Jump to content

New Malawi 1.80*60*65


koulos

Recommended Posts

καλησπερίζω το φόρουμ μετά από πολύ καιρό, αλλα λόγο στρατού και λόγο υποχρεώσεων χάθηκα...

για να μπω στο θέμα κατευθείαν θέλω την βοήθεια τον ειδικών

ετοιμάζομαι να στήσω ένα ενυδρείο (βρήκα χρηματοδότη) με διαστάσεις 180*60*65, είναι το anubias το μεγάλο και έχω μερικές ερωτήσεις, το ενυδρείο θα φιλοξενήσει κιχλίδες malawi.ας ξεκινήσουμε τις ερωτήσεις:

1: η εργοστασιακή βάση θα αντέξει το βάρος του? έχει κανεις εμπειρία από το συγκεκριμένο?

2: από φιλτρανση υπάρχουν 2 ιδέες προς το παρόν: 2*eheim 2217 ή fluval fx5 + fluval 405. θα είμαι καλυμμένος με περίπου 25 ψαρια? και ποσα λίτρα βιολογικό υλικό να παραγγείλω?

3: δεν θα το χτυπάει άμεσα ο ήλιος αλλα θα είναι σε ανοιχτό μαγαζί. οποτε σκέφτομαι να μπει μια uv για καλο και για κακό. τι προτείνεται?

4: με δυο 300w θερμοστάτες καλά θα είμαι? ποίους να επιλέξω?

5: για το στήσιμο σκέφτομαι να βάψω την πλάτη ένα σκούρο καφέ έως μαύρο, να βρω ανοιχτόχρωμη άμμο ναι να στήσω δυο "νησιά" από πέτρες αριστερά και δεξιά και τέλος να φυτέψω 5-6 ρίζες valisneries. πως σας ακούστηκε? (εννοείται ότι δέχομαι προτάσεις)

5. την παροχή για το ρεύμα θα μου την βγάλει ηλεκτρολόγος από τον πινακα του μαγαζιού. τι ασφάλεια να του πω να βάλει?

δεν έχω καμια εμπειρία από αφρική μέχρι τώρα και από τόσο μεγάλα ενυδρεία, γίαυτούς που θα ρωτήσουν αλλα κάποτε είχα ρίξει τρελό διάβασμα.

ευχαριστώ εκ των προτερων

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 52
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπερα φιλε

καλος πολιτης

στις περισοτερες ερωτησεις σου δεν θα μπορεσω να απαντησω μιας και ειμαι αρχαριος στον κοσμο του ενυδρειου

για το 5 μονο θα σου απαντησω, οτι ειναι πολυ απλο να υπολογισεις τις καταναλωσεις σου. προσθετεις τα watt που

καταναλωνεις και τα διαιρεις με το 220 που ειναι η ταση του δικτυου. το αποτελεσμα πολλαπλασιασετο με το 2 για ανοχή

και εφεδρεία και το τελικο νουμερο ειναι η ασφάλεια που χρειάζεσε. αντιστοιχα με την ασφαλεια θα βαλεις και το καλωδιο.

χοντρικα, πιστευω οτι και με μια 10αρα ασφαλεια εισαι ανετος με τα στοιχεια που εχεις παραθεσει παραπανω.

για τη βαση το μονο που μπορω να πω ειναι οτι αν την δινει ο κατασκευαστης τοτε μαλλον κατι θα ξερει. αλλα καλυτερα

να μαθεις πληροφοριες απο αλλους που εχουν το ιδιο ενυδρειο με τη συγκεκριμενη βαση.

Link to comment
Share on other sites

το νούμερο μου είναι 8,2 αν θυμάμαι καλά τα watt του φωτισμού οποτε είμαστε καλά με μια δεκάρα και το ανάλογο καλώδιο. ερώτηση 5 ok... ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα φίλε μου..καλώς ήρθες στην Αφρική!!

Αρχικά,αφού έχεις επιλέξει Malawi έχεις αποφασίσει αν θα βάλεις haps ή mbunas;;Θα παίξει ρόλο στο aquascape που θα πρέπει να φτιάξεις..

Λοιπόν:

1.Πιστεύω οτι θα αντέξει χωρίς κανένα πρόβλημα..έχω το ίδιο ενυδρείο αλλά το 1,5μετρο και το έχω πάνω στην βάση του κανονικά!Επίσης ο kixlidatos έχει το ίδιο ενυδρείο με το δικό σου και έχω την εντύπωση οτι το έχει στην εργοστασιακή βάση!Θα σου πει και ο ίδιος σίγουρα..

2.Τα 2 x 2217 δεν νομίζω να αρκούν..Με το fx5 και το 405 είσαι υπερπλήρης..Αν και σου αρκεί και το fx5 μόνο του..

3.Για ποιον λόγο να βάλεις uv..προσωπικά το θεωρώ περιττό ..

4.Πάρε 2 Eheim Jagger 300W..εγγύηση..ή έναν 300αρι και ένα πιο μικρό..

Για όσα γνώριζα σου είπα φίλε μου...

Καλή αρχή...θα φτιάξουμε ένα πολύ ωραίο ενυδρείο και θα το χαίρεσαι....

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για τις συμβουλές αλλα θα χρειαστώ πολλές ακόμα... αντοχές να έχετε να με ακούτε ένα πράμα....

λοιπόν να αρχίζουμε να ξεκαθαρίζουμε τα θέματα ένα ένα.

τα ψαρια που θα ήθελα να φιλοξενήσω είναι τα Pseudotropheus Demasoni μαζί με Labidochromis Caeruleus, αλλα όπως είπα το ενυδρείο δεν θα μπει σπίτι μου και έτσι λέμε μήπως τα εμπλουτίσουμε λίγο σε ποικιλομορφία. με μια ματια στα διαφορα είδη τον Labidochromis είδα ότι παρουσιάζουν ενδιαφέρον. θα μπορούσε όμως να συνυπάρξει μια ποσότητα διαφορετικών Labidohromis με τα Demasoni? (ερώτηση για τους ειδικούς). και από εκεί και πέρα θα μπορούσαμε να βάλουμε και τίποτα άλλο? μην αρχίσετε να κράζετε. για την αφρική ξέρω ότι ξέρει ο εσκιμώος για τα aircondition.

τώρα για τα πρώτα ερωτήματα

1: νομίζω ότι αυτό το θέμα λύθηκε. αν και θα περίμενα και απάντηση από το kixlidato που έχει το 1.80 για να έχω και εγώ το κεφάλι μου ήσυχο.

2: και εγώ για fx5 και 405 πήγαινα αλλα με έβαλαν σε σκέψεις σήμερα με τα 2217 και είπα να ρωτήσω. ας πούμε ότι το 405 το θέλω περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους, να έχω σίγουρο το κεφάλι μου ρε παιδάκι μου μήπως πάθει τίποτα άλλο το μεγάλο (χτυπα ξύλο). ποσα λίτρα siporax? δεν τα έχω δουλέψει καθόλου αυτά τα 2 για να ξέρω τι ωφέλιμη χωρητικότητα έχουν περίπου. Αν πούμε γύρο στα 8 λίτρα καλά είμαι?

3: το ενυδρείο θα βρίσκετε σε παραλια μαγαζιού. γύρο γύρο τζαμαρίες και από πάνω τέντα. έλεγα για 9 watt πάνω στην έξοδο του fx5 και αν χρειαστεί άλλη μια στο άλλο.

4:μάλλον έκλεισε και αυτό. και εγώ για 2 Jagger 300W σκεφτόμουν.

κλείνουν τα θέματα ένα ένα και αρχίζουν οι παραγγελιες.

Link to comment
Share on other sites

Ρώτα όσο θες...γιαυτό είμαστε εδώ..

Για την ψαροσύνθεση τώρα..κοίτα,προτείνεται να μην μπαίνουν μαζί ψάρια παρόμοιου χρωματισμού και σχήματος ή ψάρια της ίδιας οικογένειας(πχ Labidochromis Caeruleus με Labidochromis Hongi,αν τα παρατηρήσεις μορφολογικά μοιάζουν πάρα πολύ) και αυτό για να αποφύγουμε τυχόν υβριδισμό(να ζευγαρώσουν 2 Labidochromis πχ διαφορετικού είδους και να γεννηθούν μικρά που ίσως παρουσιάσουν μορφολογικά προβλήματα ή ακόμα και προβλήματα υγείας)

Για τα Demasoni τώρα,πανέμορφα ψάρια και με απίστευτη συμπεριφορά,πολύ ''δύσκολα'' όμως και επιθετικά...τα συγκεκριμένα ψάρια δεν αρκεί να τα βάλουμε σε χαρέμι(1 αρσενικό με 3+ θηλυκά),όπως όλα τα υπόλοιπα mbuna,για να μετριάσουμε την επιθετικότητα τους..πρέπει να τα βάζουμε σαν ομάδα 10+ ατόμων...

Πάντως να ξέρεις οτι με 1,80 μήκος έχεις πολλές επιλογές και μπορείς να βάλεις 4-5 χαρέμια άνετα..Για ψάρια ψάξε λίγο παραπάνω γιατί και εκεί έχεις πολλές επιλογές,κοίτα και τις ''οικογένειες'' Metriaclima,Cynotilapia,Pseudotropheus,Melanochromis..υπάρχουν πολλά όμορφα ψάρια!Δεν σου λέω να αποφύγεις αυτά που έγραψες(ίσως λίγο για τα demasoni βέβαια)..αλλά στο λέω για να μην κοιτάς και 2o είδος απτην ίδια οικογένεια...

Δες εδώ: http://www.cichlid-forum.com/profiles/category.php?cat=2

Για τα ερωτήματα:

2.Εννοείται πως χρειάζεται 2ο φίλτρο για παν ενδεχόμενο..απλά και το 405 δεν το λες ''φιλτράκι για ρεζέρβα''!!Μόνο καλό θα σου κάνει βέβαια η χρήση και των 2 αυτών φίλτρων,απλά μήπως έβαζες κάτι πιο ''μικρό'' σαν 2ο και για θέμα κατανάλωσης δηλαδή..Για το βιολογικό υλικό,το 405 που το έχω παίρνει σίγουρα 4 λίτρα..το fx5 που είναι σαν κουβάς μπογιάς :P σίγουρα θα παίρνει παραπάνω...Πάντως αν τα πάρεις καινούρια η Fluval τα δίνει έτοιμα με τα υλικά τους(αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος)

3.Δεν ξέρω να σου πω για UV,δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ..

Link to comment
Share on other sites

καλως ηρθες ξανα στο χομπι τοτε! εχεις ενα μεγαλο ενυδρειο με πολλες δυνατοτητες! με προλαβε ο φιλος απο πανω και σου απαντησε σε αρκετα απο τα ερωτηματα σου..

Link to comment
Share on other sites

Με την βαση δεν θα εχεις κανενα προβλημα.Μονο μια συμαντικη συμβουλη.Επιδη η κοντρες αυτου του ενυδρειου ειναι πολυ κοντα στο χειλος του ενυδρειου,να προσεξεις πολυ καλα το αλφαδιασμα του.Σεμενα χανει μισο ποντο και οταν το γεμιζω κανονικα φαινονται η κοντρες η οποιες ςιναι πολυ αντιαισθητικες,αλλα εμποδιζουν και τα ψαρια να κολυμπουν σωστα.

Εγω θα εβαζα για φιλτρα τα fx5 και το 405 μαζι για παρα πολλους λογους,αν θελεις μπορω να στους αναπτυξω.

Εγω εχω την 300αρα τζαγκερ και μου ειναι υπεραρκετη ,αλλα εστ επιδη εχεις τζαμαρια ,πιστευω οτι θα εχεις προβλημα χειμωνα καλοκαιρι.Οποτε η γνωμη μου ειναι να βαλεις αλλη μια 300αρα,οσο για το καλοκαιρι ,να βαλεις απο τωρα στο τριτο φυλο που δεν εχει φωτιστικο 4 ανεμιστιρακια.Το πως υπαρχει ενα θεμα τετοιο αλλα δεν το βρισκω,ας το βαλει καποιος φιλος.

Οσο για τα ψαρια,να βαλεις αυτα που σου αρεσουν,αλλα ενα τετοιο ενυδρειο θελει και αναλογα ψαρια.Η δικια μου γνωμη ειναι να βαλεις 4 με 5 χαρεμια χαπς και οχι πετροψαρα που ανεφερες ποιο πανω,που θα κολυμπουνε σε ολο το ενυδρειο και σε τελικο μεγεθος μεγαλωνουν αρκετα τα οποια ειναι πολυ εντυπωσυακα ,μια και ειναι και επαγγελματικος χωρος.

Αν δεν το βλεπει ο ηλιος κανενα προβλημα,και το δικο μου διπλα σε παραθυρο ειναι,αλλα αν το βλεπει θα εχεις προβληματα με την αλγη.

Τα υπολοιπα στα ειπε ο Βαγγελης.Καλη επιτυχια να εχεις ,και οτι θελεις ρωτας.Να το χαιρεσαι ,καλος πολιτης και καλες δουλιες φιλε μου :)

Link to comment
Share on other sites

Γνώμη μου σε αυτό το μέγεθος ενυδρείου εφόσον ήθελα malawi θα έβαζα haps

Link to comment
Share on other sites

Γνώμη μου σε αυτό το μέγεθος ενυδρείου εφόσον ήθελα malawi θα έβαζα haps

Ποια και ποσα;

Link to comment
Share on other sites

Ποια και ποσα;

Ολα με τη σειρα τους Ευστράτιε ,σιγά σιγά :D

Link to comment
Share on other sites

Ολα με τη σειρα τους Ευστράτιε ,σιγά σιγά :D

Καλα μη νομιζεις οτι βιαζομαι κιολας :D

Τροφη για κουβεντα εδωσα

Link to comment
Share on other sites

Να λοιπόν :

Σε species tank πάνε όλα σε νούμερα περίπου 7- 8, ανάλογα και το τελικό μέγεθος ψαριού.

Α,4 Copadichromis και 4 protomelas ή placidochromis ;ή cyrtocara moori για τρίτο χαρέμι βλέπουμε

Β 4 protomelas και 4 mylochromis και ο θεός βοηθός :D

Γ. 4 Nimbochromis ,τι θέλεις livingstoni ; polystigma ; ή venustus οτι αγαπάς και 4 protomelas

Δ. 4 Nimbochromis livingstoni και 4 Dimidiochromis compressiceps

Υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί οσον αφορά τρίτο χαρέμι το συζητάμε ανάλογα.Ενυδρεία πολύ δυνατα που δεν τα βλέπουμε δυστυχώς πια συχνά και αξίζουν τον κόπο απλά απαιτουν πολλά λίτρα,Ψάρια θηρία που δεν έχουν οίκτο γιατί είναι θηρευτές ,Αυτά τα λίγα :)

Έγινε επεξεργασία - ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Link to comment
Share on other sites

Ωραιοι συνδυασμοι..........ετσι να θυμομαστε λιγο την <<καταγωγη>> μας.Εγω δηλαδη που ξεφυγα οχι εσυ :D

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πήγα από malawi Ταγκανίκα αλλά την malawi δεν την ξεχνώ

Link to comment
Share on other sites

Ωραιοι συνδυασμοι..........ετσι να θυμομαστε λιγο την <<καταγωγη>> μας.Εγω δηλαδη που ξεφυγα οχι εσυ :D

Οπου και να εισαι ,οτι και να εχεις, παντα στο DNY σου αφρικανικο αιμα θα κυλαει :D

Link to comment
Share on other sites

Protomelas taeniolatus,Placidochromis electra και Lethrinops Marginatus(απιστευτο ψαρι) σε καπως πιο ηπιο συνδυασμο :D

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας. τα haps με μάγεψαν μπορώ να σας πω από τις φωτό και τα video που είδα. μεγάλα ψαρια και δυναμικά με όμορφα χρώματα μου φαίνονται. ότι θέλουμε δηλαδή.

όταν θα έρθει η στιγμή τις ψαροσυνθεσης θα γίνει πιο μελετημένο ψάξιμο. αλλα 90% για haps θα πάμε. τι συνθήκες θέλουν τα haps? ίδιες με αυτές τον mbunas? και τι aquascape προτιμούν?

το θέμα του φίλτρου έκλεισε. fx5 + 405. το θέμα τις θέρμασης έκλεισε και αυτό 2* eheim jagger 300w. το θέμα τις uv θα παγώσει και αν χρειαστεί θα προστεθεί στο άμεσο μέλλον.

απόμενα θέματα. ποιον eliwel να επιλέξω. δεν έχω προηγουμενη εμπειρία αλλα ακολουθώντας αυτό http://www.aquazone....showtopic=18537 θα φτιάξω σύστημα ψύξης και εφόσον θα μπει ο eliwel θα μπούν και οι θερμοστάτες επάνω.

ευχάριστο τον kixlidato για τα tips του ενυδρείου.

Έγινε επεξεργασία - koulos
Link to comment
Share on other sites

Ιδιες συνθηκες νερου,διαφορετικη τροφη,λιγοτερες πετρες ,αλλα παντα φωλιες για να κρυβονται η θηλυκες και οχι μονο. :)

Link to comment
Share on other sites

κάτι τέτοιο http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=28495 (4ο post 5η foto) είχα στο μυαλό μου. αλλα απότι κατάλαβα πρέπει να κόψω λίγο πετρα.

Έγινε επεξεργασία - koulos
Link to comment
Share on other sites

Το στησιμο ειναι λιγο μυσηιριο πραγμα.Αλλα εχεις στο μυαλο σου και αλλα γινονται,οταν ελθει η ωρα ,θα με καταλαβεις τι λεω :)

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά,δεν είπε κανείς όμως στον φίλο για τα θηλυκά haps,αν δεν το ξέρει φυσικά....όπως είχε πει και ο φίλος ΣΤΡΑΤΟΣ:

Για τα θυληκα αυλονακαρα που ρωτησες πριν,να σου πω πως εκτος απο αχρωμα,ειναι και πιο ασχημα κι απ'το χρεος :D:D

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά,δεν είπε κανείς όμως στον φίλο για τα θηλυκά haps,αν δεν το ξέρει φυσικά....όπως είχε πει και ο φίλος ΣΤΡΑΤΟΣ:

Για τα θυληκα αυλονακαρα που ρωτησες πριν,να σου πω πως εκτος απο αχρωμα,ειναι και πιο ασχημα κι απ'το χρεος :D :D

μόλις το πρόσεξα.... :(

και σίγουρα δεν μπορούμε να αντιστρέψουμε τις αναλογίες του 1/3 σε 3/1.

Έγινε επεξεργασία - koulos
Link to comment
Share on other sites

μόλις το πρόσεξα.... :(

και σίγουρα δεν μπορούμε να αντιστρέψουμε τις αναλογίες του 1/3 σε 3/1.

Αν και λίγο καθυστερημένα να ευχηθώ και εγω καλή αρχή!

Σιγουρα οι αναλογιες δεν αντιστρέφονται, γιατι τα haps δεν αστειεύονται.....

Θα ήθελα να επισημάνω οτι το καλοκαίρι ισως υπάρξει προβλημα με την θερμοκρασία...και αν όχι με την θερμοκρασία σιγουρα με την εξάτμιση, λογικά θα είναι αρκετή!!!Απλά εχε το στο νου σου την λύση αυτόματης αναπλήρωσης!

Οσο για ψάρια εγω θα προτείνω κατι που κάποια στιγμή θελω να κάνω.....αλλα σε αυτο το ενυδρειο γινεται καλύτερα!

Species tank με cyrtocara moorii. Νομίζω με μια 10αδα θα είσαι μια χαρά!

cyrtocara_moorii.jpg

Τα βρίσκεις ευκολα και σχετικά οικονομικά!

Εχουν χρώμα και τα αρσενικά και τα θηλυκά.Δεν χρειάζεσαι πολλές πέτρες για το aquascape.

Με μπεζ αμμο σκουρόχρωμες πέτρες και ενα γκρί backround τα ψαρια θα δειχνουν απιστευτα.

Επίσης αφου το ενυδρειο θα είναι σε θάλασσα τι πιο φυσικό απο το να βάλεις στο ενυδρειο "δελφίνια" :D

Επιπλέον πληροφορίες δες εδώ.

Link to comment
Share on other sites

μάλλον αφελής ερώτηση αλλα εγώ θα την κάνω.

υπάρχει καμια περίπτωση αν κάνουμε ένα σχετικά ήρεμο συνδυασμό haps να βολέψουμε μέσα στο ενυδρείο και ένα χαρέμι labido? ο στόχος μας δεν είναι οι αναπαραγωγές. και ο ιδιοκτητης-χρηματοδότης τα θέλει οπωσδήποτε.....

(ελπίζω η απάντηση να μην είναι ΟΧΙ)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...