Jump to content

Recommended Posts

Ancistrus dolichopterus l183

 

Επιστημονικό Όνομα: Ancistrus dolichopterus (Kner, 1854)
Κοινές Ονομασίες: L183, Starlight Bristlenose Catfish
Ελληνικό Όνομα: -
Γενική Κατηγορία: Armored Catfish, Γατόψαρο
Τάξη: Siluriformes
Οικογένεια: Loricariidae

Μέγεθος: Αρσενικά 12 εκατοστά - Θηλυκά 10 εκατοστά (SL).

Βιότοπος: Νότιος Αμερική, ανώτερα και μεσαία τμήματα της κοίτης του Αμαζόνιου, βρέθηκαν στον ποταμό Negro, κάτω Trombetas, Tefe, τη Madeira και Tapajos.

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 4-6,5 (Ιδανικά: 5,5)
KH: -
GH: 1-5°dGH (Ιδανικά: κάτω του 4°dGH)
Θερμοκρασία: 23-28°C (Ιδανικά: 26°C)
Λίτρα: 50 με 60 λίτρα.

Κοινωνική συμπεριφορά: Είναι κτητικά προς την περιοχή τους, αλλά η περιοχή που διεκδικούν δεν είναι μεγάλη. Ανήκει στα μεσαία σε μέγεθος είδη Ancistrus και έτσι η ομάδα που προτείνεται είναι 3 ψάρια 1 αρσενικό 2 θηλυκά σε 80 λίτρα. Το ελάχιστο όμως είναι 50 με 60 λίτρα για ένα ζευγάρι κι εφόσον πρόκειται για τα μοναδικά είδη βυθού. Μπορούν να συγκατοικήσουν με κάθε είδος βυθόψαρου,εφόσον οι συνθήκες νερού είναι κατάλληλες και υπάρχουν οι απαραίτητες σωστές κρυψώνες για όλους.

Διαχωρισμός φύλλου: Τα ενήλικα αρσενικά έχουν "μουστάκια", δηλαδή διάφορες μικρές αποφύσεις πάνω από το στόμα και κατά μήκος του κεφαλιού τους. Τα θηλυκά επίσης μπορεί να έχουν μουστάκια, αλλά μόνο περιμετρικά του στόματός τους, χωρίς να αναπτύσσονται προς το κεφάλι.

Διακόσμηση ενυδρείου: Θα προτιμήσουν πολλές κρυψώνες και σκιερά μέρη. Ως διακόσμηση πρέπει να υπάρχουν σπηλιές ή κάποιου είδους καταφύγιο,ώστε να κρύβονται και να αναπαράγονται. Τα φυτά και η λεπτόκοκκη άμμος είναι προαιρετικά, όμως καλό είναι να υπάρχουν.

Ζώνη Κολύμβησης: Βυθός ενυδρείου και όπου μπορούν να βρουν κρυψώνες.

Διατροφή: Τρέφονται στη φύση με άλγη και φρούτα. Στο ενυδρείο μπορούμε να τα ταΐζουμε το ίδιο με φρέσκα λαχανικά και φρούτα, αλλά και καλής ποιότητας ταμπλέτες άλγης. Γενικά καλό είναι η τροφή να είναι σε μορφή βυθιζόμενης ταμπλέτας, ενώ τα λαχανικά και τα φρούτα να τα τοποθετούμε έτσι ώστε να βυθίζονται (είτε πιασμένα με λαστιχάκι σε κάποια πέτρα, είτε σε ειδικά clips για λαχανικά που πωλούνται στα ενυδρειακά καταστήματα, είτε σε ένα προϊόν που είναι από χειρουργικό ανοξείδωτο ατσάλι και λέγεται screwcumber).
Τα λαχανικά που θα μπορούσαμε να τους δώσουμε είναι το αγγούρι, μπρόκολο, σπανάκι, κολοκύθι, καρότο, μαρούλι, λάχανο, πατάτα, γλυκοπατάτα, πράσινα φασολάκια (χωρίς το εξωτερικό φλούδι), αρακάς, κουνουπίδι (αν δεν σας ενοχλεί η μυρωδιά του) και φρούτα όπως μάνγκο, μπανάνα (για λίγη ώρα όμως, γιατί λερώνει πολύ το νερό), παπάγια, πεπόνι και άλλα.
Τα σκληρά λαχανικά όπως καρότο, πατάτα, μπρόκολο, σπανάκι, λάχανο, φασολάκια, αρακάς, κουνουπίδι κλπ, χρειάζονται ελαφρύ ζεμάτισμα σε σκέτο βραστό νερό για 2-3 λεπτά.
Όλα τα φρούτα και λαχανικά πρέπει να είναι πολύ καλά πλυμένα και καθαρισμένα.
Αφήνουμε τα λαχανικά και τα φρούτα τόση ώρα μέσα στο ενυδρείο, ανάλογα το μέγεθος του ενυδρείου, την φίλτρανση του, το είδος του λαχανικού αλλά και το αν το έχουμε ζεματίσει πριν.
Συνήθως 12 ώρες ειναι αρκετές για να φαγωθεί η τροφή. Σε κάποια φρούτα όπως η μπανάνα που διαλύεται γρήγορα και λερώνει το νερό , καλό είναι να την αφήνουμε λιγότερο μέσα στο ενυδρείο πχ 2-3 ώρες και να προτιμάμε να ταΐζουμε ρυπαρή τροφή λίγο πριν την αλλαγή νερού. Τα ζεματισμένα λαχανικά διαλύονται πιο γρήγορα και πρέπει να αφαιρούνται πιο σύντομα από τα ωμά, τα οποία μπορούν να παραμείνουν και 24-48 ώρες μέσα στο ενυδρείο, ανάλογα και τους προηγούμενους παράγοντες.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 8-10 χρόνια.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Κοινωνικά ψάρια που μπορούν να ζήσουν στις ίδιες συνθήκες. Λόγω της κτητικότητας της περιοχής τους μπορούν να συγκατοικήσουν με κάθε είδος βυθόψαρου,εφόσον υπάρχουν οι απαραίτητες κρυψώνες για όλους.

Υποείδη και υβρίδια: Πιθανόν να υβριδίζουν με τα cf. cirrhosus και με άλλα είδη Ancistrus.

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Τα Ancistrus dolichopterus, όπως και τα περισσότερα pleco, θα γεννήσουν μέσα σε σπηλιές. Σπηλιές πρέπει να τους παρέχονται σε διάφορα μεγέθη, έτσι ώστε ο αρσενικός να επιλέξει σε ποια θα ζευγαρώσει.
Οι συνθήκες αναπαραγωγής είναι πολύ χαμηλό PH (5-5.5) και σκληρότητες μηδενικές. Στην εποχή αναπαραγωγής προτείνεται ο εμπλουτισμός της τροφής με βιταμίνες που θα βοηθήσουν το θηλυκό στο υγιές μεγάλωμα τον αυγών. Τα αυγά θα σκάσουν μετά από 5 μέρες,κατά τις οποίες ο αρσενικός προσέχει συνέχεια την σπηλιά αερίζοντας την με την ουρά του. Τις πρώτες ημέρες, τα μικρά τρέφονται μόνο από τον λεκιθικό τους σάκο, μετά τα ταΐζουμε τροφές του εμπορίου για μωρά ψαράκια. Όσο περνάνε οι μέρες μπορούμε να τους δώσουμε και φρούτα-λαχανικά.
Aναλυτική Αναπαραγωγή

Γενικές πληροφορίες: Tα Ancistrus dolichopterus προέρχονται από τον Rio Negro, έναν ποταμό με "μαύρα" νερά (Black Water), με πολύ ψιλόκοκκη άμμο και πολλά ξύλα πεσμένα στον πυθμένα του ποταμού. Η χημεία του νερού, που θα πρέπει να διατηρούνται τα ψάρια, ειδικά αν πρόκειται για άγρια πιασμένα, είναι ιδιαίτερη. Το νερό του ποταμού είναι πάρα πολύ όξινο με PH που πέφτει συχνά κάτω από 5 και με ανύπαρκτη σκληρότητα μιας και τα νερά είναι τελείως καθαρά από ύλες με υπερβολική διαύγεια, παρόλο το μαύρο σκούρο χρώμα τους. Για αυτό τον λόγο η χρήση αντίστροφης όσμωσης ή τύρφης στο ενυδρείο είναι απαραίτητη. Το όνομα Ancistrus προέρχεται από την ελληνική λέξη Άγκιστρον, που σημαίνει γάντζος, και αναφέρεται στα interopercular odontodes, τα πλαϊνά πτερύγια που είναι σαν γάντζοι (η φώτο από άλλο είδος που φαίνονται όμως καθαρά για ποια πτερύγια πρόκειται).
Το ειδικό επίθετο (dolichopterus) αναφέρεται στα μακριά του (dolichos=μακρύ) πτερύγια (pteron=πτερύγια)

 

 

Ancistrus dolichopterus l183

Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το www.aquahobby.com

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...