Jump to content

Απόψεις Για Τις Αλλαγές Νερού


Κάθε πότε κάνουμε αλλαγές νερού (συν πλην 2ημέρες)   

266 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Πιθανόν να έγιναν διάφορες ψηφοφορίες αλλά είναι παλιές για αυτό θέλουμε πρόσφατα αποτελέσματα και συνάμα να συζητήσουμε το θέμα αυτό.

Στην ψηφοφορία δεν αναφέρομε στις αλλαγές νερού που κάνουμε μετά από θεραπεία με κάποιο φάρμακο αλλά αναφέρομε στις αλλαγές ρουτίνας.

Αρχίζω θέτοντας κάποια ερωτήματα και φυσικά μπορείτε να θέσετε και εσείς και άλλα ερωτήματ. Γενικά σκοπεύω να αναλύσουμε το θέμα όσο μας παίρνει παίρνοντας ένα ένα τα θέματα.

Κάθε πότε πρέπει τελικά να κάμνουμε αλλαγές νερού;

Γιατί να κάμνουμε αλλαγές νερού αν δεν έχουμε ανεβασμένα νιτρικά;

Τη μας προσφέρει το νέο νερό εκτός από τα μακρο και ιχνοστοιχεία;

Με ποιον τρόπο αντιλαμβάνονται τα ψάρια την αλλαγή νερού;

Αντιλαμβάνονται (με τον τρόπο τους) την αλλαγή νερού τα φυτά;

Εκπέμπουν τα ψάρια ουσίες που δεν ανακυκλώνονται από την βιολογία του ενυδρείου;

Εκπέμπουν τα φυτά ουσίες που δεν ανακυκλώνονται από την βιολογία του ενυδρείου;

Και ποιες η επιπτώσεις τους;

Προσφέρει κάτι το φρέσκο νερό στα βακτήρια του ενυδρείου μας;

Τη παρατηρήσεις έχετε κάνει πάνω στο θέμα

Και γενικά αναφέρεται οτιδήποτε αξιοπερίεργο.

Και φυσικά σε κάποια φάση θα καταθέσω και εγώ της απόψεις και της εμπειρίες μου.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 117
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ψηφισα αλλα την αποψη μου θα την γραψω αργοτερα οταν εχω χρονο,διοτι ειναι ενδιαφερον για μενα και θα θελα να μοιραστω τις αποψεις και τις αποριες μου . :)

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα στην παρεα!

Συνηθως προσπαθω να κανω μια αλλαγη την εβδομαδα, 30 με 50% αλλα πολλες φορες λογω υποχρεωσεων περνάνε και 2 εβδομαδες και σπανια και 3.

Αναμφιβολα οι αλλαγες νερου ειναι παντα ευεργετικες και το παρατηρω στην διαθεση και τα χρωματα των ψαριων και στο τρελο περλινγκ στα φυτα μου.

Δυστηχως δεν αξιοθηκα τοσο καιρο να παρω μια οσμωση οποτε πολλες φορες οταν κρινω πως το νερο ειναι αρκετα σκληρο (συνηθως το καλοκαιρι) κανω χρηση και τυρφης στο ενυδρειο με τα Οσκαρ ενω στο φυτεμενο το ΡΗ διατηρείτε σχετικα σταθερο κοντα στο ουδετερο λογο χρησης διοξειδιου απο μπουκαλα αλλα και απο το φυσικο υποστρωμα φυλλοχωματος.

Απο εκει και περα με τις αλλαγες νερου γινεται μια αποτοξινοση γενικος και κραταμε τα παθογωνα βακτηρια σε ενα βαθμο συν οτι κατεβαζουμε αισθητα και το TDS.

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα εγω δεν αλλαζω νερο ποτε στα ενυδρεια μου εδω και 5 χρονια μονο συμπληρωνω νερο ποτε δεν ειχα κανενα προβλημα με τους δισκους και με τις κιχλιδες που εχω :bigemo_harabe_net-101:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά κάνω αλλαγές Όποτε κρίνω ότι είναι απαραίτητο μπορεί και πάνω από 90ημέρες. Εξαρτάτε δηλαδή από το είδος του ψαριού που έχω, από τα φυτά, και από ένα σωρό άλλους παράγοντες.

Αυτήν την στιγμή έχω ένα ανοιχτό 60άρι πλήρες φυτεμένο και από τον Μάιο και μετά έκανα υποτυπώδεις ψεύτο αλλαγές πχ λίγο προτού συμπληρώσω νερό έβγαζα μισό με ένα λίτρο νερό και αυτό να το έκανα από το Μάιο έως τώρα κανα δυο φορές. Καθημερινά από εξάτμιση χάνω ένα λίτρο και συμπληρώνω το νερό κάθε 2-3 μέρες με νερό από ΑΟ.

Στο 350 έχω κάνει πολλά περάματα και αυτήν την στιγμή μέσα έχει 6 σκαλάρια και λίγα μη απαιτητικά φυτά αλλαγές νερού έκανα τον Απρίλιο χωρίς λόγο. Δεν ξέρω ποτέ θα κάνω την επόμενη αλλαγή θα δείξει.

Γενικά κάνω πολύ λίγες αλλαγές και αυτό συστηματικά τα τελευταία 10 χρόνια, να επισημάνω όμως ότι πάντοτε είχα λίγα ψάρια στα ενυδρεία μου και υπήρχαν φάσεις λόγο γεννών που είχα πάρα πολλά ψάρια και σε αρκετά μεγάλο μέγεθος.

Σίγουρα έχω δει και έχω ζήση κάποια πράγματα θετικά και αρνητικά και θα τα αναφέρω ένα ένα όχι όλα μαζί γιατί θα χάσουμε τον μπούσουλα.

Έχω καταγράψει και έχω μετρήσεις από ενυδρεία που γίνονταν συχνά αλλαγές και από ενυδρεία που γίνονταν σπάνια έως καθόλου αλλαγές. Το βάθος των μετρήσεων φτάνει περίπου τα 15 χρόνια. Πρόσφατα κατάταξα όλα τα αποτελέσματα και τα μελέτησα όπου παρατήρησα ενδιαφέρων πράγματα.

Link to comment
Share on other sites

Κάθε πότε πρέπει τελικά να κάμνουμε αλλαγές νερού;

Είναι ένα ερώτημα που νομίζω μας απασχολεί όλους, πολλές σελίδες ιδιαίτερα από κάποιες εταιρίες ενεργειακών προϊόντων μας προτρέπουν να κάμνουμε αλλαγές νερού χωρίς όμως να καταθέτουν πιστικιά επιχειρήματα. Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς γιατί;

Αν με πει κάποιος ότι πρέπει να κάνω αλλαγή νερού κάθε 7 ημέρες θέλω να μου το αιτιολογήσει κιόλας.

Γιατί να αλλάξω νερό κάθε 7 ημέρες και όχι κάθε μήνα ή ακόμη και ποτέ!

Δόξα τον Θεό την χημική σύσταση του νερού την ξέρουμε, ξέρουμε τα μακρο και τα μικρο στοιχεία του. Διερωτώμαι αν προσθέτω εγώ τα μακρο και τα μικρο στοιχεία στο ενυδρείο μου τη το νέο με προσφέρει το νερό της αλλαγής; Εκτός αυτού πολλοί βάζουν στο ενυδρείο τους στείρο νερό από ΑΟ και μετά προσθέτουν μόνη τους τα υπόλοιπα στοιχεία, σε αυτήν την περίπτωση τη νέο βάλαμε στο ενυδρείο μας;

Έχω κάποιες απαντήσεις αλλά θα ήθελα πρώτα να ακούσω της δικές σας απόψεις, εξάλλου θέλουμε να κάνουμε διάλογο και όχι μονόλογο αλλιώς θα έγραφα κατεβατά τύπου άρθρου.

Έγινε επεξεργασία - Χρήστος
Link to comment
Share on other sites

Εγω με θρησκευτικη εβλαβεια κανω αλλαγες νερου καθε σαββατο το 40% του νερου,ολων των ενυδρειων μου.Στην αρχη την εκανα ,γιατι ετσι με συμβουλεψαν εδω οι δασκαλοι μου στην αφρικη,επειδη το νερο μου ειναι απο γεωτρηση,και εχει 10 νιτρικα.Μετα μου εγινε συνηθεια,αλλα και μερα χαρας,γιατι την κοπαναω απο την δουλεια μου,ενω ο κοσμος χανετε,και ασχολουμαι με τα ψαρακιαμου.Τον τελευταιο χρονο ομως,παρατηρησα οτι,μολις βλεπουν ,λεκανες λαστιχα κτλ.αρχιζουν να χορευουν,πριν κανω αλλαγη,και οταν καθαριζω τζαμια,πολλα ψαρια,ερχονται μεσα στην χουφτα μου και τα αγκαλιαζω.Αληθεια σας λεω παιδια.Περιτο να σας πω μετα την αλλαγη,αυξανετε κατακορυφα η σεξουαλικη δραστηριοτητα σε ολα τα ψαρια μου.

Παντος εγω ,ασχετα με το αποτελεσμα αυτου του θεματος (αν μορει να βγει) εγω θα συνεχιζω να κανω αλλαγη καθε εβδομαδα,γιατι ειναι οι πιο χαλαρωτικες στιγμες της δυσκολης εβδομαδος που ζω.Ειναι σαν ενα παιχνιδι και εγω μικρο παιδι :D

Έγινε επεξεργασία - kixlidatos
Link to comment
Share on other sites

λογο χρονου κανω αλλαγες καθε 20 ημερες με το 55% του νερου.μακαρι να εκανα καθε βδομαδα αλλα δεν γινετε.παντως προσοπικα πιστευω οτι οι αλλαγες βοηθανε πολυ τους κατοικους του ενυδρειου.οι ροδοστομοι μου μολις γινει οι αλλαγη ζωντανευουν τα χρωματα τους.ξερω χομπιστες που αλλαζουν νερο καθε 6 μηνες.

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα!

Εγω προσωπικα κανω αλλαγες καθε βδομαδα εως καθε 10 μερες.Παλιοτερα εκανα καθε 2-3 μηνες αλλαγες νερου,αλλα τοτε δεν ειχα ζωντανα φυτα.

Αυτο που παρατηρω με τις πιο συχνες αλλαγες ειναι τα καλητερα χρωματα στα ψαρια μου,πιο πολυ ζωντανια και ενεργητικοτητα και τα φυτα μου παιρνουν τα πανω τους απο το φρεσκο νερακι που πεφτει στο ενυδρειο.Αν μιλησω για τις γαριδες εκει εχω παρατηρησει αλλα πραγματα απο τις συχνες αλλαγες.Σιγουρα το καλητερο ειναι να κανουμε αλλαγες νερου συμφωνα με τις μετρησεις μας,ακομα παιζει ρολο τι ψαρια εχουμε και σε τι αριθμο και γενικα τι θελουμε να πετυχουμε.

Link to comment
Share on other sites

Από διάφορα ενυδρεία που είχα έμεινα με ένα λόγω... κρίσης. Είναι diy στα 240-250 λίτρα καθαρά, κλειστό από πάνω με τζάμι και πλέον φιλοξενεί σκαλάρια με 2 πλεκόστομους και 2 ancistrus. Από φυτά έχω λίγα χαμηλών απαιτήσεων.

Στην αρχή έκανα αλλαγές κάθε εβδομάδα 30-35% του νερού επειδή έτσι είχα διαβάσει και μου είχαν πει οι εμπειρότεροι.

Σιγά - σιγά άρχισα πειραματικά να αραιώνω τις αλλαγές μετρώντας όμως πολύ συχνότερα τις παραμέτρους του νερού.

Από πέρσι το καλοκαίρι, δηλαδή πάνω από ένα χρόνο, κάνω πλέον αλλαγή το 40% του νερού κάθε μήνα με την απαραίτητη χρήση αντιχλωρίου, αλλά και την προσθήκη ΕΚΤΟΖΟΝ για τα λίτρα του ενυδρείου.

Μία φορά στο 3μηνο καθαρά για λόγους πρόληψης προσθέτω και λίγα βακτήρια.

Οι μετρήσεις μου τώρα έγιναν κάθε 15-20 μέρες, αλλά παραμένουν σταθερές οι τιμές του νερού.

Αναπαραγωγές δεν έχω ευτυχίσει να δω, αλλά αυτό δεν είναι και το πρωταρχικό που θέλω.

Εξάτμιση δεν έχω μεγάλη, προφανώς λόγω τζαμιού από πάνω, οπότε όταν συμπληρώνω -συνήθως μία φορά την εβδομάδα- δεν ξεπερνά το 1,5-2 λίτρα με νερό βρύσης που παραμένει στην κανάτα για 30-40 λεπτά και το αντίστοιχο αντιχλώριο.

Το μόνο που έχω παρατηρήσει όταν αλλάζω νερό είναι μία έντονη κινητικότητα των ψαριών, αλλά δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στο νέο νερό ή στο ότι μπορεί να βγαίνουν από τη... "ρουτίνα" τους και να φοβούνται. Φυσικά τα φυτά είναι εύρωστα και καταπράσινα.

Ίσως οι τιμές του νερού να παραμένουν σταθερές, καθώς στο ενυδρείο λειτουργεί ένα εξωτερικό Fluval 305 και ένα εσωτερικό biopower 200, οπότε το νερό γυρίζει αρκετές φορές. Δεν ξέρω, ίσως....

Link to comment
Share on other sites

Η αλλαγή νερού που συνοδεύει, τη μικροσυντήρηση του ενυδρείου μου γίνετε μια φορά την εβδομάδα αλλάζοντας το 30% του νερού του.

Βέβαια αυτή είναι η ρουτίνα που ακολουθώ με τα συγκεκριμένα δεδομένα του δικού μου ενυδρείου.

Γενικά πιστεύω πως δεν μπορούμε να φτιάξουμε κανόνα του τύπου αλλάζω νερό κάθε πέντε, δέκα ή δεκαπέντε μέρες που να ισχύει γιά όλους το ίδιο, μιας και το κάθε σύστημα έχει δικές του ιδιαιτερότητες και ισορροπίες (φυτά, ιχθυοφόρτιση, φίλτρανση) και έτσι ο μόνος κοινός αποδεκτά μπούσουλας είναι οι μετρήσεις του νερού.

Link to comment
Share on other sites

Να καταθεσω και μια προσωπικη μαρτυρια,που θα σας φανει απιθανο,αλλα συμβαινει.

Εχω φιλο γειτονα,που εχει 2 γκαλαχερ και ενα πλεκο,6 χρονια στα 120 λιτρα,Προ περσυ ανελαβα εγω την επιβλεψη του ενυδρειου του,απο τα τελη οκτωβριου εως αρχες μαρτιου.Το μονο που εκανα ,να συμπληρωσω στην αυτοματη ταιστρα μια φορα τροφη.Καποια μερα μετα απο 3 μηνες ,λεω δεν μπορει,θα κανω τα τεστ να δω τι εχει.Δεν ειχε τιποτα.Τα νιτρικα του ηταν γυρο στα 40,σαν τα δικα μου που κανω καθε εβδομαδα.Εχει αρκετα φυτα,και πολυ λιγο ταισμα.

Επισης να σας πω οτι τον χειμωνα που μας περασε,αφησα το δικο μου 50 μερες δυχως αλλαγη,και εκτος την πολυ αλγη στα τζαμια και νιτρικα στα 80 δεν βρηκα τιποτα αλλο

Έγινε επεξεργασία - kixlidatos
Link to comment
Share on other sites

Αποσαφήνιση: Χρήστο, πως αντιμετωπίζεται στο συγκεκριμένο θέμα η ιδιαιτερότητα του Estimative Index που υποχρεωτικά κάθε εβδομάδα πρέπει να κάνεις αλλαγή νερού προκειμένου να γίνει reset το σύστημα;

Link to comment
Share on other sites

Αποσαφήνιση: Χρήστο, πως αντιμετωπίζεται στο συγκεκριμένο θέμα η ιδιαιτερότητα του Estimative Index που υποχρεωτικά κάθε εβδομάδα πρέπει να κάνεις αλλαγή νερού προκειμένου να γίνει reset το σύστημα;

Εδω σε θελω!

Αυτο θα ελεγα τωρα!

Κανω αλλαγη νερου μια φορα την βδομαδα 50% και ο λογος μεθοδος estimative index!

εννοειτε οτι τα φυτα καταπρασινα μες στην ζωντανια!!

Ισως ειναι ενας τραντακτος λογος για να κανεις καθε βδομαδα αλλαγη νερου 50% αλλις το μονο που θα εχεις να αντιμετωπισεις ειναι η αλγες!

Ποσο καλο κανει αυτο στα ψαρια ομως ειναι μια μεγαλη απορεια και ελπιζω να λυθει σε αυτο το θεμα!

Link to comment
Share on other sites

O Tom Barrs από τους λίγους επιστήμονες που ασχολήθηκαν με τα φυτά του ενυδρείου θα μιλήσω σε κάποια φάση για αυτών και τα ανατρεπτικά πειράματα του.

Τώρα στο ερώτημα σου αν η αλλαγές αυτές γίνονται προγραμματισμένες κάθε 7 ημέρες τότε που το πρόβλημα; Δεν κατάλαβα τη εννοείς.

Με ''ιδιαιτερότητα'' εννοώ της εκτός προγράμματος αλλαγές.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά κάνω αλλαγές Όποτε κρίνω ότι είναι απαραίτητο μπορεί και πάνω από 90ημέρες. Εξαρτάτε δηλαδή από το είδος του ψαριού που έχω, από τα φυτά, και από ένα σωρό άλλους παράγοντες.

Συμφωνω και εγω :)

.Αν μιλησω για τις γαριδες εκει εχω παρατηρησει αλλα πραγματα απο τις συχνες αλλαγες.

Nαι στις γαρίδες θα πρότεινα και εγώ καλές αλλαγές νερού και συχνά :)

Link to comment
Share on other sites

Με ''ιδιαιτερότητα'' εννοώ της εκτός προγράμματος αλλαγές.

Αυτό εννοούσα με το ερώτημά μου – αν ουσιαστικά η όλη συζήτηση αφορά μόνο τις κατ’επιλογή αλλαγές νερού. Συνεπώς, οι του της μεθόδου Ε.Ι. παραμένουμε στην εφεδρεία σε πρώτη φάση μιας και εκτός προγράμματος Ε.Ι. αλλαγές δεν γίνονται.

O Tom Barrs από τους λίγους επιστήμονες που ασχολήθηκαν με τα φυτά του ενυδρείου θα μιλήσω σε κάποια φάση για αυτών και τα ανατρεπτικά πειράματα του.

Αυτό κι αν είναι ενδιαφέρον!

Link to comment
Share on other sites

Ας τελειώσουμε αυτό το θέμα και κάποια άλλα και μετά θα ασχοληθούμε με αυτόν γιατί αν αναφέρουμε τα πειράματα του τώρα πολύ δεν θα τα καταλάβουμε ή θα τα αποδεχτούμε χωρίς να τα καταλάβουμε. Και την μέθοδο που εφεύρεσε για την λίπανση (estimative index) ήρθαν και άλλοι από πισω και την άλλαξαν ως προς της αλλαγές νερού, έχει πολλά σχετικά άρθρα για όποιον ενδιαφέρεται.

Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφέρων τα λεγόμενα όλων σας και σεβαστές η απόψεις.

Από ότι βλέπω κάποιοι κάνουν αλλαγές γιατί της θεωρούν καλό και κάποιοι κάνουν αλλαγές για λόγους χαλάρωσης, ενώ άλλοι γιατί ακολουθούν κάποια μεθοδολογία, αλλά εγώ συνεχίζω να αναρωτιέμαι αν επιβάλλονται η συχνές αλλαγές ή όχι, και αν υπό προϋποθέσεις η συχνές αλλαγές νερού κάνουν κακό.

Θα απαντήσω σαν συνέχεια στο ερώτημα που έθεσα στο ποστ #6, είμαι πεπεισμένος ότι το φρέσκο νερό δεν προσφέρει απολύτως τίποτα, το νερό είναι νερό και έχει κάποια στοιχεία που μπορούμε να τα βάλουμε στο ενυδρείο μας από άλλους δρόμους.

Το φρέσκο νερό ωφελεί μόνο αυτούς που έχουν ελαφρά φυτεμένα ενυδρεία και δεν ρίχνουν λίπασμα στο ενυδρείο τους και λογικά σε κάποια φάση μειώνονται τα μακρο και μικρο στοιχεία του νερού οπότε με το φρέσκο νερό τα αναπληρώνουμε.

Τελικά αυτό που κάνει κάλο στα ενυδρεία μας δεν είναι το φρέσκο νεράκι για αυτό είμαι σίγουρος αλλά αυτό που αφαιρούμε από το ενυδρείο μας.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τη αφαιρούμε από το ενυδρείο μας πέρα από το γνωστό ΝΟ3

Link to comment
Share on other sites

Το ερώτημα που τίθεται είναι τη αφαιρούμε από το ενυδρείο μας πέρα από το γνωστό ΝΟ3

Αυτο ειναι σχετικα γνωστο.

Τα φωσσφορικα και τα οργανικα κυριως.

Αλλες ερωτησεις προς τροφη σκεψης:

Τα ιχνοστοιχεια και τα μεταλλικα αλατα (που απορροφουνται) ειναι απαραιτητα για τα φυτα μονο?

Τι ειναι η οξειδωαναγωγη (redox) και τι σχεση εχει με τις αλλαγες νερου και τη χημεια του νερου του ενυδρειου, οπως και η σχεση της με τις υπολοιπες μετρησεις?

Με ποιο τροπο μπορουμε να μετραμε ικανοποιητικα μεταλλικα αλατα στο νερο (δλδ να νομιζουμε οτι εχουμε σωστη GH) ενω στην πραγματικοτητα ειναι σαν να μην υπαρχουν στο νερο?

Σε ενα ενυδρειο που δεν γινονται αλλαγες νερου, πως εξηγηται το συνηθες φαινομενο να μην μπορουν να επιβιωσουν ευκολα (ή να ασθενουν σοβαρα) τα νεοεισαγωμενα ψαρια, ενω τα παλια δεν φαινεται να εχουν καποιο σοβαρο προβλημα?

ΥΓ Η δημοσκοπηση δεν εχει επιλογες για τη ρουτινα μερικων ενυδρειων (πχ ανατροφη νεων ψαριων, δισκοενυδρεια με μεγαλη ιχθυφορτωση και πλουσιο ταισμα κλπ)

2-3 φορες εβδμαδιαια, σε αλλο και καθημερινη αλλαγη και δυο φορες την ημερα και 100% αλλαγη

.

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

Το νερο χημικα αλλαζει με τον καιρο μια που προσθετουμε συνεχως τροφη, οποτε αλλαζει και η συσταση του και συσωρευονται πολλα και διαφορα περαν των αζωτουχων ενωσεων, απο αλατα, τανινες, φαινολες, οξεα, και μπορει να υπαρξει και μεγαλη μικροβιακη συγκεντρωση τα οποια εξαντλουν το ανοσοποιητικο του καθε ζωντανου αδυνατιζοντας την βλενογωνο μπορουν να παρουσιαστουν μυκιτιασεις και φλεγμονες και αν καταφερουν καποιοι ιοι να διαπερασουν και στο εσωτερικο του ψαριου να εχουμε και διαφορες λιμοξεις. Μην ξεχναμε πως τα ψαρια βρισκονται παντα μεσα στο υγρο στοιχειο και οτι κολυμπανε στην ουσια μεσα στα αποβλυτα τους. Βεβαια υπαρχουν παραγοντες οπως η ιχθυοφορτωση, τα λιτρα, η διατροφη τα φυτα οι αλγες, κλπ που μπορουν να βοηθησουν το μικρο οικοσυστημα εαν υπαρχουν σωστες αναλογιες και να μας δωσουν μεγαλυτερα περιθωρια καλης βιωσημοτητας και ελαχιστης συντηρησης αλλα συνηθως δεν ειναι τα ενυδρεια μας μια που ολο και καποιος καινουργιος καλος χωραει.

Οσο για τα φυτεμενα οι παραγωντες αυξανουν μια που η χημεια του νερου εχει και πολλες αλλες ιδιαιτεροτητες...............................

Link to comment
Share on other sites

Σε μια παλαιοτερη αναφορα του Fotisgt ειχε πει οτι ακομα και με το κλαδεμα του φυτεμενου επερχωνται καποιες μεταβολες.

Ειχε πρωτεινη το κλαδεμα να γινεται σταδιακα και οχι εφ' ολου του ενυδρειου ωστε η μεταβολες να ειναι μικρες.

Αυτο που εχω παρατηρηση εγω, με τις αλλαγες που γινονται καθε 15 μερες ειναι οτι τα ψαρια μαζευονται τα περισοτερα εκει

που πεφτει το νερο, λες και ειναι διψασμενα και τους δινεις ενα ποτηρι νερο για να ξεδιψασουν.

Link to comment
Share on other sites

Σε μια παλαιοτερη αναφορα του Fotisgt ειχε πει οτι ακομα και με το κλαδεμα του φυτεμενου επερχωνται καποιες μεταβολες.

Ειχε πρωτεινη το κλαδεμα να γινεται σταδιακα και οχι εφ' ολου του ενυδρειου ωστε η μεταβολες να ειναι μικρες.

Αυτο που εχω παρατηρηση εγω, με τις αλλαγες που γινονται καθε 15 μερες ειναι οτι τα ψαρια μαζευονται τα περισοτερα εκει

που πεφτει το νερο, λες και ειναι διψασμενα και τους δινεις ενα ποτηρι νερο για να ξεδιψασουν.

Τωρα που το λες,και εγω οταν κανω αλλαγη 300 λιτρα απο λατιχο,πανε κατω απο το καινουργιο νερο που τρεχει με δυναμη. ^_^

Link to comment
Share on other sites

Αν και το Forum δεν μου επιτρέπει για κάποιο άγνωστο λόγο να ψηφίσω θα ήθελα να καταθέσω τις παρατηρήσεις μου.

Έχω ένα 300λτ με κιχλίδες malawi, στο οποίο άλλαζω 30% του νερού κάθε 10 περίπου μέρες.

Εδώ κι ένα χρόνο παρατήρησα ότι μετά από κάθε αλλαγή αρχίζουν οι περιπτύξεις ανάμεσα στα labido και κατά κανόνα

τις επόμενες μέρες μέρες μία τουλάχιστον θυληκιά είναι μπουκομένη!!!

Αντιθέτως τα demasoni δεν δείχνουν καμία αλλαγή στη συμπεριφορά τους.

Στο δεύτερο ενυδρείο μου (200λτ) όπου κατοικεί ένα oscar 15 πόντων, κάνω αλλαγές πάλι το 30% κάθε εβδομάδα, αλλιώς αν καθυστερήσω

παρατηρώ ότι δεν έχει όρεξη για παιχνίδια και κρύβεται μέχρι να του αλλάξω νερό, οπότε και αρχίζει τις χαρές!!!

Να σημειώσω ότι και τα δύο ενυδρεία τρέχουν 2 χρόνια εντελώς απροβλημάτιστα, με μετρήσεις ακριβώς στα όρια των απαιτούμενων συνθηκών για κάθε είδος.

Δικό μου συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι οι αλλαγές είναι ευεργετικές για την συμπεριφορά των ψαριών, χωρίς βέβαια να είναι απόλυτα αναγκαίο να γίνονται με αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

Άλλωστε κάθε ενυδρείο νομίζω πως είναι διαφορετικό και έχει δικές του ρουτίνες.

Link to comment
Share on other sites

Μήπως έχει κάποιος να πει κάτι σχετικό;

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...