Jump to content

Στήσιμο γαριδάδικου 30L....από αρχάρια .Και ήρθε η καταστροφή .


Recommended Posts

Γεια σας και από εμένα  και καλώς σας βρήκα !Πολύ ωραίο το forum !Έχω διαβάσει πράγματα χρήσιμα αλλά δεν είχα εγγραφεί .Μέχρι που ήρθα και γω με τη σειρά μου να σας ζητήσω βοήθεια .Για κάθε έναν που απαντάει τον ευχαριστώ εκ των προτέρων !!!😘 

Για χρόνια παρακολουθούσα αρκετά video σε youtube για το στήσιμο ενός nano ενυδρείου ,μέχρι που μου έκλεψαν την καρδιά οι κόκκινες cherry shrimps .Κατέληξα να μαζεύω λεφτά να φτιάξω ένα μικρό τροπικο με τις κοκκινούλες ,1-2 σαλιγγαράκια για άλγη και λίγα rasbora .Από φυτά θα έβαζα moss και κανα cryptocorane γιατί χωρίς CO2 επιζούν πιό εύκολα .

Πρίν από λίγες μέρες το έστησα και ξεκίνησα να κάνω κύκλο αζώτου (χωρίς τα ζώα μέσα εννοείται ).Το μόνο μειονέκτημά μου πίστευα μέχρι τότε ότι θα ήταν το νερό βρύσης γιατί δεν γινόταν να βάλω αντίστροφη ώσμωση στο σπίτι .

Σάββατο στήθηκε .Κυριακή κατάλαβα ότι κάτι συνέβαινε .Δευτέρα τα φυτά έχαναν το πράσινο χρώμα (που δείχνουν ότι " λιώνουν ").Καθημερινά έκανα αλλαγές νερού ,αντιχλώριο ,βακτήρια γιατί είμαι στην 1η βδομάδα .Τετάρτη σήμερα κάνω τέστ (το απλό με την λωρίδα) .0/NO3 ,NO2 ,>21GH (πολύ μεγάλα επίπεδα ) , 10KH , 7,6PH , 0CL2 .Κατάλαβα ότι η σκληρότητα είναι τέρμα ανεβασμένη και μάλλον αυτό φταίει για το λιώσιμο των φυτών .

Τι έχω στο ενυδρείο :

φωτισμό : CHihiros c251 LED

ενυδρείο dennerle 30L με το φίλτρο του και προστασία για γαρίδες μπροστά στο οποίο έβαλα μέσα λίγο άνθρακα και λίγο "μακαρόνι "(filter tubes )

50W θερμοστάτη (στους 24 οC)

 

και παρακάτω μάλλον είναι που τα έκανα σαλάτα ...

υπόστρωμα : ADA LA PLATA SAND και πίσω σε μία γωνία έβαλα το χώμα που έδινε με το ενυδρείο για να βάλω κάποια φυτά .Για να μην αναμιχθεί το χώμα με την άμμο έβαλα Ryuoh stones μικρές .Να σημειωθεί ότι στα βίντεο που έβλεπα έλεγαν ότι το χώμα αυτό πάει πολύ με τις πέτρες Seiryu γιατί εξισορροπούνται οι τιμές PH GH κλπ (που τελικά μάλλον δεν γίνεται ).

 

Απογοητεύτηκα φουλ και μέσα σε όλο αυτό να έχω και φυτά που φεύγανε από το χώμα και να παλεύω να τα ξαναβάλω...moss να ξεκολλάει και να πηγαίνει παντού ...ξύλο να κουνιέται ...χωματάκι να λερώνει την άμμο...φυτά να λιώνουν....  

 

Περιμένω  τις συμβουλές σας με μεγάλη χαρά ,να ξαναπώ ότι είναι πρώτη φορά που φτιάχνω στρωμένο ενυδρείο και το θέλω πολύ να πάει καλά  , και συγνώμη για την έκθεση !

 

 

Link to comment
Share on other sites

Τα φυτά καμία φορά λιώνουν και από την αμμωνία που σηκώνει η όλη διαδικασία του κύκλου του αζώτου. Για τα φυτά που σου βγαίνουν απλά χωστα ποιο μέσα στο χώμα. Τις moss με τι τις κόλλησες και ξεκολλάνε; Μια φωτό θα βοηθούσε. Τα ξύλα θέλουν καιρό για να μην σου κουνιούνται πολύ. Πρέπει να τραβήξουν νερό μέσα τους για να βαρύνουν και να κάτσουν κάτω. Μπορείς να βάλεις καμία πέτρα από πάνω να στα κρατάει σταθερά μέχρι να μουλιασουν καλά. Οι πέτρες που έβαλες είναι ασβεστοληθικες και σου ανεβάζουν την kh.Εντάξει δεν νομίζω να έχεις τόσο θέμα με τις γαρίδες αυτές. Είναι αρκετά ανθεκτικές αν και δεν ξέρω στα σίγουρα. Εγώ τις κρατούσα σε μαλακό νερό γιατί είχα και κάποια αλλά ζωντανά μέσα που το χρειάζονταν αλλά έχω ακούσει και από αλλά παιδιά εδώ μέσα ότι τις κρατούσαν σε υψηλές σκληροτητες. 

Έγινε επεξεργασία - lefteriskri
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

πριν 17 ώρες, το μέλος Nadia έγραψε:

και πίσω σε μία γωνία έβαλα το χώμα που έδινε με το ενυδρείο για να βάλω κάποια φυτά .Για να μην αναμιχθεί το χώμα με την άμμο έβαλα Ryuoh stones μικρές .

Πριν να ξεκινησεις, θα επρεπε να διαβασεις τις οδηγιες χρησης, που εχει το καθε σακουλακι.

Το set Dennerle, που πηρες μπορει να μην περιειχε soil, αλλά deponit mix. Τι σημαινει αυτο.... Αυτο σημαινει, οτι πανω απο το χωματακι αυτο πρεπει να βαλεις τουλαχιστον 3-4 εκ αμμοχαλικο 0.7-1.2mm, για να μην ανακατευεται το χωμα με χαλικακι. Αν φυτευεις φυτα σ αυτο το μιξ, δεν μπορεις να τα βαζεις και να τα βγαζεις, βαζεις και ξεχνας. Αλλιως θα ανακαυτει το υποστρωμα με το χαλικι και θα γινει .... αυτο, που εγινε.

file:///C:/Users/%CE%A7%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%82/Downloads/1-07901_ga_deponit_mix_nano_0612.pdf

πριν 17 ώρες, το μέλος Nadia έγραψε:

.moss να ξεκολλάει και να πηγαίνει παντού

Παρε nylbond κλωστη, υπαρχουν σε πολλα χρωματα (θελεις στο χρωμα του ξυλου,αν θα το βαλεις στο ξυλο ή στο χρωμα της πετρας, αν θα βαλεις στhν πετρα.

Δες εδω πως "τυλίγουμε" το ξυλο με την μοςς -https://www.adana.co.jp/en/aquajournal/nature-in-the-glass-288-2-02/

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 17 ώρες, το μέλος Nadia έγραψε:

Τετάρτη σήμερα κάνω τέστ (το απλό με την λωρίδα) .0/NO3 ,NO2 ,>21GH (πολύ μεγάλα επίπεδα ) , 10KH , 7,6PH , 0CL2

Παρε νορμαλ τεστ. Αυτα τα στριπ τεστ ειναι μαντεία :).....Με 10 KH δεν γινεται να εχεις 7.6 το ph....

πριν 17 ώρες, το μέλος Nadia έγραψε:

Το μόνο μειονέκτημά μου πίστευα μέχρι τότε ότι θα ήταν το νερό βρύσης γιατί δεν γινόταν να βάλω αντίστροφη ώσμωση στο σπίτι .

Δεν χρειαζεται να το εχεις στην κουζίνα. Σχεδον ολοι στο μπαλκονι το εχουν. Βαζεις να τρεχει την νυχτα και εχεις το πρωι απο 40 μεχρι 100λ νερου Α/Ο (εξαρταται απο την μεμβρανη, που εχει το φιλτρο)

Δες εδω - https://www.waterwaves.gr/enydreiaka-proionta/filtra-and-systimata-antistrofis-osmosis/compact-systimata-antistrofis-osmosis-gia-enydreiaki-khrisi/systima-antistrofis-osmosis-enydreioy-aqua-hobby-eco-version.html

αυτο βιδώνεις στην βρυση στο μπαλκόνι. Μετα την χρηση, βαλε το μεσα στο σπιτι (μεσα σε ενα πλαστικο κουτι αποθηκευσης ή πλαστικη σακουλα.

Βαλε μια-δυο φωτο να δουμε τι μπορουμε να κανουμε τωρα.

Και τα φυτα, που χαλανε ανεβαζουν αμμωνια, οχι σκληρότητα νερου.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας παιδιά .Η πρώτη εικόνα είναι από την πρώτη μέρα ,οι άλλες τρεις είναι από σήμερα 7 μέρες μετά .

Link to comment
Share on other sites

Ναταλία το χώμα είναι αυτό που είναι στη φωτογραφία .

Δεν ήξερα ότι μπορώ να το βγάζω από τη βρύση και να το ξαναβάζω .Οπότε μπορεί να το κάνω αυτό με την αντίστροφη ώσμωση  .

Νόμιζα ότι με την κόλλα θα ήταν πιο εύκολο να μείνει το moss πάνω στο ξύλο αλλά ναι, το σχοινάκι θα ήταν καλύτερη λύση .

Έχεις να μου προτείνει κάποια πιο αξιόπιστα τεστ ; 

 

Νομίζω θα το ξεστήσω και θα το ξαναστήσω μόλις βρω ελεύθερο χρόνο .Λέω να του δώσω ένα μήνα προθεσμία να δω αν θα ζήσει τίποτα από φυτά .Ίσως να κάνω πιο απλό σετ απ. Πέτρες δεμένες με μος και άμμο κάτω .Γιατι και με τις αλλαγές νερού δεν μου είναι εύκολο με το ξύλο .Δεν έχω πάρει απόφαση .Απλά απογοητεύτηκα .

dennerle-scapers-soil.jpg

Link to comment
Share on other sites

Τελικα δεν εχεις χωμα, εχεις soil. Αυτο κανονικα μπαινει και μονο του . ΓΠανω απ αυτο δεν βαζουμε αμμοχαλικο. Για να μην γινει μιξ, χωριζουμε περιοχες με soil απο περιοχες με αμμο με πετρες.Θα βρω καποιες εικονες, θα ποσταρω εδω.

Η χρηση του soil εχει καποιες ιδιαιτερότητες. Πχ την πρωτη εβδομαδα χρειαζεται αλλαγες νερου σχεδόν καθε μερα. Μετα ανα 2 μερες κτλ.

Νομιζω τα φυτακια απο πολυ χαμηλο ph επαθαν....

Link to comment
Share on other sites

πριν 4 ώρες, το μέλος natateo έγραψε:

Τελικα δεν εχεις χωμα, εχεις soil. Αυτο κανονικα μπαινει και μονο του . ΓΠανω απ αυτο δεν βαζουμε αμμοχαλικο. Για να μην γινει μιξ, χωριζουμε περιοχες με soil απο περιοχες με αμμο με πετρες.Θα βρω καποιες εικονες, θα ποσταρω εδω.

Η χρηση του soil εχει καποιες ιδιαιτερότητες. Πχ την πρωτη εβδομαδα χρειαζεται αλλαγες νερου σχεδόν καθε μερα. Μετα ανα 2 μερες κτλ.

Νομιζω τα φυτακια απο πολυ χαμηλο ph επαθαν....

Από αλλαγές νερού κάνω αυτό που λες ,1-2-3-4 ,δλδ καθε μία μερα 1η βδομαδα, καθε 2η τη δευτερη κλπ.

Η άμμος είναι μόνη της χωρισμένη από το soil με τις πέτρες Ryuoh .Το ph να το κάνει όξινο πού το χώμα ;

Link to comment
Share on other sites

για να μην "δραπετευσει" το soil πρεπει να κλεισεις ολες τις τρυπουλες αναμεσα στις πετρες , που χωριζουν αμμο απο το soil. χρησιμοποιούμε σ αυτη την περιπτωση ενυδρειακο βαμβακι. Θα βρω ενα βιντεακι.

Απο τεστ μπορεις να παρεις ενα τεστ για νιτρικα ΝΟ3-  Salifert Nitrate Profi-Test ή Api Nitrate Test Kit

Για αμμωνια παρε ενα της SERA Sera Ammonia Test (NH4-NH3)

Δες τα καταστηματα εδω- https://www.aquazone.gr/forums/forum/292-καταστηματα/

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

https://www.youtube.com/watch?v=GBv_gsFRS3A

https://www.youtube.com/watch?v=y9u77mYW4nA

πιστευω, πως cryptocoryne wendtii ειναι λιγο μεγαλουτσικο φυτο για 30λ ενυδρειο, που δεν ειναι και μακροστενο. πολυ πιο καλα θα ηταν να βαλεις microsorum trident, buce , anubias.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

στην αρχη ολα φαινονται βουνο, το ξερω.  Σιγα σιγα θα μαθεις :thumbup:

βαλε μια πετρα πανω στην ριζα, μετα απο 2-3 εβδομαδες θα κατσει κατω η ριζα.

και κατι ακομα.... μην βαζεις διαφορετικες πετρες μαζι. Δηλ αν βαζεις  Ryuoh stones, μην βαζεις ακομα και πετρες λαβας. ή πανω σε πετρα λαβας κολλησε μοςς για να μην φαινεται η πετρα.

Καλη αρχη!

 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις συμβουλές σας παιδιά αλλά το ενυδρειάκι κράσαρε και το τερμάτισα .Θα ξαναφτιαχτεί στο μέλλον που θα βρω και χρόνο ,λίγο διαφορετικά .Ναταλία ευχαριστώ για τις ιδέες και τον χρόνο σου!

Μέχρι να τα ξαναπούμε σας στέλνω έναν στενοχωρημένο γατούλη που δεν θα βλέπει ψαράκια για να φάει . 😇

 

275624454_3085107811730920_4174822283380794264_n.jpg.ef149cbc8493482d471492360961708a.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Περιμενουμε ευχαριστα νεα συντομα!!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Γεια σας και πάλι !

25/11/22 το έστησα και ελπίζω να μην καταλήξει πάλι σαν το προηγούμενο 😬 ....Περιμένω με χαρά όποια συμβουλή μου δώσετε! 🤗

Θερμοκρασία 25 oC

Χρόνος φωτοπεριόδου : 8ώρες .

Νερό μισό μισό .Τις αλλαγές να τις κάνω μόνο με νερό όσμωσης και κάθε πότε ;

Λίπασμα : Dennerle Plant Elixir - universal fertilizer for aquarium plants  και ταμπλέτες στο υπόστρωμα Dennerle Deponit Nutriballs

Βακτήρια : AQUA WATER BACTO TURBO

Bελτιωτικό νερού : Seachem Prime

Φωτισμός : Chihiros LED System Series C /10 W/1.150 Lumen/8.000 K  και το έχω βάλει στη φούλ ένταση

Το ίδιο 30L ενυδρείο με το φίλτρο που έχει μέσα ,αλλά έβγαλα το σφουγγαράκι και έβαλα κεραμικά rings .

Οι πέτρες είναι ryuoh stones .

Φυτά : Egeria naja , cristmas moss ,anubias petite .

Δεν έβαλα άμμο αυτή τη φορά αλλά λίγο πιό χοντρό χαλίκι .

Τα φυτά τοποθετήθηκαν μιάμιση μέρα μετά από όταν τα πήρα .

Υπάρχουν ενδείξεις στρες στα φυτά .Απλά φοβάμαι μήπως δεν κάνω κάτι σωστά ,ή το φώς είναι δυνατό ,ή η θερμοκρασία δεν είναι σωστή ,ή δεν είναι αρκετός ο χρόνος που τα φωτίζω .Αυτό που με νοιάζει είναι να στρωθεί και να μην λιώσουν τα φυτά όπως την προηγούμενη φορά .Δεν βιάζομαι για ψάρια .

316901341_525875989442343_5309414347924286849_n.jpg

Έγινε επεξεργασία - Nadia
Link to comment
Share on other sites

πριν 16 λεπτά, το μέλος Nadia έγραψε:

Χρόνος φωτοπεριόδου : 8ώρες .

καν το 6 και καθε επομενη εβδομαδα αυξανεις 20-30 λεπτα μεχρι να παει 8 ωρες.

πριν 18 λεπτά, το μέλος Nadia έγραψε:

Νερό μισό μισό .Τις αλλαγές να τις κάνω μόνο με νερό όσμωσης και κάθε πότε ;

Εβαλες ασβεστολιθικες πετρες(και αρκετες), θα ανεβαζουν σιγα σιγα την σκληροτητα. Το θεμα ειναι, οτι τα φυτα, που εβαλες ειναι ευκολα και δεν πειραζει να ειναι και σκληρο το νερο. Το θεμα ειναι τα ψαρια, που θα βαλεις τι νερο θα χρειαστουν.

πριν 25 λεπτά, το μέλος Nadia έγραψε:

Λίπασμα : Dennerle Plant Elixir - universal fertilizer for aquarium plants  και ταμπλέτες στο υπόστρωμα Dennerle Deponit Nutriballs

τζαμπα πηρες αυτα.... ποιος σου ειπε, οτι τα χρειαζεσαι? Ειδικα τα Deponit Nutriballs.... πηρες φυτα, που δεν παιρνουν τροφη απο τις ριζες.... Εγερια δεν εχει ριζες, ναι ναι, αυτο που θα σου μοιαζει μετα με τις ριζες, ειναι ριζοειδη, που το φυτο αυτο χρησιμοποιει για να μην φευγει με την ροη του νερου και να παραμενει στο συγκεκριμανο σημειο. Δηλ ειναι σαν αγκυρα για το πλοιο.

και απο την στιγμη, που δεν υπαρχουν στο νερο μακρο στοιχεια για τα φυτα (νιτρικα, φωσφορικα, καλιο), τα φυτα θα λιμοκτονουν. Το Dennerle Plant Elixir δεν περιεχει ουτε νιτρικα ουτε φωσφορικα...

πριν 33 λεπτά, το μέλος Nadia έγραψε:

Φωτισμός : Chihiros LED System Series C /10 W/1.150 Lumen/8.000 K  και το έχω βάλει στη φούλ ένταση

μειωνεις την ενταση τουλαχιστον μεχρι 70%

Δεν εβαλες σωστα και τα φυτα.... Εγερια προτιμα εντονο φως, ανουμπιας θελει σκια (γωνιες του ενυδρειου ή κατω στην σκια της πετρας.)

πριν 36 λεπτά, το μέλος Nadia έγραψε:

Αυτό που με νοιάζει είναι να στρωθεί και να μην λιώσουν τα φυτά όπως την προηγούμενη φορά .Δεν βιάζομαι για ψάρια .

Για να στρωσει το ενυδρειο χρειαζεται μερα παρα μερα να ριχνεις τροφη για ψαρια μεσα στο ενυδρειο. Αλλιως δεν θα στρωσει.

Ελεγες κατι για τις γαριδες στην αρχη....

Εγερια δεν κάνει με γαριδες, ειδικα σε τόσα λιγα λιτρα. Με το πρωτο κλαδεμα θα πανε ολες οι μελλοντικες γαριδες στο ψαρο...γαριδοπαραδεισο.

Παλι δεν ρωτησες και πηρες αρκετα πραγματα, που δεν χρειαζεσαι....:chair:

Ολα θα γινουν. Θελει λιγο υπομονη ... Μεχρι ,που να παρεις ψαρια θα ελεγα να παρεις τετοιο λιπασμα - https://misirlis-aquarium.gr/5090-ΑΡΧΙΚΗ/5104-Σπίτι--Κήπος-/-Κατοικίδια-/-Ψάρια-/-Τροφές-and-Χημικά-Ενυδρείων-/-Λιπάσματα-Φυτών-Ενυδρείου/5415-tropica-specialised-nutrition-125ml-5703249616005.html

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ Ναταλία 💖💖💖

Περίμενα μισό χρόνο ,να μαζέψω λεφτά ,να πάω από εκεί (γιατί είμαι και μακρυά ) να συζητήσω από κοντά τι θέλω και τι χρειάζεται για να το στήσω αλλά απ ότι λες μάλλον ήθελαν απλά να πουλήσουν και δεν τους ένοιαζε το αποτέλεσμα  ... 😢

Ειδικά για τις ταμπλέτες μου το πρότεινε ο ίδιος γιατί λέει έχουν ρίζες !!! 👿 Οπότε λέω κάτι θα ξέρει ...

Άμα βάζω όσμωσης μόνο σε αλλαγές νερού, δεν κάνουν καλό αυτές οι πέτρες για να μου ανεβάζουν λίγο σκληρότητα για γαρίδες ;

Θα πάρω το λιπασματάκι και ένα gh kh test kit να δω τι σούπα έφτιαξα πάλι....

Νερό να αλλάζω αφού τεστάρω κάθε δεύτερη μέρα ή κάθε βδομάδα περίπου ;(Στο AQUA WATER BACTO TURBO λέει να τσεκάρω για NO2 και άμα εντοπίσω πάνω από 0,8mg /L τότε να κάνω αλλαγή )

Για την φωτοπερίοδο ο ένας μου είπε 8ωρες και κάποιος άλλος για 12 ωρες .Θα το κατεβάσω στις 6 όπως λες γιατί αυτό είχα διαβάσει και εγώ και ότι σιγά σιγά ανεβάζεις για να μην έχει algea bloom .Απλά άλλα πράγματα έχω διαβάσει και άλλα μου λένε αυτοί που είχαν ενυδρεία και ειλικρινά μπερδεύομαι .Γιατί είναι κάτι που πρακτικά το πιάνω πρώτη φορά .

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 2 ώρες, το μέλος Nadia έγραψε:

Ειδικά για τις ταμπλέτες μου το πρότεινε ο ίδιος γιατί λέει έχουν ρίζες !!!

εχουν ριζες, απ΄λα δεν τρεφονται απ αυτες, δηλ  πολυ μικρο ποσοστο τροφης παιρνουν αυτα τα φυτα απο τις ριζες.

ταμπλετες θελουν οι κρυπτοκορινες και εχινοδορος. τα περισσοτερα φυτα στα ενυδρεια  τρεφονται απο τα φυλλα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 2 ώρες, το μέλος Nadia έγραψε:

Άμα βάζω όσμωσης μόνο σε αλλαγές νερού, δεν κάνουν καλό αυτές οι πέτρες για να μου ανεβάζουν λίγο σκληρότητα για γαρίδες ;

εξαρταται το ποιες γαριδες θα βαλεις. Δεν θα μπορεσεις να βαλεις caridina, αλλά ανετα βαζεις neocaridina.

πριν 2 ώρες, το μέλος Nadia έγραψε:

Νερό να αλλάζω αφού τεστάρω κάθε δεύτερη μέρα ή κάθε βδομάδα περίπου ;(Στο AQUA WATER BACTO TURBO λέει να τσεκάρω για NO2 και άμα εντοπίσω πάνω από 0,8mg /L τότε να κάνω αλλαγή )

αν δεν εχεις ζωντανα μεσα, θα τσεκαρεις 1-2 φορες την εβδομαδα. απλα να δεις πως προχωραει το στρωσιμο. και δεν θα χρειαστεις αλλαγες νερου μεχρι να στρωσει.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

εντονος φωτισμος σε ενυδρειο χωρις CO2 και λιπανση = αλγη

εσυ δεν χρειαζεται να εχεις πανω απο 30 lumen/litre. και πανω απο 8-9 (10 το πολυ) ωρες φωτισμου δεν χρειαζεται.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Έχω κι εγώ το ίδιο ενυδρείο και μπορώ να πω ότι το έχω καταευχαριστηθεί!! Δεν ξέρω σε ποιά περιοχή είσαι και τι σκληρότητα έχει το νερό του δικτύου αλλά για τις  neocaridina το ιδανικότερο είναι GH7 με KH5 

Τίς πέτρες αυτές,τις είχα κι εγώ και δεν μπορώ να πω ότι ανεβαίνει και πολύ η σκληρότητα εκτός αν παραμελείς τις αλλαγές νερού.

Στην θέση σου θα έβγαζα την egeria αλλά μετά το στρώσιμο θα έβαζα βαλισνέρια στην πίσω πλευρά (πλάτη)του ενυδρείου.

Το φωτιστικό στο 50% για αρχή και μετά το βλέπεις και αυξάνεις 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 10 ώρες, το μέλος Nadia έγραψε:

Περίμενα μισό χρόνο ,να μαζέψω λεφτά ,να πάω από εκεί (γιατί είμαι και μακρυά ) να συζητήσω από κοντά τι θέλω και τι χρειάζεται για να το στήσω αλλά απ ότι λες μάλλον ήθελαν απλά να πουλήσουν και δεν τους ένοιαζε το αποτέλεσμα  ... 😢

Nadia, το shoping κανει καλο, δεν λεω :) αλλά καλυτερα να ψωνιζεις μεσω ιντερνετ απο καποια μεγαλα καταστηματα, που εχουν απ ολα. Θα διαλεξεις εσυ το τι πραγματικα χρειαζεσαι. 

Για τα φυτακια δες αυτα, που δεν χρειαζονται φυτεμα πχ https://misirlis-aquarium.gr/5090-ΑΡΧΙΚΗ/5107-Σπίτι--Κήπος-/-Κατοικίδια-/-Ψάρια-/-Ψάρια-and-Φυτά-Ενυδρείων-/-Φυτά-Ενυδρείου/3366-bucephalandra-sp-red-potted.html

https://misirlis-aquarium.gr/5090-ΑΡΧΙΚΗ/5107-Σπίτι--Κήπος-/-Κατοικίδια-/-Ψάρια-/-Ψάρια-and-Φυτά-Ενυδρείων-/-Φυτά-Ενυδρείου/2899-microsorum-pteropus-potted-5703249008008.html

https://misirlis-aquarium.gr/5090-ΑΡΧΙΚΗ/5107-Σπίτι--Κήπος-/-Κατοικίδια-/-Ψάρια-/-Ψάρια-and-Φυτά-Ενυδρείων-/-Φυτά-Ενυδρείου/2858-microsorum-pteropus-trident-potted-5703249008701.html

και εδω- https://www.aquario.gr/shop/fyta/fyta-enydreia/

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ παιδιά για τις προτάσεις !

Η άσπρη άλγη που έχουν πιάσει οι ρίζες της anubias είναι από το πολύ φως λέτε ;

 

316184651_706406523939225_8216747454176014385_n.thumb.jpg.f23f6fc42c48426cd93ba8e92b1c5c33.jpg

Link to comment
Share on other sites

Μοιαζει πιο πολυ με καποιο μυκητα αντι για αλγη. Λογικα θα φυγει απο μονο του αρκετα γρηγορα!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@Nadia καλώ ήρθες και πάλι..ευχόμαι με μεγαλύτερη επιτυχία αυτή την φορά..αυτό το άσπρο που λες είναι μύκητας και εμφανίζεται στα  φρεσκοστημένα ενυδρεία, δεν έχει να κάνει με τον φωτισμό μην σε ανησυχεί όπως ήρθε θα φύγει!

Έγινε επεξεργασία - kid4ever
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...