Jump to content

Recommended Posts

Xiphophorus maculatus

 

Επιστημονικό Όνομα: Xiphophorus maculatus (Günther, 1866)
Κοινές Ονομασίες: Platy, Southern Platyfish, moonfish
Ελληνικό Όνομα: Πλάτυ
Γενική κατηγορία: Livebearers
Τάξη: Cyprinodontiformes
Οικογένεια: Poeciliidae

Μέγεθος: Αρσενικά έως 4 εκατοστά TL , Θηλυκά έως 6 εκατοστά TL.

Βιότοπος: Συναντάται στην κεντρική Αμερική από το Μεξικό έως τη Γουατεμάλα, σε ρηχά γλυκά ή υφάλμυρα νερά με χαμηλή ροή, στις εκβολές ποταμών προς τον Ατλαντικό. Χώρες της Κεντρικής Αμερικής έχουν αναφέρει την εισαγωγή του platy στα νερά τους και την αύξηση του πληθυσμού του εκεί.

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 7-8,3 (Ιδανικά: 7.5-8)
KH: -
GH: 10-25°dGH (Ιδανικά: 12-18°dGH)
Θερμοκρασία: 18-26°C (Ιδανικά: 22-25°C )
Λίτρα: Το λιγότερο 60 λίτρα καθαρά για ένα χαρεμάκι (1 αρσενικό - 3 θηλυκά), λαμβάνοντας υπόψιν ότι σε λίγο καιρό θα αυξηθεί ο πληθυσμός τους, λόγω του ότι κάνουν πολλές γέννες.

Κοινωνική συμπεριφορά: Πολύ κοινωνικό ζωοτόκο ψάρι, δεν είναι επιθετικό προς τους υπόλοιπους συγκατοίκους του και ενδείκνυται για κοινωνικά ενυδρεία. Πρέπει να διατηρείται σε χαρέμια, 1 αρσενικό προς 3 θηλυκά, διότι τα θηλυκά στρεσάρονται από το συνεχές κυνήγι των αρσενικών για ζευγάρωμα.

Διαχωρισμός φύλου: Τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα από τα αρσενικά ίδιας ηλικίας και έχουν πιο στρογγυλεμένο στoμάχι. Τα αρσενικά ξεχωρίζουν από το γονοπόδιο που φέρουν, το οποίο είναι το εδρικό πτερύγιο, που έχει μετασχηματιστεί σε αναπαραγωγικό όργανο.

Διακόσμηση ενυδρείου: Νιώθει άνετα σε φυτεμένα ενυδρεία με αρκετό χώρο για κολύμπι. Σε ενυδρεία αναπαραγωγής προτείνεται η ύπαρξη αρκετών φυτών επιφανεία, ώστε να κρύβονται τα νεογέννητα ψάρια. Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση υλικών που μειώνουν το PH στο ενυδρείο, όπως ξύλα και ξερά φύλλα.

Ζώνη Κολύμβησης: Κολυμπά σε όλες τις ζώνες του ενυδρείου, αλλά συνήθως στο μέσο επίπεδο.

Διατροφή: Στην φύση τρέφονται με σκουλήκια, οστρακόδερμα, έντομα και φυτικά κατάλοιπα. Στο ενυδρείο είναι παμφάγο. Δεν είναι απαιτητικό ως προς τη διατροφή του. Τρέφεται με αποξηραμένες τροφές, αλλά καλό θα ήταν να του προσφέρονται λάρβες κουνουπιών, έντομα και φυτικές τροφές, καθώς κάνουν πιο ισχυρό το ανοσοποιητικό του σύστημα και πιο έντονα τα χρώματά του. Επίσης τρέφεται με άλγη.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 3-5 χρόνια.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Είναι ένα ήρεμο ψάρι που μπορεί να συμβιώσει με άλλα ψάρια σε κοινωνικό ενυδρείο. Συγκατοικεί άνετα με άλλα ζωοτόκα ψάρια που έχουν παρόμοιες απαιτήσεις νερού. Πρέπει να αποφεύγονται τα επιθετικά ψάρια. Επίσης δεν πρέπει να διατηρούνται με άλλα είδη “Xiphophorus” καθώς υβριδίζουν.

Υποείδη και υβρίδια: Υπάρχουν πολλές ποικιλίες (όπως pepper, wag tail και tuxedo) λόγω των επιλεκτικών διασταυρώσεων που γίνονται εδώ και χρόνια. Έτσι προκύπτουν και οι ποικίλοι χρωματισμοί. Tα platy υβριδίζουν με τους ξιφοφόρους και το υβρίδιο που προκύπτει (ανακαλύφθηκε από τον Ηeckel to 1848, περιγράφεται σαν Xiphophorus sp.), είναι γόνιμο.

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Πολύ απλή. Γεννούν ζωντανό γόνο και η εγκυμοσύνη διακρίνεται από τη φουσκωμένη κοιλιά και τη χαρακτηριστική μαύρη τριγωνική περιοχή στο πίσω μέρος της κοιλιάς. Τα ώριμα θηλυκά γεννούν 4 έως 6 εβδομάδες μετά το ζευγάρωμα. Με μία και μόνο γονιμοποίηση μπορούν να κάνουν από 2 έως 6 γέννες. Μπορούν να ζευγαρώσουν και πριν την ωρίμανση τους (που συνήθως γίνεται στους 3 - 4 πρώτους μήνες της ζωής τους). Το σπέρμα αποθηκεύεται από 1 έως 14 μήνες, οπότε μπορεί να γίνει η γέννα αρκετά μετά την συνεύρεση. Έτσι υπάρχει περίπτωση να έχουμε αγοράσει μια θυληκιά η οποία να γεννήσει μόνη της στο ενυδρείο αρκετούς μήνες μετά και χωρίς την παρουσία αρσενικού. Ο αριθμός των νεογέννητων ψαριών είναι 10 έως 50 σε κάθε γέννα. Θα πρέπει να έχουμε καλές συνθήκες και αρκετά φυτά επιφανείας για να κρύβονται τα μικρά ψάρια καθώς τα Platy συνηθίζουν να τρώνε τα μωρά τους. Ιδανική τροφή των μικρών είναι η ζωντανή Artemia και η καλά αλεσμένη τροφή.

Γενικές πληροφορίες: Τα Platy είναι ιδανικά ψάρια για αρχάριους. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στα επίπεδα της αμμωνίας καθώς είναι πολύ ευάλωτα. Επίσης προσβάλλονται εύκολα από μεταδιδόμενες ασθένειες, οπότε πρέπει να τους παρέχουμε καλές τροφές για να ενισχύεται το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

 

 

Xiphophorus maculatus

 

 

Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από την Sabrina (www.aquahobby.com)

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...