher

 

Επιστημονικό Όνομα: Pelvicachromis pulcher (Boulenger, 1901)
Κοινές Ονομασίες: Krib, Kribensis, Purple cichlid, Dwarf Rainbow cichlid, Niger Cichlid
Ελληνικό Όνομα: -
Γενική Κατηγορία: Cichlids
Τάξη: Perciformes
Οικογένεια: Cichlidae

Μέγεθος: Αρσενικά 10 εκατοστά – Θηλυκά 8 εκατοστά.

Βιότοπος: Ζει στην Αφρική, στη Νοτιοανατολική Νιγηρία στο Δέλτα του Νίγηρα και στην παράκτια ζώνη του νότιου Καμερούν, από την περιοχή Ndonga εώς το δυτικό-κεντρικό Καμερούν. Είναι ενδημικό είδος του ποταμού Ethiop και μητρικό είδος στις λεκάνες των ποταμών:Cross River, Niger και Οgun.

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 6-8 (Ιδανικά 7)
KH: 5-12°dKH
GH: 5-15°dGH
Θερμοκρασία:23°C - 28°C (Ιδανικά 25-26°C)
Λίτρα: Τουλάχιστον 80 λίτρα για ένα ζευγάρι.

Κοινωνική συμπεριφορά: Εάν τα διατηρούμε σε species tank θα παρατηρήσουμε ότι είναι ήμερα, αλλά προστατεύουν την περιοχή τους. Σε κοινωνικό ενυδρείο η διατήρησή τους είναι εξίσου εύκολη, αρκεί να τους παρέχεται ο δικός τους χώρος, τον οποίο όμως θα προστατέψουν μετά την αναπαραγωγή με κάθε τρόπο. Αν η ιχθυοφόρτωση δεν είναι σωστή, καθώς επίσης και το aquascape, η συμπεριφορά των ψαριών μπορεί να είναι άκρως επιθετική προς τους συγκατοίκους του ενυδρείου.

Διαχωρισμός φύλλου: Ο διαχωρισμός του φύλου σε αυτά τα ψάρια μπορεί να γίνει εύκολα και σε μικρή ηλικία. Τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα με λιγότερο χρωματισμό, έχουν πλουσιότερα πτερύγια με μυτερό ραχιαίο και μεγαλύτερο πρωκτικό πτερύγιο σε σχήμα βέλους που έχει και βούλες. Τα θηλυκά έχουν στρογγυλεμένο ραχιαίο πτερύγιο και ουρά. Και τα δύο εμφανίζουν ένα κόκκινο χρώμα στην κοιλιακή περιοχή, απλά στα θηλυκά καταλαμβάνει μεγαλύτερη επιφάνεια και είναι πιο έντονο.

Διακόσμηση ενυδρείου: Τα Kribensis ζουν σε τρεχούμενα νερά και αυτό συνεπάγεται αυξημένη ροή στο ενυδρείο. Προτιμούν ένα φυτεμένο ενυδρείο με ξύλα, αλλά απαιτούν και αρκετές σπηλιές από πέτρα, ώστε να κρύβονται και να νιώθουν ασφάλεια.

Ζώνη Κολύμβησης: Χαμηλά επίπεδα του ενυδρείου.

Τροφή: Από τα πιο εύκολα είδη ψαριών στη διατροφή τους. Είναι παμφάγα. Μπορούν να φάνε σχεδόν όλες τις τροφές του εμπορίου σε ξηρά, κατεψυγμένη ή και ζωντανή μορφή.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Κατά μέσο όρο περίπου 5-8 χρόνια.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Σε κοινωνικό ενυδρείο, μπορούν να ζήσουν με οποιοδήποτε κοινωνικό ψάρι που έχει τις ίδιες συνθήκες νερού και διακόσμησης.Διαφορετικά μπαίνουν σε species tank. Αυτό διότι γεννάνε αρκετά εύκολα και τότε γίνονται άκρως επιθετικά.

Υποείδη και υβρίδια: Στη φύση υπάρχει το είδος και σε αλφική μορφή (albino)

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι εύκολα στην αναπαραγωγή τους. Καλύτερος τρόπος να αποκτηθεί ένα ζευγάρι είναι η δημιουργία μιας ομάδος των έξι ατόμων, απ' όπου θα ξεχωρίσει το ζευγάρι, ενώ θα αφαιρεθούν τα υπόλοιπα ψάρια. Κατόπιν το ζευγάρι μένει στο ενυδρείο, στο οποίο έχουν δημιουργηθεί αρκετές κρυψώνες με σπηλιές, φυτά, κλαδιά και με ιδανικές συνθήκες νερού.

Γενικές πληροφορίες: Το Pelvicachromis pulcher είναι ένα εύκολο στη φροντίδα και πολύχρωμο ψάρι που ανήκει στην κατηγορία των dwarf cichlids.Το όνομά του προκύπτει από την λατινική μετάφραση του «Pelva» που σημαίνει «κοιλιά», «chromis» που σημαίνει «χρώμα» και «pulcher» που σημαίνει «όμορφο». Το Kribensis είναι μία από τις πιο ζωηρόχρωμες νάνοκιχλίδες που είναι διαθέσιμες στους χομπίστες. Είναι ένα πολύ ανθεκτικό ψάρι και δεν είναι πολύ απαιτητικό σε παραμέτρους νερού. Μπορούν να επιζήσουν στο μαλακό ή σκληρό νερό, σε γλυκό ή ακόμη και σε ελαφρώς υφάλμυρο νερό. Προτείνεται μερικές φορές ως πρώτο ψάρι για τους αρχάριους χομπίστες. Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι έχουμε συνηθίσει τα ψάρια που προέρχονται από την Αφρική να χρειάζονται Ph γύρω στο 8,2. Αυτές τις απαιτήσεις έχουν οι 3 μεγάλες λίμνες της Αφρικής. Μην ξεχνάμε όμως ότι η Αφρική δεν αποτελείται μόνο από λίμνες, αλλά και από πολλά ποτάμια. Έτσι λοιπόν μη μας φαίνεται περίεργο το ph 7 που χρειάζονται τα kribensis.

 

Krib, Kribensis, Purple cichlid, Dwarf Rainbow cichlid, Niger Cichlid

 

Krib, Kribensis, Purple cichlid, Dwarf Rainbow cichlid, Niger Cichlid
Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν απὄ τον χρήστη Χρήστο

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Similar Content

  • By Husky_Jim
   Πρίν απο λίγο κατά το απογευματινό τάισμα πέτυχα τον αρσενικό να κάνει λίγο επίδειξη στην θηλυκιά.
   Πραγματικά απο τα ποιό όμορφα apistogramma!😍
    
      
  • By AfricaTeam
   (Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν απο τα μέλη johnbaggios και Irakles)
    
   Επιστημονικό Όνομα: Neolamprologus Brichardi
   Κοινές Ονομασίες: Lamprologus Brichardi, Neolamprologus Pulcher
   Ελληνικό Όνομα: Πριγκίπισσα του Μπουρουντί
   Γενική κατηγορία: Cichids
   Κλάση: Perciformes
   Οικογένεια: Cichlidae
    
   Μέγεθος: Το τελικό μέγεθος του αρσενικού φτάνει περίπου τα 10 εκατοστά, ενώ το θηλυκό είναι ελαφρώς μικρότερο.
    
   Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Tanganyika. Ζει σε βραχώδεις περιοχές με άμμο.
    
   Συντήρηση στο ενυδρείο
   ΡH: 7,8-9
   KH: 14-20°dKH
   GH: 12-20°dGH
   Θερμοκρασία: 24-27 ° C ( Iδανικά 25°C )
    
   Λίτρα: Το N. Brichardi στην φύση ζει σε μεγαλες ομάδες εκατοντάδων ψαριών, καταλαμβάνοντας μεγάλες πέτρινες εκτάσεις. Στο ενυδρείο μας, μια γυάλα 160 λίτρων και 100 εκατοστών μήκος, είναι κατάλληλη για ένα ζευγάρι και τα μικρά τους.
    
   Κοινωνική συμπεριφορά: Αν και πολύ επιθετικό ψάρι όσο αφορά τα άλλα είδη, η συμπεριφορά του N.Brichardi προς τα μέλη της οικογένειας είναι πραγματικά αξιοσημείωτη, αφού έχει παρατηρηθεί οι γονείς να αφήνουν τις πρώτες και μεγαλήτερες σε ηλικία γενιές να μπαίνουν στην περιοχή τους, και εκτός αυτού, να τους βοηθάνε στο μεγάλωμα των νεότερων.
    
   Διαχωρισμός φύλου: Δυστυχώς ο διαχωρισμός είναι αρκετά δύσκολος αφού αρσενικό και θηλυκό δεν διαφέρουν πολύ. Η διαφορά μεγέθους του αρσενικού, και το ελαφρώς μεγαλύτερο ραχαίο πτερύγιο μπορεί να βοηθήσει στην ταυτοποίηση, αλλά φυσικά η πολύωρη παρατήρηση συμπεριφοράς είναι το κλειδί.
    
   Διακόσμηση ενυδρείου: Όπως συμβαίνει με όλες τις Αφρικάνικες κιχλίδες που ζουν στα βραχώδη τμήματα της λίμνης Τανγκανίκα, χονδρόκοκκη άμμος και πολλές πέτρες είναι αυτό που χρειάζονται. Οι πέτρες παρέχουν σπηλιές και περάσματα για να νοιώθουν τα ψάρια ασφάλεια, και να  καταφεύγουν εκεί για προστασία. Άμμος και πέτρες είναι προτιμότερο να είναι ασβεστολιθικά, ώστε να επιτύχουμε πιο εύκολα τις επιθυμητές σκληρότητες του νερού. Αν θέλουμε να βάλουμε κάποιο φυτό, αυτό θα πρέπει να είναι κάποιο ανθεκτικό είδος όπως κάποιο από το είδος vallisneria.
    
   Ζώνη Κολύμβησης: Κυρίως κινείται στο βυθό κοντά στις πέτρες και δύσκολα θα αφήσει την περιοχή του ειδικά όταν υπάρχει γόνος.
    
   Διατροφή: Πρόκειται για σαρκοφάγο ψάρι. Οπότε η διατροφή του θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από ζωικές πρωτεΐνες όπως dafnia και krill, ή και ακόμα τροφές του εμπορίου ειδικά για τις ανάγκες του. Σίγουρα δεν θα πρέπει να παραλείπουμε και τις φυτικές τροφές όπως η σπιρουλίνα για να υπάρχει μια ισορροπημένη διατροφή.
    
   Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 5 με 8 χρόνια.
    
   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Σίγουρα ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε το N. Brichardi είναι μόνο του (species ενυδρείο), αλλά αν παρ’ όλα αυτά θέλουμε να βάλουμε συγκάτοικους, τότε σίγουρα θα χρειαστούμε ένα αρκετά μεγάλο ενυδρείο με ελάχιστο μήκος τα 120 εκατοστά. Οι συγκάτοικοι προτιμότερο είναι να φτάνουν ή και να ξεπερνάνε το Ν. Brichardi σε μέγεθος για να μπορέσουν να αντέξουν την επιθετικότητα του, ειδικά σε περιόδους αναπαραγωγής. Όπως και να έχει, το πιο πιθανό, είναι το ζευγάρι να είναι το κυρίαρχο στο ενυδρείο.
    
   Υποείδη και υβρίδια: Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες του είδους, που βρίσκονται διασκορπισμένες σε όλο το μήκος και πλάτος της λίμνης. Οι διαφορές τους είναι ελάχιστες αλλά μέσα στην οικογένεια Neolamprologus έχουμε μερικά υποείδη τα οποία καλό θα είναι να αποφεύγουμε να βάζουμε στο ίδιο ενυδρείο λόγω κινδύνου υβριδισμού.
    
   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι δυνατή και σχετικά εύκολη. Αφού στο ενυδρείο έχουμε ένα πιστοποιημένο ζευγάρι, τότε από το μέγεθος των 5 εκατοστών περίπου είναι αρκετά ώριμα για αναπαραγωγή.
   Είναι γνωστό οτι γεννάνε αρκετούς απογόνους την κάθε φορά (φτάνοντας τους 100+), δημιουργώντας σε μερικούς μήνες ολόκληρη αποικία.
    
   Γενικές πληροφορίες: Σαν τελικό συμπέρασμα είναι οτι πρόκειται για μια εκπληκτική κιχλίδα, με εκρηκτικό ταπεραμέντο, που μπορεί να δώσει στον χομπίστα αρκετές συγκινήσεις.
   Οι γέννες, το μεγάλωμα του γόνου και η σπάνια κοινωνική του συμπεριφορά συναρπάζει και υπόσχεται ατελείωτες ώρες ευχαρίστησης.
    
    

    

    

  • By AfricaTeam
   Λίμνη Μαλάουι
    
   Mbuna
    
   Labidochromis caeruleus
    
   Labidochromis sp. Hongi
    
   Chindongo Demasoni (ex. Pseudotropheus )
    
    Pseudotropheus Cyaneorhabdos (melanochromis maingano)
    
   Pseudotropheus Acei "Msuli"
    
   Metriaclima estherae
    
    
    
   Haplochromis (Haps, Aulonacara)
    
   Nimbochromis venustus
    
    Cyrtocara moorii
    
   Sciaenochromis Fryeri
    
   Otopharynx lithobates
    
   Copadichromis Βorleyi
    
   Aulonacara stuartgranti
  • By Ομάδα Δημιουργίας του ΑΖ
   Επιστημονικό Όνομα: Perisesarma Βidens (De Haan, 1835) Κοινές Ονομασίες: Red Clawed Crab, Mangrove Crab, Red Crab Ελληνικό Όνομα: Καβούρι με Κόκκινες Δαγκάνες  
   Γενική Κατηγορία: Ασπόνδυλα Κλάση: - Οικογένεια: Sesarmidae  
   Μέγεθος: Μέχρι 5 cm  
   Βιότοπος: Ταϊλάνδη , Σιγκαπούρη , Χονγκ Κονγκ  
   Συντήρηση στο ενυδρείο: PH: 7,5 - 8,5 KH: 8+°kH
   GH: 20°dGH
   Θερμοκρασία: 21-26° C
   Λίτρα: Τουλάχιστον 40 λίτρα
    
   Κοινωνική συμπεριφορά: Δεν είναι και ο πιο εύκολος συγκάτοικος σε ένα ενυδρείο αφού έχει δαγκάνες. Μπορεί να ζήσει με μεγαλύτερα του σε μέγεθος ψάρια, που ζουν σε ψηλές σκληρότητες καθώς δεν θα τους επιτεθεί. Τα μικρά ψάρια θα προσπαθήσει να τα απομακρύνει από την περιοχή του τουλάχιστον τραυματίζοντας τα.
    
   Διαχωρισμός φύλου: Δύσκολα να τα διαχωρίσεις απλώς κοιτάζοντας τα. Γενικά τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα (4cm) από τα θυληκά (3-4cm). Επίσης τα αρσενικά έχουν μεγαλύτερες δαγκάνες. Για να τα διαχωρίσουμε πρέπει να τα κοιτάξουμε από κάτω όπου τα αρσενικά έχουν διαφορετικό κέλυφος από τα θηλυκά. Δείτε εδώ.  
   Διακόσμηση ενυδρείου: Άμμος ή λεπτόκοκκο χαλίκι, πέτρες και ξύλα.  
   Ζώνη Κολύμβησης: Σε όλο το ενυδρείο αφού μπορεί να σκαρφαλώσει παντού.  
   Διατροφή: Παμφάγο, ξηρά τροφή, άλγη, λαθρεπιβάτες, μωρά ψαριών.  
   Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 3-4 χρόνια.  
   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Το θηλυκό μεταφέρει εκατοντάδες αυγά στην κοιλία της και αρσενικός τα γονιμοποιεί. Χρειάζεται υφάλμυρο νερό ώστε να εκκολαφθούν οι γόνοι.  
   Γενικές πληροφορίες: Καθώς τους αρέσει να παίρνουν αέρα κάποιο διακοσμητικό στοιχείο του ενυδρείου πρέπει να βγαίνει εκτός νερού ώστε να σκαρφαλώνουν πάνω σε αυτό, πράγμα που τους αρέσει πολύ. Επακόλουθο αυτού πρέπει να είναι κλειστό το ενυδρείο ώστε να μην δραπετεύσουν. Δεν μπορεί να μπει σε φυτεμένο ενυδρείο αφού είναι καλός ''κουρέας'' ενώ αν θα τοποθετηθούν σε κοινωνικό ενυδρείο πρέπει να τους παρέχονται αρκετές κρυψώνες.  
   Μιας και οι γόνοι χρειάζονται υφάλμυρο νερό για να εκκολαφθούν η αναπαραγωγή τους είναι πάρα πολύ δύσκολη αν όχι και αδύνατη. Όποιος θελήσει να το προσπαθήσει ας διαβάσει εδώ. Αν θέλουμε να τα χαρούμε για αρκετά χρόνια στο ενυδρείο μας δεν πρέπει να τα έχουμε σε 100% γλυκό νερό αφού προτιμούν λίγη αλμύρα. Καλύτερα να υπάρχει λίγο αλάτι στο ενυδρείο τις τάξεως 5-15 ppt (ή χοντρά χοντρά υπολογισμένο ένα κουταλάκι του γλυκού ανά 4 λίτρα). Τα ιχνοστοιχεία που περιέχονται στο θαλασσινό αλάτι είναι ευεργετικά για αυτά τα πλάσματα. Κατά συνέπεια, φυσικό ή συνθετικό θαλασσινό αλάτι θα πρέπει να χρησιμοποιείται στο ενυδρείο, σε αντίθεση με απλό αλάτι. Καθώς μεγαλώνει το καβούρι θα αλλάξει το καβούκι του και η χρήση του αλατιού θα βοηθήσει στην ανάπτυξή του. Κατά την αλλαγή αφού είναι ευάλωτο θα κρυφτεί για λίγες μέρες. Το παλιό καβούκι το βγάζουμε από το ενυδρείο.
   Τα Red Clawed Crabs ζουν σε μεγάλες αποικίες, τα αρσενικά είναι εδαφικά και τσακώνονται μεταξύ τους μερικές φορές μέχρι θανάτου. Καλό θα ήταν να μην έχουμε πολλά αρσενικά σε μικρά ενυδρεία.  
    
    
    
   Το προφίλ δημιουργήθηκε απο το μέλος panstelios22
  • By Ομάδα Δημιουργίας του ΑΖ
   Επιστημονικό Όνομα: Melanoides tuberculata (Muller, 1774) Κοινή Ονομασία: Malaysian Trumpet Snail Ελληνικό Όνομα: Κωνικό σαλιγκάρι
    
   Οικογένεια: Thiaridae
   Μέγεθος: 2-3 εκατοστά
    
   Βιότοπος: Προέλευση από την Νοτιοανατολική Ασία, Μαλαισία
    
    
   Συντήρηση στο ενυδρείο PH: 6-8.5 (Ιδανικά πάνω από 7)
   KH: 4-15°dKH
   GH: 5-20°dGH
   Θερμοκρασία: 18-30°C
    
   Κοινωνική συμπεριφορά: Ειρηνικό και ακίνδυνο για όλους τους οργανισμούς του ενυδρείου.
    
   Διαχωρισμός φύλλου: Ερμαφρόδιτα. Κατά καιρούς το ίδιο σαλιγκάρι μπορεί να παρουσιάσει τα χαρακτηριστικά είτε αρσενικού είτε θηλυκού. Στα θηλυκά το γονικό όργανο έχει πρασινωπό χρώμα, ενώ στα αρσενικά κοκκινωπό.
    
   Διακόσμηση ενυδρείου: Προτιμούν ψιλόκοκκο χαλίκι ή άμμο.
    
   Ζώνη Κολύμβησης: Βρίσκονται κυρίως στον βυθό του ενυδρείου, αλλά δεν αποκλείεται να τα δούμε πάνω στα διακοσμητικά και τα τζάμια. Όταν υπάρχει φως συνήθως είναι θαμμένα στον βυθό και εμφανίζονται το βράδυ για να φάνε.
    
   Τροφή: Παμφάγο! Τρώει μικροάλγη, τροφές ψαριών, νεκρά ψάρια. Δεν θα πειράξει τα φυτά κυρίως στην περίπτωση που βρίσκει άλλου είδους τροφή.
    
   Μέγιστη ηλικία: 1-2 χρόνια.
    
   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορεί να συγκατοικήσει με όλους τους οργανισμούς αρκεί να μην είναι θηρευτές του. Τα ψάρια loaches, puffers και τα σαλιγκάρια Αnentome helena είναι φυσικοί θηρευτές αυτού του σαλιγκαριού.
    
   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Υπό καλές συνθήκες, το θηλυκό θα παράγει γονιμοποιημένα αυγά που μεταφέρονται στον γονικό σάκο όπου παραμένουν εκεί έως ότου εκκολαφθούν (παρθενογένεση). Η αναπαραγωγική του δραστηριότητα μπορεί να ξεκινήσει από τη στιγμή που έχουν μέγεθος περίπου 1 εκατοστό και κάθε φορά που γεννάνε μπορούν να έχουν μέχρι και περίπου 70 απογόνους.
    
   Γενικές πληροφορίες: Το συγκεκριμένο σαλιγκάρι έρχεται συνήθως στα ενυδρεία μέσω φυτών ή άλλων στοιχείων ενός ενυδρείου που είναι ήδη υπό χρήση (μεταφορά βυθού, ξύλα, πέτρες, μπόλι). Ως οργανισμός είναι πλήρως άκακος και μάλιστα πολλές φορές μπορεί να φανεί και χρήσιμος. Τα πλεονεκτήματα και οι εργασίες που κάνει σε ένα ενυδρείο είναι:
    
   1) Ανακυκλώνει και αερίζει τον βυθό με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει την δημιουργία αναερόβιων περιοχών που είναι επικίνδυνες για τα ψάρια.
    
   2) Τρώει τροφές και σάπιες ρίζες εντός του βυθού όπου μπορούν κατά την αποσύνθεσή τους να ρυπάνουν το νερό.
    
   3) Προειδοποιούν με την συμπεριφορά τους για την ποιότητα του νερού. Αν τα δούμε εκτός νερού μπορεί να σημαίνει πως το νερό μας είναι κακής ποιότητας ή χαμηλής οξυγόνωσης.
    
   Λόγο της δυνατότητας παρθενογένεσης που έχουν, μπορούν πολύ εύκολα να αναπτυχθούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς και να κατακλείσουν το ενυδρείο, αν φυσικά βρούνε τις ιδανικές συνθήκες. Ιδανικές συνθήκες για αυτά σημαίνει αλκαλικό νερό, αρκετή τροφή και η μη ύπαρξη θηρευτών τους.
    
   Αξίζει να σημειωθεί πως εφόσον βρεθεί έστω κι ένα σαλιγκάρι στο ενυδρείο μας, το πιο πιθανό είναι να μη μπορέσουμε να τα ξεφορτωθούμε ποτέ, εκτός κι αν ξηλώσουμε όλο το ενυδρείο συμπεριλαμβανομένου και του βυθού, όπου είναι η κύρια περιοχή κίνησής του. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι απλά να περιορίσουμε τον πληθυσμό τους. Για να περιορίσουμε τον πληθυσμό τους αρκεί να προσέχουμε να μην υπάρχουν πολλά περισσεύματα τροφής. Επίσης η συγκατοίκηση με τα σαλιγκαροφάγα σαλιγκάρια Αnentome helena, μπορεί να ελέγξει τον πληθυσμό τους. Σε ενυδρεία με χαμηλές σκληρότητες μπορούν επίσης να αναπαραχθούν, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι πως πρόκειται για σαλιγκάρια ιδιαίτερα ανθεκτικά στον χαλκό, όπου είναι και βασικό συστατικό των ειδικών υγρών για την εξολόθρευση των σαλιγκαριών, οπότε μη το δοκιμάσετε.  
   Γενικώς η σκληρότητες του νερού πρέπει να κυμαίνονται σε σχετικά υψηλά επίπεδα (pH άνω του 7), ειδάλλως δημιουργούνται τρύπες στα κελύφη της. Εδώ πρέπει να προσέξουμε πως η ύπαρξη πολλών τέτοιων σαλιγκαριών σε ένα ενυδρείο, είναι ικανό να ρίξει αισθητά τις τιμές των σκληροτήτων του νερού, μέχρι και να μηδενίσουν την ανθρακική σκληρότητα (kH).
    
   Το προφίλ δημιουργήθηκε απο το μέλος stormtrooper.
    
  • By Ομάδα Δημιουργίας του ΑΖ
   Επιστημονικό Όνομα: Acroloxus lacustris (Linnæus, 1758) Κοινή Ονομασία: - Ελληνικό Όνομα: Πεταλίδα γλυκού νερού  
   Οικογένεια: Acroloxidae Μέγεθος: 6-7 χιλιοστά
    
   Βιότοπος: Η προέλευσή του είναι η κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
    
    
   Συντήρηση στο ενυδρείο PH: 6-8.5 (Ιδανικά πάνω από 7)
   KH: 4-15°kH
   GH: 5-20°dGH
   Θερμοκρασία: 10-25°C
    
   Κοινωνική συμπεριφορά: Ειρηνικό και ακίνδυνο για όλους τους οργανισμούς του ενυδρείου.
     Διαχωρισμός φύλλου: -  
   Διακόσμηση ενυδρείου: Τα συναντάμε συνήθως σε φυτεμένα ενυδρεία.
    
   Ζώνη Κολύμβησης: Πάνω στα φυτά, τα διακοσμητικά και τα τζάμια του ενυδρείου.
    
   Τροφή: Ως επί τω πλείστον τρώει μικροάλγη. Δεν θα πειράξει τα φυτά.
    
   Μέγιστη ηλικία: -
    
   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορεί να συγκατοικήσει με όλους τους οργανισμούς αρκεί να μην είναι θηρευτές του. Τα ψάρια loaches και puffers μπορούν να το φάνε.
    
   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: -
    
   Γενικές πληροφορίες:Μεταφέρεται συνήθως συνήθως στα ενυδρεία μας από φυτά, υπόστρωμα και μπόλι. Είναι πλήρως ακίνδυνο είδος και δεν υπάρχει κανένας λόγος εξόντωσής του. Δεν έχει παρουσιαστεί μεγάλη αναπαραγωγή στα ενυδρεία πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσουν αντιαισθητικό αποτέλεσμα όπως άλλα είδη ασπόνδυλων. Η ύπαρξη του σε ένα ενυδρείο σημαίνει καλή ποιότητα νερού με χαμηλά νιτρικά (ΝΟ3).
    
   Το προφίλ δημιουργήθηκε απο το μέλος stormtrooper.
    
  • By Aquazone Project Team
   Επιστημονικό Όνομα: Trigonostigma heteromorpha (Duncker, 1904)
   Κοινές Ονομασίες: Harlequin Rasbora, Red Rasbora, Rasbora Heteromorpha.
   Ελληνικό Όνομα: Αρλεκίνος
   Γενική Κατηγορία: Cyprinid, Rasbora, Κυπρινίδα
   Τάξη: Cypriniformes
   Οικογένεια: Cyprinidae

   Μέγεθος: 5 εκατοστά

   Βιότοπος: Ζει σε μικρά ποτάμια με μαλακό και όξινο νερό που σκεπάζονται από πυκνή βλάστηση. Νοτιοανατολική Ασία (Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Σουμάτρα, Ταϊλάνδη).

   Συντήρηση στο ενυδρείο
   PH: 5,5-7 (Ιδανικά: 6-6,5)
   KH: -
   GH: 2-12°dGΗ (Ιδανικά: 4-6°dGH)
   Θερμοκρασία: 22-28°C (Ιδανικά: 24-26°C)
   Λίτρα: 60 λίτρα σε species tank, 120 λίτρα σε κοινωνικό και ελάχιστο μήκος ενυδρείου 80 εκατοστά.

   Κοινωνική συμπεριφορά: Ειρηνικό είδος που ζει σε συμπαγή ομάδα μίνιμουμ 8-10 ατόμων που δεν διασπάται εύκολα, κινείται όταν θέλει και χρειάζεται με μεγάλη ταχύτητα.
   Καλό θα είναι να υπάρχει αναλογία ένα αρσενικό προς δύο θηλυκά για να μην υπάρχουν μάχες μεταξύ των αρσενικών.

   Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά έχουν λίγο πιο έντονα χρώματα και είναι εμφανώς λεπτότερα από τα θηλυκά.

   Διακόσμηση ενυδρείου: Φυτεμένο ενυδρείο με προτίμηση στα πλατύφυλλα φυτά, μέτριο φωτισμό και ανοικτές περιοχές για κολύμπι και μέτρια ως δυνατή ροή νερού.

   Ζώνη Κολύμβησης: μεσαία και μεσαία-ψηλή.

   Διατροφή: Είναι παμφάγο και δέχεται όλες τις τροφές μικρού μεγέθους, με προτίμηση στις πρωτεϊνούχες. Τρέφεται από τη στήλη και την επιφάνεια του νερού αποφεύγοντας το βυθό. Θα δεχτεί εκτός από τις αποξηραμένες, κατεψυγμένες (bloodwοrm, artemia, daphnia κλπ) και ζωντανές (grindal, artemia, daphnia κλπ, ακόμα και κουνούπια).

   Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 5-8 χρόνια

   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Ήρεμα είδη μικρού μεγέθους που ζουν σε ίδιες συνθήκες διακόσμησης ενυδρείου και παραμέτρων νερού, όμως να κολυμπούν σε άλλες ζώνες του ενυδρείου.
   Όχι μεγάλες κιχλίδες όπως αγγελόψαρα.

   Υποείδη και υβρίδια: -

   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο:Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εάν αυτά τα ψάρια είναι δύσκολο να αναπαραχθούν ή όχι. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να βρεθεί ένα ταιριαστό ζευγάρι αναπαραγωγής.
   Φαίνεται ότι αυτά τα ψάρια φθάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα αργότερα από άλλα είδη ψαριών ίδιου μεγέθους. Τα θηλυκά ενός έτους και τα αρσενικά δύο ετών.
   Οι όποιες αποτυχίες στην αναπαραγωγική τους διαδικασία, οφείλονται συνήθως σε γερασμένα θηλυκά άτομα ή σε πολύ νεαρά, τα οποία προσπαθούν να βάλουν για αναπαραγωγή.
   Για την αναπαραγωγή του στην αιχμαλωσία, απαιτούνται ιδιαίτερες συνθήκες, όπως χαμηλό φως, νερό σκληρότητας 2°dGH, PH 5,5-6 και θερμοκρασία 27-28°C και η στάθμη του νερού να μην υπερβαίνει τα 20-25 εκατοστά. Ακόμα κι αν τα ψάρια προχωρήσουν σε ωοτοκία σε όχι μαλακό και όξινο νερό, τα αυγά δεν θα εκκολαφθούν.
   Η φυσική κατάσταση των γονέων πρέπει να προετοιμαστεί καλά με καλή διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες.
   Μετακινήστε το ζευγάρι σε ένα κενό (μόνο τζάμια) ενυδρείο αναπαραγωγής 60 λίτρων με ένα αερόφιλτρο και τοποθετημένο με το γλαστράκι του ένα φυτό με μεγάλα φύλλα πχ Echinodorus, Cryptocoryne, Aponogeton. Μην ταΐσετε καθόλου τα ψάρια εκεί.
   Υπάρχουν περιπτώσεις πετυχημένης και σε πυκνοφυτεμένα κοινωνικά ενυδρεία με χαμηλή ιχθυοφόρτωση, αλλά προτιμήστε να βάλετε το ζευγάρι μόνο του, σε ένα καλά καθαρισμένο ενυδρείο αναπαραγωγής.
   Καθώς το θηλυκό εναποθέτει τα αυγά της κάτω απο το φύλλο, το αρσενικό με μια τρεμουλιαστή κίνηση, αφήνει το σπέρμα που θα γονιμοποιήσει 6 έως 12 αυγά τη φορά.
   Τα ψάρια το επαναλαμβάνουν για μία περίοδο 2 ωρών ή και περισσότερων, κατά τη διάρκεια των οποίων ένα μεγάλο και υγιές θηλυκό μπορεί να εναποθέσει από 80 έως 300 αυγά.
   Οι γονείς πρέπει να επιστρέψουν στο κοινωνικό ενυδρείο μετά τη ωοτοκία γιατί συνηθίζουν να τρώνε τα αυγά.
   Τα αυγά του, εκκολάπτονται σε 18-24 ώρες σε χαμηλό φως έως σκοτάδι και θερμοκρασία 28°C και χωρίς την χρήση αντιβακτηριακών ουσιών.
   Αμέσως μετά την εκκόλαψη, τα νεογέννητα είναι διαφανή, περίπου 3-4 χιλιοστά και παραμένουν συνδεδεμένα με το φύλλο επάνω στο οποίο γεννήθηκαν ώσπου να καταναλωθεί ως τροφή ο σάκος λεκίθου. Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία μην ταΐζετε καθόλου. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τα ψάρια αρχίζουν να κολυμπούν, και σε αυτή τη φάση απαιτούνται πολύ μικρά μεγέθη τροφίμων όπως infusoria. Αργότερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί nauplii artemia επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι έτοιμες ειδικές τροφές του εμπορίου για γόνο.
   Η κρίσιμη περίοδος είναι η πρώτη εβδομάδα, μετά δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.
   Σημαντικό είναι να κρατηθεί ψηλά η ποιότητα του νερού, οι μικρές και συχνές νερού κάνουν τα ψάρια να αναπτυχθούν σωστά.
   Τα νεογέννητα χρειάζονται περίπου 8 έως 10 εβδομάδες για να πάρουν τον πλήρες χρωματισμό ενός ενήλικου.

   Γενικές πληροφορίες:
   - Ανήκουν στην οικογένεια Cyprinidae και δεν είναι κάποιο είδος tetra όπως νομίζουν πολλοί από το μέγεθος και συμπεριφορά τους.
   - Ο Αρλεκίνος στη φύση κατοικεί σε μικρά ποτάμια που σε κάποια σημεία σκιάζονται με βλάστηση και περιέχουν μαλακό και όξινο νερό που "φιλτράρεται" καθώς περνάει μέσα από τροπικά βαλτώδη δάση τύρφης, νερό που χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία και υψηλές συγκεντρώσεις χουμικών οξέων.
   Αν θέλετε να έχετε ποικιλία φυτών στο ενυδρείο, (και όχι αποκλειστικά, φυτά που υπάρχουν στη πατρίδα του Harlequin Rasbora), φυτά που προτιμούν τον μέτριο φωτισμό είναι καλύτερες επιλογές όπως τα περισσότερα είδη από Echinodorus, Cryptocoryne, Aponogeton, Anubias, Microsorum Pteropus, και συμπληρωματικά, ωραία και "εύκολα" φυτά όπως Ceratophyllum Demersum, Hygrophila Polysperma, Java moss, Hydrocotyle Leucocephala.
   Ένα καλά φυτεμένο ενυδρείο δίνει τις απαραίτητες κρυψώνες για τη νύχτα αλλά και το χώρο που θα αφήσουν τα αυγά τους κατά την αναπαραγωγή, καθώς χρησιμοποιούν το κάτω μέρος των μεγάλων φύλλων για να "κολλήσουν" τα αυγά τους.
   Θα πρέπει επίσης να φιλτράρουμε το νερό με τύρφη για να μαλακώνει και να παίρνει και το φυσικό χρώμα του νερού που ζει ο Αρλεκίνος.
   - Τα δύο παρόμοια είδη, δηλαδή espei Trigonostigma και hengeli Trigonostigma, είναι λεπτότερα στο σώμα από το Τ. Ηeteromorpha και το μαύρο σημάδι τους, έχει μια μορφή που μοιάζει με "αρνίσιο παϊδάκι", ενώ το espei έχει σαφώς πιο κόκκινο σώμα ενώ το hengeli είναι σαφώς διαφανές με το πορτοκαλί χρώμα να περιορίζεται σε μια λεπτή λωρίδα πάνω στο μαύρο "παϊδάκι".        

   Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τον χρήστη Raven
  • By Aquazone Project Team
   Επιστημονικό Όνομα: Pterygoplichthys pardalis (Castlenau, 1855)
   Κοινές Ονομασίες: Common Pleco, L021, L023
   Ελληνικό Όνομα: Κοινός Πλεκόστομος, Πλέκο
   Γενική κατηγορία: Armored Catfish, Γατόψαρο
   Τάξη: Siluriformes
   Οικογένεια: Loricariidae

   Μέγεθος: 30 - 40 εκατοστά

   Βιότοπος: Σε όλη τη "λεκάνη" του Αμαζονίου (Amazon Basin), Βραζιλία, Κολομβία, Βολιβία, Περού.

   Συντήρηση στο ενυδρείο
   PH: 6-7,5 (Ιδανικά: 6,8-7)
   KH: -
   GH: 1-20°dGH (Ιδανικά: 5-10°dGH)
   Θερμοκρασία: 21-29°C (Ιδανικά: 25-26°C)
   Λίτρα: 300 λίτρα το λιγότερο.

   Κοινωνική συμπεριφορά: Ειρηνικός και φιλήσυχος, αναλογικά με το μέγεθός του. Μπορεί να παρουσιάσει επιθετική στάση απέναντι σε άλλα βυθόψαρα αλλά και στου ίδιου είδους του, αλλά όχι με σοβαρές συνέπειες για τα άλλα ψάρια.

   Διαχωρισμός φύλου: Δεν υπάρχει σεξουαλικός διμορφισμός.

   Διακόσμηση ενυδρείου: Ο φυσικός βιότοπός του (Αμαζόνιος) συμπεριλαμβάνει στο μεγαλύτερο μέρος του, άμμο στον βυθό. Παρ'όλα αυτά θα μπορούσε να ζήσει άνετα και σε ψιλόκοκκο χαλίκι. Απαραίτητη η δημιουργία κρυψώνων από πέτρες ή ξύλα. Τα φυτά δεν θα το επηρεάσουν αρνητικά, αλλά η τάση που έχει να σκάβει τον βυθό, κάνει δύσκολη τη συνύπαρξή του με αυτά. Σε ενυδρείο με καλές κρυψώνες και σκιερά μέρη πολύ πιθανόν να μη δημιουργηθεί κανένα τέτοιο πρόβλημα. Ειδάλλως προσπαθεί να δημιουργήσει μόνος του την σπηλιά του στην άμμο ή στο χαλίκι. Το ενυδρείο του χρειάζεται καλή φίλτρανση και σε ποσότητα υλικών και σε δύναμη ροής νερού.

   Ζώνη Κολύμβησης: Στον βυθό του ενυδρείου.

   Τροφή: Παμφάγο ψάρι. Τρέφεται κανονικά με ταμπλέτες βυθού, με άλγη και φρέσκα λαχανικά, αγγούρι, ζεματισμένα μπρόκολο, κολοκύθι, σπανάκι κλπ, και ζωντανές τροφές, σκουλήκι, αρτέμια, δάφνιες κλπ. Σε νεαρή ηλικία θα εκτιμήσει πολύ την άλγη του ενυδρείου, ενώ μεγαλώνοντας θα αρχίσει να την αμελεί. Η καφέ άλγη είναι από τις αγαπημένες του λιχουδιές.

   Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 15 έως 20 χρόνια.

   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μεγαλόσωμες Αμερικάνικες κιχλίδες όχι όμως και δίσκους που μπορεί να βεντουζάρει πάνω τους. Μπορεί να συνυπάρξει και με τα Piranya, εφόσον ο Πλέκο είναι μεγάλος σε μέγεθος και έχει εισαχθεί στο ενυδρείο πριν από αυτά.

   Υποείδη και υβρίδια: Υπάρχει στη φύση σε αλφική (Albino Common Pleco) και σε xanthic μορφή.

   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Πάρα πολύ δύσκολη έως και αδύνατη, όχι μόνο λόγω των πολλών λίτρων που απαιτούνται (πάνω από 3000, μιας και τ'αρσενικά είναι πολύ προστατευτικά με τον χώρο τους), αλλά και επειδή στην φύση τα common pleco αναπαράγονται σε σπηλιές που σκάβουν στην άμμο κοντά στις όχθες των ποταμών, σε συνθήκες που είναι πολύ δύσκολο ν' αναπαραστήσουμε στον ενυδρείο.
   Τα common pleco που αναπαράγονται για εμπορικούς σκοπούς αναπαράγονται κυρίως σε λίμνες.

   Γενικές πληροφορίες:
   Ένα αρκετά όμορφο και παρεξηγημένο ψάρι λόγο της ονομασίας του (Common Pleco) και της μεγάλης ανθεκτικότητάς του. Το μεγάλο εύρος παραμέτρων νερού το κάνει να μπορεί να ζήσει στα περισσότερα ενυδρεία, αλλά παρ'όλα αυτά θα πρέπει να προσεχθεί ώστε οι παράμετροι να μην είναι στα όρια του ψαριού. Λόγο του μεγέθους του και τις ιδιότητάς του να "καθαρίζει" τα υπολείμματα τροφής, αφήνει αρκετές ακαθαρσίες γι'αυτό σε όποιο ενυδρείο κι αν φιλοξενείται, θα πρέπει να παρέχετε καλό μηχανικό και βιολογικό φιλτράρισμα.
   Πρόκειται για το πιο κοινό είδος πλεκόστομου γατόψαρου που πωλείται στα ενυδρειακά καταστήματα και σε σχετικά χαμηλό κόστος (ανάλογα το μέγεθός τους). Παρ'όλα αυτά πρόκειται για έναν ζωντανό οργανισμό με συγκεκριμένες απαιτήσεις που δεν θα πρέπει να παραμελούνται, κυρίως όσον αφορά το μέγεθος του ενυδρείου, λόγο του μεγάλου του τελικού μεγέθους.
   Αρκετοί το μπερδεύουν με το Hypostomus plecostomus. Οι βασική τους διαφορά είναι πως το ραχιαίο πτερύγιο έχει 11 με 13 κοκαλάκια σε αντίθεση με το Hypostomus plecostomus που έχει 5 με 8.
    
       Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από τον χρήστη delta66
  • By Aquazone Project Team
   Επιστημονικό Όνομα: Corydoras aeneus (Gill, 1858)
   Κοινές Ονομασίες: Bronze Cory
   Ελληνικό Όνομα: Καφέ γατόψαρο, Μπρονζέ γατόψαρο
   Γενική Κατηγορία: Armored Catfish, Γατόψαρο
   Τάξη: Siluriformes
   Οικογένεια: Callichthyidae

   Μέγεθος: 5,5 - 7,5 εκατοστά.

   Βιότοπος: Σε ρηχά νερά πολλών ποταμών και λιμνών της Νοτίου Αμερικής όπως αυτά της Βραζιλίας, του Περού, του Τρινιντάντ, της Κολομβίας, του Εκουαδόρ και της Βενεζουέλας.

   Συντήρηση στο ενυδρείο
   PH: 6-7 (Ιδανικά: 6,5)
   KH: -
   GH: 3-15°dGH (Ιδανικά: κάτω από 9°dGH)
   Θερμοκρασία: 24-28°C (Ιδανικά: 26°C)
   Λίτρα: 80 λίτρα το ελάχιστο για κοπάδι 10 ατόμων κι εφόσον πρόκειται για το μοναδικό είδος βυθόψαρου.

   Κοινωνική συμπεριφορά: Ειρηνικό και φιλήσυχο ψάρι. Δεν παρουσιάζει καμία απολύτως επιθετική συμπεριφορά στα υπόλοιπα ψάρια του ενυδρείου ούτε και στα ψάρια του είδους του. Επίσης δεν ανήκει στα ψάρια που καταλαμβάνουν συγκεκριμένες περιοχές μέσα στο ενυδρείο ως φωλιά.

   Διαχωρισμός φύλου: Ο διαχωρισμός του φύλου σε αυτά τα ψάρια μπορεί να γίνει μετά το όγδοο μήνα της ηλικίας τους όπου τα θηλυκά είναι συνήθως πιο μεγάλα ενώ η κοιλιά τους είναι πιο φουσκωμένη με αποτέλεσμα το κεφάλι να μην ακουμπάει στον βυθό του ενυδρείου.

   Διακόσμηση ενυδρείου: Στη φύση τα Corydoras ζούνε σε αμμώδεις περιοχές και αυτό γιατί ο τρόπος διατροφής τους απαιτεί να σκάβουν την άμμο, γεμίζοντας το στόμα τους με αυτήν και στη συνέχεια να την πετάνε από τα βράγχια τους κρατώντας τα απαραίτητα συστατικά της διατροφής τους. Αυτό κάνει απαραίτητη τη χρήση άμμου στο ενυδρείο, καθώς το χαλίκι μπορεί να τραυματίσει τα μουστάκια ή τα βράγχια τους. Ο φωτισμός πρέπει να είναι μέτριος ενώ είναι απαραίτητες οι κρυψώνες και τα σκοτεινά σημεία ώστε να μπορούν να κρύβονται όποτε θέλουν να ηρεμούν. Ξύλα, φυτά και πέτρες μπορούν βοηθήσουν σε αυτό, ενώ ειδικά ένα περιβάλλον με εύκολα φυτά θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα. Μπορούν να αντέξουν από χαμηλή έως και υψηλή ροή φίλτρου, ενώ θέλουν σχετικά καλή οξυγόνωση. Λόγο του ότι στη φύση συνηθίζουν να ζουν σε χαμηλές στάθμες νερού, καλό είναι το ενυδρείο να μην ξεπερνάει τους 50 με 60 πόντους ύψους καθαρού νερού καθότι συνηθίζουν να κάνουν "βουτιές" προς την επιφάνεια του νερού για να οξυγονωθούν.

   Ζώνη Κολύμβησης: Βυθός του ενυδρείου.

   Τροφή: Από τα πιο εύκολα είδη ψαριών στη διατροφή τους. Μπορούν να φάνε σχεδόν όλες τις τροφές του εμπορίου σε ξηρή, κατεψυγμένη ή και ζωντανή μορφή, από ζωικές τροφές μέχρι και ταμπλέτες άλγης. Προϋπόθεση είναι, φυσικά, αυτές οι τροφές να φτάνουν στον πυθμένα του ενυδρείου όπου και κινούνται αυτά τα ψάρια.

   Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Κατά μέσω όρο 9 με 10 χρόνια.

   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Σε ένα ενυδρείο με το ελάχιστο των απαιτήσεων σε λίτρα (80 λίτρα) θα πρέπει να είναι το μοναδικό ψάρι βυθού ενώ στα υπόλοιπα στρώματα του ενυδρείου μπορούν να υπάρξουν όλα τα είδη κοινωνικών ψαριών του βιότοπού τους ή ψάρια ίδιων συνθηκών νερού. Σε μεγαλύτερα ενυδρεία καλό να είναι να κρατούνται σε ομάδα κοντά στα 20 άτομα ή και περισσότερα, ενώ μπορούν να συνυπάρξουν και με άλλα ειρηνικά ψάρια βυθού, ασχέτως μεγέθους. Λόγο του ότι δεν είναι ψάρια που κυριαρχούν σε συγκεκριμένες περιοχές του βυθού του ενυδρείου και κινούνται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη αυτού, υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί πρόβλημα με άλλα ψάρια βυθού που καταλαμβάνουν συγκεκριμένες περιοχές. Καλό λοιπόν είναι οι συγκάτοικοι των Corydoras, στον βυθό του ενυδρείου που καταλαμβάνουν συγκεκριμένες περιοχές, να μην είναι αρκετά μεγαλύτερα ψάρια από αυτά, ώστε να μην μπορούν να τα πληγώσουν ή να τα σκοτώσουν.

   Υποείδη και υβρίδια: Στο εμπόριο κυκλοφορούν αυτά τα ψάρια και σε αλφική μορφή, ενώ από επιλεκτικές αναπαραγωγές υπάρχουν και τα long fin Bronze Cories τα οποία έχουν μακρύ ουριαίο και ραχιαίο πτερύγιο.

   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Σχετικά εύκολη εφόσον το νερό του ενυδρείου είναι μαλακό. Στην φύση αναπαράγονται την περίοδο των βροχών, όπου υπάρχει σχετική πτώση της θερμοκρασίας και πολύ τροφή για τους γονείς αλλά και τα νεοεκκολαφθέντα Cories. Στο ενυδρείο, εφόσον η θερμοκρασία είναι στους 26-27°C, ταΐζουμε με πρωτεϊνικές τροφές όπως Bloodworms, Daphnia, ενήλικη Artemia, Tubifex ή τροφή εμπορίου σε μορφή κόκκων, σε αφθονία και ποικιλία. Ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνονται καθημερινές αλλαγές νερού (30-40%), ίδιων συνθηκών με αυτό του ενυδρείου, με ταυτόχρονη πτώση της θερμοκρασίας 3-5 μονάδων Κελσίου. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει και σχετικά υψηλή ροή νερού η οποία επιτυγχάνεται είτε με δυνατό φίλτρο είτε με ξεχωριστό κυκλοφορητή μέσα στο ενυδρείο. Αυτή η διαδικασία προσομοιώνει την περίοδο βροχών στη φύση και ξυπνάει το ένστικτο αναπαραγωγής των αρσενικών τα οποία αρχίζουν και κινούνται με ταχύτητα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του ενυδρείου, ενώ ταυτόχρονα "φλερτάρουν" με τα θηλυκά. Εφόσον και τα θηλυκά Corydoras είναι έτοιμα για αναπαραγωγή τότε μπαίνει σε διαδικασία ο ιδιαίτερος τρόπος γονιμοποίησης των αυγών.
   Τα αρσενικά πάνε και κάθονται μπροστά από το κεφάλι των θηλυκών, τοποθετώντας τον γενετικό τους πόρο κοντά στο στόμα των θηλυκών. Αυτή η θέση είναι γνωστή ως στάση "Τ" λόγο του σχήματος που δημιουργούν. Τα θηλυκά εν συνεχεία αποθηκεύουν το σπέρμα των αρσενικών στο στόμα τους, το οποίο περνάει από το πεπτικό σύστημα και με αυτή την πολύ ιδιαίτερη διαδικασία γονιμοποιεί τα αυγά τα οποία βρίσκονται ακόμα μέσα στο θηλυκό. Στη συνέχεια το θηλυκό αρχίζει και βγάζει τα αυγά τα οποία τα συγκρατεί με τα πρωκτικά πτερύγιά του δημιουργώντας ένα θύλακα προστασίας μέχρι να βρει το κατάλληλο μέρος όπου θα τα αποθέσει. Για την απόθεση των αυγών δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικά ψάρια, καθότι μπορούν να τα αφήσουν σε οποιαδήποτε σχετικά λεία επιφάνεια του ενυδρείου (τζάμια, σωλήνες φίλτρανσης, φύλλα φυτών, πέτρες κλπ). Αυτή η διαδικασία μπορεί να επιφέρει μέχρι και 200 αυγά από ένα θηλυκό Corydoras.
   Κάπου εδώ πρέπει να σημειωθεί πως τα αυγά των Corydoaras μπορούν να αποδειχτούν ως ιδιαίτερη λιχουδιά για τα υπόλοιπα ψάρια του ενυδρείου (ακόμα και για τα πιθανά σαλιγκάρια που υπάρχουν) και σπανιότερα για τα ίδια τα Corydoras. Γι' αυτό καλό είναι η διαδικασία αναπαραγωγής τους, αν θέλουμε να είναι επιτυχημένη, να γίνεται σε ενυδρείο μόνο με με Corydoras και καλό θα ήταν μετά από την συγκόλληση των αυγών να απομακρυνθούν τα ενήλικα Cories ή τα αυγά.
   Μετά από 5 περίπου μέρες τα αυγά σκάνε και εμφανίζονται τα μωρά Corydoras με τον λεκιθικό τους σάκο. Ο λεκιθικός σάκος κρατάει περίπου 2-3 μέρες και μετά από αυτό θα πρέπει να αρχίσει η καλή διατροφή των μικρών. Αυτή μπορεί να γίνει είτε με νεοεκκολαφθέντα Αρτέμια, είτε με τροφή εμπορίου σε υγρή μορφή ή μορφή σκόνης. Όπως όλα τα νεοεκκολαφθέντα ψάρια, θέλουν συχνό τάισμα (περίπου ανά μία ώρα) αλλά και πολύ καλές συνθήκες νερού, κάτι το οποίο σημαίνει και συχνές αλλαγές νερού (περίπου το 20-30% ανά 2-3 μέρες).
   Εφόσον τα νεαρά Corydoras αποκτήσουν την σωματοδομή των ενήλικων Cories (σε μικρότερη κλίμακα φυσικά), μπορούν να συζήσουν άνετα με τα υπόλοιπα ψάρια του ίδιου ενυδρείου όπου προέρχονται οι γονείς. Για να φτάσουν σε αυτό το σημείο χρειάζονται περίπου 3 με 4 εβδομάδες.

   Γενικές πληροφορίες: Τα Corydoras Aeneus είναι από τα συνηθέστερα είδη γατόψαρων του εμπορίου. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που πουλιούνται στα ενυδρειακά καταστήματα προέρχονται από αναπαραγωγές στην αιχμαλωσία και αυτό τα έχει κάνει να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά σε μεγάλο εύρος τιμών νερού από θέμα σκληρότητας και pH. Παρ' όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ψάρια που προέρχονται από σχετικά έως πολύ μαλακά και όξινα νερά, οπότε καλό είναι να τα διατηρούμε και στις αντίστοιχες συνθήκες.
   Το μεγάλο εύρος τιμών νερού, το σχετικά χαμηλό τους κόστος, αλλά και η κοινωνική τους συμπεριφορά τα κάνει ιδιαίτερα αγαπητά στους χομπίστες, παλαιούς και νέους.
   Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε στα συγκεκριμένα ψάρια είναι ότι πρώτα απ' όλα είναι κοπαδόψαρα, οπότε μία ομάδα των 10 ατόμων είναι απαραίτητη για να νιώθουν ασφάλεια. Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί πως λόγο της ύπαρξης άμμου και της κίνησής τους σε αυτή, θα πρέπει το ενυδρείο να είναι καλά στρωμένο καθότι σε αντίθετη περίπτωση είναι ιδιαίτερα ευπαθή σε ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν όλο το ενυδρείο.
   Κάτι ακόμα που πρέπει να έχουν οι χομπίστες στο μυαλό τους είναι πως τα Corydoras, γενικώς, κοπαδιάζουν μόνο με της ίδιας ράτσας Cories. Έχει παρατηρηθεί επίσης πως ακόμα και της ίδιας ράτσας Cories αλλά αλφικής μορφής, τυγχάνουν διαφορετικής συμπεριφοράς από το υπόλοιπο κοπάδι.
   Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί πως, όπως σε όλα τα Corydoras, στο ραχιαίο αλλά και στα θωρακικά πτερύγιά τους, το κορυφαίο κοκαλάκι περιέχει δόση δηλητηρίου (όχι ιδιαίτερα ισχυρού) για την προστασία τους από τους εχθρούς τους. Γι' αυτό καλό είναι να είμαστε σχετικά προσεχτικοί όταν και αν χρειαστεί να τα πιάσουμε με τα χέρια μας.
    
    
   Αλφική μορφή των Corydoras Aeneus:

    

    

       Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τους χρήστες Χρήστος και viciouscircle
  • By Aquazone Project Team
   Επιστημονικό Όνομα: Hypancistrus zebra (Isbrucker & Nijssen, 1991)
   Κοινές Ονομασίες: Zebra Pleco, L046, L098
   Ελληνικό Όνομα:
   Γενική Κατηγορία: Armored Catfish, Γατόψαρο
   Τάξη: Siluriformes
   Οικογένεια: Loricariidae

   Μέγεθος: 8 - 10 εκατοστά (SL)

   Βιότοπος: Ποταμός Rio Xingu, Περιοχή Altamaira, Βραζιλία. Ορμητικά νερά με άμμο και πολλές στρογγυλεμένες πέτρες.

   Συντήρηση στο ενυδρείο
   PH: 6-7,5 (Ιδανικά: 6,5-7)
   KH: -
   GH: 4-10°dGH (Ιδανικά: 7°dGH)
   Θερμοκρασία: 25-30°C (Ιδανικά: 28°C)
   Λίτρα: 70 λίτρα το ελάχιστο για 3 άτομα (1 αρσενικό με 2 θηλυκά).

   Κοινωνική συμπεριφορά: Φιλήσυχο ψάρι με ελάχιστη κινητικότητα. Κυρίως κρατείται από χομπίστες σε species ενυδρεία. Είναι όμως και κτητικό ψάρι όσον αφορά την περιοχή του και έχει παρατηρηθεί επιθετική τάση μεταξύ αρσενικών L046 αλλά και από L046 σε αντίστοιχου μεγέθους γατόψαρα που θα εισβάλλουν στην φωλιά του!

   Διαχωρισμός φύλου: Δεν είναι εύκολος ο σεξουαλικός διμορφισμός των συγκεκριμένων ψαριών, αλλά όχι και αδύνατος. Είναι πολύ πιο εύκολο να παρατηρηθεί η διαφορά των φύλλων όταν υπάρχει αρσενικό και θηλυκό μαζί, ώστε να φανούν οι διαφορές και αυτό πάντα σε ώριμη ηλικία του ψαριού. Τα αρσενικά συνήθως έχουν πιο πλατύ κεφάλι σε σχέση με τα θηλυκά, ενώ τα θηλυκά μπορεί να παρουσιάσουν "βαθούλωμα" στο σημείο των βραγχίων. Ο λόγος είναι πως τα θηλυκά δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη ανάπτυξη των βραγχιαίων αγκαθιών τους (Inoppercular Odontodes) σε αντίθεση με τα αρσενικά. Επίσης τα αρσενικά παρουσιάζουν έντονη ανάπτυξη "αγκαθιών" στα πλευρικά τους πτερύγια.
    


   Βραγχιαία αγκάθια (Inoppercular Odontodes) αρσενικού
    
   Διακόσμηση ενυδρείου: Ψιλόκοκκη ανοιχτόχρωμη (λευκή ή μπεζ) άμμος, στρογγυλεμένες πέτρες και σπηλιές. Ξύλα και φυτά δεν είναι αναγκαία.

   Ζώνη Κολύμβησης: Ψάρι βυθού.

   Τροφή: Κυρίως σαρκοφάγο και πολύ λιγότερο ξυλοφάγο και αλγοφάγο. Μπορεί να ταϊστεί με αποξηραμένες τροφές εμπορίου ή ταμπλέτες, καθώς και με κατεψυγμένα daphnia, blooworms και artemia.

   Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Αναφορά για άνω των 15 χρόνων.

   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Φιλήσυχα και ήρεμα ψάρια, όχι ιδιαίτερα κινητικά. Προτιμάτε να είναι τα μοναδικά ψάρια βυθού, καθότι η ελάχιστη κινητικότητά τους μπορεί να μην τους επιτρέψει να τρέφονται σωστά σε σχέση με τα πιο κινητικά γατόψαρα (πχ Corydoras).

   Υποείδη και υβρίδια -

   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Μέτρια έως δύσκολη. Απαραίτητη η παρουσία σπηλιών. Χρειάζεται αύξηση θερμοκρασίας στους 29-30 βαθμούς με πολύ καλή οξυγόνωση του νερού. Το αρσενικό στριμώχνει το θηλυκό μέσα στην σπηλιά, όπου το θηλυκό αποθέτει τα αυγά (συνήθως 7-15). Στη συνέχεια το αρσενικό "σπρώχνει" το θηλυκό εκτός σπηλιάς και γονιμοποιεί τα αυγά. Την φροντίδα των αυγών μέχρι να εκκολαφθούν την αναλαμβάνει αποκλειστικά το αρσενικό όπου "αερίζει" με τα πτερύγιά του την σπηλιά. Χρειάζονται περίπου 7 μέρες για την εκκόλαψη των αυγών, και άλλες τρεις για την κατανάλωση του λεκιθικού σάκου από τα μωρά. Μετά πρέπει να τραφούν με με πρωτεϊνικές τροφές, όπως ψιλοκομμένα bloodworms, νεοεκκολαφθέντα Αρτέμια, Δάφνια, καθώς επίσης και με σπιρουλίνα (καθαρή ή ενυδρειακής χρήσης). Την πρώτη βδομάδα μπορούν να τραφούν και με Infusoria.

   Γενικές πληροφορίες:
   Για τους περισσότερους χομπίστες, είναι το ομορφότερο πλεκοειδή γατόψαρο. Στην αγορά έχει ιδιαίτερα υψηλό κόστος και αυτό οφείλεται κυρίως σε τρεις παράγοντες:
   1) Έχει απαγορευτεί η ανεξέλεγκτη εξαγωγή του από τη Βραζιλία.
   2) Δεν είναι ιδιαίτερη εύκολη η αναπαραγωγή του στα ενυδρεία.
   3) Όταν επιτυγχάνεται αναπαραγωγή από χομπίστες, το πλήθος των αυγών του είναι μικρό.

   Ως οργανισμός είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός, αλλά δεν συνιστάται σε αρχάριους, λόγο υψηλού κόστους και λόγο ανάγκης καλά στρωμένου ενυδρείου και βυθού.
   Σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζουμε πως το συγκεκριμένο ψάρι σε ενυδρείο με τις κατάλληλες κρυψώνες δεν θα κάνει συχνά αισθητή την παρουσία του, καθότι αρέσκεται να βρίσκεται τον περισσότερο καιρό κρυμμένο και να εμφανίζεται όταν είναι η ώρα του φαγητού.
    

    

    


   Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τους χρήστες Husky_Jim και stormtrooper
×
×
 • Create New...