Jump to content

Κατι κανω λαθος αλλα δεν ξερω τι!


Recommended Posts

 

Γεια σας,

Είμαι σχεδόν νέα στο άθλημα και εχω ένα ενυδρείο 180l με εσωτερικό φίλτρο. Το ενυδρείο δουλεύει περίπου 2 μήνες. Με τα πάνω και τα κάτω του, και με μερικές απώλειες.

Πριν 2 εβδομάδες το νερό έγινε πράσινο σε σημείο να μην μπορώ να δω μέσα. Έκανα 2 αλλαγές μεγάλες (50% και 70%) και δεν άλλαξε τίποτα. Άλλαξα άνθρακα στο φίλτρο και έκανα μια μεγάλη αλλαγή 80% και έγινε σούπερ.

Και σήμερα το πρωί βρήκα επισκέπτες, τι είναι αυτά ρε παιδιά? Μοιάζουν με σαλιγκάρια τι πρέπει να κάνω? Είναι παρασιτικά η απλά αναπαράγεται το tiger snail μου μόνο του?

Image from iOS (6).jpg

Link to comment
Share on other sites

Όπως καταλαβαίνεις αυτό είναι παράμετρος πολλών παραγόντων. Η φωτοπεριοδός σου πόσες ώρες διαρκεί, από τι φώτα απαρτίζεται το ενυδρείο σου από το αν ρίχνεις λιπάσματα μετρήσεις νερού κτλ. Θα σταθώ στο γεγονός του φίλτρο όμως που αναφέρεις για τον ΄άνθρακα. Να φανταστώ άνθρακας σε μορφή σπόγγου? Επίσης έχει κάποιο άλλο υλικό μέσα? Σαφώς είναι η καρδιά του ενυδρείου σου. Η άλγη που σε ταλανίζει βέβαια έχει άμεση σχέση με τα φωτάκια σου. Η με τον πληθυσμό του ενυδρείου σου μιας και αναφέρεις και απώλειες. Στοκάρεις ξανά΄μετά τις απώλειες? Επίσης μήπως ταΐζεις υπερβολικά πολύ ή πολύ συχνά? Το σαλιγκαράκι εμένα μου φαίνεται ramshorn αλλά ας σε βοηθήσουν οι γνώστες του είδους πάνω σε αυτό. Γιατί νομίζω τα σαλιγκαράκια που έχεις θέλουν υφάλμυρο νερό αν δεν κάνω λάθος για να αναπαραχθούν. Βοήθησε λοιπόν με περισσότερες πληροφορίες. Υπάρχει και σχετική φόρμα εδώ Κάνε την αντιγραφή και επικόλληση εδώ στο θέμα σου και συμπλήρωσε αυτά που έχει πάνω ώστε βλέποντας την κάποιος να σε βοηθήσει.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 2 ώρες, το μέλος Nantia Lytopoulou έγραψε:

Σ ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου. Έβαλα κόκκους άνθρακα γιατί το σφουγγάρι πίστευα ότι δεν με κάλυπτε.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ : Όλα πάνε στραβά από την αρχή

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ
- Ενυδρείο: 180l, 2  μηνες σε λειτουργεία  
- Φωτισμός: (900K/14W day light, 8-12 h/day.

- Βυθός και Υπόστρωμα: υπόστρωμα  DENNERLE DEPONITMIX NUTRIBASIS 6in1 και ιΑΜΜΟΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ DENNERLE CRYSTAL QUARTZ GRAVEL DIAMOND BLACK 1-2 MM
- Διοξείδιο του Άνθρακα: υγρό διοξείδιο άνθρακα HS
- Οξυγόνο: (Ανατάραξη επιφάνειας: χαμηλή
- Φίλτρανση: (Λίτρα ανά ώρα, όγκος κάδου, υλικά φίλτρανσης, άνθρακας, τύρφη):
- Φυτα: Anubias 3, Bacopa lemon 1, κερατοφυλλο 1.
- Ψάρια: 5 Σκαλαρια, 4 gourami, 5 tetra, 5 molly, 1 πλεκο, και ένα tiger snail.
- Ρουτίνες:αλλαγη κάθε εβδομαδα 30% του νερου και μια φορα το μήνα 50%


ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ
- PH: 7.3
- KH: (Ανθρακική σκληρότητα)
- GH(Ολική σκληρότητα)
- ΝΗ3/NH4: (0):
- ΝΟ2: (Νιτρώδη):
- ΝΟ3: (Νιτρικά):
- PO4: (Φωσφορικά)
- Fe: (Σίδηρος)
- CO2: (Διαλυμένο Διοξείδιο του Άνθρακα στο νερό)
- Θερμοκρασία: 25

ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ:
-Υγρά Τεστ: τεστ SERA
-Strips:
-Ηλεκτρονικά:

 

 

 

Έγινε επεξεργασία - Nantia Lytopoulou
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και από εμένα και καλώς ήρθες στο Forum και στο χόμπι του ενυδρείου.

Πριν από τις όποιες επισημάνσεις έχω να κάνω θα ήθελα να σου πω ότι το κάθε ενυδρείο είναι ένα μικρό τεχνητό (από εμάς) οικοσύστημα και έτσι θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.  

Για να μπορέσεις να ανταπεξέρθεις όσο ποιο απροβλημάτιστα γίνεται και να αντιμετωπίζεις άμεσα τους κινδύνους θα πρέπει να διαβάσεις και να κατανοήσεις απόλυτα το παρακάτω post https://www.aquazone.gr/forums/topic/110565-στήνοντας-ένα-ενυδρείο-από-το-μηδέν/ . 

Στο προκείμενο τώρα .

Το σαλιγκαράκι είναι λαθρεπιβάτης και μάλλον είναι το  είναι Physa Fontinalis και είναι ακίνδυνο για τα φυτά σε μικρές ποσότητες.

Απο τις μετρήσεις σου δεν μας δίνεις τα NO2 NO3 που είναι σημαντικά κυρίως για την άλγη . ( για τις άλγες και πως να τις αντιμετωπίσεις θα το δεις εδώ  https://www.aquazone.gr/forums/topic/80879-άλγες-γλυκού-νερού/  ).

Τέλος θα σε προέτρεπα να δεις τα προφίλ των ψαριών που φιλοξενεί το ενυδρείο σου εδώ https://www.aquazone.gr/forums/forum/272-προφίλ-ψαριών-γλυκού-νερού/  για να διαπιστώσεις μόνη σου αν και τι λάθη έχεις κάνει.

Οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστείς μην διστάσεις να ρωτήσεις .

 

 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

πριν 22 ώρες, το μέλος Nantia Lytopoulou έγραψε:

Είναι παρασιτικά η απλά αναπαράγεται το tiger snail μου μόνο του?

Για να δουμε το  ειδος σαλιγκαριου, πρεπει να βγαλεις φωτο απο πλαι, οχι απο κατω.

Αν εχεις helena snail, αναπαραγονται, αλλά δεν θα δεις τα μικρα πανω στα τζάμια. Μονο μεσα στο υποστρωμα "κοβουν βολτες".

 

  • Like 1
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

και καλως ηρθες στο φορουμ! :)

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλώς σας βρήκα,  σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας, ανακάλυψα ότι πέρα από τα σαλιγκάρια που κόβουν βόλτες παντού και κυρίως πάνω στα φυτά εχω και άλγη σε μορφή μικρών τουφών πάνω σε φύλα και τζάμια. Μέτρησα ξανά ΝΗ3 και ΝΗ4 και αύριο θα πάρω και Νιτρώδη και Νιτρικά τεστ να δω τι γίνεται. Η αλήθεια είναι ότι είναι στενάχωρη  η κατάσταση. Άφησα και τα φώτα κλειστά ένα 24 ωρο. Και δεν μπορώ να τα πιάσω από το πλάι να τα βγάλω φωτογραφία.?

Link to comment
Share on other sites

On 22/6/2021 at 7:37 ΜΜ, το μέλος Nantia Lytopoulou έγραψε:

Καλώς σας βρήκα,  σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας, ανακάλυψα ότι πέρα από τα σαλιγκάρια που κόβουν βόλτες παντού και κυρίως πάνω στα φυτά εχω και άλγη σε μορφή μικρών τουφών πάνω σε φύλα και τζάμια. Μέτρησα ξανά ΝΗ3 και ΝΗ4 και αύριο θα πάρω και Νιτρώδη και Νιτρικά τεστ να δω τι γίνεται. Η αλήθεια είναι ότι είναι στενάχωρη  η κατάσταση. Άφησα και τα φώτα κλειστά ένα 24 ωρο. Και δεν μπορώ να τα πιάσω από το πλάι να τα βγάλω φωτογραφία.?

Αλγη υπαρχει σε ολα τα ενυδρεια. Το να μην εχεις φως για 24 ωρες, δεν μας βοηθαει. Αν θελεις να κανεις συσκοτιση ενυδρειου, τοτε υπαρχουν κανονες για να το κάνεις σωστα.

Ανεβασε μια φωτο απο το ενυδρειο σου να δουμε τι και πως.

Γραψε και καποιες πληροφοριες για το ενυδρειο σου (λιτρα, φωτισμος, ψαρια, φυτα, αλλαγες νερου κτλ)

Το φως μην αναβεις για πανω απο 8-9 ωρες. Στο νεο ενυδρειο (μεχρι 6 μηνες λειτουργιας), μεχρι 8 ωρες φωτισμου.

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

 

Ρύθμισε το φως στις 7 ώρες με χρονοδιακόπτη γιατί οι διακυμάνσεις δεν κάνουν καλό. Οπότε σταθερά και καλά. Το σαλιγκαράκι φαίνεται για ramshorn (λαθρεπιβάτης δηλαδή που ήρθε μαζί με κάποιο φυτό σε μικρότερο μέγεθος) και δεν κάνουν κακό αν ο πληθυσμός τους μείνει χαμηλός. Το σαλιγκάρι-τίγρης που περιγράφεις είναι πιθανότατα τα λεγόμενα σαλιγκάρια ζέβρες (nerite snail) που είναι αρκετά καλοί καθαριστές των τζαμιών και γενικότερα του ενυδρείου και όπως σημειώθηκε δεν αναπαράγονται σε γλυκό νερό οπότε μην ανησυχείς για αυτό. Από τη στιγμή που αντιμετώπισες το πράσινο νερό οκ αλλά καλό θα είναι να γνωρίζεις περί τίνος πρόκειται (πληροφορίες εδώ και διαβάζεις για την αιωρούμενη άλγη). Οι πράσινες τρίχες που έχεις στη φωτογραφία προέρχονται κυρίως από το φως οπότε με το να φτιάξεις την φωτοπερίοδο + τις αλλαγές νερού σιγά σιγά θα φύγει αλλά λίγη άλγη δεν βλάπτει, εξάλλου όλοι έχουμε κ από λίγο....

Στο μεσοδιάστημα μπορείς να βγάζεις με το χέρι ότι βγαίνει και για το τζάμι πάρε μια παλιά τηλεκάρτα και καθάρισε προσεκτικά τα σημεία (ιδανικά πρώτα ο καθαρισμός και μετά η αλλαγή του νερού). Επίσης θα σου πρότεινα να μην ρίξεις και κάποιο λίπασμα.

Καλό θα είναι να βάλεις μία γενικότερη φωτογραφία του ενυδρείου. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας, ακολουθεί φωτο από το ενυδρείο, έβαλα Flourish excel εχθές και σήμερα, και δείχνει καλυτέρα. Μέτρησα πριν την αλλαγή εχθές (30%)

ΝΟ2: (Νιτρώδη): 0

ΝΟ3: (Νιτρικά): 10

PO4: 0

Με τεστ ΑΡΙ.

Διάβασα όλα τα λινκ απ’ όλες τις απαντήσεις σας και κατέληξα πως χρειάζομαι περισσότερο CO2 .

Και ακόμα δεν καταλαβαίνω γιατί χάνω ψάρια.

 

Image from iOS (7).jpg

Link to comment
Share on other sites

Κατ'αρχήν η bacopa σου (το ψηλό φυτό) είναι πανέμορφη. Κλάδεψε τα ψηλότερα σημεία και φύτεψε τα πιο δίπλα ώστε μελλοντικά να έχεις μια μεγάλη όμορφη συστάδα. 

Το τέρμα αριστερά φυτό φαίνεται για ανούμπια σαν αυτή στο ξύλο στα δεξιά. Χρειάζεται να πιαστεί και αυτή πάνω σε ξύλο διαφορετικά αν φυτευτεί θα σαπίσει. Το ίδιο ισχύει και την μικρή που είναι μπροστά από το φίλτρο. 

Έντονο πρόβλημα άλγης πάντως δεν βλέπω και το ενυδρείο φαίνεται καθαρό (προσοχή στον βυθό για τυχόν κυανοβακτήριο, μπορείς να διαβάσεις για αυτό στο ίδιο αρχείο για τις άλγες). Πάντως εκμεταλλεύσου το 1 μέτρο μήκος του rio και βάλε περισσότερα εύκολα φυτά μαζί και ένα κάπως μεγαλύτερο ξύλο για μια πιο φυσική εικόνα (μπορείς να βάλεις τις δύο ανούμπιες εκεί). 

Για τη ψαροσύνθεση τώρα θα διαφωνήσω με την επιλογή των αγγελόψαρων και θεωρώ τα μίνιμουμ λίτρα πιο πολλά τουλάχιστον για το τελικό μέγεθος τους. Για τα υπόλοιπα δεν γνωρίζω πολλά με εξαίρεση το γκουράμι που δεν έχει τη φήμη και του πιο φιλήσυχου ψαριού και των χρωματιστών που έχω διαβάσει ότι τσιμπάνε ουρές. Τα molly αν δεν κάνω λάθος πρέπει να είναι τα sailfin (poecilia latipinna ή poecilia velifera) που γίνονται μεγαλούτσικα σε σχέση με τα κοινά molly. Ο πλέκο πρέπει να είναι bristlenose (ancistrus sp.) που οκ κράτησε τον αλλά εγώ που είχα δεν έμεινα ευχαριστημένος κυρίως για το ότι βρωμίζουν αρκετά....

 

Πόσα ψάρια έχεις χάσει μέχρι τώρα, είδος και μετά από πόσο καιρό?

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, σ ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου! Δεν ήξερα ότι το bacopa αν το κλαδέψω μπορώ να φυτέψω τα κλαδέματα και τα πέταξα. Δεν ξέρω αν μπορώ να φυτέψω τώρα λόγω του ότι θα δημιουργήσω ανατάραξη. Το προτείνεις? Για να πω την αληθεια αυτή η ψαροσυνθεση ήταν δοκιμαστική, ο σκοπός μου ήταν από την αρχή να βάλω δίσκους, αλλά λόγω κόστους δεν το ρίσκαρα σε καινούριο ενυδρείο. Μπορεί να κάνω λάθος απλά σκέφτηκα να το στρώσω καλά και μετα να επενδύσω σε ψαριά. Δεν είναι κανένα επιθετικό ψαράκι αυτή τη στιγμή στο ενυδρείο μου και πραγματικά χαίρομαι. Την άλγη την πολεμάω καλά μέχρι στιγμής με τρόμαξε το άρθρο που αναφέρει ότι είναι η πιο δύσκολη μορφή άλγης αυτή με τις τούφες.

Στο φλέγον θέμα μου τώρα εχω χάσει 2 Dwarf gourami αρσενικά ( τα χάνω στην εβδομάδα) και ένα pearl gourami,ένα σκαλαρι μεγάλο μετα από ένα μήνα, ένα molly και έναν πλεκο την πρώτη μέρα που τα πήρα ( εδώ να πω ότι τα δυο τελευταία ήρθαν από pet shop που δεν εμπιστεύομαι). Η θερμοκρασία μου είναι στους 25-26 σταθερά. Και δεν ξανά στοκάρω ψάρια ότι χάσω έχασα. Πιστεύεις ότι δεν είναι κατάλληλο για σκαλαρια λόγω μεγέθους?

Είστε φοβεροί και σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και τις απαντήσεις σας?

Link to comment
Share on other sites

Για μένα κλάδεψε και δεν χρειάζεται να ανακατέψεις τον βυθό, απλά σπρώξε τα κλαδέματα μέσα στο χαλίκι με απαλές κινήσεις. Απλά φρόντισε αυτό που θα κλαδέψεις να έχει κάποιο ύψος για να μείνει μέσα στο χαλίκι για να μην σου επιπλέει. Η μεταφύτευση είναι σημαντική για αισθητικούς και οικονομικούς λόγους ώστε το φυτό να δείχνει σαν ένας θάμνος (για τα πιο χαμηλά φυτά και σαν συστάδα για τα πιο ψηλά) και φυσικά δεν θα χρειάζεται να πάρεις καινούργιο φυτό.

Προσωπικά δίσκους δεν θα έβαζα σε 180 λίτρα. Τώρα για το ότι χάνεις ψάρια δεν είναι απαραίτητο ότι τα συμβαίνει επειδή κάτι πάει λάθος με το νερό σου. Είναι πολλά που πρέπει να δούμε όπως τρόπος και διάρκεια εγκλιματισμού των ψαριών, αν το ψάρι είχε κάποια ασθένεια ή την εμφάνισε εντός του ενυδρείου, αν υπήρχε κυνηγητό-στρες από άλλα ψάρια, η διακόσμηση του ενυδρείου, το φύλο και πολλά άλλα. 

Εγώ πάντως σκαλάρια δεν θα έβαζα, ίσως και να μπαίνουν απλά εγώ θα προτιμούσα κάποιο κοπαδόψαρο ή συνδυασμό μικρόψαρων. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

πριν 5 ώρες, το μέλος Nantia Lytopoulou έγραψε:

Πιστεύεις ότι δεν είναι κατάλληλο για σκαλαρια λόγω μεγέθους?

Θα βοηθηθείς αρκετά αν διαβάσεις το παρακάτω προφίλ του ψαριού . 

https://www.aquazone.gr/freshwater-profiles/ψάρια-γλυκού-νερού/pterophyllum-scalare/

Θα σου επαναλάβω οτι στα προφίλ γράφει τα για  ελάχιστα λίτρα που χρειάζεται ένα είδος την διατροφή του ,ποιοι είναι οι ιδανικοί του συγκάτοικοι. τι συνθήκες νερού θέλει ή και ακόμα και πόσα ψάρια πρέπει να έχεις σε αυτά λίτρα και τι διακόσμηση .

Μπορείς επίσης να δεις και με βάση τα λίτρα του ενυδρείου σου ποια ψάρια μπορούν να μπουν βάζοντας το κατάλληλο φίλτρο στην αναζήτηση .

Για παράδειγμα στα λίτρα σου δες αυτό ..https://www.aquazone.gr/freshwater-profiles/ψάρια-γλυκού-νερού/?advanced_search_submitted=1&csrfKey=c3bd91527a6106d24687ba6f6adb3702&&&&&&content_field_42[30-50 lt]=30-50 lt&content_field_42[60-80 lt]=60-80 lt&content_field_42[100-120 lt]=100-120 lt&content_field_42[130-200 lt]=130-200 lt&sortby=field_28&sortdirection=asc&record_type=all&time_frame=show_all .

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

On 24/6/2021 at 7:45 ΜΜ, το μέλος Nantia Lytopoulou έγραψε:

Διάβασα όλα τα λινκ απ’ όλες τις απαντήσεις σας και κατέληξα πως χρειάζομαι περισσότερο CO2 .

Εκτος απο το Pogostemon erectus, δεν εχεις άλλα φυτα, που χρειαζονται προσθηκη CO2 , ειναι ολα πολυ ευκολα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας,

 

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Χρησιμοποίησα το flourish excel για 5 μέρες και όλα δείχνουν καλυτέρα μέσα στο ενυδρείο, τώρα το χρησιμοποιώ μόνο στις αλλαγές. Όσο για τα ψαριά χρειάζομαι διάβασμα που λόγω δουλείας δεν εχω προλάβει να κάνω. Θα επιστρέψω με νέα σύντομα! ?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...