Jump to content

Νέο & Νέος στο Θαλασσινό χρειάζεται βοήθεια


thomaska

Recommended Posts

Καλησπέρα στην ομάδα. Εδώ και 6 χρόνια έχω ενυδρείο γλυκού νερού αλλά τα χρώματα του θαλασσινού με έκαναν να αποφασίσω να γυρίσω σε θαλασσινό. Αποφάσισα λοιπόν κατ' αρχήν να πουλήσω τον εξοπλισμό μου (δεν έχει πουληθεί ακόμα και τον παραθέτω μήπως χρειαστεί τελικά κάτι να κρατήσω για το θαλασσινό) και θα ήθελα την γνώμη σας πως να ξεκινήσω το νέο μου ενυδρείο. 

 

Υφιστάμενος εξοπλισμός και τι σκέφτομαι να αλλάξω:

1. Juwel Lido 120. Αυτό θα το πουλήσω διότι θέλω να βάλω κάτι μικρότερο λόγω χώρου. Οπότε λέω να πουλήσω το Juwel και να αγοράσω ένα DUPLA MARIN NANO OCEAN CUBE 80 AQUARIUM 45X45X40 CM, 80 L. Θα προτείνατε να πάρω το απλό ενυδρείο ή να πάρω το Set? Επειδή το ενυδρείο θα το αλλάξω απλά θα ήθελα την γνώμη σας γι αυτό και εάν θα ήταν καλύτερα να πάρω το απλό ή το set και ότι extra χρειάζεται να τα πάρω ανάλογα με το budget μου. Έχετε να προτείνεται κάποιο άλλο σε διαστάσεις 50x50 και ύψος οτιδήποτε?

2. Φίλτρο Eheim Professional 4+. Χρειάζεται?

3. UV Lamp Eheim. Χρειάζεται?

4. Ph Meter. Χρειάζεται?

5. CO2 Μπουκάλα με όλο τον εξοπλισμό. . Χρειάζεται?

6. JBJ Aquarium Arctica Chiller. Χρειάζεται?

7. AquaMedic Reef Doser. Να υποθέσω πως χρειάζεται, το λέει και το όνομα.

8. AQUATLANTIS EASY LED CONTROL 2 PLUS DIMMER. To έχω, απλά το είχα βγάλει γιατί κάηκαν τα led και επειδή ήταν πανάκριβα να αγοράσω έβαλα τα Led της Juwel. Αλλά υπάρχει...

 

Έτσι λοιπόν θα ήθελα τη γνώμη σας τι από τα παραπάνω χρειάζεται και τι όχι ώστε να μην το πουλήσω. Τέλος, περιμένω τη βάση του νέου ενυδρείου, θα μου την φτιάξει ένα φίλος, και μετά θα προχωρήσω με την αγορά του. Άρα θα ήθελα προτάσεις σχετικά με το ενυδρείο που ρώτησα και πριν αλλά σίγουρα και τι άλλο θα χρειαστώ? Δεν βιάζομαι να το βάλω μπροστά, θα το πάω σιγά σιγά, οπότε θα ήθελα να κάνω ένα ένα τα βήματα.

 

Ευχαριστώ πολύ και συγνώμη εάν σας κούρασα αλλά και για όσο θα σας κουράσω στο μέλλον.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 64
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλως ήρθες φίλε!

Σου εύχομαι να το προχωρήσεις. 

Αν κατάλαβα καλά το ένα είναι σετ με 455€ και το άλλο σκέτο στα 230.

Κανένα δεν έχει σκιμμερ.  Σωστά?

Αυτά που έχεις με νούμερα φαντάζομαι τα έχεις. Εκτός από τα 3 πρώτα τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ. Σωστά τα λες, σκιμμερ δεν έχει κανένα οπότε είτε λέω να αγοράσω της εταιρείας το οποίο αναφέρει παρακάτω (Skimz Protein Skimmer SH1s) είτε να πάω για το Deltec MCE 400. Προφανώς και αντιλαμβάνομαι πως το Deltec λογικά θα πρέπει να είναι καλύτερο, απλά δεν ξέρω εάν μπαίνει στο συγκεκριμένο ενυδρείο επειδή εάν θα είδες πίσω έχει το χώρισμα για τον κυκλοφορητή και την θέση για το skimmer.

Αυτά που γράφω με νούμερα είναι αυτά που έχω τώρα. Εκτός από τα 3 πρώτα, δηλαδή φίλτρο δεν χρειάζεται? 

Link to comment
Share on other sites

Για ενυδρείο βέβαια υπάρχει και η περίπτωση του Αmtra NANOTANK 90lt. Βέβαια δεν ξέρω την ποιότητα... να μου πεις ξέρεις την ποιότητα του Dupla Marin Nano? Κανένα από τα δύο δεν ξέρω οπότε θα ήθελα τις προτάσεις σας, ώστε αφού καταλήξω σε ενυδρείο μετά να προχωρήσουμε με τα υπόλοιπα.

Έγινε επεξεργασία - thomaska
Link to comment
Share on other sites

Καλή αρχή!

Το φίλτρο εφόσον θα πας σε all in one ενυδρείο δε θα το χρησιμοποιήσεις.

Την uv κράτα την δεν ξέρεις τι γίνεται. Πεχαμετρο αξίζει σε ο,τι σύστημα και να χεις να μπορείς να μετράς εύκολα και γρήγορα. Τώρα το co2 αν δεν πας σε ριακτορα ασβεστίου (που σύμφωνα με τα ενυδρεια που κοιτάς δε θα πας) ούτε αυτό θα το χρησιμοποιήσεις.

Τώρα για ενυδρείο εγώ προσωπικά σε αυτά τα χρήματα θα πήγαινα είτε σε κάποιο waterbox είτε σε κατασκευή με sump(οχι πλάτης) κλπ. Το 50χ50 έχει πολλές προοπτικές και ενα σαμπακι σου λύνει τα χέρια σε γενικές γραμμές. 

Για φώτα τι σκεφτεσαι;

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Θωμά και καλή χρονιά,

Εύχομαι επίσης καλή αρχή με το εγχείρημα. Και εγώ τώρα κάνω τα πρώτα μου βήματα στα αλάτια όμως το "λιβανίζω" κανένα τρίμηνο με ψάξιμο. Πάω σε νάνο και αρχικά σκεφτόμουν το Dupla Marine to 80ρι όπως εσύ. Όμως εμένα προσωπικά δεν με κάλυπτε το φίλτρο πλάτης που είχε. Γιατί έχει 3 χώρους πίσω και το πλάτος του ήταn 11cm. Αυτό σημαίνει ότι σε δεσμέυει με το σκίμερ (αν βάλεις στο μέλλον - τα Tunze έχουν πλάτος 11cm θα είναι τσίμα τσίμα) και δεν έχει κατά τη γνώμη μου επαρκή χώρο για τα υλικά που θα βάλεις μέσα. Λογικά πίσω θα βάλεις αυτόματη αναπλήρωση, τους θερμαντήρες, αντιφώσφορο, ενεργό άνθρακα, σκίμερ (προαιρετικά), αντλία επιστροφής και όπως μου είπε ο submarine κάποιο κομμάτι βράχου για επιπλέον βιολογία. Για το λόγο αυτό (αλλά και για οικονομικούς εννοείται) εγώ έφτιαξα ένα σχέδιο δικό μου και μίλησα με τον Νιδάλ να φτιάξουμε ένα DIY που να με καλύπτει.

Προσωπικά μου βγήκε αρκετά πιο οικονομικό και είναι ακριβώς όπως το θέλω.

Οι διαστάσεις του DIY μου είναι:

Συνολικές διαστάσεις κατασκευής (ΜxΠxΥ): 450x450x400mm (81lt)
Διαστάσεις φίλτρου πλάτης (MxΠxΥ): 450x140x400mm (25lt)
Διαστάσεις κατασκευής χωρίς φίλτρο πλάτης (ΜxΠxΥ): 450x310x400 (56lt)

 

Σχετικά με τα φώτα εγώ έπαιξα με Amazon και αγόρασα ένα fluval nano marine 20W στα 100 ευρώ που το χειρίζεσαι και από εφαρμογή.

 

Ελπίζω να σε βοήθησα και να μη σε μπέρδεψα παρά πάνω. Αν θέλεις σου στέλνω και το σχέδιο όπως το έφτιαξα στο autocad.

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, εάν πάω για το Αmtra NANOTANK 90lt που έγραψα και παραπάνω το οποίο δεν έχει φίλτρο πλάτης καμία άποψη? Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω το Eheim Professional 4+ που έχω από το γλυκό ενυδρείο για φίλτρο εξωτερικό? Και να βάλω στο πίσω τζάμι το σκίμμερ  Deltec MCE 400. Φώτα που με ρωτήσατε μάλλον θα χρησιμοποιήσω το AQUATLANTIS EASY LED CONTROL 2 PLUS DIMMER που έχω και θα πάρω δύο (για περισσότερο φωτισμό) της Aquatlantis. Θα κοιτάξω βέβαια και την περίπτωση του Fluval Nano Marine 20W που ανέφερε ο YanisM.

 

Η αρχή είναι δύσκολη μέχρι να βρούμε το σωστό setup με ενυδρείο και τα πρώτα βασικά εξαρτήματα... ευχαριστώ πολύ όλους για την προσπάθεια και για τις προτάσεις εκ τον προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα φίλε μου , εγώ έχω το Amtra nano tank 60 , έχω βάλει ένα κρεμαστό φίλτρο εξωτερικό το οποίο έχει και μερικά διαμερίσματα για υλικά συγκεκριμένα έχω της fluval c3 και σκιμμερ έχω εσωτερικό, μπορείς να δεις τις διαστάσεις τόσο του σκιμμερ όσο και του φίλτρου αν πας σε λύση hang on και να δεις αν σε παίρνει να τα κρεμάσεις και τα 2 στο πίσω μέρος , τώρα σε ότι αφορά τον φωτισμό εγώ έχω το Zetlight za 1201 wifi που είναι στα 19w το θεωρώ σχετικά καλό αν και μελλοντικά θα κάνω κάποια αναβάθμιση 

Link to comment
Share on other sites

Είσαι ευχαριστημένος με το ενυδρείο σαν γυαλα?

Link to comment
Share on other sites

πριν 23 λεπτά, το μέλος thomaska έγραψε:

Είσαι ευχαριστημένος με το ενυδρείο σαν γυαλα?

Ναι δεν έχω κάποιο θέμα  έως τώρα,βέβαια 4 μήνες τρέχει , αν έχεις το budget να πας σε κάτι με Σαμπ στην πλάτη εγώ θα το έκανα καθαρά και μόνο για να κρύψω skimmer heater κτλπ σαν λειτουργικότητα πάντως δεν αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα , επίσης νομίζω πιο πολύ έμφαση θέλει το φως και γενικά ο εξοπλισμός , εγώ αυτό έχω καταλάβει έως τώρα 

Link to comment
Share on other sites

Εντάξει μπορώ να πω πως έχω πελαγώσει και απογοητευτεί. Διαβάζω, διαβάζω και έχω χάσει την μπάλα. Sump, Reactors, Αυτόματη αναπλήρωση κ.τ.λ. Άλλοι λένε πως το sump δεν έχει τόσο καλά αποτελέσματα, ότι η υγρασία κάτω από το έπιπλο λόγω της εξάτμισης σαπίζει τη βάση του display tank, άλλοι λένε για υπερχειλίσεις και πλημμύρες στο σπίτι από το skimmer και άλλοι από το sump σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, άλλοι πάλι πως λόγω της εξάτμισης μπορεί να καεί η αντλία στο sump. Δηλαδή πραγματικά για ένα θαλασσινό χρειάζομαι όλα αυτά? Και νόμιζα πως στο γλυκό και είχα αρκετά. Εδώ χρειάζομαι εργοστάσιο... και μάλιστα για λιγότερα λίτρα απ ότι είναι τώρα το γλυκό. Έχω χάσει την μπάλα... αντίστροφη όσμωση... που να την βάλω? Δεν έχω ούτε νιπτήρα ούτε το νεροχύτι της κουζίνας κοντά. Έχω χάσει πραγματικά την μπάλα και νομίζω πως κακώς παράγγειλα τη βάση γιατί δεν βγάζω άκρη για το πως να το φτιάξω.

Link to comment
Share on other sites

Χαλάρωσε για αρχή. 

Το πιο βασικό πράγμα στο θαλασσινό είναι η υπομονή. 

Όλα θα βρεθούν!

Όποιος λέει ότι το σαμπ δεν βοηθάει δεν έχει σχέση με θάλασσα.

Αν είχα να διαλέξω θα προτιμούσα πρώτα σαμπ, μετά φίλτρο πλάτης και τελευταίο το εξωτερικό φίλτρο. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Αντίστροφη Όσμωση,  μπαίνει σε μια παροχή νερού και σου δίνει καθαρό νερό που θα βάλεις το αλάτι. 

Αν όπως λες δεν έχεις ούτε νεροχύτη στο σπίτι σου τότε κακώς ξεκινάς ενυδρείο. 

Αν κάνεις ένα πλάνο σιγά σιγά όλα θα ξεδιαλύνουν στο μυαλό σου. 

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω κοντά στο ενυδρείο... έχω βρύση στο μπαλκόνι που είναι και κοντά στο ενυδρείο. Και βασικά δεν είναι το θέμα ότι είναι κοντά αλλά είναι πιο έυκολα να τοποθετήσω την αντίστροφη όσμωση. Μπορώ να την βάλω εκεί και να γεμίζω κάποιο δοχείο όποτε το χρειάζομαι? Μπορεί να δουλεύει δηλαδή όποτε την χρειάζομαι και να φτιάχνω νερό όποτε το χρειάζομαι?

Συγνώμη που μπορεί να κάνω χαζές ερωτήσεις αλλά θέλω να δω πως θα φτιάξω τα πράγματα.

Έγινε επεξεργασία - thomaska
Link to comment
Share on other sites

Δεν χρειάζεται άγχος και εγώ το ενυδρείο το έχω στο σαλόνι ,απλά συνδέσω την αντίστροφη όσμωση στο μπάνιο η στην κουζίνα γεμίζω 2 μπιτονια που έχω και την αποσύνδεω μετά , επίσης μπορείς να ξεκινήσεις με απλά πράγματα θα δεις πολλά βίντεο που δείχνουν απλά ενυδρεία χωρίς να είναι hi tech και τα πηγαίνουν περίφημα ,ναι το σαμπ βοηθάει κατά πολύ ( εγώ δεν έχω ) αλλά και χωρίς αυτό πάλι μπορείς να φτιάξεις θαλασσινό για μένα ο εξοπλισμός σου ο βασικός είναι ένα φίλτρο ένας wave maker  το φως ενας θερμοστάτης και το skimmer 

Link to comment
Share on other sites

πριν 5 λεπτά, το μέλος thomaska έγραψε:

Δεν έχω κοντά στο ενυδρείο... έχω βρύση στο μπαλκόνι που είναι και κοντά στο ενυδρείο. Και βασικά δεν είναι το θέμα ότι είναι κοντά αλλά είναι πιο έυκολα να τοποθετήσω την αντίστροφη όσμωση. Μπορώ να την βάλω εκεί και να γεμίζω κάποιο δοχείο όποτε το χρειάζομαι? Μπορεί να δουλεύει δηλαδή όποτε την χρειάζομαι και να φτιάχνω νερό όποτε το χρειάζομαι?

Συγνώμη που μπορεί να κάνω χαζές ερωτήσεις αλλά θέλω να δω πως θα φτιάξω τα πράγματα.

Εγώ αυτό κάνω και συγκεκριμένα ακριβώς τώρα αυτό κάνω έχω συνδέσει την αντίστροφη όσμωση και έχω 2 μπιτονια να γεμίσουν μόλις γεμίσουν την αποσύνδεω και όταν χρειαστώ ξανά κάνω το ίδιο στην ουσία ένα ρακορ θα βιδωνεις και θα ξεβιδωνεις 

Έγινε επεξεργασία - Kostass1
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Kostass1 said:

Δεν χρειάζεται άγχος και εγώ το ενυδρείο το έχω στο σαλόνι ,απλά συνδέσω την αντίστροφη όσμωση στο μπάνιο η στην κουζίνα γεμίζω 2 μπιτονια που έχω και την αποσύνδεω μετά , επίσης μπορείς να ξεκινήσεις με απλά πράγματα θα δεις πολλά βίντεο που δείχνουν απλά ενυδρεία χωρίς να είναι hi tech και τα πηγαίνουν περίφημα ,ναι το σαμπ βοηθάει κατά πολύ ( εγώ δεν έχω ) αλλά και χωρίς αυτό πάλι μπορείς να φτιάξεις θαλασσινό για μένα ο εξοπλισμός σου ο βασικός είναι ένα φίλτρο ένας wave maker  το φως ενας θερμοστάτης και το skimmer 

 

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Αυτό μου κάνει μία χαρά, γιατί όπως λες και εγώ στο σαλόνι το έχω. Άρα μπορώ να την συνδέω και να την χρησιμοποιώ όποτε θέλω, δεν χρειάζεται μόνιμη εγκατάσταση. Αν και θα δω μήπως με Τ την βάλω μόνιμα στη βρύση του μπαλκονιού για να κάνω την δουλειά μου και να γεμίζω μπιτόνια όπως λες.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ δεν έχω μόνιμη εγκατάσταση γτ δεν έχω βρύση στο μπαλκόνι και την συνδέω στην ντουζιέρα 

Link to comment
Share on other sites

Καλή αρχή και από εμένα, είναι αλήθεια πως το σαμπ είναι απαραίτητο στη θάλασσα. Και εγώ ξεκίνησα χωρίς με Red sea 130 αλλά όταν πήγα σε σαμπ κατάλαβα τις διαφορές. Μπορεί να το τρέξεις και χωρίς αυτό. @panoscorfuδες του φίλου. Τώρα χρειάζεται υπομονή, διάβασμα πρόγραμμα και μηχανήματα. Σίγουρα ο κώνος σε σκιμερ είναι πολύ καλύτερο. Εγώ θα σου πρότεινα το deltec mc600 χωρίς σκέψη και φόβο. Εάν βάλεις εξώτερο φίλτρο θα έχεις μέσα μόνο αντιφωσφωρο και άνθρακα. Άρα σκέψου τι θες ακριβώς, κοραλια? Ψάρια? Και τα δύο? Και όλα μπορούν να γίνουν. 

Link to comment
Share on other sites

Καλή αρχή φίλε μου, ολοι μαθαινουμε σιγά σιγά κανένας δεν είναι σοφός.

Στα 80 λίτρα που λες μπορείς και χωρίς sump ,και χωρίς skimmer ,μια αλλαγή νερού κάθε εβδομάδα κ είσαι οκ. απλως αυτα όταν είναι σωστά στημένα κάνουν τις δουλειές που θέλεις πιο εύκολες.

Αντίστροφη όσμωση.

και εγώ δεν ήθελα τίποτα να βάλω στην αρχή αλλά μετα κατάλαβα ότι στο θαλασσινό είναι απαραίτητη. Το θαλασσινό πάει καλά όταν η το νερό είναι καλό. Πρέπει να ψάξεις λίγο και να διαβάσεις, γιατί είναι διαφορετικό από το γλυκό. Όλο τη δουλειά και το φιλτράρισμα γίνεται βιολογικά από τον βράχο στο θαλασσινό.

ολα τα άλλα ,skimmer, χημικα κ μηχανικά φίλτρα είναι απλώς βοηθητικα.

Αφού δεν έχεις πολλές γνώσεις το έτοιμο σύστημα βοηθάει , στοιχίζει περισσότερα απ' ότι ένα diy , αλλά γλιτώνεις από πολλά λάθη που θα δεις μετά ότι έκανες!

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Κάνε τον κόπο και πάρε αντίστροφη όσμωση όπως λένε και τα παιδιά απο πάνω. 

Εσενα σε ενδιαφέρει να συλλέγεις το νερό σε ενα δοχείο όπου θα το προετοιμάζεις για αλλαγή. Το δοχείο αυτο μπορει να ειναι και 10 μέτρα μακριά. 

 

- Με μια αντλία και λάστιχο μακρύ το μεταφέρεις το νερό όπου θες.

- Μπορείς να σύρεις το δοχείο δίπλα στο ενυδρείο (ετσι κανω εγω) και κανεις την αλλαγή.

- Μπορείς να φτιάξεις μια βασούλα με ροδάκια που θα ειναι το δοχείο πάνω και το μεταφέρεις ποιο εύκολα.

- Μπορείς να εχεις μακρύ σωλήνα στην όσμωση και να καταλήγει το νερό στο σημείο συλλογής που επιθυμείς (αυτό ρώτα το και απο εκει που θα την πάρεις αν γινεται)

 

Για το χωρίς Sump. Αν μπορείς κανε sump. Θα σε βολέψει σε πάρα μα πάρα πολλά πράγματα.

Αν δεν μπορείς δεν πειράζει. Γινεται και με φίλτρο πλάτης. Ετσι ηταν εμενα το πρώτο δες εδω:  

 

 

Ουσιαστικά στο φίλτρο πλάτης μπορείς να βάλεις σκιμερ, αντιφώσφορο, ανθρακα, θερμοστατη, μηχανισμό αυτόματης αναπληρωσης κλπ για να μην τα εχεις σε κοινή θέα μέσα στην κεντρική γυαλα.  

 

Διαφορετικά τα βαζεις ολα στο main. Θερμοστατη, ενα φιλτρακι που θα κανει και κυκλοφορία και θα εχει αντιφώσφορο και ανθρακα., σκιμερ ενα μικρο ή και καθολου αν κανεις συχνες αλλαγες, και για αναπλήρωση βλέπεις...

 

Link to comment
Share on other sites

Αυτά τα περί sump και δυσκολιών είναι παραμύθια. Αν έχεις sump κάτω απτό ενυδρείο υπάρχουν ένα κάρο λύσεις για το πως μπορείς να προστατεύσεις το έπιπλο. Επίσης τα περί πλημμύρας σε διακοπή ρεύματος εξίσου ασυναρτησίες μου ακούγονται. Όταν φτιάχνεις custom ενυδρείο προφανώς και το στήνεις έτσι ώστε να μην ξεχειλίζει το sump σε περίπτωση διακοπής ρεύματος/βλάβη αντλίας. Το περι εξάτμισης νερού και βλάβη της αντλίας είναι και αυτά ιστορίες καθώς αν κάτι είναι ΑΚΡΩΣ απαραίτητο στα θαλασσινά(και ειδικά στα νανο) είναι η αυτόματη αναπλήρωση. 

Όσον αφορά στο τι να επιλέξεις θα συμφωνήσω με τον fishbone πως το εξ φιλτρο είναι η έσχατη λύση. Για μένα εφόσον είσαι νέος στα αλάτια πήγαινε σε κάτι με sump πλάτης να τα χεις όλα νοικοκυρεμένα και θα το χαρεις. Το skimmer προσωπικά το θεωρώ υπερβολή (τουλάχιστον στην αρχή). Επένδυσε σε φως και κυκλοφορία νερού και αν δεις οτι το χρειάζεσαι τόσο πήγαινε σε κάποια πιο φθηνή λύση (mce 300 και κάτω). Τέλος την όσμοση εγώ την έβαλα με ταφ και δική της βάνα στην παροχή του πληντυρίου. Εάν δε σε βολεύει το πού είναι η όσμοση παίρνεις σωληνάκι αυτόματου ποτίσματος και το ενώνεις με σύνδεσμο αεραντλίας η ανεπίστροφη με την έξοδο της όσμοσης οπότε στέλνεις το νερό όπου θες.

ΥΓ: Υπομονή και μέθοδος οδηγούν στην επιτυχία.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους και ευχαριστώ πολύ για τις απόψεις σας. Μετά από αρκετό ψάξιμο για tank αυτές τις μέρες κατέληξα πως μάλλον θα αγοράσω ένα ενυδρείο που το χάζευα πριν κανα χρόνο.... μου άρεσε πάρα πολύ... Innovative Marine Nuvo Fusion 40. 150 λίτρα σύνολο με το sub στην πλάτη για να βάλεις ότι θέλεις. Για skimmer χωράει το Tunze 9004, παίρνει 2 reactors (ένα για αντιφόσφωρο και ένα για νιτρικά) εάν θέλεις, και έχει και την θέση για φίλτρα άλλα. Έχει αρκετά καλό τζάμι 8mm πάχος. Βέβαια δεν το βρήκα πουθενά για να το αγοράσω, ούτε εδώ, ούτε ευρώπη, οπότε θα πρέπει να περιμένω. Είδα και τα Red Sea βέβαια, τα οποία το Sub το έχουν από κάτω, αλλά είναι πανάκριβα ακόμα και σε σχέση με το Innovative Marine.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...