Jump to content

Μετά από μερικές αλαγές το fish only μου...


Mitrizakis Nikos

Recommended Posts

Μετά από καιρό απουσίας μου από το forum επιστρέφω με αρκετά νέα σε αυτό το post. Μετά την ζημιά που είχα πάθει περίπου 1 μήνα πριν σκέφτηκα να τα παρατήσω και να ασχοληθώ με το hobby μετά από πολύ καιρό ξανά!!! Όμως το σαράκι που λέγεται ενυδρείο με έτρωγε και ήταν αδύνατο να διανοηθώ τη ζωή μου χωρίς αυτό!!! Παραμένοντας λοιπόν βυθισμένος στις σκέψεις μου και μιλώντας με άτομα από το AZ, ξαναβρήκα τα πόδια μου και αποφάσισα την ανακατασκευή του ενυδρείου μου!!!

Βέβαια λογάριαζα χωρίς τον ξενοδόχο (Μάριος)!!! Σε μια επίσκεψη λοιπόν στην Αθήνα και αφού πήγα και είδα το ενυδρειόσπιτο του Μάριου (Discos), ξεκίνησε η αποπλάνησή μου. Ναι, ναι καλά διαβάσατε η αποπλάνηση μου!!! Ο «δράστης» λοιπόν (Μάριος), με πλησίασε και με εκφράσεις του τύπου:

«κάνε ένα reef και θα με θυμηθείς»,

«θα σε βοηθήσω και εγώ»,

«είναι κρίμα να είσαι τόσο προσεκτικός και να μην κάνεις ένα reefακι»,

«δεν θες τίποτα περισσότερο από λίγο φωτισμό παραπάνω»…

Κατάφερε και με έπεισε!!!

Πήρα λοιπόν την απόφαση να φτιάξω και εγώ το δικό μου REEF!!!!!!!!!!!!!!!

Λόγω λοιπόν της προσωρινής διάλυσης του fish only μου, αποφάσισα να προβώ σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να διορθώσω ατέλειες και λάθη που είχα κάνει στο τότε στήσιμο καθώς και να προβώ στις αλλαγές που ήταν απαραίτητες για την τροποποίηση του fish only μου σε reef!!!

Επιγραμματικά έγιναν τα παρακάτω:

1. Κατασκευή refugium

2. Αφαίρεση κανίστρων

3. Αλλαγή υποστρώματος

4. Τοποθέτηση 4 κιλών Live rock

5. Τοποθέτηση Temp controller

6. Κατασκευή πίνακα για τα ηλεκτρολογικά του ενυδρείου

7. Τοποθέτηση (με πατέντα) 3 Τ5 στο καπάκι του ενυδρείου

8. Προσθήκη δύο ανεμιστήρων στο καπάκι

9. Αλλαγή της κυκλοφορίας με επανατοποθέτηση των κυκλοφοριτών και προσθήκη δύο νέων κυκλοφοριτών

10. Κατασκευή ξύλινης επένδυσης για την μεταλλική βάση του ενυδρείου

Προτού όμως ξεκινήσω την παρουσίαση θα ήθελα να ευχαριστήσω ορισμένους ανθρώπους χωρίς του οποίους δεν θα είχα καταφέρει τίποτα από αυτά που έχω τώρα στη διάθεσή μου. Ξεκινάω λοιπόν…

Μάριε (Discos), σε ευχαριστώ για όλα. Για τις ατελείωτες ώρες στο τηλέφωνο, για την φιλοξενία στην Αθήνα, για τις γνώσεις που μου έδωσες και για τη φιλία που με έκανες να νιώσω και ας σε ξέρω τόσο λίγο. Σε ευχαριστώ…

Κ. Νίκο (Ψάλτης Νίκος), ευχαριστώ για τις γνώσεις που μου χαρίσατε, την φιλοξενία στην Αθήνα, την απίστευτη διάθεση για βοήθεια σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Σας ευχαριστώ…

Θανάση (TAN), ευχαριστώ πάνω από όλα για την πολύτιμη βοήθεια σου καθώς και τις ώρες που έχεις διαθέσει για να διαλέξουμε μαζί τα ψαράκια και τον εξοπλισμό μου από το μαγαζί στο οποίο εργάζεσαι. Χωρίς εσένα σίγουρα θα είχα κάνει πολλές λάθος επιλογές! Σε ευχαριστώ…

Μάνο (Manogr), σε ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια σου και τώρα αλλά και στο παρελθόν. Σε ευχαριστώ για την συμπαράσταση σου και την διάθεση σου για βοήθεια… και ας είσαι στη δουλειά!!! Σε ευχαριστώ…

Τάσο (saltasos), ευχαριστώ για τις πολύτιμες απαντήσεις σου και ας μην έχουμε γνωριστεί από κοντά. Η βοήθειά σου πάντα σημαντική… Σε ευχαριστώ

Ακόμη να ευχαριστήσω και όλους τους θαλασσινούς και μη που έχουν απαντήσει έστω και σε ένα post μου…

1.Το refugium που κατασκευάστηκε έχει διαστάσεις 80Χ45Χ40. Σε αυτό τοποθετήθηκε υπόστρωμα 10cm για dsb και στο πλαινό τζάμι κατασκευάστηκε φίλτρο για την τοποθέτηση των διαφόρων υλικών. Ακόμη, τοποθετήθηκαν και δύο Τ5 (λευκές, στα 18000Κ) για φωτισμό.

post-1703-1172427774_thumb.jpg post-1703-1172427856_thumb.jpg post-1703-1172427895_thumb.jpg

2. Τα δύο κάνιστρα αφαίρεθηκαν και τα υλικά τοποθετήθηκαν στην κατασκευή στο refugium.

3. Το υπόστρωμα που υπήρχε στο ενυδρείο τοποθετήθηκε στο refugium και τοποθετήθηκε νέο υπόστρωμα στο κυρίως ενυδρείο (αραγωνίτης, νεκρός και ζωντανός)

4. Στο νέο στήσιμο του βράχου προστεθήκαν και 4 κιλά επιπλέον κουραρισμένου βράχου φτάνοντας αισίως τα 20Kg.

5. To temp controller τοποθετήθηκε μέσα στον πίνακα και συνδέθηκε με τους θερμοστάτες για θέρμανση και με δύο ανεμιστήρες για ψύξη.

post-1703-1172427970_thumb.jpg

6. Για την κατασκευή του πίνακα πρέπει να ευχαριστήσω τον πατέρα που έβαλε όλη του την τέχνη και συνέβαλε τα μέγιστα για την κατασκευή. Ο σκοπός της κατασκευής είναι να αποφευχθεί πιθανό βραχυκύκλωμα από τα νερά του ενυδρείου. Θεωρώ πως είναι απαραίτητος ένας τέτοιος πίνακας καθώς η πιθανότητα να τρέξουν νερά από ενυδρείο είναι μεγάλη.

post-1703-1172428063_thumb.jpg post-1703-1172428851_thumb.jpg post-1703-1172428106_thumb.jpg

7. Μεγάλη ταλαιπωρία για την κατασκευή αυτή τόσο καλώδιο και τόση πατέντα πρώτη φορά! Λοιπόν, το καπάκι κανονικά στηρίζει 2 Τ8. Μετά από ταλαιπωρία κατάφερα να προσθέσω ακόμα τρεις Τ5. Το σύνολο, 2 Τ8 μία marine white και μια blue actinic και 3 Τ5, 2 marine white και μια blue actinic. 28,30,34,38

post-1703-1172428210_thumb.jpg post-1703-1172428237_thumb.jpg

8. Για την ψύξη του ενυδρείου κατασκευάστηκε βάση στην οποία τοποθετήθηκαν 2 ανεμιστήρες Η/Υ και συνδέθηκαν στο Temp controller.

post-1703-1172428303_thumb.jpg

9. Ένα λάθος που νομίζω κάνουμε πολλοί θαλασσινοί είναι να κρύβουμε στο βάθος τους κυκλοφορητές προκειμένου να έχουμε μία ωραία εικόνα στο ενυδρείο μας. Αυτό λοιπόν το λάθος έκανα και εγώ τοποθετώντας όλους τους κυκλοφορητές στο πίσω μέρος του ενυδρείου. Έτσι όμως ήταν αδύνατο να δημιουργήσω μία σωστή κυκλική κυκλοφορία. Τώρα λοιπόν οι κυκλοφορητές τοποθετήθηκαν δύο μπροστά και δύο πίσω αντιδιαμετρηκές θέσεις. Με τον τρόπο αυτό έχω αρκετά καλή κυκλοφορία και νομίζω θα είμαι ΟΚ στο reefακι μου.

10. Τέλος, για να δείξει ωραία το όλο σκηνικό έπρεπε να κρυφτούν όλα και να μείνει το κυρίως ενυδρείο. Έτσι, και πάλι με τη βοήθεια του πατέρα κατασκευάστηκε επένδυση της μεταλλικής βάσης του ενυδρείου μου.

post-1703-1172428943_thumb.jpg post-1703-1172428380_thumb.jpg

Όλη αυτή η διαδικασία κράτησε περίπου μία εβδομάδα, η οποία οφείλω να ομολογήσω ήταν αρκετά κουραστική. Και δια του λόγου του αληθές…

post-1703-1172428467_thumb.jpg post-1703-1172428779_thumb.jpg post-1703-1172428498_thumb.jpg

Τι στιγμή αυτή έχει τοποθετηθεί και το καπάκι και πλέον είμαι έτοιμος...

post-1703-1172428652_thumb.jpg

Αυτό είναι λοιπόν το νέο μου reef, το οποίο να σημειώσω έχει τώρα 320L μεικτού νερού και ελπίζω να λειτουργήσει ικανοποιητικά για να στεγάσει τους νέους μου κατοίκους. Ψάρια και κοράλλια από την επόμενη εβδομάδα, καλώς εχόντων των πραγμάτων...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 117
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

:thumbup::):band::hysterical:

Μπράβο Νικόλα με το κάλο χαίρομε ιδιαίτερα που ξαναγύρισες μην ξεχνάς και το φυτεμένο που μου είπες ότι θα δημιουργήσεις βέβαια τώρα που ξαναμπλεξες με θαλασσινό και ειδικά reef είμαι σίγουρος ότι έχεις ξεχάσει όλα τα άλλα καλή συνέχεια

περιμένουμε φώτο

Ελπίζω αυτός να ήταν και ο λόγος που δεν ήρθες στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης

Link to comment
Share on other sites

γεια σου Νίκο ..

.. βλέπω φοβερές κατασκευές με πολύ όρεξη :band::thumbup: ..

το στήσιμο του βράχου είναι πολύ όμορφο .. είμαι σίγουρος ότι με τις καινούριες δυνατότητες που έδωσες στο σύστημα σου και με υπομονή θα χαρείς την δημιουργία ενός υπέροχου reef ..

..μην ξεχνάς να μας ενημερώνεις για τις εξελίξεις και ότι είμαστε εδώ για ότι χρειαστείς .

καλή συνέχεια :) ..

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο ρε Νικόλα, πολύ ωραία δουλειά και νοικοκυρεμένη!!. Πολύ μου άρεσε που βόλεψες τα ηλεκτρολογικά σου, εγώ τα έχω χύμα και όλο λέω να το κάνω και όλο και κάτι ακόμα προστίθετε από πρίζες.

Δυστυχώς νομίζω πως οι πιο πετυχημένοι χομπίστες είναι αυτοί που έχουν πάθει τουλάχιστον μια φορά μεγάλη ή ολική καταστροφή. Εαν κάτι τέτοιο δεν τους πετάξει εκτός και βρούνε το σθένος να σηκωθούνε και να ξαναρχίσουν από την αρχή τότε πιστεύω πως το μάθημα τους γίνεται η αιτία ενός όμορφοτερου και με στέρεες βάσεις αποτελέσματος. :):band:

Κρίμα που δεν μπόρεσες να έρθεις στη πίτα να μας τα πεις από κοντά, την επόμενη φορά όμως που θα κατέβεις για να πάρεις κοραλάκια και ψαράκια :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Φίλε Νίκο, πολύ καλή και μερακλίδικη η δουλειά σου.

Η απόφασή σου να ασχοληθείς με ένα φυσικό σύστημα τροπικού υφάλου, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και με χαροποιεί ιδιαίτερα, που προστίθεται στην παρέα μας, άλλος ένας υπεύθυνος και σοβαρός χομπίστας.

Η όλη κατασκευή σου, μου αρέσει πολύ, μόνο που δεν έχω καταλάβει καλά την λειτουργία του samp, έτσι όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

Στον πύργο υπερχείλισης, του refugium, θα πρότεινα στο πλακάκι βυθού, να αφαιρέσεις από ένα δόντι, ώστε να μειώσεις τις πιθανότητες να μπουκώσει με διάφορα υλικά ή άλγη, κατά τη λειτουργία του. Λέγοντας ένα δόντι εννοώ, ένα να αφήνεις ένα να κόβεις, με τη βοήθεια ενός λεπτού κόφτη καλωδίων.

Το επόμενο βήμα σου, θα πρότεινα να είναι, η τοποθέτηση αλγοβόρων οργανισμών στο σύστημα. Ξεκινώντας από ερημίτες και σαλιγκάρια και καταλήγοντας στα μεγάλα αλγοβόρα, που είναι τα ψάρια, όπως tangs,salarias, blennies....

Καλή συνέχεια στα σταθερά και υπεύθυνα εξελικτικά βήματά σου και περιμένω με πολύ ενδιαφέρον να δω την πρόοδό σου.

Φιλικά

Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Νικο εξαιρετικη η προσπαθεια σου! Πλεον μιλαμε για ενα πραγματικο reef ενυδρειο....και ας λειπουν προς το παρον τα ζωντανα :thumbup:

Η μονη ερωτηση μου ειναι (επειδη απο την φωτο δεν μπορω να καταλαβω) ειναι μηπως η τοποθετηση του βραχου σου κοντα κοντα στο τζαμι σου δημιουργησει προβλημα στην κυκλοφορια και ισως νεκρα σημεια εκει πισω... πως το εχεις δει μεχρι τωρα ?

Συντομα θα εχεις ενα διαμαντι που θα το χαιρομαστε ολοι!!

Για οτι βοηθεια θελεις, οπως ξερεις πολυ καλα, εδω ειμαστε !!!

(Επειδη ειχε γινει ενα μπερδεματακι και σαν πρωτο Post φαινοταν αυτο του skippergr εκανα μερικες αλλαγες και μεταφορες ωστε η παρουσιαση να ειναι το πρωτο Post του θεματος...)

Link to comment
Share on other sites

Παρατηρούσα τις αλλαγές και προσπαθούσα να καταλάβω τι γίνετε!!! Πάντος είναι οκ έτσι, thank you Mano

Link to comment
Share on other sites

Κ. Νίκο το «δοχείο» για την αντλία επιστροφής όπως σωστά καταλάβατε είναι αυτό με το πλακάκι γύρω γύρω. Τώρα, περίπτωση βλάβης της αντλίας επιστροφής, ή μπουκώματος, υπάρχει υπερχείλιση ασφαλείας που θα επιστρέψει το νερό στο sump για να μην ξεχειλίσει …

Μάνο, έχεις δίκαιο σε αυτό και όντως ο βράχος είναι αρκετά κοντά στο τζάμι. Για το λόγω αυτό έχω βάλει τους δύο κάτω κυκλοφορητές, οι οποίοι δημιουργούν αρκετά καλή κίνηση στον πυθμένα. Από ότι έχω δει μέχρι τώρα το μόνο σημείο που μου κρατάει λίγο είναι σε μία χώρο κάτω από το βράχο. Με την προσθήκη ενός μικρού κυκλοφορητή θα διορθώσω και αυτό το «λαθάκι». Βέβαια στο θέμα αυτό ο χρόνος θα μας κρίνει…

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο Νίκο και απο εμένα.Χαίρομαι που επέστρεψες τόσο δυναμικά. :thumbup:

Είναι αξιέπαινη η προσπάθεια σου και σου εύχομαι τα καλύτερα.

Αρκετά πρωτότυπη η κατασκευή του Refugium-Sump.

To skimmer θα το δουλέψεις με εξωτερική αντλία ?

Κάτι που με προβληματίζει είναι ότι ο θάλαμος εξόδου είναι πολύ μικρός και θα πρέπει να είσαι προσεκτικός με την εξάτμιση.

Link to comment
Share on other sites

Τι εννοείς αν θα το δουλέψω με εξωτερική αντλία? Το skimmer δουλεύει με Eheim 1260. Όσο αφορά το θάλαμο που βρίσκεται η αντλία (μέσα στο ref) δεν υπάρχει πρόβλημα. Η εξάτμιση επηρεάζει μόνο το sump. Ούτε το κυρίως ενυδρείο ούτε το ref!

Link to comment
Share on other sites

Ok δεν είχα καταλάβει ότι κράτησες και το Sump μαζί με το refugium.Όλα φαίνονται πολύ ωραία .

Περιμένουμε νέα με την εξέλιξή του.

Link to comment
Share on other sites

Τωρα Νικολα τι να πω.. Σε ευχαριστω(-ουμε) για τα καλα σου λογια και με(-μας) εφερες και σε μια εντονη αμηχανια. :band: Να εισαι καλα! Απλα να ξερεις πως η μεγαλυτερη ανταμοιβη για εμας εδω, ειναι οταν καποιος θελει να βοηθηθει και με τις γνωμες μας εδω και οχι μονο τις δικες μας. Καταφερει και φτασει στο σκοπο του επιτιχημενα. Ειδικα οταν εισαι και τοσο μακρυα απο τη ριφομανα ακομα κατα καποιο τροπο αθηνα. Αυτη η ανταμοιβη, δεν πληρωνετε με τιποτα. Αξιος για τον υπεροχο σχεδιασμο σου, την υπομονη σου και οσο για τη συνεχεια. Να περιμενεις τα καλυτερα!! Θα το δεις συντομα αυτο μολις προχωρησεις στα πρωτα κοραλια σου. Ειδικα οταν αρχιζουν και μεγαλωνουν θα δεις τοτε ποσο πολυ ακομα αξιζε ο κοπος...

Keep aquariuming!! :):thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Νίκο πραγματικά συνχαριτιρια για το άψογο αποτέλεσμα που βλέπω.

Φαίνεται ότι έπεσε πολύ δουλειά άρα δικαιολογημένη η απουσία σου από το ΑΖ.

Άντε τώρα σιγά σιγά να προσθέσεις τα ζωντανά που θέλεις και θα δεις ότι η επιλογή σου να το αλλάξεις σε reef θα σε αμείψει… :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Σήμερα μπήκαν δυο Perculaκια!!!

Τα υπόλοιπα απο Αθήνα... Θανάση κανόνισε!!!

post-1703-1172608666_thumb.jpg post-1703-1172608703_thumb.jpg

post-1703-1172608843_thumb.jpg

Η γαρίδες επέζησαν της καταστροφής!!!

post-1703-1172608684_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ομορφιες! Ομορφιες!!

Καλοριζικα...

και μην ξεχνας...υπομονη στο στοκαρισμα :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Νικόλαε .. είναι κουκλιά!! ..

.. να σου ζήσουν !!

τώρα θα επενδύσεις σε ομάδες καθαρισμού , σαλιγκάρια – ερημίτες και σε κοράλλια …τα ψάρια να τα ξεχάσεις για μεγάλο διάστημα :) .. αυτή είναι η πρόταση μου .. :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Να σου ζήσουν οι πρώτοι κάτοικοι και να τους χαίρεσαι!

Καλή συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

Να σου ζήσουν τα ψαράκια Νίκο.

Αφού πήρες την απόφαση να κάνεις reef και αφού είμαστε και γείτονες, θα έχεις και μερικά frags από sps αργότερα που θα ωριμάσει το ενυδρείο σου.Απλά,όπως προείπαν τα παιδιά,μη βιαστείς να στοκάρεις.Αφηνε στο σύστημά σου τον απαραίτητο χρόνο να ανταπεξέρχεται στις αλλαγές που προκαλείς και όλα θα πάνε καλά.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ ρε γείτονα!!!

Όντως θα μπορούσαμε να βρεθούμε για να τα πούμε και από κοντά!

Μετά την εισαγωγή των δύο εχθές… σήμερα έχουμε μία ιδιαίτερη συμπεριφορά! Το ένα είναι κάτω από ένα βραχάκι και το άλλο κόβει βόλτες από έξω!!! Πως εξηγείται? Ή μάλλον εξηγείται?

post-1703-1172677438_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, τα πράγματα λίγο περίεργα...

Τα clownακια αδιαφορούν για την τροφή και όλη την ημέρα στέκονται στο ίδιο σημείο!

Σκέφτομαι να τα βάλω στην καραντίνα για μια προληπτική θεραπεία...

δεν μ`αρέσει η συμπεριφορά τους...

Link to comment
Share on other sites

Ίσως να μην είναι απαραίτητη η θεραπεία, αλλά ίσως η παραμονή τους στην καραντίνα τα βοηθήσει.

Μήπως υπάρχουν ακόμα χημικά στο νερό του ενυδρείου?

Άλλαξες τον άνθρακα?

Link to comment
Share on other sites

Μήπως υπάρχουν ακόμα χημικά στο νερό του ενυδρείου?

Μετά απο ένα μήνα, με δύο μεγάλες αλλαγές νερού, αλλαγή του άνθρακα, αλλαγή υποστρώματος, και όλο το σύστημα σε λειτουργεία... είναι δυνατόν?

Άλλαξες τον άνθρακα?

Ο άνθρακας αλλάχτηκε και μάλιστα μπήκε διπλάσια ποσότητα

Τα ψάρια απο ότι μου είπε ο ιδιοκτήτης του pet shop είχαν πάει στο μαγαζί μόλις την προηγούμενη μέρα... παίζει και αυτό ένα ρόλο ε?

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν να σου ζήσουν είναι πολύ όμορφα!! Νομίζω πως είναι φυσιολογικό μετά από 2 συνεχόμενες προσαρμογές σε 2 ημέρες. Το να μην φάνε για την πρώτη εβδομάδα είναι φυσιολογικό, νομίζω ότι δεν πρέπει να τα επιβαρύνεις με θεραπεία απλά να παρακολουθείς και να είσαι έτοιμος :rasp:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...