Jump to content

Νεο Ενυδρείο - Λίμνη Malawi


thanasissin

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

υστερα απο πολύ καιρό αποχής απο το χόμπυ σκέφτομαι να στήσω ενα 120άρι-180άρι juwel με κάτοικους 2-3 multies (1 αρσ-2/3 θηλυκα) στην μία ακρη και κάποια μικρή κιχλίδα στην άπέναντι (2-3 παλι ψαρια). Αν ειναι λίγα τα λίτρα για την ιχθυοφόρτιση ή την μεταξύ τους συμβίωση τότε θα αφήσω μόνο το ενα είδος.

 

Επειδή πάει καιρός από τότε που ειχα ενυδρείο αλλά και ποτέ δεν ειχα τόσο μεγάλο, θα ηθελα να ρωτήσω 2-3 πραγματακια. Τα συγκεκριμένα ενυδρεία που σκέφτομαι εχουν το εσωτερικό τους φίλτρο εξαρχής. Αρκεί αυτό ή πρέπει να κινηθώ προς την αγορά εξωτερικού φίλτρου?

 

Επίσης σκέφτομαι λευκή ψιλή άμμο στο βυθό με σαλιγκάρια απο τη μία μεριά και πέτρες απο την άλλη (ή μόνο το ένα αν δεν μπορώ να βάλω δύο ειδη ψαριών). Κάτι πολύ απλό / καθόλου φορτωμένο με ελάχιστη πρασινάδα.

 

Τα βήματα θα γίνουν σιγά σιγά, αφού σταθμιστούν διάφοροι παράγοντες (ελπίζω και υπολογίζω στις  συμβουλές σας) . 

 

Πώς το βλέπετε? Κάποια συμβουλή η οποία θα προλάβει τυχόντα λάθη?

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλο ξεκινημα :)

Μια χαρα λιτρα για κιχλιδες της λιμνης Tanganyika

καλητερα να προχωρησεις στην αγορα ενος εξωωτερικου

Διαβασε αυτο το αρθρο πολυ

χρησιμο για την επιλογη της λιμνης

που εκανες

http://www.aquazone.gr/forums/topic/61115-ieenu-aaioaenaassa-aea-eeessaeaao-oco-essiico-tanganyika/#entry550987

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και καλό ξεκίνημα!

Ότι σου είπε και ο Παύλος, διάβασε το άρθρο, απλά πρέπει να καταλήξεις στις διαστάσεις του ενυδρείου για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα!!

:)

Link to comment
Share on other sites

Το ενυδρείο θα ειναι το ANUBIAS A1000+ στα 200 λίτρα είτε το Juwel rio 180.

Φίλτρο σκέφτομαι να πάρω ενα fluval 206 ή 306 (εκτός αν έχετε κάτι αλλο να προτείνετε)

Link to comment
Share on other sites

Επίσης διαβάζοντας για τα ψάρια που μπορώ να επιλέξω κ τ σεταπ αυτή τη στιγμή σκέφτομαι ενα μικρό χαρέμι leleupi στην μια άκρη με πέτρες κ multies με σαλιγκάρια στην άλλη.

Ειναι εφικτός ο συνδυασμός στα 180-200 λίτρα που συζητάμε;

Link to comment
Share on other sites

Μια χαρα ειναι.Καλο ξεκινημα!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση!

Ξερω οτι πρεπει να χρησιμοποιήσω αμμο με ψιλή κοκκομετρία και θα ηθελα οσο το δυνατόν πιο λευκή αμμο.

Πόση άμμο (κιλά) θα πρέπει να χρησιμοποιησω για να στρώσω 5 εκατοστά πάχος σε ενυδρείο 100χ40εκ?

Πόσο θα πρεπει να ειναι αραγωνίτης και πόσο άμμος δεδομένου οτι ο αραγωνίτης ειναι πανακριβος? Τι αμμο μπορώ να χρησιμοποιήσω (οσο το δυνατόν πιο λευκή) η οποία να ειναι και σχετικά οικονομική σε σχέση με τον αραγωνίτη?

Ο Ζεόλιθος που κάπου διάβασα βγαίνει σε τόσο ψιλή κοκκομετρία? Η πιο ψιλή που έχω δει ειναι σαν την άμμο γάτας δηλ χαλικάκι 2-3 χιλιοστά! Εχει προτερήματα, μειονεκτήματα?

Link to comment
Share on other sites

Το ενυδρείο που μάλλον καταλήγω ειναι το ANNUBIAS 800 (80x42x65 - συνολικά λίτρα περίπου 215) - έκανα λάθος πιο πάνω το ANNUBIAS 1000 ειναι 270 λίτρα τα οποία νομιζω ειναι πολλά για μένα αλλα δίνει μήκος 1 μέτρο.

Το setup που σκέφτομαι πιστευετε οτι θα έχει πρόβλημα σε 80 εκ ενυδρείο παρ'όλο που ειναι 200+ λίτρα?

Επίσης τα leleupi διαβασα οτι ειναι πολύ διεκδικητικά, μήπως κυνηγήσουν πολύ τα μούλτι?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και πάλι. Το Anubias A800 όπως βλέπω, είναι 165 λίτρα περίπου. Μην μπερδεύεις το ύψος του ενυδρείου με το οριακό ύψος που φτάνει το νερό. Στο συγκεκριμένο φτάνει περίπου τα 52-53cm και το υπόλοιπο είναι πλαίσιο διακοσμητικό. Γνώμη μου είναι, αν έχεις την δυνατότητα οικονομικά αλλά και το χώρο, να πάρεις το Anubias A1000 που είναι 1 μέτρο, 200 λίτρα και θα έχεις περισσότερες επιλογές. Η διαφορά μεταξύ τους στα petcity είναι 80ευρώ..

Επίσης, δεν χρειάζεται να πάρεις αραγωνίτη. Πήγαινε σε μία μάντρα οικοδομών και πάρε όση άμμο θαλάσσης χρειάζεσαι σε πολύ καλύτερη τιμή!

Πάντως και τον Α800 να πάρεις, 2 είδη χωρούν να συγκατοικήσουν , από την στιγμή που έχεις λειτουργικό στήσιμο και δίνεις γέννες τακτικά!

:)

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ Νικο,

εβγαλα τα λίτρα απο τις διαστάσεις γι αυτό μπερδευτηκα. Αν ειναι ετσι τότε θα προχωρήσω μάλλον προς το Α1000 στα 200 λίτρα.

Από φίλτρανση το fluval 306 φτάνει? κάπου διάβασα οτι με τα βιολογικά υλικά πέφτει πολύ η ροή. Βεβαια όσο βρωμίζει το φίλτρο τόσο περισσότερο πέφτει και η ροή, δεν μου φαίνεται λογικό αν καθαρίζεις τακτικά και δεν το αφήνεις να πιανει κροκοδειλους να κόβει τόσο πολύ τη ροή του φίλτρου.

Με τα 1150 λίτρα που γυρίζει το 306 της fluval νομίζω οτι ειναι οκ.

Link to comment
Share on other sites

Μια χαρά θα είσαι με το 306. Εγώ στο 120άρι μου έχω το 206 με τα εργοστασιακά υλικά του μόνο και 25 ψαράκια μέσα και δεν έχω κανένα θέμα!

(3 μήνες που το έχω δεν έχει πέσει η ροή ακόμα)

:)

Link to comment
Share on other sites

Ok, τότε βάζω μπρος και ενημερώνω :)

ψαρια και μπόλι θα βρούμε απο το φόρουμ?

Link to comment
Share on other sites

Leleupi πουλάει ένας συγχομπίστας, κοίτα τις αγγελίες. Επίσης αντί για multies, μπορείς να βάλεις N. Similis, που είναι παρόμοια με τα μούλτις, και τα πουλάει ένας συγχομπίστας και αυτά. Τώρα για μπόλι δεν γνωρίζω. Καλό θα ήταν να πάρεις κάποια βακτήρια για να να αρχίσεις τον κύκλο του αζώτου πιο γρήγορα χώρια από το μπόλι.

:)

Link to comment
Share on other sites

Κάπως έτσι το υπολόγιζα και δεδομένου οτι το ενυδρειο θα ειναι "αποστειρωμένο" θα προτιμούσα να μην πάρω μπόλι και να φτιάξω τη βιολογια απο μονος μου, απλα δεν ξέρω αν ειναι ο πιο ενδεδειγμένος ο τρόπος με τα σορόπια!

Νικο ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθεια!

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.

Στην αναζήτηση για άμμο για το νεο ενυδρείο, επεσα πάνω σε αμμο λατομειου. Μου ειπαν οτι σπάζοντας τα ασβεστολιθικά πετρώματα του λατομειου τα περναν απο διάφορα κοσκινα και η συγκεκριμένη άμμος ειναι αποτέλεσμα κοσκινισματος και η κοκκομετρία της ειναι πολύ ψιλή, Σαν πολύ ψιλή άμμο θαλάσσης. Ο χρωματισμός ανοιχτό καφέ/ξανθο.

Αυτή η άμμος κάνει? Την εχει χρησιμοποιήσει κανεις?

Link to comment
Share on other sites

Υπαρχει περιπτωση να σου πετρωσει αυτη η αμμος..

Επισης αμμο θαλασσης δεν θα βρεις σε μαντρες πλεον γιατι καταργηθικε,αν θες αμμο θαλασσης πηγαινε σε μια καθαρη παραλια και μαζεψε.

Στις μαντρες θα βρεις μονο ποταμισια αμμο η οποια δεν κανει γιατι πετρωνει.

Εγω θα σου ελεγα να βαλεις μπολι για να το ξεκινησεις πιο γρηγορα το ενυδρειο,αλλα εφοσον εχεις βρει τα ψαρια που θες.

Το ενυδρειο σου πρεπει να εχει μηκος,το υψος δεν σε νοιαζει και αυτο με τα 80εκ μηκος και 65 υψος,για μενα ειναι ακαταλληλο για Αφρικη η οποια θελει μηκος ενυδρειου και οχι υψος.

Link to comment
Share on other sites

Τωρα μας πεθανες :)

Αν το ιδιο ενυδρείο το εστηνα species με ενα νταμαρι στη μέση (σαν βουναλάκι) και εβαζα ενα ζευγαρι μονο ή ενα μικρό χαρεμάκι?

Τι ψάρια θα προτεινατε να βάλω?

Με όλα αυτα σκέφτομαι ακομα και την αλλαγή λίμνης σε malawi (αν γίνεται ή χρειάζεται)!

Link to comment
Share on other sites

Για δυο ζευγαρακια τζουλι -λελεουπι μια χαρα ειναι το ενυδρειο σου φιλε μου!!!!Δυο νταμαρακια ενα αριστερα ενα δεξια και εισαι Ο.Κ!!!!!Αυτα τα ψαρακια ειναι συνεχως στις πετρες!!!Αν θελεις αντι για ενα απο τα δυο ειδει μπορεις να βαλεις και μουλτι για να τα βλεπεις και λιγο γιατι τα αλλα μπορει να κανεις μηνα να τα δεις(ειδικα οταν ειναι να γεννησουν!!!!)

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα έλεγα πως το ενυδρείο είναι ακατάλληλο για αφρικάνες, απλά επειδή δεν χρησιμοποιούν το ύψος αλλά τον πάτο του ενυδρείου, απλά είναι περιττό, και ουσιαστικά το ενυδρείο είναι εφάμιλλο με ένα ενυδρείο 110-120 λίτρων που έχει ίδιο πάτο αλλά μικρότερο ύψος. Με καλό στήσιμο γίνεται να φιλοξενήσεις 2 είδη, ένα πετρόψαρο και ένα κοχυλόψαρο, αλλά θα γινόταν και ένα όμορφο species!

Τελικά θα πάρεις το 1m ή τα 80 cm? Αν πας για το 1 μέτρο μπορείς να πας και σε Malawi, όπως πχ Labidochromis Caeruleus..

:)

Link to comment
Share on other sites

Προσανατολίζομαι στο 80άρι. Με προβληματίζει το μεγάλο ύψος γιατί φοβάμαι οτι θα εχει μεγαλο κομμάτι στο πάνω μέρος το οποίο δεν θα χρησιμοποιείται. Θα δω, κοιτάζω αλλη μία λύση ιδιοκατασκευης (μπας και απασχοληθώ με κάποιο κατασκευαστικό προτζεκτ γιατί ολα τα εχω τελειώσει :) )και θα σας πω μέχρι αυριο :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδια,εγω δεν ειπα οτι σ αυτο το ενυδρειο δεν μπαινουν αφρικανες,ειπα οτι στα αφρικανικα μας ενδιαφερει το μηκος και οχι το υψος του ενυδρειο.

Σαφως και μπορει να βαλει αφρικανες αλλα απο Τανγκανικα πιστευω μονο.

Link to comment
Share on other sites

Ψώνισα φίλτρο fluval 406 κ πάμε για αγορά anubias A1000+ με μήκος εν μέτρο κ λίτρα καθαρά τουλάχιστον 200

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...