Jump to content

Recommended Posts

paracheirodon axelrodi Cardinal tetra

 

Επιστημονικό Όνομα: Paracheirodon axelrodi (Schultz, 1956)
Κοινές Ονομασίες: Cardinal tetra
Ελληνικό Όνομα: Καρδινάλιος
Γενική Κατηγορία: Characins
Τάξη: Characiformes
Οικογένεια: Characidae

Μέγεθος: 3 - 5 εκατοστά

Βιότοπος: Orinoco και Rio Negro στη Νότια Αμερική, Βραζιλία, Κολομβία, Βενεζουέλα.

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 5-6,8 (Ιδανικά: 6-6,5)
KH: -
GH: 1-6°dGH (Ιδανικά: <4°dGH)
Θερμοκρασία: 23-28°C (Ιδανικά: 25-26°C)
Λίτρα: Ένα κοπαδάκι 8-10 ατόμων Καρδινάλιων, μπορεί να διατηρηθεί σε ενυδρείο 80 καθαρών λίτρων κάτω από την προϋπόθεση ότι είναι τα μοναδικά ψάρια που θα κυκλοφορούν στο μεσαίο και στο ανώτερο τμήμα του νερού. Μπορούν να συνοδευτούν με 6-8 γατόψαρα βυθού μικρού μεγέθους.
Ιδανικά είναι όμως το ψάρι αυτό να φιλοξενείται σε ενυδρείο 100+ λίτρων

Κοινωνική συμπεριφορά: Φιλήσυχο tetra, ιδανικό για κοινωνικό ενυδρείο μικρόσωμων ψαριών. Ακατάλληλα όμως για ενυδρεία που επιθυμούμε να δούμε γέννες καθώς είναι αυγοφάγο είδος.

Διαχωρισμός φύλου: Τα ενήλικα θηλυκά είναι πιο μεγαλόσωμα από τα αρσενικά. Επίσης στα θηλυκά η περιοχή της κοιλιάς είναι ποιο στρογγυλεμένη. Τέλος, η μπλε γραμμή στα θηλυκά στην περιοχή της κοιλιάς κάνει μια ελαφριά γωνία ενώ στο αρσενικό είναι ίσια.

Διακόσμηση ενυδρείου: Μέτρια προς χαμηλή ροή φίλτρου. Λευκή άμμος, ξύλα και μερικά εύκολα φυτά αφού ο φωτισμός του ενυδρείου πρέπει να είναι σχετικά χαμηλός. Παρόλο αυτά μπορεί να συντηρηθεί και σε ενυδρεία με ποιο έντονο φωτισμό με προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν περισσότερα φυτά ώστε να έχει το ψάρι πολλά σημεία διαφυγής όταν αισθάνεται κίνδυνο. Σχεδόν απαραίτητη η ύπαρξη χουμικών οξέων και τανίνων είτε ως προσθήκη σκευασμάτων εμπορίου, είτε από φυσικές πηγές όπως πχ τα ξύλα από τα μαγκρόβια δάση.

Ζώνη Κολύμβησης: Στη μέση του ενυδρείου

Τροφή: Παμφάγο ψάρι. Θα φάει τις περισσότερες τροφές τροπικών ψαριών του εμπορίου.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 4-5 χρόνια σε ιδανικές συνθήκες.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορούν να συγκατοικήσουν με όλα τα μετρίου μεγέθους κοινωνικά ψάρια αντίστοιχων συνθηκών χημείας νερού, και γενικά με φιλήσυχα ψάρια.
Σε μικρά ενυδρεία πρέπει να είναι το μοναδικό είδος σμηνόψαρου, που κολυμπά στην ίδια ζώνη. Επιπλέον αν μπορούμε να προσθέσουμε και μια ομάδα 6-8 ατόμων από μικρόσωμα γατόψαρα με την προϋπόθεση ενός καλού φίλτρου.

Υποείδη και υβρίδια: Δεν υπάρχουν

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο:
Ωοτόκα ψάρια που σε κάθε γέννα μπορούν να εναποθέσουν έως και 500 αυγά. Τα Cardinal Tetra χαρακτηρίζονται ως αυγοφάγα ψάρια κάτι το οποίο σημαίνει πως θα πρέπει να διαχωριστούν αμέσως τα αυγά από τους γονείς μετά την γέννα. Στην φύση τα Cardinal Tetras ζευγαρώνουν σε σκοτεινά σημεία λόγο του ότι τα αυγά τους είναι φωτοευαίσθητα. Σε έντονο φως δεν θα ζευγαρώσουν και αν μετά τη γέννα τα δει το φως δεν θα υπάρξει επιτυχημένη εκκόλαψη.

Για να έχουμε μια επιτυχημένη αναπαραγωγή πρέπει να έχουμε πρώτα την ανάλογη εμπειρία ώστε να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε από το σμήνος ένα ζευγάρι (τα ψάρια ενηλικιώνονται περίπου στον 7-8 μήνα) .
Μερικές φορές αν έχουμε καλή παρατηρητικότητα και εμπειρία μπορούμε να διακρίνουμε το έτοιμο ζευγάρι μέσα στο ενυδρείο από την γενική συμπεριφορά του. Στην περίπτωση που δεν μπορούμε να διακρίνουμε το ζευγάρι ή δεν έχει δημιουργηθεί τότε επιλέγουμε ένα κατά την γνώμη μας καλό αρσενικό και ένα θηλυκό που να έχει αυγά. Η επιλογή του θηλυκού γίνεται ποιο εύκολα το πρωί προτού ανοίξουν τα φώτα του ενυδρείου όπου τα ψάρια λόγο του ύπνου δεν έχουν έντονο χρωματισμό και αρκετές φορές διακρίνουμε στο θηλυκό τα αυγά του φωτίζοντας τα με έναν απαλό φακό.
Το κομμάτι επιλογής ζευγαριού ίσως είναι το πιο δύσκολο κομμάτι από όλα.

Προτού επιλέξουμε το ζευγάρι θα πρέπει να φτιάξουμε το ενυδρείο όπου θα το φιλοξενήσει.
Ετοιμασία ενυδρείου. το ποσοστό επιτυχίας μιας αναπαραγωγής από Καρδινάλιους οφείλεται σε έναν μεγάλο βαθμό στην σχολαστική καθαριότητα διότι τα αυγά και τα μικρά είναι πολλή ευαίσθητα στους μύκητες και τα βακτήρια.
Παίρνουμε ένα ενυδρείο με διαστάσεις περίπου 50x30x30 εκατοστά το καθαρίζουμε πολύ καλά και σχολαστικά. Τοποθετούμε κατά προτίμηση ένα εσωτερικό καλά στρωμένο φίλτρο.

Για να μην φαγωθούν τα αυγά θα πρέπει να τοποθετήσουμε μια σήτα στον πάτο του ενυδρείου η οποία πρέπει να απέχει 2-3 εκατοστά από τον πυθμένα και να έχει λεπτό μάτι ώστε να μην χωρά το ψάρι από αυτήν. Ψάχνουμε λοιπόν να βρούμε μια τέτοια σήτα από πλαστικό, από ευγενές μέταλλο ή φτιάχνουμε εμείς μια από κουνουπιέρα με το ανάλογο μάτι τοποθετώντας την σε κάποιο πλαίσιο. Για να απέχει 2-3 εκατοστά από τον πυθμένα, τοποθετούμε στον πάτο κάποια κομμάτια από ουδέτερο υλικό το οποίο μπορεί να είναι πλαστικό, μεταλλικό, ή πέτρες.

Γεμίζουμε το ενυδρείο έως τα 15-17 εκατοστά με νερό από ΑΟ ή απιονισμένο περασμένο ποιο μπροστά από τύρφη. Μετά ρυθμίζουμε το νερό μας έτσι ώστε να έχει:
PH: 5-5,5
KH: <1
GH: όσο χαμηλότερο γίνεται
Θερμοκρασία: 28°C

Στην μέση του ενυδρείου τοποθετούμε ένα κομμάτι java moss ή μάλλινες χοντρές κλωστές πλεξίματος δεμένες σε ένα παχύ ματσάκι.

Περιμένουμε 12 με 24 ώρες ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το νερό μας έχει της ανάλογες συνθήκες.
Μετά τοποθετούμε το ζευγάρι και σκεπάζουμε το ενυδρείο με κάποιο υλικό ώστε να μην μπαίνει φως πχ αλουμινόχαρτο.
Συνήθως στης πρώτες 24 ώρες μεταξύ 2-5 ώρα το πρωί το ζευγάρι ζευγαρώνει γύρο και πάνω από την java moss ή στις κλωστές (αναλόγως τι βάλαμε στο ενυδρείο μας), αρκετά αυγά πέφτουν στον βυθό και είναι ασφαλή γιατί δεν μπορούν να φαγωθούν από τους γονείς λόγω της σήτας που τοποθετήσαμε πιο μπροστά. Μετά το ζευγάρωμα αφαιρούμε άμεσα τους γονείς. Αν μέσα σε 48 ώρες το ζευγάρι δεν κάνει αυγά τότε επιλέγουμε άλλο ζευγάρι ή άλλο θηλυκό.

Στην πρώτη γέννα το ζευγάρι θα μας δώσει 50-150 αυγά από τα οποία μόλις με τα βίας θα εκκολαφτούν τα 2/3

Μετά από 24-36 ώρες τα αυγά εκκολάπτονται και 36 ώρες μετά την εκκόλαψη κολυμπούν ελεύθερα στο ενυδρείο όπου πρέπει να τα ταΐσουμε με εξειδικευμένη τροφή, πρωτόζωα και αρτέμιες που έχουμε προμηθευτεί εγκαίρως.

Τα μικρά το πρώτο διάστημα μεγαλώνουν αργά και είναι άκρως ευαίσθητα στους διάφορους παθογόνους οργανισμούς και δεν είναι σπάνιο αν αρρωστήσει ένα να αρρωστήσουν όλα μαζί και να ψοφήσουν. Για αυτό συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε σχολαστική καθαριότητα και αλλαγές νερού με ίδιο ακριβώς νερό κάθε 3 μέρες.

Μερικές συμβουλές ακόμη:
Η ροή του φίλτρου δεν πρέπει να είναι δυνατή και αν είναι δυνατόν με πατέντες να έρχεται από διαφορετικά σημεία.
Τα ψάρια που θα τοποθετήσουμε στην γεννήστρα πρέπει να προέρχονται από ένα ενυδρείο με ανάλογη ποιότητα νερού δηλαδή <6.5 PH αλλιώς το σοκ για τα ψάρια θα είναι μεγάλο.

Γενικές πληροφορίες: Ένα ιδιαίτερα εμπορικό ψάρι λόγο των όμορφων χρωμάτων του και του σχετικά χαμηλού κόστους του. Παρ' όλα αυτά είναι ιδιαίτερα απαιτητικό στις συνθήκες διαβίωσής του καθότι είναι ιδιαίτερα ευπαθές σε ασθένειες όπως το ικ (Ich) οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν και τα υπόλοιπα ψάρια του ενυδρείου. Τα πραγματικά τους χρώματα και την συμπεριφορά τους θα τα βγάλουν μόνο σε ιδανικές συνθήκες. Όπως σε όλα τα κοπαδόψαρα, έτσι και στους Καρδινάλιους, όσο μεγαλύτερο είναι το κοπάδι, τόσο πιο έντονα κοπαδιάζουν.
Επειδή οι περισσότεροι Καρδινάλιοι δεν προέρχονται από αναπαραγωγές αλλά είναι άγριοι πιασμένοι πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα του νερού που πρέπει να πληροί εν μέρει της πραγματικές συνθήκες νερού που υπάρχουν στην φύση.
Επίσης παρατηρήθηκε ότι ψάρια που τα συντηρούσαν σε σκληρό νερό με τον καιρό αποκτούσαν προβλήματα στα νεφρά τους με αποτέλεσμα τα ψάρια να εξασθενούν να γίνονται ευάλωτα στης ασθένειες και με τον καιρό επέρχεται ο πρόωρος θάνατος. Και τέλος ένα μεγάλο ποσοστό των ψαριών φέρνει από την φύση αρκετούς παθογόνους οργανισμούς όπως την ασθένεια Plistophora, Ichthyophtirius multifiliis, διάφορους μύκητες και βακτήρια.

 

 

image.jpeg.162d9dcbbf8825cd657b2914ce4c1a95.jpeg

 

 

 


Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από τον χρήστη stormtrooper

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...